Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 06, 2025, 16:52:49 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3]
  Print  
Author Topic: Дискусия - оценяване на изложби  (Read 37796 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Arkan_VT
Jr. Member
**

« Reply #30 on: May 05, 2010, 13:32:57 PM »

Искам да се включа и аз в спретнатата дискусийка. Забелязах на изложбата в София ново лице като съдия. Въпросът ми към д-р Вучков, председател на съдийската комисия е – какви са точно поставените от теб критерии, по които избираш нови съдии?
Поздрави
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #31 on: May 05, 2010, 17:00:21 PM »

clap clap lol
kenele, ne se smei ami zemi objsni, kato kompetenten v materijta ili ne e taka
  Wink
ТИТО
Hero Member

« Reply #32 on: May 05, 2010, 19:57:14 PM »

Вальо, Атанас не е избирал съдията.Като домакин нашият клуб избра  и покани съдията.Лицето повярвай ми хич не е ново и според мен съдията свърши перфектно неговата работа.Едно от нещата които най-много ми хареса в него беше ,че го каза в прав текст:..."казването за поколението на дадено куче по време на изложбата се прави само за нечий интерес",,ли беше или нещо такова.Много правилно .Няма значение кое куче от кои родители а по-важното как изглежда.

Brad Pit- brat my ,старите овчари ако сте забелязали са винаги поканени да свършат тяхната работа с кучета от първи ринг.И друго.Не съм съгласен с това ,че овчарина го интересувало само кучето да върши работа -нека да добавя ,а за мераклията овчар и как изглежда кучето.НА хубаво стадо му отива и хубаво куче-беше казал някой.
« Last Edit: May 05, 2010, 20:02:22 PM by kennel tito » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #33 on: May 05, 2010, 19:57:39 PM »

Искам да се включа и аз в спретнатата дискусийка. Забелязах на изложбата в София ново лице като съдия. Въпросът ми към д-р Вучков, председател на съдийската комисия е – какви са точно поставените от теб критерии, по които избираш нови съдии?
Поздрави

Веднага отговорям на въпросите!
Най-напред, моя милост не е председател на Съдийската комисия към МАКК а този пост заема многоуважвания от мен д-р Асен Узунов.
Наистина проблема при избора на съдии стои при всяка организация с все още ограничен по размер популация кучета и ограничен капацитет от страна на човешки ресурс! Какво имам предвид, по-правила "най-добро око" при отсъждането на кучето би имал разбира се един доказал се развъждач, но това от друга страна веднага повдига въпроса - как ще съди собствените си кучета? Проблем! Проблем който е с две страни - от една ако въпросният съдия умишлено "отбутва" назад наистина перфектни кучета които обаче са произедени от него за да не "тръгнат приказки". Тук изцяло е ощетено кучето. И другата страна на пробема е ако въпросния съдия "бута напред" произведеното от него куче. Тук е ощетена акуратността на съдията! И двата проблема са сериозни!
Другото - аз не избирам кой да бъде съдия - това се решава след консултация както с членовете на Съдийската комисия така и с различни развъждачи. Все пак се предпочитат хора с зооинжинерно или ветеринарномедицинско образование, причината е ясна - запознати са в детайли с екстериора по принцип, и добре владеят специалната терминология! Ако под "нови съдии" се визира Илиян Ангелушев, който дебютира на изложбата в Железница, смело мога да кажа че наистнина се справи много добре като самостоятелен съдия в ринг2. Г-н Ангелушев следва зооинжинерство, а освен това беше на няколко изложби организатолр на ринг и понатрупа опит, и най важното - не се занимава активно с развъждане на каракачански кучета, въпреки че е запознат в детайли с породата! Мисля че подхода е правилен и така може да се справим с по-горе споменатите проблеми!
Ако въпроса за "новите съдии" касае инж. Димитър Драганов, то това решение беше взето след като по инициатива на ръководството на местна група към МАКК - София, постъпи предложение именно той да бъде сдия в ринг 1! Беше му отправена официална покана от канцеларията на МАКК и беше получен официален отговор от него! Това е.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #34 on: May 05, 2010, 20:03:58 PM »

Вальо, Атанас не е избирал съдията.Като домакин нашият клуб избра  и покани съдията.Лицето повярвай ми хич не е ново и според мен съдията свърши перфектно неговата работа.Едно от нещата които най-много ми хареса в него беше ,че го каза в прав текст:..."казването за поколението на дадено куче се прави само за нечий интерес",,ли беше или нещо такова.Много правилно .Няма значение кое куче от кои родители а по-важното как изглежда.

Brad Pit- brat my ,старите овчари ако сте забелязали са винаги поканени да свършат тяхната работа с кучета от първи ринг.И друго.Не съм съгласен с това ,че овчарина го интересувало само кучето да върши работа -нека да добавя ,а за мераклията овчар и как изглежда кучето.НА хубаво стадо му отива и хубаво куче-беше казал някой.

Позволи ми да не се съглася с една част от поста - информацията за кучето винаги е от огромно значение за развъждането, от друга страна екстериорната изложба обслужва развъждането - виж Правилника за развъждане и  селекция! За мен е много важно да се отразява по каква кръв върви определено куче и винаги взимам отношение по този въпрос. По този начин се дава възможност на публиката да се запознае с особеностите в екстериора при различните линии и т.н. Мое виждане и когато моя милост е съдия това не го спестявам!
« Last Edit: May 05, 2010, 20:04:13 PM by kennel Vucho » Logged
фара
Jr. Member
**

« Reply #35 on: May 05, 2010, 20:31:54 PM »

Привет на всички!

Наско, от една страна съм съгласна с теб! Но трябва да се съди по стандарт, а не по предците на кучетата. Сам видя. че три сестри от Фатма и Фаргос бяха наредени на различни места в ринг до 12 месеца. Друго нещо което играе роля в съдийството е както сам каза ограничена популация и тя вече се знае на изуст от всички . Идеята да се покани инж. Д. Драганов, бе че искахме човек който не знае популацията в МАКК да съди без да се впечатлява от родителите и линиите на кучетата.
Не искам тази покана за съдия отправена от клуб София, да се приема като обида към вече признатите съдии в МАКК. Не е било това идеята! Аз лично съм много доволна както от твоето съдена така и от това на Атила, но също останах доволна и от съдииството на Драганов. Да не забравяме, че той е един от първите хора заедно с Миро Арсенов, мир на праха му, тръгнали да се занимават с Каракачанското куче. Това, че в последсвие нещата не са се развили както на нас би ни се искало и всеки е тръгнал по своя път със своя визия, е вече едно на ръка..... но подобно разкъсване стана и не много отдавна в МАКК. Според мен, по-важно е да се работи с кучетата добросъвестно и да се оценява кучето не по пристрастие към дадена линия. Може би затова и  присъствието в ринга на Илиян Ангелушев е от голямо значение за бъдещите съдии в МАКК. Той не е развъждач и ще има обективен поглед върху кучетата. Поздравления за неговия ентосиазъм!!
« Last Edit: May 05, 2010, 20:40:56 PM by фара » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #36 on: May 05, 2010, 20:40:17 PM »

Привет на всички!

Наско, от една страна съм съгласна с теб! Но трябва да се съди по стандарт, а не по предците на кучетата. Сам видя. че три сестри от Фатма и Фаргос бяха наредени на различни места в ринг до 12 месеца. Друго нещо което играе роля в съдийството е както сам каза ограничена популация и тя вече се знае на изуст от всички . Идеята да се покани инж. Д. Драганов, бе че искахме човек който не знае популацията в МАКК да съди без да се впечатлява от родителите и линиите на кучетата.
Не искам тази покана за съдия отправена от клуб София, да се приема като обида към вече признатите съдии в МАКК. Не е било това идеята! Аз лично съм много доволна както от твоето съдена така и от това на Атила, но също останах доволна и от съдииството на Драганов. Да не забравяме, че той е един от първите хора заедно с Миро Арсенов, мир на праха му, тръгнали да сенимават с Каракачанското куче. Това, че в последсвие нещата не са се развили както на нас би ни се искало и всеки е тръгнал по своя път със своя визия, е вече едно на ръка..... но подобно разкъсване стана и не много отдавна в МАКК. Според мен, по-важно е да се работи с кучетата добросъвестно и да се оценява кучето не по пристрастяване към дадена линия. Може би затова и  присъствието в ринга на Илиян Ангелушев е от голямо значение за бъдещите съдии в МАКК. Той не е развъждач и ще има обективен поглед върху кучетата. Поздравления за неговия ентосиазъм!!

Страхувам се че не съм разбран правилно! Категорично заявявам че никой не е обиден, засегнат и прочие. Напротив МАКК се показа с лице което много алтернативи нямат - а именно подадена ръка в името на чистопородното каракачанско куче!
И по другия въпрос - никога не съм си позволявал (говоря от свое име, а мисля и че другите колеги са на същото мнение) да давам оценка в зависимост от принадлежността към конкретна линия и т.н. Пак повтарям за бъда ясен - оценява се екстериора на кучето но за мен винаги е плюс ако се каже и информация кои са му родители, по коя линия е конкретното куче. Идеята е всички да видят до каква степен е запазено сходството с основоположника на линията, а не заради това че е от тази линия и да стане задължително първи - не!
А огтносно такива съдии като Илиян Ангелушев - дай Боже повече ентусиасти! Защото наистина не е лесно!
фара
Jr. Member
**

« Reply #37 on: May 05, 2010, 20:45:55 PM »

Дай Боже!!! Все такива надъхани хора да се присъединяват към МАКК.
Аз лично бих искала да се науча за съдия... ти сам знаеш... но ме е страх, че ще съм пристрастна към определена линия blush или по-точно фамилия Smiley
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #38 on: May 05, 2010, 20:50:47 PM »

Колкото и да не се иска съдията е човек и на всеки вкуса му е различен! Ето защо казваме, че субективизма няма как да се избегне - факт! Така че смело! cheers
Но наистина до момента мисля, че не са отчетени груби нарушения в съдийството на наши изложби независимо кой е съдил! Дай Боже така да е и занапред!
Arkan_VT
Jr. Member
**

« Reply #39 on: May 12, 2010, 10:24:33 AM »

Здравейте
Росене, явно не си ме разбрал и затова ето мнението ми за изложбата в София, което съм написал още на 22 април.

Re: Национална изложба на Каракачански кучета, София, 17 април 2010г.
« Reply #85 on: April 22, 2010, 05:19:43 PM »    Quote  Modify

Колеги, поздравления за добрата изложба! Много кучета, публика, овчар с автентична българска носия, гайдари, какво повече. Приветствам ви и за идеята да поканите друг съдия и да разчупите стереотипа. Показахте ниво в организацията! Браво! Адмирации!!!

Относно инж. Д. Драганов за мене чест да го познавам лично / без да сме приятели/. Ето какво изрових от стари списания на „Моят приятел кучето” за една изложба в Плевен: „ … за главен съдия бе избран г-н Станчо Кукузов. За помощник съдии бяха определени Стефан Попов от Пазарджик, Светлин Стоев от Стара Загора и Димитър Драганов от София. Всичките са доказани радетел за възстановяването на българската порода, известна под името „каракачанско куче” – стр. 35, март.април 1996 год.
Това са част от хората, които са издирвали и съхранили КК. Имена заслужаващи уважение за това, което са направили в миналото. Цитирам част от тази статия за да покажа кога още инж. Драганов е съдийствал и нима д-р Вучков не знаеш това, за да го поставяш сред „новите съдии”.
Познавам лично тримата помощник съдии от статията и съм ги виждал как съдийстват. Към тях бих добавил и Атила, който също съдийства /примерно Велико Търново 2009 год. – 1 ринг/ и който винаги според мен се е справял добре. Въпросът ми към тебе Наско сега е, за кой от посочените лица би казал, че не разбира от кучета или е слаб, лош съдия? Защото никой от тях не отговаря на налагания от теб критерий да е със „зооинженерно или ветиринарно-медицинско образование”.
За да не ставам многословен и досаден спирам засега, изчаквайки отговора ти относно единия от двата критерия, които си посочил и можем след това да продължим дискусийката.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #40 on: May 12, 2010, 12:32:10 PM »

Вальо, ще си позволя да се включа и коментирам поста ти хронологично.

В началото на 90-те бяха малко хората интересуащи се и излагащи каракачански кучета на изложби. Още по-малко бяха тези които ги оценяваха. Имаше случаи когато съдията в ринга нямаше и идея за породата ( CACIB София 1994, словашкият съдия Мирослав Бехине). Имаше случаи когато съдията беше и изложител(Плевен, Български породи кучета 1995).

На изложбата в Плевен през март 1996г. се получи така, че малко хора докараха кучета поради изобилният сняг.
Част от и без това малкото изложители бяха и помощник съдии в ринга до Станчо Кукудов. Така Стефан Попов, Светлин Стоев и Димитър Драганов бяха едновременно изложители и оценяващи. Това определено не е коректна практика и в бъдеще бе избягвана.
Вальо, учудвам се че след всичко известно от близката история слагаш и Ст. Попов сред хората съхранили породата!
За твое сведение Д. Драганов е съдийствал каракачански кучета и преди Плевен,1996. От написаното от д-р Вучков никъде не виждам да определя Митко Драганов като нов за породата съдия. Напротив! Но пък е факт, че Митко Драганов е нов съдия в рамките на провежданите от МАКК изложби.
Факт е, че повечето съдии в миналото, пък и сега са любители на породата без специализирано обрзование. Но е факт и стремежа в МАКК съдиите да са както с добри познания за породата така и с добър образователен ценз в животновъдните, ветринарните или биологичните науки. Това е тенденция към която се стремим, не задължително условие.
Ще се съгласиш, че един добре образован съдия не би си позволил да говори за "ставести краища", "добре оребрен череп" или пък да използва термини като "пробанд" на съвсем неподходящо място. Един добре образован, знаещ и самоуважващ се съдия не би си позволил да оценява кучетата според това дали собственика е VIP персона, приятел или неприятел. Добрият съдия оценява породността на кучето и ценността му за породата.
Ето и цитат от поста на д-р Вучков
Другото - аз не избирам кой да бъде съдия - това се решава след консултация както с членовете на Съдийската комисия така и с различни развъждачи. Все пак се предпочитат хора с зооинжинерно или ветеринарномедицинско образование, причината е ясна - запознати са в детайли с екстериора по принцип, и добре владеят специалната терминология!

Вальо всеки съдия си има силни и слаби страни. Всеки съдия си има предпочитания. Един отдава повече значение на общата типичност, друг на зъбната система, трети на движенията и т.н.
Има съдии, които усещат типичността на каракачанското куче, но не успяват да дадат описание на животното с необходимата професионална терминология, от което страда качеството на оценката и нейната съпоставимост. Има съдии, които не усещат типичността на породата и оценяват детайл по детайл според написаното  в стандарта, като забравят, че кучето е цялостен организъм. И в двата случая ползата за собственика на кучето е редуцирана, защото не получава качествена оценка позволяваща му да направлява селекцията на притежаваните от него кучета.
Надявам се че съм успял да внеса яснота по темата.
« Last Edit: September 04, 2019, 19:19:18 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 2 [3]
  Print  

Jump to: