Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Юбилейна изложба на български породи кучета, 24 септември 2022г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. October 08, 2024, 14:50:34 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  
Author Topic: Оценка на кучето на екстериорна изложба  (Read 38383 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #30 on: December 02, 2015, 22:44:20 PM »

Трябва, трябва да се попритегнат редиците, трябва и основа откъм познания да се заложи за регистриращия развъдник и освен описа на поголовието да се вкара и брака в подобен(само идея).

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
vano
Guest
« Reply #31 on: December 02, 2015, 22:46:25 PM »

Трябва, трябва да се попритегнат редиците, трябва и основа откъм познания да се заложи за регистриращия развъдник и освен описа на поголовието да се вкара и брака в подобен(само идея).

Един регистър е напълно достатъчен, просто се слага едно поле - допуск до разплод - да, не и ако е не обяснение защо Smiley

Като освен бракуваните поради пороци, да се отчита и желанието на самия развъдчик да бракува дадено куче, по поколенията или по собствени съображения.
« Last Edit: December 02, 2015, 22:48:03 PM by vano » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #32 on: December 02, 2015, 22:47:24 PM »

Точно!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #33 on: December 03, 2015, 00:38:37 AM »

Ето, Наско казва: " Съвеста на всеки отговорен развъдчик трябва да е чиста по отношение на основната цел записана в устава на МАКК а именно да се развъждат здрави, чистопородни каракачански кучета! Всяко отклонение от тази цел, ще води до затъване в блато от което, няма измъкване."
Ами, ако някой е решил да затъва в блатото, да си затъва, защо трябва да повлича и другите.... И как се развъждат здрави чистопородни каракачански кучета, вече съвсем не ми е ясно. Като се запложда баща с елиминиращи от разплод недостатъци на девет месечна дъщеря със същите недостатъци ли, или ? И утре някой ще ми доведе подобно животинче и ще каже, нали сме в една организация, дай да заплодя на твойто, е как ще стане тая работа, че нещо не ми се връзва!?! Или куче, очевидно наподобяващо друга порода, но само защото било хванато в гората и видите ли било от рядка линия, трябва да го развъдим. Абориген от 2015.
И това само защото някой си чвор, бил решил да развъжда както си иска и никой нищо не може да му каже!?!
" Съвеста на всеки отговорен развъдчик трябва да е чиста..." е казано по горе, ами какво правим тогава с тоя, чиято не е чиста!?! Нагмарал ведъж в блатото, как се излиза, ами да, не се излиза......

И не разбирам, толкова ли са шльковица темите по, които дебатираме, та тука си пишем 4-5 човека колкото да се вдигне малко шум и леко, леко всичко да си се върне пак обратно в коловоза, който работи вече толкова години......
Има регистрирани около 30 развъдника. Къе са, това не ги ли интересува. Куде е председателя на организацията, това не го ли интересува!?!

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Александър Христов
Hero Member

« Reply #34 on: December 03, 2015, 07:50:35 AM »

Ей Огняне, браво, абсолютно съм съгласен с тебе! От край до край. Ама си трябваше яко да провокирам та да видя един емоционален пост, не премерен и претеглен, а такъв изразяващ мнението на много от нас, за което, не знам защо, се говори като в комунизма тихичко и под мустак.

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Александър Христов
Hero Member

« Reply #35 on: December 03, 2015, 07:54:46 AM »

Ей Огняне, браво, абсолютно съм съгласен с тебе! От край до край. Ама си трябваше яко да провокирам та да видя един емоционален пост, не премерен и претеглен, а такъв изразяващ мнението на много от нас, за което, не знам защо, се говори като в комунизма тихичко и под мустак.
Нова с- ма за оценка. И регистър, такъв за какъвто говори Вано.
До тук добре, а с "аборигените" как ще се справяме?

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #36 on: December 03, 2015, 09:24:43 AM »

Няма аборигени, няма как да има 2015г. При толкова обикаляне из планините и търсене. Каквото е имало то отдавно по някакъв начин е дало плод, качествен или не.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #37 on: December 03, 2015, 10:13:26 AM »

Няма аборигени, няма как да има 2015г. При толкова обикаляне из планините и търсене. Каквото е имало то отдавно по някакъв начин е дало плод, качествен или не.

В момента има зорлен направени аборигени, които са произведени от неаборигенни кучета, но по една или друга причина са се зааборигенили. Именно за да няма и след 10 години аборигени, пуснах другата тема.

А иначе и в момента си има механизъм по който да се обследват псевдоаборигените и той е обясняван няколко пъти из форума.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #38 on: December 03, 2015, 15:36:38 PM »

Ако някой в 2015г. твърди че кучето му е абориген, то или лъже или не е наясно с произхода му. Да, все още има единични кучета, които по различни причини не са били вписани в регистър до момента, но родителите им фигурират в регистъра на една или друга организации.
Така, че използването на названието "аборигени" за такива екземпляри не е коректно. Това са реалностите.

Като сме на темата аборигени бих желал да засегна и един друг свързан въпрос: Кое куче трябва да се премира от експертите като най-добро мъжко/женско на изложба?
Моето мнение, че това трябва да бъде разплодник. Иначе казано, куче в активна разплодна възраст или активно участващо(участвало през сезона) в разплод. Смятам, че трябва да се прекрати практиката с класиране на топ позиции на интересни с произхода или типа си стари кучета, които до момента не са дали потомство. Още повече -потомство под контрола на МАКК. Да, съдията експерт е длъжен да ги оцени надлежно и коректно, но не и да ги предпочете във финалното класиране за най-добро куче пред също толкова качествен активен разплодник. Ако до следваща изложба този нов(стар)екземпляр вече е дал резултат като разплодник, то той вече ще има възможността и моралното право да бъде класиран на топ позиция.
Все пак смятам, че трябва да оценяваме свършената селекционна работа, а не евентуалната потенциална бъдеща селекция с въпросен нов екземпляр.
В резюме- нека да се оценява селекция, а не намерения за селекция.
Бих се радвал да чуя и други мнения за или против този подход.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vano
Guest
« Reply #39 on: December 03, 2015, 16:04:15 PM »

Ако някой в 2015г. твърди че кучето му е абориген, то или лъже или не е наясно с произхода му. Да, все още има единични кучета, които по различни причини не са били вписани в регистър до момента, но родителите им фигурират в регистъра на една или друга организации.
Така, че използването на названието "аборигени" за такива екземпляри не е коректно. Това са реалностите.

Като сме на темата аборигени бих желал да засегна и един друг свързан въпрос: Кое куче трябва да се премира от експертите като най-добро мъжко/женско на изложба?
Моето мнение, че това трябва да бъде разплодник. Иначе казано, куче в активна разплодна възраст или активно участващо(участвало през сезона) в разплод. Смятам, че трябва да се прекрати практиката с класиране на топ позиции на интересни с произхода или типа си стари кучета, които до момента не са дали потомство. Още повече -потомство под контрола на МАКК. Да, съдията експерт е длъжен да ги оцени надлежно и коректно, но не и да ги предпочете във финалното класиране за най-добро куче пред също толкова качествен активен разплодник. Ако до следваща изложба този нов(стар)екземпляр вече е дал резултат като разплодник, то той вече ще има възможността и моралното право да бъде класиран на топ позиция.
Все пак смятам, че трябва да оценяваме свършената селекционна работа, а не евентуалната потенциална бъдеща селекция с въпросен нов екземпляр.
В резюме- нека да се оценява селекция, а не намерения за селекция.
Бих се радвал да чуя и други мнения за или против този подход.

Не знам колко лесно осъществима е идеята, защото дори в клас открит не всички кучета са разплодници. А и стигнеме до момента кога едно куче се обявява за разплодник. Ако е дало поне едно поколение или ако е дало качествени поколения и на база на тях е обявено за разплодник.
vano
Guest
« Reply #40 on: December 03, 2015, 16:18:27 PM »

И като сме на вълна изложби имам още едно предложение за промяна на възрастта на класовете млади и междинен. Не знам какви са доводите клас млади да е от 9 до 12 месеца, а междинен да е от 13 до 24, но за мен едно куче на 13 месеца е много по близо в своето развитие да куче на 9 месеца, отколкото до куче на 23 месеца. Така че мисля е разумно клас млади да обхваща кучета на възрас 9-15 месеца, а клас междинен 15-24 месеца. 
Пък ако искате да го направим и като в FCI - млади от 9 до 18 месеца, открит над 18 месеца, междинен от 15 до 24 месеца, като собственика в зависимост от развитието на своето куче преценя дали да го пусне в млади или междинен когато е на долната граница и междинен или открит когато е на горната. Той дефакто и заради това е измислен този клас.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #41 on: December 03, 2015, 17:32:45 PM »

Vano, не мисля, че е трудно осъществима. Просто експертите трябва да се фокусират повече към животните в активна разплодна възраст. Условно го написах разплодник и съм пояснил в следващото изречение "Иначе казано, куче в активна разплодна възраст или активно участващо(участвало през сезона) в разплод." Факт е че периодично се появяват на изложби интересни вехти екземпляри(по произход, тип, линия..), които не са били под контрол на МАКК до момента. Смятам, че при равни качества не бива да се побутва такъв екземпляр умишлено нагоре само защото очакваме евентуални добри резултати от хипотетично бъдещо поколение. Останал съм с впечатление, че този подход демотивира част от хората, които представят кучета в активна разплодна възраст селектирани под контрола на МАКК.
Да, вехтите "войводи" заслужават внимание и уважение. Заслужават си и екстра усилията, които трябва да се положат за да оставят поколение. Но нека фокуса ни е в по-младите, активните. Те са сърцето на породата и основата за нейното бъдеще.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #42 on: December 03, 2015, 23:40:30 PM »

Това е разумно.  Има нещо много здраво в идеята да се обвързва комплексната оценка на зряло куче (мъжко или женско) с качеството на неговия принос към породата. Казвам качеството, не количеството.
И веднага възниква въпросът, че в тази си част оценката по някакъв начин се явява функция и от оценката на "приноса", което означава, че в рамките на един сезон (последния), това ще е трудно. Просто ще трябва да са на лице и видими и резултатите ..... Как стои този въпрос като идея? Това си струва да се развие и изработи в работещ вариант.   clap

Винаги ми е стояло глупаво и нелепо премирането на така наречената развъдна двойка. Много често се хващат две кучета, които се виждат за първи път на изложбата и хоп, печелят купа за развъдна двойка. По-голям абсурд от това едва ли има.  confused

Съвсем по друг начин стои въпросът с развъдната група, там се извеждат кучета вече доказали, че са развъдна двойка, но водят със себе си и поколението или част от него, както и някои от своите родители.....

« Last Edit: December 03, 2015, 23:41:46 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #43 on: December 04, 2015, 01:47:37 AM »

Съгласен съм с Атила.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #44 on: December 04, 2015, 10:13:11 AM »

Ми Оги, ти си го казал. Конкурса развъдна група е може би най-показателния за качествата на един разплодник. Само че провеждането му в края на изложбата, го обрича на формалност. А това може да е един вид есенцията на една изложба и за публиката и за участващите. Да се наредят 10-15 разплодни животни с подбрана част от своето поколение.

Така, че ако конкурса се провежда в началото на изложбата може да има по-голям ефект. Освен това ако включим и да кажем представяне на кучета по линии, може да превърнем първта част на изложбата наистина в нещо доста интересно за гледане Smiley Например още в програмата за изложбата се пише - представяне на кучета по линии Китан, Мечо Злия  и Сточйо, на следващата изложба други линии и така. А после да си се отсъдят кучетата, както се прави и сега.

Само че за да се случат тези неща, то за изложбата ще е нужна малко повече подготовка. Не е лошо да се научим да записваме участниците и предварително. Ще трябва да се активизират и развъдчиците, за да навият собствениците на кучетата, които искат да покажат в своите развъдни група, да ги доведат на изложбата. С две думи като се обяви изложбата, не да се чака 2-3 човека да свършат всичко.

Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  

Jump to: