Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. October 19, 2018, 08:45:35 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 8 9 [10]
  Print  
Author Topic: Есенна национална изложба на Каракачански кучета - Пловдив 04.11.2017  (Read 13386 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
rex
Hero Member
*****
Posts: 1374« Reply #135 on: December 06, 2017, 20:35:14 PM »

      Атила, дай да си говорим с конкретика или изобщо да спрем да си говорим, ти предлагам. Не знам каква публикация има издадена и дали тя касае вариациите в окраса по принцип, но слушайки те, човек остава с впечатление че имаш точна статистика какво е процентното разпределение в окраските на всички породни кучета към днешна дата. Което се съмнявам да е така. Отделен е въпросът, че от вече половин година НОКК е съвсем друга бира. Факт, с който трябва да се свиква.
     И хайде стига сме говорили за породата като някакво имагинерно понятие - по принцип, след като е коректно, меродавно, че и чистоплътно да става въпрос за тази част от нея, която е под контрола на МАКК. Поне от трибуната на този форум и в частност в разговор с теб. Всичко друго би ангажирало кучета и развъждачи, върху които МАКК няма нито контрол, нито експертиза, нито реален поглед. Към днешна дата.
      За агенция „Кака Сийка” ще те помоля да се обърнеш към някой друг. В момента правиш същите работи, в които до преди малко обвиняваше Ariman. Слагаш в устата на трети лица думи, които пасват на събития, в които те изобщо не са били участници. Шушу-мушу търси на друго място. Както виждаш, ако има да се пита нещо – пита се. Остави бръмченето на бръмбарите.
     Което сме имали да ти кажем, сме ти го казали. Че линия „Китан” е на път да навлезе като кръвност в цялата популация на Каракачанското куче под контрола на МАКК е факт. Факт е (до голяма степен като функция от това), че рижо-белите кучета увеличават процентния си дял в същата популация. Това са факти. Факти, които всеки с малко желание и почти нулева компютърна грамотност може да провери.  Ще се подесетя, че добри или лоши – това са факти. Вие ги тълкувайте както сметнете за добре. Но не ми прехвърляй някакви тежести, че видиш ли това е така заради мен.

ПП Линия „Китан” ни ми е трън, ни ми е гюл, както обичаш да казваш ти. В интерес на коректността, следва да се потвърдиш, че никога не съм си позволявал да изразявам каквото и да е негативно мнение относно породност, произход, потомци и т.н. на това отдавна починало животно.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1374« Reply #136 on: December 06, 2017, 20:55:01 PM »

И за да бъда докрай честен в контекста на последния си послепис, винаги кучета като самия Китан, Димчо, Калпазан, Бабаджан, Буйо, са ми правили добро впечатление. Не мога да кажа същото за Медун, Манчо Япе, рижия Калпазан, Медо. Това е мое мнение, с което не те ангажирам. Както не желая да ме ангажираш това как ти приемаш фактите от статистиката. Или как не ги приемаш.
А това, което ти е казал адаша относно математика, между математика и социология има известна разлика.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2867« Reply #137 on: December 07, 2017, 08:15:53 AM »

Поета го е казал отдавна онова за вкуса и цвета. Тъй че имаш пълното право да харесваш и нехаресваш определени кучета. Въпрос на личен вкус.

За да се твърди, че даден белег увеличава или намалява процента си трябва да има СРАВНЕНИЕ между поне ДВА момента във времеви интервал. В случая неясно как извеждаш заключения за динамика само от една точка.

Популацията която отиде в НОКК е с родословия за чистопородност издадени от МАКК.
Не мога да разбера какъв е този неистов стремеж умишлено да се търси конфронтация и затваряне на отделните организации вътре в себе си. Който си мисли, че това  е от полза за породата или е некомпетентен, или нехае или още по-лошо е злонамерен. Нови отделни породи ли се предлага да се правят? И от кога стана друга бира? Да не би да са подменили изцяло кучетата, с които работеха преди това в МАКК. Или развъждачите са изцяло нови. Същите са и кучетата и хората. Така че и бирата е същата.
 
Ако си прочел внимателно, ти казах, че е лесно да направиш моментна снимка  на разпределението на окраските в породата на основа данните  в базата данни на МАКК в конкретен времеви момент. Защо, в този момент, съм обяснил. Ако искаш пък да направиш и допълнителни сходни справки и за МАКК и НОКК, действай и коментирай резултатите. Но сумарно те пак ще дадат разпределението на окраските в ПОРОДАТА. А това бе в началото на разговора тук.

Смятам, че си достатъчно интелигентен за да си разбрал, кого съм имал предвид в коментарите си за така наречената от теб агенция "Кака Сийка" и храчещите в паницата в която са яли. Не разбирам само защо коментираш това от позиция на засегнат.

И в крайна сметка е безспорен факт е, че интереса ви бе/е фокусиран САМО върху една окраска. И е очевидно защо. Wink
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1374« Reply #138 on: December 07, 2017, 09:14:04 AM »

     НОКК е друга бира. Влизайки в регистъра на МАКК, там срещу съответните бивши вече развъдници какво пише – „извън селекционен контрол от юни 2017 г.”. И бидейки отделна организация, нормално е тенденциите, валидни за работата на МАКК, да не и влияят.  В интерес на истината от тяхна страна не съм чул да се афишират втвърдяване на позиции, обвинения в мушангии, некомпетентност и т.н. Налице са и интензивните в последно време опити на една оплювателна бригада бараби, чиято цел е да дискредитират публично определени хора на определени позиции в организацията. Които бараби много странно обърнаха другата страна на лопатата, ако и да са професионални оплюватели, по принцип. Така, че ако има някакви тенденции за капсулация, аз лично ги намирам в посока дискредитиране на НОКК. Но както и да е.
     Относно увеличението броя животни, носители на някои белези, най-малкото доказателство в това отношение е, че на старта на селекционния процес, в някои линии и фамилии кучета с рижо-бял цвят отстъстват. В следствие на системната работа с рижо-бели разплодници, такива кучета се появяват в поколенията на животни, чиито корени водят към традиционни развъждания на примерно черногриви кучета. Носители на конкретен тип, не само на цвят. Или се наблюдава това, че една линия обвързва с гените си все по-голяма група кучета. Не знам защо виждаш в подобни констатации някакъв сюрприз. Такива биха се направили също ако пембено-зелените кучета увеличаваха присъствието си, респ. дела си или линията на Печо Клечев инвазираше дадена подпопулация.
     Отново ще кажа, че с определението „ на ниво порода” може да се борави едва тогава, когато има точна бройка на животните. Като я няма тази бройка, нищо не може да се претегли спрямо нея, за да бъдат направени определени изводи по определени показатели. В такива случаи е коректно да се синтезират данни на ниво популация, под определен селекционен контрол. Измервайки конкретни резултати от нечия конкретна работа. Коректно и обективно.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2867« Reply #139 on: December 07, 2017, 15:05:49 PM »

Rex, бирата е една независимо дали на някой му харесва или не. Само на етикета на част от партидите се смени абревиатурата. Но съдържанието е същото.
Така че за трети път ти го пиша, ако направиш справка по базата данни на МАКК към юни 2017, когато не съществуваше база дубликат, ще добиеш процентите на всяка една окраска в контролираната популация. Ако пък искаш направи го отделно за МАКК и за НОКК към декември 2017г и пак ще постигнеш същия краен резултат - разпределяне на окраските в контролираната популация.

Тенденциите в селекцията също нямат разлика при положение, че двете организации работят с една порода, поголовие с обща база, стандарт и правилници(като вторите версии са базирани на първите с леки козметични добавки).  Пак казвам, само глупав, нехаен или злонамерен, може да твърди, че сепарация и изолация на популацията и развъдчиците на отделни фракции е от полза за породата. Има дългогодишна практика на редица организации показваща безспорно единствено вреди от такива процеси. И за да не развиват някои хора поредни параноични сценарии, уточнявам, че разумни и отговорни развъждачи, пък били и в отделни юридически лица, биха търсили синхрон и партньорство в работата си с породата. Въпросът, който виси е след преминаването на емоциите ще дойде ли ред на разума.

Рижата пигментация е рецесивен белег, който се проявява когато е в хомозиготно състояние. Иначе казано и двамата родители трябва да го притежават за да се прояви. Това, че на старта на развъдния процес стои да речем черно гриво куче, не означава, че то не притежава рецесивно рижата пигментация. Ако впоследствие получим рижо пигментиран потомък от черно гривото куче това е индикация, че то притежава генетично този белег. Също така много вероятно е този белег да е бил проявен и екстериорно(хомозиготно) в някой по-далечен прародител на въпросния черно-грив екземпляр. Това, че при първоначалното събиране на данни не сме получили свидетелство за подобен предшественик не значи, че го няма. Примери има редица за подобни проявления. При това при представители на аборигени от различни линии. Например Мечо на Даут, Шаро пепеленовия, Китан, Шаро на Карафаиз.. Същевременно в някои региони имаше цели популации аборигени със сериозно преобладаване на рижата пигментация.

Тъй, че за да се говори за тенденции в селекцията и проявления на даден белег може да става дума, ако справката се прави през период от няколко години/респективно поколения/. Да речем 2017 след това 2027 и се анализират данните за динамиката в дадените обследвани белези. 
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1374« Reply #140 on: December 07, 2017, 16:07:03 PM »

     Атила, на практика повтаряш това, което написах преди месец и нещо-два. Ако се поразровя, ще го намеря. Тогава ти казах, че с обособяването на НОКК нищо не се променя, тъй като чистопородната работа продължава. Не е една или две породи се развиват чрез паралелната работа на множество клубове.
     Но като се говори за кооперации, защо бе цялата тази оплювателна кампания, с „приятели и неприятели”, с хора, на които бе приписана некомпетентност, нечистоплътност и т.н? Чиито стандарт бе оплют също като некомпетентен и преписан. При положение, че от ответната страна имаше само мълчание и ясно декларирано желание за раздяла поживо-поздраво и каквото било, било?!
     Та бирата си е баш различна и няма как да е другояче. И да сме живи и здрави, ще сравняваме. Дали ще се вписват целите кучила или половината ще отиват дявол знае къде? Дали ще се приемат развъдници, половин година след като са произвели кучило? Барабар с кучилото! Дали ще се нагажда стандарта спрямо текущите нужди на популацията или точно обратното – популацията ще се сее на база разписаното в стандарта? Щото като говорим за дяволи, както знаем дявола се крие в детайлите. Но предстои да видим. И да сравняваме.
     Лекцията за рижо-белия рецисивен белег в хомозиготно състояние, съм я слушал много пъти тук. Аз говоря за развъждане – запазена марка на даден развъдник, където нямаше рижо-бяло куче преди „преливане на кръв” от линията на Китан. Мисля, че много добре ме разбра още първия път. И какъв тип имаха тези кучета, какъв придобиват в момента. Сега, както казало кучето, както каза и ти – въпрос на вкус. Аз само отбелязвам тенденциите за промяна. Не ми е проблем да извадя статистика и за това. Обаче като гледам как се тълкуват другите данни които извадих (като девъла дъ байбъла), май ще е безпредметно... Поне на този етап за пред широка общественост. Но ми даваш добра идея, за което ти благодаря.
     ПП Между другото и във връзка с горните мисли, не е зле най-накрая да видим селекционната програма. А и приложения към нея ако има някакви, примерно схеми по линии – с продължители, туй-онуй.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 620« Reply #141 on: December 07, 2017, 21:47:47 PM »

Ей го на и тука ме търси анализатора  lol Здрасти Рекси  cheers Е па язе съм "барабата" biggrin Глей ся, за анализа на "барабата", моя милост ти е абсолютно грешна и повърхностна   hmm Ако и малко ме познаваше щеше да разбереш, че ни се водя,ни се карам, ни акъл мож ми се налее biggrin С две думи съвършен идиот biggrin Задавам въпроси, както и ти!  Обаче, на които ми се отговоря доста лицемерно от страна на единици хора Wink На теб не се отговарят така ако си забелязал! Показват се избирателно факти, които са непълни и при най малкото оспорване следва: Кво търсиш тук, глей си вашите кучета, бокаджия и последно бараба- фурнаджийска, пратена да оплюва определени хора в МОКК hmm Та кво очакваш като следствие от моя страна. Ако беше чел назад във времето колко критики са изяли и кенелите, ама не си. Рекси рексии, много изкривен и перверзен ти е акъла бре човече, за да мислиш така. Дали не припознаваш някой друг  hmm
И пак. Не всичко което виждаш е истина Рексиии  biggrin Ай със здраве и успех с анализите  cheers
Logged
rex
Hero Member
*****
Posts: 1374« Reply #142 on: December 08, 2017, 09:18:13 AM »

     Радвам се, че убедително сам се припознаваш в ролята на оплювателен бараба. Тук всички се познаваме по начина, по който общуваме във форумите. И съответно по впечатленията, които създаваме. А ти създаваш такова на петокласник с лош правопис, който си умирга да прави плоски шеги на съучениците си, а после след като никой не му се е вързал, сам да им се смее напоително по цяла седмица. Всяка втора дума ти е „бай чуен”, „аре бегай от тука”, „ходи ...”. Така, че е нормално да бъдеш възприеман по този начин. И да не ти се обръща особено внимание.
     Да, преди плюеше по „кенълите”. Не е като да не съм чел, най-малкото защото пиша и чета тук още преди ти да изгрееш.  Та преди плюеше по същият плосък начин, нецелящ нищо друго, освен евтин сеир и ако може евентуално да бъде вкарана някоя и друга интрига. Сагите ти с Росен и тошковите кучета още красят не една и две страници тук.  Любопитен факт обаче е, че където преди плюеше, сега хвалиш. Интересно е какво е предизвикало тази метаморфоза в светоусещането ти.
     Та прийома ти на действие е до болка познат, цикличен и повтарящ се без изключение. И без изключение ефекта е нулев. Така и не показа от дългогодишните си наблюдения какво трябва да е кучето, каква е правилната развъдна постановка, как трябва да се направят нещата. Не показа нито едно куче, ни една Меца, дето се вика. Което не ти пречи да обясняваш кое как е, какво и що е мелез, кой е смешник, кой бай чуен. Та тъй де, не се учудвай ако не ти се обръща особено внимание.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2251


ТОРЛАК


« Reply #143 on: December 08, 2017, 11:50:59 AM »

Знаеш ли, Ники, нали мога да се обърна така към теб? Дори и да си прав за някои от фактите, дори и "Ариман" също да е прав за някои неща, нито е тук мястото да се вземат думите ви на сериозно, нито е това тона и начина да се постави забележка. Разбира се, това е форум и сигурно е готино да се пляскат определени високопарни фрази и думи. Сигурно това доставя някакво вътрешно удовлетворение. Лично аз, за периода, в който ви чета постовете, намирам някой истини, но не всичко е така, както изглежда от вашата камбанария. МАКК не е идеална структура. Но не е и толкова пошла, каквато я изкарват някои. Разбира се, всеки решава сам какво да прави с кучетата си и живота си. Щом някои са решили НОКК, така да бъде. Аз не виждам смисъл от цялата тази омраза, злоба и най-вече лицемерие! Рижо-бели, черно-бели, бяло-черни, все тая. Аз винаги мога да изкарам черно-бяло кутре, другите фасетки на генома са ми по-интересни. И защо, наистина, сте захапали тезата, че щом няма риж или рижо-бял основоположник на линия, то не бива да има такива кучета, също не разбирам?!
« Last Edit: December 08, 2017, 11:52:27 AM by trayko.asenov » Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 620« Reply #144 on: December 08, 2017, 11:55:46 AM »

     Радвам се, че убедително сам се припознаваш в ролята на оплювателен бараба. Тук всички се познаваме по начина, по който общуваме във форумите. И съответно по впечатленията, които създаваме. А ти създаваш такова на петокласник с лош правопис, който си умирга да прави плоски шеги на съучениците си, а после след като никой не му се е вързал, сам да им се смее напоително по цяла седмица. Всяка втора дума ти е „бай чуен”, „аре бегай от тука”, „ходи ...”. Така, че е нормално да бъдеш възприеман по този начин. И да не ти се обръща особено внимание.
     Да, преди плюеше по „кенълите”. Не е като да не съм чел, най-малкото защото пиша и чета тук още преди ти да изгрееш.  Та преди плюеше по същият плосък начин, нецелящ нищо друго, освен евтин сеир и ако може евентуално да бъде вкарана някоя и друга интрига. Сагите ти с Росен и тошковите кучета още красят не една и две страници тук.  Любопитен факт обаче е, че където преди плюеше, сега хвалиш. Интересно е какво е предизвикало тази метаморфоза в светоусещането ти.
     Та прийома ти на действие е до болка познат, цикличен и повтарящ се без изключение. И без изключение ефекта е нулев. Така и не показа от дългогодишните си наблюдения какво трябва да е кучето, каква е правилната развъдна постановка, как трябва да се направят нещата. Не показа нито едно куче, ни една Меца, дето се вика. Което не ти пречи да обясняваш кое как е, какво и що е мелез, кой е смешник, кой бай чуен. Та тъй де, не се учудвай ако не ти се обръща особено внимание.
Виждаш ли! Не успя да ме анализираш за толкова дълъг период. Да беше разбрал поне мнението ми за кучето, което не се е променило нито един процент от времето, но явно ти убягва. Неприемливо е за интелигентен анализатор с твоето ниво. Когато не съм бил прав съм се извинявал на момента. Когато съм бил прав и не съгласен с изнесеното от друг съм го казвал, признавам и под формата на майтап. Друг е проблема, че някой хора не го разбират или не искат. Не понасям няколко човека да насаждат мнение на аудиторията. Ти също задаваш въпроси, на които ти се отговаря, но все не ти стига и обвиняваш другите. С една дума търсиш под вола теле, насаждаш мнение за тоя или онзи. Това на какво ти прилича. Желая ти успех и не се занимавай с бараба- будала, като мен.
Logged
бадарак
Newbie
*
Posts: 12


« Reply #145 on: December 16, 2017, 21:28:16 PM »

Клас ПОДРАСТВАЩИ мъжки (от 6 до 9 месеца).
1. Черкез КараБорун -мн.перспективен 1.
2. Арзан Шибил - мн. перспективен 2.
3. Боян Кубрат - мн. перспективен 3.Аз явно нещо пак не съм разбрал no ( ама нали се опитвам да се уча ) ...Как куче без да е в база данни на МАКК  (http://karakachan.org/database/dogs.php?nm=&re=-1&pk=00000&sx=0&by=0000&kl=0&ln=0&l=on&sbmbtn=Филтрирай)се явява на състезание и се класира !? Нещо се пообърках, защото си мислех че трябва да е регистрирано  и след това да се явява кадето и да е ...??
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4102« Reply #146 on: December 17, 2017, 09:44:36 AM »

Така е. Но публичния регистър (базата данни) се попълва след като кучетата са вписани в Родословната книга.  Има известно забавяне при прехвърлянето на информацията от Родословната книга в публичния регистър. Ако става въпрос за кучетата от развъдник Шибил и развъдник КараБорун, то те са вписани в родословна книга но все още не са отразени в публичния регистър.
Logged
Pages: 1 ... 8 9 [10]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM