Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 17, 2025, 14:51:22 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3 4 ... 35
  Print  
Author Topic: Хищниците, стадото и КК  (Read 415972 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
petko
Hero Member

« Reply #15 on: December 29, 2008, 19:02:17 PM »

eh ,kvo da ti kaja trebva da vzema otnoshenie po temata ma shte izchakam da vidim tvoite umnici kvo shte iztyrsiat

Защо да са мои. Това че съм направил технически един форум не прави пишештите в него мои.
dobre be zaiajdam se ,iskam da vidia kvo she napishat tam dali znaiat zashto e otvratitelno a ne samo da kazvat che takova shtot vidish li karastanchovite sa kum makk

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
vano
Guest
« Reply #16 on: December 29, 2008, 19:11:59 PM »

eh ,kvo da ti kaja trebva da vzema otnoshenie po temata ma shte izchakam da vidim tvoite umnici kvo shte iztyrsiat

Защо да са мои. Това че съм направил технически един форум не прави пишештите в него мои.
dobre be zaiajdam se ,iskam da vidia kvo she napishat tam dali znaiat zashto e otvratitelno a ne samo da kazvat che takova shtot vidish li karastanchovite sa kum makk

Няма значение дали са карастанчовите или други, въпроса е принципен - трябва ли да се променя предназначението на КК от куче пазач на ловно, домашен любимец - компаньон, бойно куче и т.н. И нормално ли е един развъдник който е член на МАКК и би трябвало да се ръководи от принципите на тази организация да рекламира Каракачански кучета за лов.

Интересно ми е и мнението на пишештите в този форум, относно един друг аспект при отглеждането на КК - така наречените "тестови изпитания". (Само не ми казвайте че такива правят само бокаджии).
dandi
Hero Member

« Reply #17 on: December 29, 2008, 19:14:18 PM »

ННеее DIO,няма да изядат поверената им стока.Поверената стока е част от семейството им за разлика от дивеча който за кучетата е заплаха за поверената им стока.Кучетата в работна среда също "ловуват" дори без да са обучени за това.
Виждал съм едни черни полудиви прасета на стада,които ги пасяха преди няколко години.
Как тия кучета,ще различат дивото от другото прасе,ако влезе в стадото.
Пенчо ти е отговорил,аз също но не си вникнал в отговора.Писала съм и преди, куче социализирано към стадото(поверената му стока,не към овчаря и комата хляб в торбата му) поднава всеки негов член,до последната бройка.Ако в стадото(семейството) им пуснеш 2 животни от същия вид(в 300 овце пускаш 2 нови които си купил примерно),кучетата ги познават че са чужда стока не тяхната от разстояние,дори не им се налага да ги душат.
Та какво е за тях да различат диво от питомно прасе?Дивото животно ДИО си е диво,мирише си на диветина,дори човек може да различи миризмата от диво животно ако скоро е минало и е маркирало територия.
dandi
Hero Member

« Reply #18 on: December 29, 2008, 19:54:57 PM »

Няма значение дали са карастанчовите или други, въпроса е принципен - трябва ли да се променя предназначението на КК от куче пазач на ловно, домашен любимец - компаньон, бойно куче и т.н. И нормално ли е един развъдник който е член на МАКК и би трябвало да се ръководи от принципите на тази организация да рекламира Каракачански кучета за лов.

Интересно ми е и мнението на пишештите в този форум, относно един друг аспект при отглеждането на КК - така наречените "тестови изпитания". (Само не ми казвайте че такива правят само бокаджии).
Въпроса е принципен......обаче разни хора разни идеали,разни принципи.
Ами моя отговор е ясен на всички предполагам-не,не трябва.Но ако приемем,че кк се използва по предназначение(пазач на стадо),предполагам ви е известно че охранявайки стадата кк всекидневно срещат какви ли не диви животни-лице в лице,по диря,изкарват ги дори от леговищата им.
Нали не си мислите че кучетата им се усмихват и им махат за поздрав.
Тези неща като ловуващи кк и дъвчещти "безащитни" животни за работните кучета(по предназначение охраняващи стада) са ежедневие,колкото и лошо да ви звучи.
petko
Hero Member

« Reply #19 on: December 29, 2008, 20:05:30 PM »

Незнам дали тука му е мястото, но няма как да не ви попитам какво мислите за новото предназначение на КК - куче за лов.

http://www.karastancho.com/page8.html

http://www.karastancho.com/IMG_0756.swf
e tvoite ora mai opstana na nivo klisheta ,ta da si kaja mnenieto

lov ,no samo na divi praseta ostanaloto e viatur rabota ,perfektno e za brakonieri ,sposbni sa da udaviat po malki praseta i bez pushka praseto kak kaza dandi se otkriva lesno ,za razlika ot drugia divech (za koito se iska obonianie) praseto se goni lesno shtot se chyva napravo kato biaga ,edinstvenia problem e da go nastignat i sdaviat moi si gi opraviashe po malkite sam ,beshe se nauchil kato chue glas na gonche(goneshto) da trygva v tazi posoka i v bukvalnia smisul presichashe taka prasetata ,ako znaesh toz pomiar shto lov e razvalil ,predstavi si go da ti izkochi zad pusiata i da ti go vyrne obratno drygia problem e ogromnata fira deto davat podobni kucheta  praseto ne e maitap rabota ,osobeno v spusheno kudeto kucheto gybi povratlivost i ne mogat i da mu naskachat vsichkite ot vednuj im pori chervata kato nishto ,no za edin mryvkar tova ne e goliama zaguba za tiah to e sredstvo da hvanat mesoto ,nezabravia kvi pari e lova tam vsichko si struva
tova sa kucheta imitirashti lova sys stoper (laikite) samo che onezi instinktivno zadyrjat divecha do idvaneto na loveca a nashia skacha da gi davi ,ne mu e v kruvta da se pazi ,za koeto si plata edin dryg nedostatyk ,napulno e vyzmojno da udavi nekoe gonche ,moi ne si davashe svineto na nikoi

za men tova ne sa lovni kucheta dori i sled podhodiashto obuchenie ,s takova kuche hodiat na lov hora deto ne sa dobri lovci a mesari ,hora za koito udovolstvieto ot lova e pulnata torba ,a ne gonkata ,shtoto s kk gonka ne stava ,hora deto sa syglasni kucheto im da umre (goncheta se paziat oburne li praseto i te obryshtat ) za da si napulniat torbata  ,hora ne uvajavashti lova

dandi
Hero Member

« Reply #20 on: December 29, 2008, 20:15:49 PM »

За мен лова е непознат Пенчо,но разбирам какво искаш да кажеш.От това което съм слушала от ловците наоколо знам че удоволствие и тръпката от лова е в това да надхитриш животното.Не да включиш бойния фар,да го заслепиш и застреляш.Това не е лов,това е бракониерство.Така казват старите ловци,които дори оптики не ползват.
dandi
Hero Member

« Reply #21 on: December 29, 2008, 20:20:36 PM »

Един приятел имаше един годжук преди дости години.Тогава в района имаше доста диви прасета.Научил се беше да заделя по дребните прасета от сюрията и да ги мори.Ако се налагаше някой да смени тоя приятел с овцете,никой не търсеше надница-гуджука плащаше с нещо за фризера.
(сега ще кажат че това е извратено,но това е реалноста-законите на джунглата(опсссс баиря)
petko
Hero Member

« Reply #22 on: December 30, 2008, 13:12:00 PM »

За мен лова е непознат Пенчо,но разбирам какво искаш да кажеш.От това което съм слушала от ловците наоколо знам че удоволствие и тръпката от лова е в това да надхитриш животното.Не да включиш бойния фар,да го заслепиш и застреляш.Това не е лов,това е бракониерство.Така казват старите ловци,които дори оптики не ползват.

DANDI pri nas ima eleni( v rezervat) tam poneje se chuvstvat spokoini i sa stanali napravo domosharki s cherveno iake sym gi doblijaval na dvesta metra sus spokoen hod ta kogato niakoi snaiperist vzeme che iztyrsi luda para da otrepe edno takova ,nashte hora mu vikat che e trygnal ne na lov a na raztrel  lol
ei spartak pomnish li predi elenite kak pasiaa po kyrdajali prez zimata,mojeshe da gi pocheshsesh po rogata

milkojor
Sr. Member

« Reply #23 on: January 19, 2009, 13:25:16 PM »

сега зимата взеха ли да слизат вълци покрай кошарите

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
spartak888
Full Member

« Reply #24 on: January 20, 2009, 00:01:41 AM »

DANDI pri nas ima eleni( v rezervat) tam poneje se chuvstvat spokoini i sa stanali napravo domosharki s cherveno iake sym gi doblijaval na dvesta metra sus spokoen hod ta kogato niakoi snaiperist vzeme che iztyrsi luda para da otrepe edno takova ,nashte hora mu vikat che e trygnal ne na lov a na raztrel  lol
ei spartak pomnish li predi elenite kak pasiaa po kyrdajali prez zimata,mojeshe da gi pocheshsesh po rogata

petko az sam rodom ot Momchilgrad i 4esto hodim v elenovoto,kogato sme na vilata ko6utite idvat na 10 metra ot masata za edno par4e hlqb.A v kardjali lopatarite se si razkarvaha iz celia grad.
milkojor
Sr. Member

« Reply #25 on: January 29, 2009, 17:57:44 PM »

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
Mad Max
Hero Member

« Reply #26 on: February 02, 2009, 10:42:50 AM »

Е..?
И?

Как трябва да защити едно чобанско куче стадото си?
Кога казваме че е успяло?

Как един хищник си върши работата?
Кога му признаваме успеха?

petko
Hero Member

« Reply #27 on: February 02, 2009, 17:17:28 PM »

Как трябва да защити едно чобанско куче стадото си?.ne sus oblaivane ,i pazene da ne go primami vulka na tymnoto ,s ataka bez da se zamislia

Кога казваме че е успяло? kogato vidim che pravi gornoto .non stop ,ne ot vreme na vreme ili kogato se sluchi da e pri stokata

Как един хищник си върши работата? hishtnici vsekvi  doutochni se
Кога му признаваме успеха? ako stava vypros za hishtnika ,mi shtom e jiv e goliam uspeh za nego 

STARTER
Hero Member

« Reply #28 on: February 02, 2009, 17:33:15 PM »

То, като лексикон ще вземе да стане. cheers

За мен нещата са прости. Кучето е успяло, когато стадото няма загуби. Убити или наранени животни.
Няма значение, как. Говорим за кучета, пазачи на стада. В това изречение пише всичко.

Хищника е успял, когато успее да вземе животно без да бъде пострада.

petko
Hero Member

« Reply #29 on: February 02, 2009, 17:43:07 PM »

То, като лексикон ще вземе да стане. cheers

За мен нещата са прости. Кучето е успяло, когато стадото няма загуби. Убити или наранени животни.
Няма значение, как. Говорим за кучета, пазачи на стада. В това изречение пише всичко.

Хищника е успял, когато успее да вземе животно без да бъде пострада.

absoliutno ne sym suglasen ,edinstvenia chovek de znam da ne sa mu iali nikoga e edin de nikoga ne eimal kuche ,perfektnia pazach ,kuchetata koito znam da sa ubivali vylci  ,sa imali jertvi predi i sled tova  ,prichinata vylk da narani ili ubie jivotni mogat da sa mnogo ,bez kucheto da ima vina ,shte ti dam primer s moieto stado ejegodno lapat vulcite ,ednite sa na liavo drygite na diasno kuchetata ne mogat da budat navsiakude ,ednata rodila v baira i si sedi tam pri malkoto ,drygata okuciala i si idva sled dva chasa ...no haide pri men e po razlichno

kakvo shte kajesh ako chobanina zagubi ovca pribira se i gleda niama dve ,reshava da se vyrne i gi namira iziadeni ,koi e vinoven ,kucheto li? znachi li che to ne si e svyrshilo rabotata ?

vij ako vidia neshto v koeto povecheto ot vas viarvat ,da vidia vulk nablizo karvite da muchat za malkite bikovete da obikjaliat stadoto i kuchetat da se vpusnat i niakoi v tozi moment da ostane da "pazi"stadoto ,jalna mu maika ta ako shte i nito edno da ne sa pribrali togava to si e iasno za men ,niama smisul da gledam kuche de go e strah da trygne sreshtu vulka ,ma triabvali niakoi da ostane da pazi stadoto ,zaebi .a onezi de trygnali sreshtu vylka koi shte gi pazi,gospod li?

Pages: 1 [2] 3 4 ... 35
  Print  

Jump to: