Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: ПЛАН за изложбите на МАКК за 2020г.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. July 10, 2020, 13:10:47 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 2 3 [4] 5
  Print  
Author Topic: Оценка на кучето на екстериорна изложба  (Read 20614 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4199« Reply #45 on: December 04, 2015, 11:49:16 AM »

Много разумно предложение от Вано! Даже считам да се предложи за коментар и решение на Общото Събрание на МАКК. Това ще бъде и достатъчно репрезентативно за работата на МАКК като развъдна структура, хем като шоу елемент за публиката в началото на една изложба, хем и в началото на изложбата ще има повече кучета от една развъдна линия или фамилия, които да се изкарат в ринга. И най важното - преценка на развъдна стойност по потомство на дадения разплодник! А за индивидуалната оценка на конкретен екземпляр - това си е съвсем различно и не съм съгласен с Атила, че едва ли не съдията е задължен заради "активно участие в сезона на заплождане" на даден разплодник той да бъде предпочетен пред друг който има повече комплексни екстериорни и поведенчески качества в ринга. Още повече че по презумция съдията не е длъжен да знае кое куче колко активно се ползва или не в разплод, това че поради стечение на обстоятелствата съдиите познаваме повечето кучета в популацията е само в плюс, но нека използваме това предимство за промотиране на определени ценни разплодници пред публиката по време на изложба, а не да пренебрегваме друго куче, което си заслужава.
Logged
SIMBEN
Hero Member
*****
Posts: 986


0888313132


« Reply #46 on: December 04, 2015, 14:26:46 PM »

Продължавам да смятам, че предложението на Атила, не бива да се загърбва, преди да бъде изчерпано до край като възможности за работещ вариант.
Конкретния екземпляр ще получи своята оценка за комплексните екстериорни и поведенчески качества в ринга и след тази процедура към оценката ще се прибавя по уточнена схема така наречения принос, който може да наклони везните в полза на едно или друго куче.
Какво имам предвид:
1.- ако кучето все още не е използвано за разплод, си остава с въпросната комплексна оценка за неговите индивидуални естериорни и поведенчески качества в ринга, които максимално го доближават до идеалния породен тип описан в стандарта за съответния пол.
2.- ако кучето вече е използвано, но не е дало поне равностойни на него резултати или е дало лоши като разплодник, това вече може леко да наклони везните. И тук идва важния момент, който предполагам има предвид Атила, за ролята, която това куче вече играе за поддържането и развитието на популацията от чистопородни Каракачански кучета. Правилно ли се използва. Достатъчно активно ли се използва и т.н. Което обвързва по някакъв начин крайната оценка с поведението, разбиранията, отговорността ако щете и професионализма на собственика или развъдчика, който го притежава. 
3.- обратното на втория вариант, кучето е използвано и вече е показало, че допринася за качественото разширяване и увеличаване на популацията от жизнени, здрави чистопородни Каракачански кучета, като налага своите качества.  Дали защото, самият екземпляр има силни репродуктивни качества и е препотентен разплодник, или с него е работено правилно и грамотно за извличане на неговия развъден потенциал, верни и добре обмислени селекционни решения и т.н.
С други думи, тогава за приза в клас открит наистина ще се състезават зрели кучета на по 4-5-6 години със зрели собственици.
Мотивацията: (английски: motivation) е движещата сила към постигането на определени цели.

Това не означава кучките да раждат през 6 месеца, белкем изкарат най-после нещо по-добро..... и т.н. Wink
Знаем, че е напълно нормално здраво женско куче да роди, когато с него се работи хуманно и правилно 4 пъти, което не е малко....
« Last Edit: December 04, 2015, 14:27:42 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
rex
Hero Member
*****
Posts: 1466« Reply #47 on: December 04, 2015, 14:42:36 PM »

Туй последното хубаво, ама не се ли изпада в такава голяма аналитичност, че да няма как да стане на практика? И като как ще се преценя на място в ринга правилно ли се ползва даден разплодник? Аз лично не мога да си представя един съдия (априори) да е запознат с всички връзки на разплодниците, които оценява в класа, както и с резултата от тези връзки. А и това измества акцента от моментното състояние, което животното демонстрира на дадената изложба.
Отделно си мисля, че така ще се вкара още повече субективизъм в цялата работа и ще настанат още по-големи спорове и препирни. Относно правилното ползване имам предвид.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vano
Guest
« Reply #48 on: December 04, 2015, 14:52:19 PM »

От една страна предложеноето на Атила, подкрепено и от Оги е интересно и оригинално, но все пак изложбата е един вид състезание, при положение че има класиране и се дават награди и то точно за най-красиво екстериорно куче. Това предложение автоматично дава неравен старт на участниците.  Да, там ще се премират разплодни животни и всеки който все още не е извадил поколение от своите животни, ще е абсолютно демотивиран да ги покаже, а все пак изложбата е и селекционно мероприятие, на което се дава оценка за екстерира на едно куче.  

Пишейки по-горното се сетих за нещо, което се прилага при някои породи, но в по-друг аспект от този за който се сетих. Ако вкараме точкова система за оценка на кучетата за екстериор, спокойно може да направим и една точкова система за всяко куче, от гледна точка на неговите възпроизводителни способности, които се базират например на оценката на най-малко две негови кучила с различни партньори, но цели кучила, не само едно или две кутрета, както е в конкурса за развъдна група. Сумирайки екстериорните точки + възпроизводителните се получава някакъв сбор. Спокойно можем да сложим една граница, над която всяко куче да бъде обявявано в един вид отличен представител на породата.

След това спокойно може да направим един допълнителен клас, например представителен, където да се състезават само кучета покрили тези точки.

Малко шантаво, но ми се струва интересно Smiley
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3093« Reply #49 on: December 04, 2015, 15:41:21 PM »

Май пак не съм разбран. Предложението ми бе простичко и по-скоро насочено към експертите в ринга. Предизвикано е от дългогодишни наблюдения (още от общата ни работа в една предходна организация) как новодошъл добре изглеждащ екземпляр с интересна история биваше предпочитан на изложбата пред равен или по-добър по качества екземпляр развъден в рамките на организацията. Сега в МАКК тази тенденция е минимизирана, но смятам, че сме на етап, който изисква пълно прекратяване на тази практика. Първо защото ерата на аборигените отдавна е в историята. Второ, защото достатъчно наши членове вече развъждат от дълги години добри кучета. Кучета с ясна история, в разплодна възраст и реален развъден потенциал.

Уточнавям: под разплодник имам предвид куче в активна разплодна възраст, който факт е елементарен за определяне в ринга. Не са нужни никакви статистики от регистри и подобни усложнения.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
SIMBEN
Hero Member
*****
Posts: 986


0888313132


« Reply #50 on: December 04, 2015, 15:45:46 PM »

Това, което казва Атила е так и трябва да бъде така..... тука мисля, че спор няма, поне аз така си мисля.

Вано, има и по-прост вариант, клас открит категория Б - за кучета не влизали в разплод и клас открит категория А - за кучета влезли. Естествено категория А, ще бъде по-тежката и престижна категория. Ще има две излъчени кучета, всяко в категорията си на открития клас. Импровизирам в момента...

Защото стойността на едно куче, което не само е добро и правилно екстериорно, но вече и доказва, че допринася с това за породата е много по-висока за организацията.
« Last Edit: December 04, 2015, 15:49:53 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
vano
Guest
« Reply #51 on: December 04, 2015, 16:37:40 PM »

Това, което казва Атила е так и трябва да бъде така..... тука мисля, че спор няма, поне аз така си мисля.

Вано, има и по-прост вариант, клас открит категория Б - за кучета не влизали в разплод и клас открит категория А - за кучета влезли. Естествено категория А, ще бъде по-тежката и престижна категория. Ще има две излъчени кучета, всяко в категорията си на открития клас. Импровизирам в момента...

Защото стойността на едно куче, което не само е добро и правилно екстериорно, но вече и доказва, че допринася с това за породата е много по-висока за организацията.

Самото влизане в разплод според мен не е кой знае какъв критерий, то може да е влязло в разплод, и да дава маймуни, така че пак стигаме до някаква преценка на поколенията.
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3093« Reply #52 on: December 04, 2015, 19:01:30 PM »

 smile отново не ме разбрахте. вероятно лошо обяснявам.
Аз лично не бих предложил или подкрепил излишно усложняване на процедурите. Още повече експертизата на изложба. Друга тема е подробния селекционен оглед на куче. Там оценяването трябва да фиксира оптимално количество параметри, които да дават добри данни за анализ и след десетилетия.
Експертизата на изложба дава оценка на представения екземпляр  в моментното му състояние. Това за което апелирах е да не се надува оценката на екземпляр заради неговата героична история или други обстоятелства. Просто да се дават максмално точни оценки на представеното. Отделно от сухата оценка експерта винаги може вербално да насочи вниманието на публиката към даден екземпляр/заради произход, по-рядък тип, по-рядка линия и т.н./.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vano
Guest
« Reply #53 on: December 04, 2015, 19:04:13 PM »

... Това за което апелирах е да не се надува оценката на екземпляр заради неговата героична история или други обстоятелства. ...

С това съм съгласен на 100%
Logged
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1280« Reply #54 on: December 04, 2015, 21:53:43 PM »

Мисля,че напредъка за запазване автентичността на КК трябва да става стъпка по стъпка и внимателно.
Дадоха се добри идеи,някои са належащи,някои трябва добре да се преценява дали са изпълними.
« Last Edit: December 04, 2015, 21:57:06 PM by Zahari » Logged
Александър Христов
Hero Member
*****
Posts: 537« Reply #55 on: December 05, 2015, 08:42:02 AM »

Съгласен със Захари. Когато реших че ще гледам КК четох за всички организации занимаващи се с това. Съвсем не случайно избрах МАКК. Асоциацията е това което е благодарения на хората в нея. Правилата създадени от тях РАБОТЯТ! МАКК се променя и трябва адекватно да посрещнем промените. АДЕКВАТНО! Радикалните промени ще изиграят лоша шега.
Logged

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1466« Reply #56 on: December 05, 2015, 09:31:15 AM »

Така е Алекс. В МАКК винаги се поддържал баланс, като акцентът винаги е бил върху честната работа в полза на породата каракачанско куче.
Има много клубове по други породи, където на документи всичко е изрядно, но на практика се развъждат мелезирани кучета. Организации, където решенията еднолично се налагат от дву-тричленна клика, заобиколена от тесен кръг лизачи и дупедавци, а инакомислещите директно се изключват. Диктуват се моди в породата, тоест от къде (от кого) да се купуват кучета, с които да се работи.  Има и клубове, които се опитват да работят чисто, но шапката под която са приели да съществуват им налага примерно прием на членове с недотам чисти животни. Това са реалности, с които всеки е наясно.
Тук такова нещо слава Богу е нямало, нямало е и помисъл за такова нещо. Което само по себе си е голяма работа. На фона на масовката, тук нещата са генерално различин относно концепцията.
Та с оглед горното, аз не мисля че баланса е толкова крехък. Погледнато назад през годините, тук не са допуснати и не виреят хора като гореописаните. Тоест създадената среда не им понася и на практика се оказва, че без строги рестрикции и санкции, системата се самопочиства много добре от наличието на паразити.
Текущите дискусии, касаещи организационни по-скоро проблеми, са в много по-голяма са "бял кахър" (на фона на горното), въпреки че имат важно значение, особено в дългосрочен план. Но това са ползотворни дискусии - открити и добронамерени, тук не се говори за измами, подмяна на факти и т.н. Което е отлично. И аз съм убеден, че от немалкия брой идеи и предложения, на работните срещи, които ви предстоят, ще се избистрят някои добри практики. Тоест това е един вид награждане на една работеща система. И съответно бъдеще, което не е мрачно.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vano
Guest
« Reply #57 on: December 05, 2015, 11:10:53 AM »

Аз не виждам някакви радикални промени в това, което се предлага в двете дискудионни теми, които открих. Нещтата които предлагам са заложени още преди 6 години и са гласувани от мнозинството. Те са заложени в Правилника за развъдна дейност и Стандарта на породата. Всеки, който е член на МАКК е станал такъв доброволно и с молбата си за членство се е съгласил да спазва устава и правилниците на организацията. За какви редикални промени говорим? Чисто и просто всеки развъдчик в МАКК, трябва да разбере че освен ползите които извлича от членството си, той има и задължения към тази организация и с поведението си и делата, които върши той трябва да допринася за доброто и име. Никой не е седнал да отрича добрите практики, но не може да се тъпче на едно място, не може вечно да се правят компромиси, не може да има двоен аршин - за един компромис, за друг не. Организацията се разраства - през 2008 година имаше 10 развъдника, сега са 30. Колкото е по-голяма една система, толкова по-трудно се управлява, ако няма ясни правила и тези правила да се спазват от всички. Вече сме 2015 година, минаха 10 години от признаването на породата като такава. Да, може да има много кучета и те да са перфектни, но за да я има породата, като такава, тя трябва да носи със себе си и необходимата документация.

Бъдете сигурни, че ако сега започнем да спазваме тези "СВРЪХ РАДИКАЛНИ" правила, след няколко години те ще са рутина за всеки един развъдчик и няма и да се повдигат на въпрос.
Logged
rex
Hero Member
*****
Posts: 1466« Reply #58 on: December 05, 2015, 11:31:14 AM »

vano, специално моето мнение е, че от добро се отива на следващ, надграждащ етап, нещо още по-добро. И че това ще стане сравнително лесно, точно защото не се налага кардинална промяна на курса. Примерно - очистване от мелези, подмяна на користно ръководство или членска маса. И както казах, според мен голямата работа е, че МАКК като цяло само ще си доподрежда собствената къщичка, като се е погрижила в много голяма степен от влиянието на външната, нездравословна среда. Което е супер и неизисква радикални промени.
ПП Иначе недоволни, неразбиращи или трудновъзприемащи промените хора винаги ще има. Защото, когато се работи с хора неминуемо е така.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Александър Христов
Hero Member
*****
Posts: 537« Reply #59 on: December 05, 2015, 19:25:51 PM »

Не знам дали са радикални или не но задължителното издаване на родословия и чипиране  ще доведе до загуба на доста добър ген материал. По села и по кошари има много наши кучета (произведени от МАКК) които даже не се докладвани. Съгласен че такива случаи са благотворно за спекулации поле, но и не би трябвало да пренебрегваме такива кучета. За двойния аршин съм абсолютно съгласен, но това е по скоро грешка на човешкия фактор! Такова нещо не би трябвало да се толерира! Такива мерки ще доведат и до ограничаване на линиите с които се работи. Ето как- около София се гледат, например, много кучета с кръв от Горан. Развъдниците разположени в близост до столицата са така организирани (поне повечето от тях) че лесно ще се справят с чипирането. По дълбоката провинция нещата не стоят по такъв начин. Има развъдници където улавянето на всяко куче и чипирането му е въпрос на доста усилия. Усилия, дори и да убедим собствениците им че си заслужава упражнението. Така някои кръвни линии ще останат още по в сянка. Това ли наистина искаме?
Това е само един от страничните ефекти от един такъв процес...
Logged

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Pages: 1 2 3 [4] 5
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM