Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 04, 2023, 18:26:35 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  
Author Topic: Развъдник за Туркменски Алабаи "ТеККе-Итака", FCI № 54/2015  (Read 50636 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
novaka
Sr. Member
****
Gender: Male
Posts: 266« Reply #30 on: August 18, 2016, 08:49:11 AM »

Пеньо това,че се говори на руски език не означава,че е руска традиция Wink.Традицията идва от Туркмения.И не бъркай проверката със организирани боеве.Аз също не одобрявам организираните боеве.но проверката да.А във Южна Каролина се провеждат къде по зрелищни и кървави боеве с питбули. Никой не те и кара зорлен да ги одобряваш.
Logged
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1345« Reply #31 on: August 18, 2016, 09:22:32 AM »

Нали ви казах, че ще ме лепнете! Аз съм  раснал по времето на СССР и все още не ги деля на Русия и останалите. Още повече, тези традиции с "проверките" сугурно съществуват отпреди Перестройката.
 Интересно ми е, кучето знае ли кога участва в организиран бой и кога е "проверявано".
 ПП Южна Каролина я казах на посоки. Там може да бият питбули (не одобрявам) , но аз говоря за алабая и това, че масово участва в боеве или проверки и това се случва предимно в бившите съветски републики.
Както и да е. Много се отплеснахме. Всеки си гледа кучетата, както си реши. Останете със здраве!
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #32 on: August 18, 2016, 09:26:07 AM »

Заре, така е! Но съгласи се че традиционните схватки та туркмените в миналото се изопачиха в комерсиални кучешки боеве задоволяващи най низки човешки страсти и комплекси. За това хората са чувствителни на тази тема и трябва много добре да бъде обяснена практиката за проверка на твърдостта и устойчивоста на болка.
Logged
Khagan
Jr. Member
**
Posts: 67« Reply #33 on: August 18, 2016, 09:35:00 AM »

Извинявам се, че се намесвам но ако може някой нека разясни разликата между проверката и кучешки бой?
Logged

Upton Sinclair: 'It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #34 on: August 18, 2016, 09:49:28 AM »

Ако сте гледали традиционните схватки в Туркмения ще видите че при повечето дори не се стига до сериозен захват. Повече случаи има на "ритуални битки" - демонстрация на доминация. Но както казах в последно време много се спекулира с това.
Logged
novaka
Sr. Member
****
Gender: Male
Posts: 266« Reply #35 on: August 18, 2016, 09:56:44 AM »

Насе,всичко което казваш е така,за съжаление.Днешните ТИ и традиционните борби в миналото нямат нищо общо.Сега всичко е много комерсиално и нищо не е останало от миналото.Аз също не приемам този вид ТИ за проверка на работни качества и никога няма да участвам във такива турнири.Но съм за проверка на психиката,твърдостта и устойчивостта на даден мъжки за да се включи в развъдна дейност(това е един от критерийте). Една ,две приятелски борби са достатъчни да се разбере за какво става въпрос.Живи и здрави и ако имаме късмет да дадем малки на някой овчар ще се се разбере дали работим във правилната посока Wink


Пеньо,никой не те лае,лепва и т.н.,просто трябва да се прави разлика между проверката и безмислените шампионатни ТИ.Тези кучета никога не са участвали в подобни ТИ,няма и да участват. Нашите цели са в съвсем друга насока,а именно да съхраним тези кучета в автентичния им вид.
Logged
novaka
Sr. Member
****
Gender: Male
Posts: 266« Reply #36 on: August 18, 2016, 10:09:09 AM »

Както казва Наско в повечето случай битките са ритуални.Има случай във които се срещат две доминантни кучета и се стига до схватка,но до няколко минути се разбира за какво става въпрос.Никога не се стига до сериозни наранявания,защото не се оставят да се бият до край.Един от критерийте за развъдна годност при овчарите от време оно. Стараем се да поддържаме тази традиция.
Logged
novaka
Sr. Member
****
Gender: Male
Posts: 266« Reply #37 on: August 18, 2016, 10:38:54 AM »

Пеньо прав си,че сега се провеждат провеждат такива турнири с комерсилни цели.Дори и във Туркмения боевете не са това което са били.Но все още се намират хора които спазват традициите.Така,че не трябва да се слагат всички под общ знаменател.

п.п. Твойте  кучета разбират ли кога са на синджир и кога не? Колко кучета имаш във твоя развъдник?Wink
« Last Edit: August 18, 2016, 10:40:41 AM by novaka » Logged
Khagan
Jr. Member
**
Posts: 67« Reply #38 on: August 18, 2016, 10:50:28 AM »

Ако сте гледали традиционните схватки в Туркмения ще видите че при повечето дори не се стига до сериозен захват. Повече случаи има на "ритуални битки" - демонстрация на доминация. Но както казах в последно време много се спекулира с това.
Да то си е така и без намесата на хората - трябва да си се преборят за да се види кое ще е тартора.
Само още нещо да попитам ако се гледа едно куче като професионален спортист, често да е на ринга и акъла да му е все в боя с другите кучета, тая нагласа предавали се на потомството? Кучета от такива родители имат ли по силно желание да се бия със себеподобните си?
Logged

Upton Sinclair: 'It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #39 on: August 18, 2016, 11:09:05 AM »

Ще ти отговоря с пример - селекцията при питбула. Когато признака, да го наречем "борбеност" стане определящ селекционен признак, то резултатът е ясен - създава се "бойна порода"! Между другото това се получава днес със известния като Кавказки Вълкодав, мелез между КО и САО. Селекцията се води само по бойни качества. Друг е въпроса че така се компрометира същността на овчарските породи кучета пазачи на стада.
Logged
Khagan
Jr. Member
**
Posts: 67« Reply #40 on: August 18, 2016, 11:19:35 AM »

Точно за това попитах. Мина ми през акъла ако половината разведчици на САО водят бойна селекция а друга половина запазват същността и на овчарска порода, се замислих как не се омешват двете направления...
Logged

Upton Sinclair: 'It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it...
novaka
Sr. Member
****
Gender: Male
Posts: 266« Reply #41 on: August 18, 2016, 11:24:01 AM »

Khagan да така е.Но понеже не всички можем да си позволим да отглеждаме и стадо овце се прави тази проверка.Ако примерно аз имах  стадо овце такава проверка би била излишна.
По принцип желанието да се бият със себеподобните е заложено генетически във САО.Има много случай във които  известни тестовици не са предавали гените си във поколенията.За мен това най често се дължи от вливане на чужда кръв,не знание на произхода,не правилни връзки.В днешно време омелезяването на тази порода е страшно.Всички искат кучето им да е със глава на бизон и тяло на носорог и да е шампион.Лошото е ,че никой не се замисля,че тези кучета не са създадени за боеве,а да пазят стадата от хищници.Тази мания за величие и показване кой е по по най води във грешна посока представата за тези кучета.
Logged
novaka
Sr. Member
****
Gender: Male
Posts: 266« Reply #42 on: August 18, 2016, 11:33:52 AM »

Ако си последователен и твърдо отстояваш позициите си за чистопородно развъждане няма как да се омешат двете направления.Но има и хора които го правят това,това е факт.
Ще ти дам пример,тези кучета са плод на повече 30г.работа,във тях няма и грам чужда кръв и са от малкото останали наследници във чис вид на туркменските кучета от р-к Кара Келе.
Logged
TeKKe
Newbie
*
Posts: 25


« Reply #43 on: August 18, 2016, 13:18:46 PM »

Добрый день, господа))
Вижу здесь спор разгорелся.. Даже вроде обвинения в негуманном отношении проскользнуло... Хотелось бы сразу расставить все точки над «й». Во-первых, традиция проводить бои пришла из Туркмении, где чабаны на большие праздники устраивали поединки между сильнейшими своими собаками. Победитель становился очень известным, его знали все, им просили повязать сук и т.д. Интересно, что например в Таджикистане такой традиции нет. Хотя кобели, конечно же, и там дерутся за сук. Доминантный кобель вплоть до старости вяжет всех сук в кишлаке (дочерей, внучек, племянниц и т.д.) и не позволяет чужаку, либо молодому/слабому посягать на свои владения. Человек в это чаще всего не вмешивается. Так было на протяжении многих веков.. Во многом  благодаря этому порода сохранилась до наших дней в своем виде.
Сейчас бои / ТИ (все равно как назвать), на мой взгляд, утратили свое основное селекционное предназначение... Более того - наносят существенный урон породам САО и КО. Так как на этот  период пришелся расцвет метизации.. Все это очень нудная и долгая тема и мы с вами как-нибудь в другой раз поворчим - постонем, поохаем перемывая кости этим нехоршим людям.
Добавлю, что в России, там где я жила (Нижегородская обл.) нет других вариантов проверить своих собак. Многие городские жители сталкиваются с такой проблемой... Я считаю контролируемая притрвка гораздо гуманнее отлова хищника с последующем обучением на нем собак. А такое практикуется весьма активно... И не только в России...
В Болгарии для нас неоходимость в притравках отпадает полностью. Здесь мы живем в деревне - я б даже сказала в поле))) собак занять есть чем.. Охрана земли, имущества, меня любимой. Опять же хищник рядом имеется. А скоро и других животных заведем - будет, кого пасти.

Oтдельно для Пеньо - я много чего не одобряю, но думаю мало кого это волнует на самом деле. Осуждать работу других людей всегда легче, чем работать самому.


 
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #44 on: August 18, 2016, 13:24:43 PM »

Маша интересно ще бъде да покажеш ако имаш, снимки на най старите кучета основоположници на развъждането във вашия развъдник?
Logged
Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM