Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на Каракачански кучета, 10.11.2018г. гр.Пловдив, Аграрен университет - резултати, фотогалерия
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 16, 2018, 19:23:15 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10
  Print  
Author Topic: Есенна национална изложба на Каракачански кучета - Пловдив 04.11.2017  (Read 14173 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 643« Reply #105 on: November 11, 2017, 12:15:44 PM »

От видяното считам, че много качествена изложба е била clapС много участници и зрители. Адмирации за организаторите clap В днешно време е много трудно да се съберат толкова добри екземпляри на едно място. На съдята не му е било лесно с класиранията при толкова много и хубави кучета, а и всеки съдя си има собствено виждане. Това според мен е продиктувано от недалечното минало, но не може да се обясни на накой хора biggrin Виждам, че и други хора се включват с хубави снимки и ги подканвам да качват още да се порадваме cheers
Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2275


ТОРЛАК


« Reply #106 on: November 11, 2017, 13:37:17 PM »

Относно Магер и кучетата на Тодор, които скоро отново видях на живо, мога да кажа само, че са истински пастирски кучета! Много добър е китановият сой, кучета с характер и сърце!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2892« Reply #107 on: November 11, 2017, 18:56:18 PM »

Пичове, съжалявам, наистина много съжалявам, но не мога да се сдържа.... проф. Иво Христов го каза ясно, че става дума за 80%, но защо забравяте, че има още едни 20%..... Само недейте  да ни убеждавате, че мутанти с подобен цвят на очите и не само това, са нормални Каракачански кучета, че някои от тях да бъдат и определяни от съдията и като перспективни..... Кому е нужно всичко това!?! Не виждате ли, че става дума за явни мутации? Нали говорим за кинология в крайна сметка.... Кого се опитвате да убедите......!?! Въобще за какво иде реч? И няма защо да си губим времето сега да се вадят от 10 кладенеца вода да се доказва обратното, каквато е обичайната практика.  Защо? Знам, че на много хора това не им е по вкуса, но всяка граница има предел. Нали става дума за българското куче, мама му стара. Шапка свалям на добрите кучета представени на изложбата, както и на така наречените работни кучета, които се срещали едва ли не всеки ден с вълци и мечки, чудесно, но какво печели породата..... за какво съхраняване и запазване става дума с подобен подход!?! Да си удобен е точно 20% от това да бъдеш полезен. Защо не помислите върху това... Това е моето мнение и имам пълното право да го изразя, които иска нека ме "съди".


Оги, учуден съм от лаишкото и преднамерено ниво на горният ти коментар. Направо е твърде несериозно.
Първо, от биологична гледна точка всеки доместикационен белег, включително черно-бялата(и ред други) окраска, навитата опашка, клепналите уши, тъмните очи и поведенчески характеристики са резултат от генетическо модулиране на характеристиките на дивия изходен вид вълка(Canis lupus). Тоест тези белези са не по-малко "мутации"(цитирам те) от рижо-бялата окраска. Ами хайде да гледаме вълци бре - сиви, диви, с прави уши и опашки и див неопитомен характер.
Да омесваш характеристиките на рижата пигментация(red nose) със "синята" и да приписваш на първата недостатъците на втората е груба манипулация.
 
Неприязненото отношение към една традиционно срещаща се в породата окраска(пък била и по-рядка) ми показва, че за съжаление "драганизма" в родното кучкарство е трудно лечимо състояние.  И дори гръмките и многократни провали на Драганов не са послужили като сигнална лампичка, че в учЕнието му нещо куца. Същият Драганов използва в селекцията си братя, сестри и потомци на рижо-бели кучета. Освен това сам е признавал, че активно избива кутрета с тази окраска, когато се родят в кучилата му. И в резултат след цялата чистка, от негови кучета пак се раждат рецесивни кучета с рижа пигментация. Това нещо да подсказва?

Освен това кой ви наби в главите, че хомозиготното състояние на рецесивен белег е равносилно на недостатък. Това е въпиюща "компетентност". И второто "наУчно прозрение", че недостатък проявен при инбредно животно се чисти по трудно от колкото същия недостатък проявен при аутбредно. Без думи.

Въпросното куче, което се обсъжда, въпреки по-рядката си рижата пигментация и грубата конституция показа най-широката и лека крачка. В комбинацията се добавя изключително стабилна нервна система. Три белега, които са силно желани при работното използване на породата. Предполагам, че съдията е отчел това и поради това е премирал въпросният екземпляр (и неговият син Китан) в челната тройка. Ще отбележа и това, че въпросният Магер, както и брат му Медо(вече покоен) отлично демонстрират съхраняване на типажа на забележителни аборигенни екземпляри от Рила и Якорудско от края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век. Широка здрава муцуна, отлично запълнена в цялата си дължина, широко разположени и малки очи, ниско поставени уши. Тип по-рядко срещан, но желан от знакови имена в историята на породата като Юсуф Кьоров-Пепеленовия, Ваклин Сугарев, Мурадчето, Карафаиз, Топовия, М.Главеников и т.н.  За отбелязване е също, че въпросният Шаро на Карафеиз се намира чак в осем поколения назад в предците на Магер на Т.Георгиев и Медо на Седефчеви.

И за финал. Оги задаваш въпрос, какво печели породата от въпросните работни екземпляри, които всекидневно са в територията на вълците и мечките. И тук съм учуден. Ами много печели!
Не ти ли е направило впечатление, че Каракачанското куче(това е името на породата, а не някакви нови драганоидни термини"българското куче") стана известно по света ИМЕННО заради качествата на РАБОТНИТЕ ЕКЗЕМПЛЯРИ, които се оказват ПО-ЕФЕКТИВНИ от сродни породи, като пазачи на стада от едри хищници. Именно те - работните екземпляри дадоха лицето на породата и спомогнаха тази порода да се появи на световната карта и да се търси. Пак те изявените работни екземпляри бяха тези, които дадоха легендарния статус на породата в България. И пак те бяха в основата на развитието на селекцията на развъдниците от 90-те години до сега. С изложби и изложбена кинология за няколко десетилетия не впечатлихме и нямаше да впечатлим света. Не стана ли това очевадно от самата практика. Ако забелязвате дори конкурентите с измислената нова порода БОК се опитват да присламчат изложбено фокусираното си творение към качествата на Каракачанското куче за да си търсят известност и пазари навън.
Така, че стратегията на МАКК за съхраняване на породата в цялото и традиционно разнообразие и при запазване на работната и ефективност се показа правилна от дистанцията на времето. Кой ли не ни критикува за това, а впоследствие не тръгна да ни следва и имитира.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2892« Reply #108 on: November 11, 2017, 19:14:17 PM »

Ето например, когато се гони запазване на еднотонен гълъбов(син) цвят, което е рядка окраска при някои породи и високо ценена, не се допуска скачка между две такива кучета, защото опасността за светли очи и носна гъба при поколението е голяма и е в разрез със стандарта на съответната порода и това никак не е случайно. Този цвят се запазва в популацията, чрез комбинации от заплождане на кучета с други цветове. Това е малко по-сложна и отговорна работа и по принцип не е за всеки. Така е при Голямата английска  хрътка Грейхаунд, както и при умаления вариант Уипета. Там обичайните цветове са почти всики в комбинация, като най-често срещаните са пясъчния, тигровия, жълто и бяло, черно и бяло и т.н. и носната гъба, както и цвета на очите е винаги в стандартните норми. При нашите кучета тези правила също важат, това имам предвид. Разбира се,че при някои цветове при нашите кучета носната гъба е малко по-изсветлена, но прекаленото изсветляване на очите, каквато тенденция безспорно има и едва ли не мода, не е богатство от разнообразия, а грешка при развъждането и ето защо не бива да се толерира......

Оги, нямам идея защо продължаваш да бъркаш рижата ПИГМЕНТАЦИЯ с депигментацията. Това е все едно да  слагаш на една плоскост русокоса шведка с негър албинос. Това са белези с диаметрално различна генетика. Шведката си е напълно здрав човешки екземпляр, който с рус швед ще даде съвсем здраво русо шведче. Същото и когато получиш поколение от два рижо пигментирани кучета.
Съвсем друга "бира" е депигментацията и албинизма.

В този ред на мисли, рижата пигментация при кучето няма връзка със светлото око при черно-пигментирани екземпляри. Вземете попрочетете, вземете поразгледайте такива кучета.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 896« Reply #109 on: November 11, 2017, 20:40:45 PM »Кучето е Боби КАРАБОРУН. Син е на Гриво ТИТО. От майчина страна внук на Пирин КАРАБОРУН.
Logged
vergilski
Newbie
*
Posts: 45


« Reply #110 on: November 11, 2017, 22:46:25 PM »

Предполагам няма да Ви отнеме много време с по няколко изречения да направите кратко описание на двете животни – с техните предимства и недостатъци, баланса който е дал основание да бъдат класирани на съответните места.
Това, от една страна би било много интересно, тъй като в този форум никога съдия не е коментирал дори базовите си виждания по отношение на кучето. А интересът мисля е голям, тъй като примерно вчера във форума имаше на моменти над 40 посетители, четящи темата за изложбата в Пловдив.
От друга страна ще бъде и полезно за всички любители на породата, тъй като едно експертно мнение би насочило окото на неспециалистите към реалния механизъм, по който се оценя кучето.
Ако пък това бъде направено за конкретно куче, а не по принцип на теория, ще е от полза за мнозина. Оценките вече са дадени от Вас, така че едва ли представляват някаква тайна, която да не може да бъде споделена тук - в официалния форум на асоциацията.
Както казах вчера, четящите са в пъти повече от тези, които са имали възможност да посетят физически изложбата в неделя. Предполагам и затова се поместват точно тук снимки и класирания по класове.  А ако снимките се обвържат с мнението на експерта от изложбата, би било определно иновативно и значимо.

Поздрави,

Виждам, че интереса към изложбата в Пловдив се засилва, особено в частта откъм критериите за класиране на животните.
В тази връзка бих искал отново да помоля господин Мураров да даде кратък коментар относно вижданията си по въпроса. Тъй като в последните дни се качват усилено снимки на кучета призьори, в това число и на Магер, би било отлично един коментар относно това животно – типичност, породно излъчване и прочее.
Едно просто сравнение, примерно, с куче Харун ТоПо, на което също има качени снимки тук. И двете животни идват от ферми, където кучетата са работни, и двете са представени в открития клас. Така, че това би било изключително интересно, вярвам за всички.

А най-меродавно в такива случаи би било мнението на съдията, огледал, преценил и отсъдил тези животни. Неговата отговорност е наистина голяма и далеч не приключва с края на изложбата. По-скоро тогава започва.
Надявам се този път господин Мураров да се включи и при някое от честите си посещения във форума да успее да отдели няколко минути за кратко сравнение между, примерно, тези две животни.
Благодаря предварително.

Уважаеми колега съфорумник Ariman, не очаквайте от мен да се впускам в безпредметни коментари на кучета по снимки. Тези "филми" са гледани отдавна и ролите в тях са изтъркани, сигурен съм, че сте наясно с това. Без лоши чувства.
« Last Edit: November 11, 2017, 22:49:45 PM by vergilski » Logged
SIMBEN
Hero Member
*****
Posts: 985


0888313132


« Reply #111 on: November 13, 2017, 00:02:49 AM »

Ати, по всяка вероятност трудно ще стигнем до единомислие, пък и не е необходимо въпреки, че не е невъзможно.... Прави ми впечатление, че едва ли не винаги се тръгва с почти готови отговори, не казвам, че са се превърнали в клишета, но на там вървят.
Ако имаш нещо, което да кажеш на Драганов и с нещо да не си съгласен с него, имат си форум казвай му ги тия неща там на него и си се изяснявайте.... И аз не съм съгласен с много неща, но не те използвам тебе за да ги чуе еди кой си. Вие просто вече дори и не се опитвате да разберете човек  какво се опитва да каже, когато изразява мнение. Не съм нито професор, нито научен работник за да обличам мненията си с научна фразеология и това не ми е работа.... който разбрал, разбрал.
Написал съм го ясно, че шапка свалям на така наречените работни кучета, които се срещат едва ли не всеки ден с вълци и мечки. Ама с вълци и мечки се срещат и мелези и кръстоски всякакви и какви ли не кучета с които е бъкано по кошарите, разходи се малко и ще видиш и овчарите си ги държат и развъждат, щото им вършели работа, но това не ги прави порода, нали.
Споделял съм го и преди и сега ще го кажа по-директно, представата за старото Българско, Каракачанско, както щеш го наречи куче я търси в материалите и снимките съхранени и останали до 40-те 50-те години на миналия век, преди нашествието на другите породи у нас. Така, че това, което сте видели и сте си харесали в няколко кошари през 90-те е доста тегаво и разтегливо понятие ........... Има го и този момент, нали!
Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 643« Reply #112 on: November 13, 2017, 13:43:30 PM »

Айй, не мога да се сдържа на тоя коментар. Преди 50 г., както казваш е имало и гончета и дребните дето следват каруците. Дали не са се съешавали поради липса на клетки Wink Не мисля, че не са biggrin Може дасе върнем още по назад през турско. Дали турските пастири не са имали какгалоподобни по нашите земеми и не са се съешавали. Същото hmm Преди новата ера. Александър Македонски biggrin Тук теорията на комшиите biggrin Довел е мастиви от Тибет.
Та въпроса към теб ми драги ми Симбен е :
- Ти на кой тип си се спрял? Мелез с кво?
Logged
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 643« Reply #113 on: November 13, 2017, 14:20:37 PM »

Моля Админа да премести коментарите не по темата. Благодаря!
Logged
Ariman
Hero Member
*****
Posts: 1383« Reply #114 on: November 13, 2017, 15:23:19 PM »

Благодаря, че успяхте да отделите време за тези две изречения. Няма лоши чувства колега Мураров, само силно разочарование.
Надявах се, че най-накрая ще се яви човек - категоризиран като независим „експерт“,  който да подходи сериозно и отговорно, и на когато да бидат зададени въпроси относно извършената от него работа по оценка и класиране на животни. А той да се осмели да изрази (подчертавам) собственото си  професионално мнение, но уви…

Разберете ме правилно -  умишлено не написах: „Кой ще качи оценителните листове на кучетата в клас открит мъжки?!“ - никой не би с наел, що ли… това е друг въпрос.
Не знам как желанието да проведем една прилична дискусия с Вас, споделяйки с мен, а и с широката аудитория личните си възгледи относно конкретни кучета отсъдени от Вас на живо, Ви препрати към идеята да коментирате снимки? Подозирам, че объркването се насади от друг Ваш колега, който взе бащинско-менторска преднина и по  този начин успя да Ви дискредитира напълно, отнемайки функциите Ви, и влезе в ролята на същинския съдия, без да Ви даде възможност да изразите реалното си мнение.

Разочарованието ми идва и от факта, че 6 години след една от най- големите изложби на МАКК  - в Железница, нищо не се е променило. Припомням Ви, че там класирахте полубеззъбо кученце второ в класа си!
Но ето ни отново, след толкова много години - наблюдаваме призьор оценен с „отличен“ да триумфира гордо в челната тройка на най-желания клас, оставяйки обаче всеобщо впечатление за изключително непородно излъчване. Не е нормално и винаги буди притеснение, когато се започне едно „носене на вода от 10 кладенеца“ в опит дадено куче да бъде изкарано като първенец. Сам знаете – никой няма нужда да бъде убеждаван, че едно животно е породно, когато то изглежда такова, нали? Ако пък идеята е да се официализира и припознае една нова посока в дейността на асоциацията, това няма нужда да бъде правено чрез лозунги от сорта на „и магаре да сложим, и то ще вземе диплома!”. Това може да се наложи доста по-интелигентно и с по-мекия брус, както се казва.

Искаше ми се да поговорим и за инвазията на рижо-белите кучета, коментирани така бурно в последните дни. И как при анонс за доста по-рядкото им наличие в аборигенната популация, при липсата на дори един-единствен основоположник било на линия, било на фамилия (общо 30 на брой) с такъв рижо-бял цвят (какъвто е срещан днес), в популацията под контрола на МАКК животните с този цвят са средно над 20 % от реално работещите линии/фамилии. А в някои са всяко трето куче и по-често.

И за финал, нека се посмеем задружно, във връзка с пренасянето на вода. През цялото време се тръби, че не се съдело по снимки, а за пример се привеждат скрийншотове от самоделен VHS на куче Шаро. А реално от тях можем единствено да заключим (ако въобще се осмелим да им се доверим за нещо), че очите му се намират в горен десен ъгъл, а устата – в долен ляв. Но същевременно, онзи вездесъщ и антрацитеночерен дявол Драганов, който рядко бива пропускан в постовете, сега се ползва като универсален почистващ препарат, че видиш ли той притежавал брат на същия. Демек и той в кюпа.
 
Поздрави и без лоши чувства.
« Last Edit: November 13, 2017, 15:25:06 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4151« Reply #115 on: November 13, 2017, 15:58:02 PM »

Тц тц тц,  какъв експерт сме имали само!? Каква вещина,  каква мисъл, и същевременно каква загриженост и далновидност!
Logged
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 643« Reply #116 on: November 13, 2017, 16:16:28 PM »

Не цъкай кенеле, е за тва и държавата е на тва дередже saddam Само думи, тълкувания, планове и никаква дейност.
Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2275


ТОРЛАК


« Reply #117 on: November 14, 2017, 08:28:49 AM »

Ей как готино звучи само: “Колегата очаквал ... !” Колегата, издигна ми се един такъв въпрос, докато седях на коня и си паса овцете, ти, като си загрижен за популацията, за породата, за МАКК, като си грамотен и начетен, що не се хванеш да отгледаш и селектираш няколко линии?! Пък да ти видим труда! Що не се хванеш един съдия да станеш, пък да ти видим тенденциите? Що не си пуснеш доводите, пък да се обосновеш?! Градивната критика, вечната възвишена съвест! Пък като знам как ти се радват хората на високопарните думи, направи ще настъпи всеобщо въздигане на духа и знанието! Пък като ни поведеш към възход, направо се размечтах...
« Last Edit: November 14, 2017, 08:31:25 AM by trayko.asenov » Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
goce_07
Sr. Member
****
Posts: 440


« Reply #118 on: November 27, 2017, 00:06:42 AM »

Тъй като се е заговорило за редки цветове предполагам че повечето тук знаят Чилика от Хасково . Беше  голям радетел на породата и от първите които обикаляха  районите на Банско Разлог  Гоце Делчев  Велинград. Та тъй като говорим за редки цветове които са се умножили питайте го Чилика при първите му обиколки по горепосочените райони през 1980-1981 година колко кучета бели с черни петна кучета са видели (не говоря за черногриви  кучета  , а за на бял фон черни петна).  Точно 4 ( четири) кучета с модерната сега окраска. И как така най рядкият тогава цвят сега стана най разпространеният и се стига до абсурдните твърдения на много новопосветени любители че видите такъв бил цвета на чистокръвните Каракачанки  Бок-ове и т.н.  Нека някой обясни това ама надали защото шарените бяло черни кутрета изглеждат много красиво и  "изложбено " и се продават най добре особено сега след като направиха "цветовото "промиване на мозъците.
Logged
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 643« Reply #119 on: November 28, 2017, 09:59:18 AM »

Специално за Симбен  Wink
 Видео от преди повече от 100 години  biggrin https://www.youtube.com/watch?v=1_H62k4j-4g. Виждат се няколко типа  hmm Та кой ще изберем сега  lol
Logged
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM