Пеньо
|
 |
« Reply #15 on: February 06, 2018, 17:58:40 PM » |
|
Както казах, не мисля, че проблемът е в името на това куче. И след 65 години ще има такива глупави поводи за мерене на ..., ще има актриси, ще има интриганти, ще има нарушители, ще има хора с и без приоми, ще има кибици, ръсещи мозък, ще има пречещи, ще има помагащи, ще има вождове и лакеи... Куче няма да има!
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #16 on: February 06, 2018, 18:22:17 PM » |
|
Пена може би наистина проблема е в името на въпросното куче. Проблем че фигурира в племенната книга на МАКК. Ето това е същинския проблем. Но факт е че фигурира в произхода на кучета които се ползват за разплод от организацията. Нищо не сме изопачили или сме измислили. Просто сме записали и двете имена, защото трябва да се знае от къде идва и как е било известно преди. Това че някои хора не могат да го преболедуват си е изцяло техен проблем. Също както и годината на раждане не е тази която се споменава, но това не е толкова важно в случая. А що се отнася до това дали ще го има кучето Пеньо, да ще го има, докато има хора които да отстояват истината и да се следва системно един път. Кавги има откак се започна системната развъдна работа с тези кучета, но кучето което гледаме в двора си , е същото което е било преди 20 години и повече. Това е удовлетворяващо до известна степен, и е атестат кой крив кой прав и кой по какъв път върви. А пътища много. Всеки избира сам по кой да крачи.
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #17 on: February 06, 2018, 20:13:49 PM » |
|
Оги, паралелните светове и нелепостите са по скоро присъщи за теб. Обяснявам веднага защо. примерите са много но се сещам за най-фрапиращия - случая с представените от теб кучета на изложбата в Железница преди две години. Тогава ти, с ясното съзнание представи две кучета на една и съща възраст в два различни възрастови класа за оценка. Става въпрос за Бъчо Горан и Бучо Горан, и не ми излизай с номера че не си знаел! Напротив, знаеше. И то много добре знаеше че кучето което представи в клас ветерани имаше проблеми свързани с травмиране на задните крайници и нямаше никакъв шанс за призово място в клас "открит", но при ветераните имаше значителни такива. То даже стана първи в класа си ако не се лъжа. Брат му беше в отлична форма и го представи в клас открит с надеждата и там "да разбиеш конкуренцията", но уви - кучето се движеше раван, което ти не беше видял, и остана ненаградено в челната тройка! Това ли ти е болката бе Оги, -жалбата по пусти купи и медали!? Е това се нарича нелепост и паралелни светове. За това Оги, аз не те уважавам! Относно "моята канцелария", ми тя доскоро беше и твоя, когато беше сам член на МАКК и собственоръчно подаваше документи за изваждане на родословия. Да Оги, ДОКУМЕНТИ, написани собственоръчно от теб и подредени в папка. За "дивидентите" - тотално си объркал влака пич! По скоро теб вълнуват тия пусти дивиденти, щото все се оплакваше че не можеш да продадеш кутрета, че много разходи, пък не случваш на стопани и какво ли не беше. Иначе за годинките - Благодаря, че ме подмладяваш!  Понеже паралелните ралности за които говориш те трескат яко, аз не мога да разбера за кои кучета съм "приписал" и с кои кучета на Светлин, Митко от Брани поле и т.н. изброени личности съм започнал моята работа? Просто няма такъв филм! Кучетата с които съм започнал се знаят и съм ги казвал многократно на кой са били и от кой съм ги взел. Не ти прави чест, но аз и не я търся у теб! Наско, брат изпусна се, да не кажа осра се и то публично, дано имаш бавачка, която да те оправи, но по-интересното е, че аз продължавам да държа на тебе, защото ми ставаш все по-любопитен. Само ти припомням, че сам вкара мечката в кошарата...... ще припомня също, че човек се учи да чете в първи клас, сега някак си е късно, да се надяваме, че и това ще усвоиш един ден с повече старание и прилежност. И както се казва в ония виц " Па четете ги тия постове, бе!" Айде сега бъди така добър, като двойкаджия, пак да прочетеш какво съм написал и пак и пак и пак.....ако прецениш го препиши и на ръка, докато го разбереш. А после какво ти си отговорил. И един съвет - емоцията е лош съветник и лоша хранителна среда, с две думи правя ти услуга. Айде, па после ще видим, ако много настояваш ще продължим....
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #18 on: February 06, 2018, 20:27:03 PM » |
|
Безсмислено е при положение че сам си изпускаш нервите за да си позволиш подобен изказ. Все съм слушал че актьорите влизат в роля, но ти живееш в роля, Огняне. Роля която ти е легнала отлично!
|
|
|
|
|
|
|
В. Динчев
|
 |
« Reply #19 on: February 07, 2018, 05:09:36 AM » |
|
Толкова много енергия за свирката на локомотива и почти нищо за движението му! Преди повече от век Max von Stephanitz купува мъжко куче, което става родоначалник на една от най-популярните породи – немската овчарка. Това куче е кръстено от Щефаниц – Horand v. Grafrath и е едно от най-известните имена сред любителите на породата. Предишният му собственик обаче вече го бил нарекъл Hector v. Linksrhein (понякога изписван като Hektor). И досега често могат да се видят и двете имена да присъстват при идентификацията на това животно. И такива примери има доста и не само при немската овчарка.
|
|
|
|
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #20 on: February 07, 2018, 07:43:43 AM » |
|
Да, но ако това се бе случило в България и Щефаниц имаше български "колеги", радетели на породата, сигурно нямаше да може да даваш този пример.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #21 on: February 07, 2018, 10:41:42 AM » |
|
Много емоции могат да се спестят, ако ФАКТИТЕ се разглеждат като факти и им се отдава нужното. И когато историческата правда се възстановява, пък било и с по-задна дата, не е нормално това да предизвивиква коментарите по-горе. За тези, които не са били във водовъртежа на събитията от началото на 90-те и не са били в контакт с определени лица в този период ще спомена няколко факта: 1. Кучето известно като Горан на Д.Драганов е родено 1991 година. Това твърдеше и самият Д.Драганов. Това отлично знаят и знаеха(М.Арсенов) и хората около него. Изписаната като 1988г в сканирания апокриф е откровена манипулация и ЛЪЖА. С каква цел е направена е друга тема. 2. Кучето известно като Горан на Д.Драганов е абориген закупен от него от Ляцеви с името Туран. Това твърдеше и самият Д.Драганов. 3. Името Туран бе потвърдено категорично от производителите на кучето.
Защо чак сега името на кучето се изписва в базата данни като Туран(Горан)? Решихме да направим корекцията на името след като получихме категорично потвърждение от първа ръка(т.3) на данните разпространявани преди години от самият Д.Драганов от (т.1 и т.2). Тъй като многократно Д.Драганов бе хващан в манипулации на данни, то нямахме основание да се доверим само на негови твърдения и да корегираме по-рано.
Както се вижда ясно в базата данни на MAKK името е изписано Туран(Горан) с което се отдава нужното уважение както към производителя кръстил го Туран, така и към втория му собственик прекръстил го на Горан. И това не е единичен акт, а политика на МАКК. Веднага ще дам и втори подобен пример и отново с куче закупено от Д.Драганов. Става дума за Балкан на Цанко Сугарев, брат на Джамал Сугарев от с. Конарско. Кучето е закупено от тогавашния кмет на кв.Суходол, София, а в последствие отива при Д.Драганов, където е прекръстено на Форс. Потвърждение от първа ръка за оригиналното име на кучето имахме още през 90-те от неговите производител и пръв собственик - братя Сугареви. Поради това в регистрите на МАКК това куче фигурира още отначало и с двете си имена изписани хронологично Балкан(Форс).
В заключение смятам за твърде некоректно неуважителното, високомерно отношение на някои градски кинолози спрямо хората, които са запазили във времето и произвели аборигенни каракачански кучета, от които започва селекционната работа на различни развъдчици в урбанизирана среда.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #22 on: February 07, 2018, 10:51:35 AM » |
|
Мисля, става въпрос за това, че производителите на кучето са живи и здрави и от тях идва информацията за името му.
Пеньо, в този случай мисля че Огнян е напълно прав. Кучето придобива публичност с името Горан, като такова дава поколение и остава значима следа в породата. Като такова е заведено и в племенната книга на клуб Бг Горан през 1993 г., сканирано копие от което завеждане всички видяхме тук. До колкото знам, кучето е нямало и предишно официално родословие, в което е фигурирало с друго име. И по-скоро въпроса е защо името на кучето се подменя 25 години по-късно и колко е коректно това? Въпросните живи собственици не са ли били още по-живи през 1995 г., 2000 г., 2005 г., 2010 г., или 2015 г. примерно? rex, хайде да не четем евангелия като дявол. Или поне ако нямаме достатъчно познания по даден исторически период да не се хвърляме в спора само заради калабалъка. Публично известен факт е, че през 1993г. не съществува нито в правния мир, нито в главата на който и да е конструкцията "клуб Бг Горан", както и "порода" Бг Горан. Така че куче Горан няма как да бъде заведено в регистър, който не съществува и като порода която не съществува.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #23 on: February 07, 2018, 11:38:40 AM » |
|
Вероятно 25 години по-късно някой установява това. Вероятно преди това не е имало контакт с въпросните хора. Казвам "вероятно" защото не знам как са се случили нещата. Не съм съгласен, че името е подменено. Новото (старо) е добавено, но Горан също съществува, макар и в скоби. Да, остава усещането, че това е направено за да се бръкне в .... на Драганов и ко., имайки се предвид "топлите" чуства, хранени от двете страни. Не мисля, че случаят с името на кучето е проблем. Проблем според мен са "топлите" чуства хранени между представителите на всички N на брой лагери, занимаващи се с тази порода. Проблем, който не виждам дали някога ще бъде решен.
ПП. Ники, той и Пеле придобива публичност с това си име, но как е кръстен от производителите си...
Пена, да прав си. Сравнително скоро се направи потвърждението от първа ръка. Преди това просто не се е случило по ред причини, които нямат нищо общо с опити да се бърка на някого някъде. Както и с положителни или отрицателни чувства към някого. Просто човек не може да огрее навсякъде едновременно. Това го може само дядо Коледа и то само на Коледа.  /шега/ Така, че информацията се потвърди и го направихме в интерес на коректността и историческата истина. Offtopic/Intopic: Смея да твърдя, че не съм си позволявал емоциите да ми влияят на възприемането на фактите. Поради това негативното ми отношение към системни лъжци, не е влияло върху отношението ми към кучета притежавани от същите хора. Както и качеството на кучетата(добри или лоши) не ми е влияло на отношението към собствениците им. Също така твърдя, че въпреки разни събития и последвали промени на отношението на различни хора към мен, мои приятели, колеги или организация, не съм си позволявал лукса да бъда некоректен към фактите и събитията. Помня добре както положителното така и негативното. Поради това винаги съм готов да игнорирам моментна слабост на коректен човек, както и да не се захласвам от моментна добра постъпка на системно некоректен човек. Просто уточнявам принципи.
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #24 on: February 07, 2018, 12:12:29 PM » |
|
Много емоции могат да се спестят, ако ФАКТИТЕ се разглеждат като факти и им се отдава нужното. И когато историческата правда се възстановява, пък било и с по-задна дата, не е нормално това да предизвивиква коментарите по-горе. За тези, които не са били във водовъртежа на събитията от началото на 90-те и не са били в контакт с определени лица в този период ще спомена няколко факта: 1. Кучето известно като Горан на Д.Драганов е родено 1991 година. Това твърдеше и самият Д.Драганов. Това отлично знаят и знаеха(М.Арсенов) и хората около него. Изписаната като 1988г в сканирания апокриф е откровена манипулация и ЛЪЖА. С каква цел е направена е друга тема. 2. Кучето известно като Горан на Д.Драганов е абориген закупен от него от Ляцеви с името Туран. Това твърдеше и самият Д.Драганов. 3. Името Туран бе потвърдено категорично от производителите на кучето.
Защо чак сега името на кучето се изписва в базата данни като Туран(Горан)? Решихме да направим корекцията на името след като получихме категорично потвърждение от първа ръка(т.3) на данните разпространявани преди години от самият Д.Драганов от (т.1 и т.2). Тъй като многократно Д.Драганов бе хващан в манипулации на данни, то нямахме основание да се доверим само на негови твърдения и да корегираме по-рано.
Както се вижда ясно в базата данни на MAKK името е изписано Туран(Горан) с което се отдава нужното уважение както към производителя кръстил го Туран, така и към втория му собственик прекръстил го на Горан. И това не е единичен акт, а политика на МАКК. Веднага ще дам и втори подобен пример и отново с куче закупено от Д.Драганов. Става дума за Балкан на Цанко Сугарев, брат на Джамал Сугарев от с. Конарско. Кучето е закупено от тогавашния кмет на кв.Суходол, София, а в последствие отива при Д.Драганов, където е прекръстено на Форс. Потвърждение от първа ръка за оригиналното име на кучето имахме още през 90-те от неговите производител и пръв собственик - братя Сугареви. Поради това в регистрите на МАКК това куче фигурира още отначало и с двете си имена изписани хронологично Балкан(Форс).
В заключение смятам за твърде некоректно неуважителното, високомерно отношение на някои градски кинолози спрямо хората, които са запазили във времето и произвели аборигенни каракачански кучета, от които започва селекционната работа на различни развъдчици в урбанизирана среда.
Само дето няма отговор, какво общо имате вие и МАКК с Горан и Форс, та си ги вписвате в регистрите и им давате ваши ПК номера. Това е само част от голямата наглост и безочие..... И двете кучета са принадлежали на други хора, структура и част от други регистри и ПК номера, далеч преди вашата частна фирма, каквато се оказа МАКК, да я има въобще на белия свят...И това е известно на цяла България и мишките го знаят. Или искаш да кажеш, че по право всичко ви принадлежи. От къде на къде. Това нали знаеш, че не минава и няма как да мине. И с колко още измислени, натаманени и чужди линии и кучета, помен се готвите да правите, ама ако може така някак си по стар маниер на тъмно... Затова Наско върти и суче глупости и подскача като ощипана невеста, но не ще да говори. И мистичната развъдна програма, която не случайно така упорито криете, защото всички се досещат пък вътре какво е изписано и която няма как да бъде скрита, рано или късно всичко излиза. Ще започнат и проверките на животните, тогава какво ще показвате, от там идва късото съединение. И Вучков вместо да омайва Пеньо (който между другото не е паднал от крушата и не пасе по асфалта) с високопарни слова за кучето, за саможертвата, за голямата патриотична загриженост и апостолска дейност, за медали, изложби и интриги.... да каже за дивидентите и каква част ще отиде при него и другите колеги, ако все още някой е останал в МАКК
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #25 on: February 07, 2018, 12:16:17 PM » |
|
Не, просто тоя човек е изтрещял тотално! Доскоро се ядосвах, не мога да крия, но сега се забавлявам искрено!
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #26 on: February 07, 2018, 12:21:26 PM » |
|
Не, просто тоя човек е изтрещял тотално! Доскоро се ядосвах, не мога да крия, но сега се забавлявам искрено!
Забавлявай се, забавлявай се, то голямата забава предстои и ти го знаеш чудесно...  И само припомням домашното: Не влизам тука, то е ясно защо, но...... И нека Пеньо ме извини, че на негова страница, ама... Абре, Наско ти си уж сериозен, грамотен човек и аз лично те ценя и уважавам, трябва залога и цената да са много големи, за да си приписваш и се идентифицираш с подобни, най-меко казано абсурдни нелепости. Те на пръв поглед са си смешни и толкоз, но такива симптоми, мислене, изживяване и живот във въображаеми паралелности са обезпокоителни най-малкото за самия тебе, не мислиш ли!?! И едва ли е добре да се подминават с лека ръка. А, и да попитам, кучетата на Светлин Стоев приписа ли си, даде ли им твои номера... а на Чилика, Генко Стоянов, Метата, на Стефан Попов - нали с тях започна, на Динко Катев, на бай Димитър от Браниполе приписа ли си, нали и те са Родопски....... Извинявай, ама ти утре и Писиевата история ще пренапишеш, срещу очаквани дивиденти - паричното разпределение на печалбата на едно предприятие между неговите собственици (акционери, съдружници) - това просто е обяснението на термина. В твойта канцелария няма никакъв документален източник за произход на тия кучета 7-мо или 8-мо поколение по измисления Туран!?! Та това са само хипотетични развъдни предположения и допускания между разжъдчиците, да не кажа приказки с оглед бъдещи връзки и предпазвания.... Това ли е основата и аргументите за издаване на официални документи с подпис и печат на МАКК!?! Че то така тази организация хептем се обезличава и лишава от смисъл и съдържание. И извинявай, но ти си бил на 12-13 годинки през тези времена, какви филми си прожектираш или някой ти прожектира в главата.... Има думички като познаване, уважение, чужд труд, мярка, усещане, реалност и .... , които очевидно си позабравил и може би по-често трябва да си припомняш. Така ти сам вкарваш мечката в кошарата. И разбери приятелю, тук изобщо не става дума за "ехидна злоба", както го определяш, а за загриженост. Съжалявам, че се получи така. "Секи требе да знай що требе и що не требе и требе да не прай що не требе" - казва шопът.
|
|
« Last Edit: February 07, 2018, 12:23:41 PM by SIMBEN »
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #27 on: February 07, 2018, 12:29:27 PM » |
|
Абе Оги, ходи взимай трибестана, и хващай самолета бре!  Явно дивидентите от прословутата реклама са ти се отразили зле!
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #28 on: February 07, 2018, 12:32:08 PM » |
|
Както казах, не мисля, че проблемът е в името на това куче. И след 65 години ще има такива глупави поводи за мерене на ..., ще има актриси, ще има интриганти, ще има нарушители, ще има хора с и без приоми, ще има кибици, ръсещи мозък, ще има пречещи, ще има помагащи, ще има вождове и лакеи... Куче няма да има!
Народопсихологията е нещо, от което няма да можем да избягаме и след 65 години. А кучето ще го има докато има хора, които го ценят. Само ще вметна нещо от историята. В края на 90-те и началото на настоящото столетие имаше масирана кампания в медии и сред самите кучкари срещу името "Каракачанско куче" и срещу идеята то да се съхрани такова каквото ни е оставено от овчарите. Защитниците му бяха пресирани по най-различни начини. Редовните храчки бяха - "национални предатели", "гъркомани", "тук не е Каракачания" и подобни. И патриотарски призиви: "българското куче с българско име", "българско куче за българите", "Българите са тук преди каракачаните", "породата на цар Симеон"(Сакскобурггота), ... С кучето се заиграха и политици в новосформираните партии "Национално движение Симеон Втори"НДСВ и "Български Бизнес блок". Съвременни байганьовци се бяха разпищолили и крещаха истерично - "Булгар, булгар..." Цялата държавна и медийна машина се включи в играта. И мнозина се повлияха като се включиха в общия поток към новосформирания НКБОК. На свой ред НККК след като бе отритнат в БРФК също официално се преименува. Та именно в тези години имаше критичен период, в който активните защитници на Каракачанското куче бяхме останали да се броим на пръстите на двете ръце. В групата на инатите най-активни публично бяхме Венелин Динчев, братя Седефчеви, братя Стоеви, Вергил Мураров. Край нас останаха и още няколко мераклии като Генко Стоянов, Красо от Добрич, Явор и Петър Николови, Йордан Станкев, Коце Точев... Малко по-късно към нас се включиха Наско Вучков, Рангел и Петьо от Манолско Конаре, Даниела Чакърова... И въпреки масираното мракобесно пресиране тогава успяхме да направим нещо, което нашите опоненти не можеха и да си представят - официално регистрирахме Каракачанското куче като българска автохтонна порода. Та на стоицизма на тези инати дължим факта, че все още породата е факт с оригиналното си име, тип и предназначение. И както виждате породата все още я има. Въпреки моментните сътресения керванът на Каракачанското куче продължава да върви напред.Споменавам тази история за да ви подскажа, че да отстояваш позиция има значение. Както и това, че да отстояваш истината не винаги е благодарно и лесно начинание.
|
|
« Last Edit: February 07, 2018, 14:00:31 PM by KaraKitan »
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #29 on: February 07, 2018, 13:31:30 PM » |
|
Оги, направо съм притеснен от това което си изписал.
Ако смяташ с подобни меко казано странни съчинения и хули да се докараш на председателя на настоящия ти клуб за да се смили и да ти издаде родословия на кучетата, от сега да ти кажа - няма да се получи. От къде го знам ли. Ами не съм врачка, но когато гледаш, че някой няколко пъти настъпва една и съща мотика, която всеки път го удря челно, е близко до ума с елементарно логическо съждение да се сетиш, че и следващото настъпване ще е със същия резултат.
Да не би да предлагаш в родословията мястото на Балкан(Форс), Туран(Горан) и т.н. да остане празно, защото ти с огромния си професионален теоретичен и практичен опит като селекционер на породи смяташ, че собствеността на животно автоматично забранява включването на негови предци в регистър на организация, в която собственика не е член. Ами то така що дирят Сирак, Шабан на Славейко и камара други кучета в регистър на измислицата "Бг Горан", след като собствениците на тези кучета никога не са били членове на прекръстения клуб и не са имали намерение да стават такива.
Да ти припомня, че до преди година и нещо сам, доброволно бе член на МАКК, регистрира развъдник "Симбен" към МАКК, рекламираше развъдника си в календарите на МАКК и за разлика от горния клуб, тази организация ти издаваше най-надлежно родословни сертификати на твоите кучета, на база на попълнени от теб документи. Тогава МАКК за теб не беше частна фирма, нали. МАКК не беше частна фирма за теб и след като ни напусна и ми се оплакваше, че в новия ти клуб нещата са си по-старому и председателя продължава да не пуска и фъндък. МАКК не е частна фирма дефакто и деюре! Почвам да си мисля, дали пък вътрешното ти разочарование от доброволното ти повторно включване в едноличния клуб-развъдник от кв.Люлин, София не избива в променения тон и отношение. Искрено съжалявам да видя новата ти пермутация и отявлено некоректния тон в последните ти постове. Ако го бях чул от случаен човек в някоя кръчма, щях да отмина с погнуса и съжаление към носителя на подобни брътвежи.
Стар житейски принцип и признак на елементарна култура е да не плюеш там където си пил вода.
Оги, слез на земята. Просто с такива писания разваляш стремглаво образа, който си изграждал в мрежата от няколко години.
|
|
|
|
|
|
|
|