Поздравления Дънди ,четох за теб в 24часа!Моите корени са от с.Левочево и си мисля понякога да се върна да остарея на село.Ние родопчаните навън сме като дърво без корен ,така че си представям колко ще ти бъде трудно в таз пуста чужбина!
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=884209Ски учителка с английски и компютърнограмотна върти стадо от 270 овце и 20 кози и козли в с. Проглед край Пампорово.
42-годишната Даниела Чакърова е една от двете жени в Родопите, които отглеждат големи стада.
"Любовта ми към овчарлъка е от дете. Когато навърших 18 г., майка ми ме попита какво искам да ми подари за завършеното средно образование. Поисках 2 шилета, за да си направя стадо", казва Даниела.
Чрез репродукция и с няколко десетки глави, подарени й от Илия Сбирков от с. Соколовци, който остарял и не можел вече да ги гледа, тя е стигнала до този брой животни.
Покрай любовта към стадата се запознала с мъжа, с когото живее - Никола. Негова грижа са другите животни - 4 коня, 20 кокошки, 10 кучета и поддръжката на оборите.
Даниела е ски учителка в Пампорово от 20 г. "Работя през зимата, за да мога да издържам стадото, всичко спечелено го давам за фураж", обяснява тя.
Заради спрените субсидии смята да отиде на работа в Ирландия за 10 евро на час, за да събира пари да си гледа стадото.
Голямата й любов са 6 скопени козела, които в Родопите се наричат еркичи. Те са достолепни животни, на тях се окачват чановете, защото водят стадото. Еркичът мъкне 4-килограмов чан, казва стопанката. Сега горските ме карат да не ги пускам в гората и да ги държа вкъщи, защото е забранено козли да влизат в нея, оплаква се тя. Кой ги мисли тия закони, не знам, еркичите от векове са водели стадата в Родопите. Без тях планината ще оглушее, защото няма кой да мъкне тежките чанове.