Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. October 20, 2019, 03:35:26 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 [2] 3 4 ... 6
  Print  
Author Topic: Племенна книга, родословия, чипове ...  (Read 16787 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #15 on: December 02, 2015, 18:52:46 PM »

И стига с тези пазари, продажби и т.н. Не говорим за производство на домати и за изкупни цени. Всеки който се занимава с развъждане си преценя какво да прави с кутретата. 18 лв допълнителен разход трябва да е заложен по презумция, щом ще се развъждат породисти кучета от породата каракачанско куче. Защото в нормалните държави и в утвърдени клубове по породи, тези разходи са многократно по-големи и са задължителни за развъдчика, без родословие никой не ти зачита кучето за породно, пък ако ще да е златно. Само че ние сме свикнали винаги да вадим от 9 дола вода, само и само да не свършим нещо елементарно - да попълним протокол за кутретата, да го подадем към администрацията, да извадим на кутретата родословие и да ги чипираме, което ще е 18 лв върху себестойността на всяко кутре (казано по търговско му).
« Last Edit: December 02, 2015, 18:53:20 PM by vano » Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2576


ТОРЛАК


« Reply #16 on: December 02, 2015, 19:19:17 PM »

Вано, не се сърди, прости задавам въпрос, който много биха задали. За мен няма разлика, както е ясно на всеки, кутретата са много повече от просто кучета и всеки започнал да селектира следва да си е направил сметката. Друго е, че следва как да мотивираш всички да чипират и изваждат родословие?
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #17 on: December 02, 2015, 19:39:33 PM »

Вано, не се сърди, прости задавам въпрос, който много биха задали. За мен няма разлика, както е ясно на всеки, кутретата са много повече от просто кучета и всеки започнал да селектира следва да си е направил сметката. Друго е, че следва как да мотивираш всички да чипират и изваждат родословие?

Аз лично никой не искам да мотивирам за нищо. Ако питаш мен не трябва да се мотивират, чисто и просто това трабва да стане задължително - който иска да произвежда каракачански кучета, трябва да ги вписва в ПК, в ПК не се вписват кучета без чип, следователно не се издават родословия, от което следва че произведените кучета не са каракачански. Но тъй като МАКК не е пъдарска организация, то всичко това е оставено на добрата воля на членовете на организацията, а те като едни типични нашенци, щом може да спестят някоя стотинка и малко работа не се и замислят и го правят. И после се чудим ама защо така и защо онака. Честно казано аз не виждам голяма светлина в тунела. Ако не си променим мисленето и начина на работа нищо добро не чака каракачанското куче в следващите 20-на години. Всичко работи против него, като почнем от западащото животновъдство в България и стигнем до несериозното отношение на голяма част от занимаващите се с това куче.
Logged
rex
Hero Member
*****
Posts: 1456« Reply #18 on: December 02, 2015, 19:49:23 PM »

Какво значи гарантиран пазар за кучета?
И ако стане нещо такова, което ми е трудно въобще да си представя, това стимул за какво ще бъде - за преследване на породен идеал или за отглеждане на кучила от минимум 10 приплода, защото имат  гарантирана "реализация"?
Това е такава простотия, че не вярвам някой който гони истински развъдни цели, въобще да си помисля такова нещо, камо ли да си задава такива въпроси.

Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2576


ТОРЛАК


« Reply #19 on: December 02, 2015, 23:26:56 PM »

Точно така. За да не споменавам как ще го санционират, реших да спомена как ще го мотивират. Но следва това да е мотото. Както и да е, подкрепям напълно, както чипирането, вписването, така и наблюдение върху популацията. Ще ме поправите, но всеки закупил или придобил кутре по някакъв начин следва да се държи близо до организация. Следва да се образова и мотивира да стой близо нея. Как ще се постигне това, ще се наложи още да се поработи в тази насока.

Ники, прав си, но не забравяй, че отглеждането на кучета със селекционна цел изисква пари. Пари за храна, за ветеринарни манипулации,за обезпаразитеване целогодишно и т.н. Някой може да е имал възможност, когато е започнал, но след време да няма. Какво да прави тогава?
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1278« Reply #20 on: December 03, 2015, 00:06:45 AM »

Момчета,като чуя темата с парите и тръпки ме побиват!
Аз имам 30+ кучета,къде и кога ме чухте да повдигам или да мрънкам за пари!
Може би всички знаят,че нямам не извадено родословие на произведено от мен куче,че и повече.
Това по никакъв начин не ме е обърнало или съм обеднял!Напротив мотивира ме да развъждам и селектирам още и още,да се радвам на резултати да изпитвам удоволствие от постигнатото,да се доказвам пред хората и да бъде харесвано развъждането ми.А като се хареса развъждането ми и търсенето ще е по-голямо(ще дойдат и пари).
Дори и да не дойдат пари,ще ги гледам до когато мога и ще предам щафетата.Но пак ще бъда горд,защото ще остане името ми като човек милеещ за истинското Каракачанско куче.

« Last Edit: December 03, 2015, 00:11:26 AM by Zahari » Logged
rex
Hero Member
*****
Posts: 1456« Reply #21 on: December 03, 2015, 07:41:25 AM »

Темата с парите повече от нож с две остриета, понеже финикийските знаци наистина съсипаха не една и две породи. В резултат на което вече е много трудно да се намери породен алабай или кавказка овчарка, който пример повтарям сигурно постоянно. Същевременно цените на тези кучета, работните качества на които едва ли надминават тези на КК, са направо баснословни и са в диапазона хиляда евро, две хиляди евро, нам-колко си хиляди евро. Като огромна част от официално водещото се към породата поголовие няма нищо общо със самата порода. Обаче продажните цени привличат хора, които или откровено нямат никаква идея от селекция или такива които откровено правят мушангии с цел придаване още по-пазарен вид на кучето, тоест умишлено мелезират. Получава се така, че радетелите за породност и чистопородно развъждане са притиснати в ъгъла и са една много малка част от всички "развъждачи". Като върху тях се сипят тонове и тонове помия, само и само хората да не видят в тях коректив на океана от лайна.
Относно издръжката, според мен описваш в много голяма степен частни случаи, отколкото текущото положение. Но това се случва, щото наистина живота е такъв. Но развъдчици с временни финансови затруднения се е случвало временно да си намалят броя на кучетата, докато си стъпят на краката. Като част от разплодните си животни отдават в аренда или продават на хора, с които са сигурни че могат да работят на един последващ етап. Та относно издръжката - баба знае 2 и 200. Някои хора смятат, че кучето им трябва да яде гранула от 18 лв./кг., а други хора с тези пари ще нахранят 10 кучета и нито ще ги оставят гладни, нито на непълноценна диета. С повече животни или с вет, с който се работи постоянно (до което неминуемо се стига), цената на ветеринарните услуги не е кой знае каква.
Другото Захари го е описал така, че едва ли аз мога да кажа нещо повече.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2576


ТОРЛАК


« Reply #22 on: December 03, 2015, 09:19:45 AM »

Прави сте и не сте. Но с оглед общият манталитет на народа ни е по-добре да е по-обрана работата откъм общо финансиране. Първо, бих искал някой да ми посочи развъдник, развъдчик, който към момента отглежда кутретата си до 4-ри месечна възраст, чипира, след което продава, раздава и т.н. Второ, каква е причината това да не се случва до сега, при положение, че това не е чак такъв разход? Нищо лично Захари, не го приемай, като провокация, но всички знаем, че се отглежда кутре до първа ваксина и се разкарва. Защо? Мнението е:"Е какво сега, да му го храня още два месеца ли?! Да му го чипирам после ли?! Абе да се оправя, ако ще да го чипира, ако ще да го прави каквото иска, да ми остави цената му и да се оправя!" Хайде сега ми обяснете как ще се оправим с това? Как ще мотивираш собственик да отгледа цялото кучило поне до четири месеца (ако не бъркам възраста), за да му постави чип? Опа, а до тогава трябва да се поставят още два ваксини. А извинете, забравих за родословието.

Разбирате ли, имам купувани кутрета от 4-ри развъдника и нямам едно чипирано, а вие? Да стане задължително, как  ще се мотивират, принуждават, санкционират развъдниците или развъдчиците? Понеже сме демократична структура, това следва да става доброволно. Не знам колеги, това по-скоро може да се случи по следният начин - аз ще чипирам, втори ще чипира, трети ще въведе тази практика. Официално от МАКК ще се поставят на видно място във форума и сайта, исиквани документи при придобиването на истинско КК от МАКК -паспорт с ваксини и номер на чип, родоловие, копие на актуално състояние на развъдника(активен такъв ли е ли или има проблеми) и т.н. Според мен тази линия на движение не е чак толкова лоша. Тук няма санкции и нещата са напълно свободни!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #23 on: December 03, 2015, 10:05:33 AM »

Развъждането е доброволно начинани, но това в никакъв случай не значи че тярбва да се прави хаотично и безразборно. Ако се реши, че кучетата задължително трябва да се чипират и да им се вади родословие, то всеки който иска да развъжда КК към МАКК ще трябва да го прави, ако не просто развъдника му се изключва и да си развъжда където и каквото иска. Досега се правиха много компромиси, под предтекст че кучетата са малко, губи се ценнен генетичен материал и т.н. Считам че не е редно да се продължава така. Това че са произведени около 300 кучета, а са вписани 100, а чипирани 10 говори за нехайно отношени към породата от страна на развъдчиците.

Ако на някой не му се занимава просто да се откаже. Съзнателно или не превръщаме развъждането на кк в някакъв производствен процес, при който се произвеждат някакви кученца, продават се и никой не се интересува какво става с тези кучета в последствие. Ми ако не ви се занимава със селекция и развъждане, насочете се към друга порода, в която ще вемате по 1000 или 2000 лв за кутре. Да, ама не, както казва Петко Бучаров - при другите породи има правила - като не ги спазваш и си аут, а при нас свобода и демокрация, която повечето разбират като свободия.

А да изброявам ли колко кучета се използват за разплод, без да са помирисвали изложба и без да имат и половин оценка от съдия-експерт. А какво пише в правилника за развъждане и селекция:

"За селекционно развъждане се допускат само родословни, здрави кучета със стабилна психика, записани в Родословната Книга,  получили екстериорна оценка. Оценката може да бъде – за женски, минимум “Добър” и за мъжки, минимум “Много добър” - извършва се от експерт на МАКК или на екстериорна изложба на МАКК."

« Last Edit: December 03, 2015, 10:07:09 AM by vano » Logged
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1278« Reply #24 on: December 03, 2015, 10:39:48 AM »

Трайко,гледал съм кутрета и до 5,6м. и тогава са си ги взимали.Не го приемай лично,но кръчмарските сметки в кучкарлъка не ми се нравят и дай Бог да не дойде това време!
Вано добре го е написал.Само да добавя,че може и татуиране.
Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2576


ТОРЛАК


« Reply #25 on: December 03, 2015, 11:02:47 AM »

... Това че са произведени около 300 кучета, а са вписани 100, а чипирани 10 говори за нехайно отношени към породата от страна на развъдчиците.

А има ли чипирани десет от развъдчик?
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #26 on: December 03, 2015, 11:08:39 AM »

... Това че са произведени около 300 кучета, а са вписани 100, а чипирани 10 говори за нехайно отношени към породата от страна на развъдчиците.

А има ли чипирани десет от развъдчик?

Не съм сигурен, ама сложих все пак 10 да не би някой да си е чипирал кучилото и да се засегне Smiley
Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2576


ТОРЛАК


« Reply #27 on: December 03, 2015, 11:11:46 AM »

Трайко,гледал съм кутрета и до 5,6м. и тогава са си ги взимали.Не го приемай лично,но кръчмарските сметки в кучкарлъка не ми се нравят и дай Бог да не дойде това време!
Вано добре го е написал.Само да добавя,че може и татуиране.
Не го приемам  лично, тук коментираме ситуацията и как да я подобрим. Кръчмарските сметки в кучкарлъка не се нравят на истинският селекционер. Въпросът е друг, чипирал ли си ги, след като си ги давал на 5 или 6 месеца? Не е нужен отговор. Някой изобщо чипирали кутрета преди да ги даде?

Отново смятам, че описаната по-долу схема може да се въведе, с леки изменения, и да се наблюдава резултатът:
"Един развъдник започва работа с чипиране, родословие, втори започва работа така, трети ще въведе тази практика. Официално от МАКК ще се поставят на видно място във форума и сайта, исиквани документи при придобиването на истинско КК от МАКК -паспорт с ваксини и номер на чип, родоловие, копие на актуално състояние на развъдника(активен такъв ли е ли или има проблеми) и т.н.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #28 on: December 03, 2015, 11:12:26 AM »

Между другото имаше един период 2011 или 2012 г. беше когато кучетата се чипираха, но не знам защо се прекрати тази практика.
Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2576


ТОРЛАК


« Reply #29 on: December 03, 2015, 11:12:34 AM »

 Wink
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: 1 [2] 3 4 ... 6
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM