Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. October 08, 2024, 14:04:33 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2 3 ... 6
  Print  
Author Topic: Племенна книга, родословия, чипове ...  (Read 41286 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vano
Guest
« on: December 01, 2015, 15:41:59 PM »

Кога казваме, че да дено куче е от дадена порода - когато кучето фигурира в племенната книга на съответната организация по порода, или не?

Какво представлява родословието - документ, който удостоверява, че дадено куче е от дадена порода и има следния произход, описан до 3-ти или 4-ти пояс в него или е просто хвърчащ лист?

Как се доказва, че едно куче е това за което се представя - като отговаря на номера на чипа/татуировката, записани както в родословито, така и в племенната книга, и паспорта на кучето или като слушаш бай Драган, че кучето е абориген 30 години след изчезването и на последния такъв?

И ако едно куче е породно, когато фигурира в ПК на породата, има издадено родословие, което доказва това и има поставен чип/татуировка, които доказват че кучето е това, за което се представя, защо сме ги занемарили тези простички три неща:
- Да си подаваме кучилата към завеждащия племенната книга;
- Да си вадим родословия, които да даваме на бъдещите собственици на кучета;
- Да си чипираме кутретата преди да ги даден/продадем, за да не се появят след 10-на години с побелели муцуни и баш аборигени.

Как мислите?
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1 on: December 01, 2015, 17:12:19 PM »

Съгласен съм и точно тук е мястото на допълнителното финансиране, което следва да се организира. Защото кинология без пари не става. Хоби заниманието води до това, което имаме в момента. Разбира се, това, което имаме в момента е добро, на фона на доброволният дух, с който го подкрепяме. Смятам, че е редно да търсим възможност да подобряваме, това, което имаме. Това смятам.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #2 on: December 01, 2015, 17:58:51 PM »

Изключително погрешно разбиране. Наливането на пари, комерсиализацията и манифактурното производство на кучета не е довело до нищо добро. В братска Русия (а и не само) има регистрирани стотици развъдници за кавказка и средноазиатска овчарка, които бълват хиляди и хиляди чипирани, регистрирани и изложбопоказвани някакви кучета. Огромната част от които не съдържат и 1/10-та от породните белези, дори и по съвременните версии на стандартите.
Обаче парите в цялата история привличат орди от всевъзможни тьоти, мамаши и дяди, които въртят манифактурата с една-единствена цел - да изкарат някое друго евро или доларче. От своя страна ордите чинно си внасят лептата в организацията под формата на различни такси, в резултат на което са чинно допускани до парче от баницата, която сами са замесили. И какъв е резултата - кафяв и смърдящ.
Ако, а аз съм убеден, че няма - но ако в МАКК започнат да се наливат едни пари, ордите ще дотичат запъхтяни на мига и ще завъртят манифактурата. Което между впрочем ще е края на целия филм. За щастие не виждам това да се допусне.
Нека не забравяме, че МАКК е такава каквато е, защото е олицетворена от хора, които нямат за основен мотив печеленето на пари от кучкарлък. И има жива връзка с корена на цялата история - пасищното животновъдство.  За голямо щастие развъждането на каракачанското куче до момента е в много голяма степен лична кауза, а не някакъв бизнес проект, изискващ финансиране.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #3 on: December 01, 2015, 18:59:48 PM »

Може би не се разбираме правилно. Никой не говори за безвъзмездно раздаване на пари на развъдници и собственици на кучета. Тук се споменава измервания, пътувания, административна работа и прочие задачи, които в случай, че не са на доброволен принцип има шанс да се случват много по-бързо и качествено, с оглед използваните материали. Още има нужда от популялизиране на породата, също средства. Отделно е случаят  с изложните и подпомагането на стопани да откарат животните си до изложбата си. Доста от хората, занимаващи се с породата, не преуспяват в живота. Как бихме могли да ги мотивираме да присъстват? Разбира се, не отричам, че  трябва да се внимава. Но то е като с ножа, той може да е опасен или полезен, зависи от този, в чийто ръце е.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Habits
Hero Member

« Reply #4 on: December 01, 2015, 20:36:57 PM »

Допълнителното финансиране, което е управлявано с разум и чиста кауза може да бъде единствено и само в плюс. Парите могат да помогнат изключително много при чипиране, изследвания, семинари с образователна цел, ДНК регистър, организационни дейности и т.н.. Въпросът обаче отново опира до хората, които са членове и развъдчици в МАКК. Не е задължително навсякъде където има пари да бъде о_рано.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #5 on: December 02, 2015, 04:12:19 AM »

Ама, аз не разбрах, упорито ли ни се предлагат  пари от някъде, които ни се полагат априори, та сте седнали надълго и нашироко да обсъждате вредното им въздействие.......,че някои дори започнаха и да ги харчат.........  confused

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
vano
Guest
« Reply #6 on: December 02, 2015, 09:32:41 AM »

Мисля, че въпроса за парите е дискутиран в съседната тема в този раздел. Има вариянти организацията да получи някакво финансиране по конкретни проекти, но на никой не му се занимава да проучва, да пише проекти, да наема консултанти и т.н., така че не виждам какво толкова има да ги обсъждаме тези пари - явно наистина не сме дорасли.

Мен продължава да ме гложди въпроса - каква е причината хората които развъждат кучета да не ги вписват в ПК, да не им вадят родословия и да не ги чипират.
Сега е момента всеки да си изплаче болката, за да видим  има ли някакво решение. На някои хора може да им се вижда доста маловажна тази тема, но без надлежно водена документация и без определени брой чистопородни екземпляри порода не може да има.

Zahari
Hero Member

« Reply #7 on: December 02, 2015, 11:00:45 AM »

Мисля, че въпроса за парите е дискутиран в съседната тема в този раздел. Има вариянти организацията да получи някакво финансиране по конкретни проекти, но на никой не му се занимава да проучва, да пише проекти, да наема консултанти и т.н., така че не виждам какво толкова има да ги обсъждаме тези пари - явно наистина не сме дорасли.

smile

Мен продължава да ме гложди въпроса - каква е причината хората които развъждат кучета да не ги вписват в ПК, да не им вадят родословия и да не ги чипират.
Сега е момента всеки да си изплаче болката, за да видим  има ли някакво решение. На някои хора може да им се вижда доста маловажна тази тема, но без надлежно водена документация и без определени брой чистопородни екземпляри порода не може да има.

Напълно съгласен съм,че търсенето на проблема за не вадене на родословия е основателен!
Дано не се окаже,че свободата е разбрана като свободия smile
« Last Edit: December 02, 2015, 11:05:01 AM by Zahari » Logged
Zahari
Hero Member

« Reply #8 on: December 02, 2015, 11:06:44 AM »

Извинявам се,че не разделих коментара си blush
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #9 on: December 02, 2015, 11:35:07 AM »

А не е ли това отново свързано с финанси в малка или голяма степен?

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #10 on: December 02, 2015, 11:42:36 AM »

В малка степен - да, за голяма трудно ще се съглася:

12 лв чип + 6 лв родословие = 18 лв.
Средно 6 кутрета в кучило - 104 лв.
Продажна цена на кутре от, доколкото имам наблюдения от 150 до 400 лв.

Сега някой ще каже, ама аз ги подарявам - еми ще ги подаряваш срещу 18 лв, за да има извадиш родословие и им сложиш чип.

Според мен просто няма желание, всеки го е ударил на уволнение, както беше модерно да се казва докато имаше казарма.
rex
Hero Member

« Reply #11 on: December 02, 2015, 13:57:38 PM »

И това е без пари като цяло, защото има много клубове, където само родословието е 30 (+) лв., като гледам чиповете също са на доста преференциална цена. Да не говорим за изложбите, където някъде за  две оценки на кучето (майка, баща) искат повече от тотала в калкулацията на vano.
Пример - Божидар -Napalm (Божо ще ме извиняваш без да съм те питал) подарява кутрета, на които може да вземе 1К евро и нагоре (и то при бая заявен интерес), само защото му е важно да попаднат в добрите ръце на хора, които да работят правилно с тях. С всичките му съпътстващи разходи за закупуване от Русия, отглеждане, раждане и т.н. Дето се вика - респект!

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vano
Guest
« Reply #12 on: December 02, 2015, 14:05:31 PM »

И това е без пари като цяло, защото има много клубове, където само родословието е 30 (+) лв., като гледам чиповете също са на доста преференциална цена. Да не говорим за изложбите, където някъде за  две оценки на кучето (майка, баща) искат повече от тотала в калкулацията на vano.
Пример - Божидар -Napalm (Божо ще ме извиняваш без да съм те питал) подарява кутрета, на които може да вземе 1К евро и нагоре (и то при бая заявен интерес), само защото му е важно да попаднат в добрите ръце на хора, които да работят правилно с тях. С всичките му съпътстващи разходи за закупуване от Русия, отглеждане, раждане и т.н. Дето се вика - респект!

Така е. И затова ми е непонятно защо не правим тези елементарни неща за породата, които да останат и след нас и да са полезни за последващите поколения. В момента около нас се бълват със знайни и незнайни кучета от колеги от други организации, на всичкото отгоре има някаква кампания да се насажда че каракачанското куче и БОК в съвременният им вид са едно и също куче, само че елитните са в БОК, а шлаката е при каракачанкаджиите. И в тази обстановка не правим и минималното за да имаме в един регистър наличните каракачански кучета, надлежно описани и чипирани.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #13 on: December 02, 2015, 18:32:20 PM »

В малка степен - да, за голяма трудно ще се съглася:

12 лв чип + 6 лв родословие = 18 лв.
Средно 6 кутрета в кучило - 104 лв.
Продажна цена на кутре от, доколкото имам наблюдения от 150 до 400 лв.

Сега някой ще каже, ама аз ги подарявам - еми ще ги подаряваш срещу 18 лв, за да има извадиш родословие и им сложиш чип.

Според мен просто няма желание, всеки го е ударил на уволнение, както беше модерно да се казва докато имаше казарма.
А кой гарантира пазар на кутретата, та да излезе посочената сметка?

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #14 on: December 02, 2015, 18:39:42 PM »

...
А кой гарантира пазар на кутретата, та да излезе посочената сметка?

А кой отглежда всички произведени от себе си кучета, че да не излиза сметката?
Pages: [1] 2 3 ... 6
  Print  

Jump to: