Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 05, 2025, 01:15:36 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12
  Print  
Author Topic: Животновъдството по света  (Read 156762 times)
0 Members and 11 Guests are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« Reply #105 on: July 15, 2013, 06:06:25 AM »

lol
грешиш доста ,еваллата на велосипедиста за държанието си ,самообладанието реакцията и адекватното си поведение  ,обаче нищо не е покорил евалата и на кучетата и на чобанина щото само ги ситирдоса и млъкнаха ако тои беше решил този го пиши умрял ,почти всички чобански кучета отглеждани по този начин реагират по този начин ,не случаино пуснах клипа в другата тема дето хвалят едни кучета дето бързо се успокояват ,ако бяха такива обаче и тези ,алабаиката макар и провокирана захапа без команда тези не го направиха ,лично аз гръмвам куче дето хапе ,в днешно време е абсурд да се толерира подобно поведение защото виждаш ,какво се случва ,не е някогашния живот при мен няма и кои да ги възпре ,а в случая чобанина си беше там кошарата се вижда отзад и въобще не е луда работа може би овцете са там броиката определено е огромна дори за огромно стадо ,и да в случая чобанина е виновен ,тои е длъжен да мисли превантивно даже и като гражданче,велосипедиста пък се държи като гражданче ,чии бил пътя и прочее ... насело кучетта не хапят пътя е общ обаче всеки се съобразява с кучетата чобанските когато наближи стадо или пък двор дори викат саибията да ги "ситирдоса",обикновенно кучетат реагират точно така не хапят(чобанина донякъде е спокоен защото си познава кучетата според мен)

Аз пък си мисля, че ако беше заковал и запазил спокойствие и хладнокръвие докато дойде чобанина - глутницата хич нямаше да реагира по този начин. Той се изплаши яко. Прави впечатление, че младите кучета се спускат, щото той вика.
Добре че не хапят. За части от секундата щяха да го разфасоват при тази му реакция ако хапеха.

петко
Hero Member

« Reply #106 on: July 15, 2013, 12:03:56 PM »

Ами от туи по заковаване незнам житкаше си кучетата му се впуснаха ,спря.и започна да вика .кучетаата реаагирааха още докато си караше колелото чобааите преполагам чуха неговото викане даже чорбаджията си оправи обувките едва като пристигна,албанеца зер си е бил с ботушите  lol.само луд не би се изплашил ,камо ли човек ,чиито ежедневие не е сред чобански кучета ,повечето биха се опитали да бягат с което провокират кучетата този спря и насочваше колелото пред тях не се и опита да тръгва към тях с което пак биха го нападнали може би (алаабаиката затва нападна нали)
инак младдите винаги са по темпераментни ,старите кучета са преживели много такива ситуации и знаят докъде се стига хептен като остарея започват да дават само абер даже
Mad Max
Hero Member

« Reply #107 on: July 15, 2013, 12:30:02 PM »

Аз пък съм виждала как се спускат кучета на непознати минувачи, които не живеят сред чобански песове. Как минувача/минивачите заковават на място - кучетата ги подушват, всичко се успокоява и даже почват да се лигавят след това.

Искам да вметна, че крясъците не са най правилното решение, напротив. Мечката като се изправи и като зареве - предизвиква. Много е тънка линията на предизвикателството и тя не е от смелост /както твърди перелик/, а от страх и желание за оцеляване в дадена ситуация. Ако на тази кошара нямаше хора - кучетата щяха да захапят рано или късно при това поведение на човека /те го заобграждаха, едно от младите да се беше спуснало, да се престраши да захапе и щеше да е фатално за велосипедиста.. въпрос на няколко минути повече../. Мисля, че шансът в подобна ситуация е човек да запази самообладание и хладнокръвие и да спре на място, след което полека да се оттегли.
...
И все пак, не забравяйте, че като се разхождаме из непознати места трябва да очакваме неочкваното и е хубаво винаги човек да носи в себе си - кибрит, пиратки, нож, въже, фенер и вода.

vano
Guest
« Reply #108 on: July 15, 2013, 12:40:17 PM »

Петко, тоя съм го срещал из нет пространството,това е БОК и някъде бях чел,че е резултат от съвместната селекция на Стефан Попов и Ефтим Станболов...дали наистина е така не знам, но е българско куче, не е гръцко smile

На първата снимка е така наричаното куче Митьо Очите, а на втората снимка е куче снимано от стартер, сега не се сещам името му Smiley
петко
Hero Member

« Reply #109 on: July 15, 2013, 12:50:25 PM »

едва ли снимката има нещо общо с щенетата продавача си ги ползва за онагледяване на породата или подвеждане ,явно такива му харесват на него и такива пуска ,инак съм срещал обяви от бг дето тате бил мечо тичо елит ,с опция да се закарат в солун

мад и аз реагирам горе долу като този ,само че си нося сопа и винаги викам  lol,ако е турско на турски го псувам ако е българско на български  lol,дока им тегля по една маина и саибията излиза да ги разкара

пп с тея инструменти де са за оцеляване в джунглата кучетата ли ще плашим lol ,дока запали с кибрита питратката  lol
Mad Max
Hero Member

« Reply #110 on: July 15, 2013, 12:53:47 PM »

lol lol lol

Добре, айде. Сопата е по-добър вариант. Викането го оставяме за краен случай.  biggrin
« Last Edit: July 15, 2013, 12:56:05 PM by Mad Max » Logged

петко
Hero Member

« Reply #111 on: July 15, 2013, 13:05:22 PM »

сопата е наи добрия вариант еле за чобанско куче  :lol:знаят на какво е способна .НО да подчертая ,че не замахвам с нея просто я държа напред ,кучето спира пред нея вярваи ми ако е тръгнало да хапе захапва нея а не теб ,не я размахвам подчертавам ,горе долу обаче и тои прави това със колелото верно вика малко истерично пък аз псъваики ги по скоро им раздавам команди  lol,не съм чул чобанин да им казва не или остави с повелителен тон ,наи често една цветуща след което една гиостерица ,и още като чуе командата знае кво следва ,маините дето им тегля са и един вид повик към чобанина да излезе от където е ,щото може да си мисли ,че кучетата лаят нещо си

също позволявам да ме подушват кучетата но едва когато се успокоят (ако се, а тези не са и бяха много) не се ли успокоят ...на една сопа разстояние
« Last Edit: July 15, 2013, 13:07:23 PM by петко » Logged
Mad Max
Hero Member

« Reply #112 on: July 15, 2013, 13:06:55 PM »

clap cheers

говедар
Full Member

« Reply #113 on: July 15, 2013, 19:31:07 PM »

Аз винаги си нося тояга по къра .Като ме навалат не я размахвам , нито я държа напред . Спирам от по далеч и я държа на рамо , с двете ръце като бейзболистите бухалката . В повечето случаи кучетата лаят от 2-3 м и не налитат повече , тогава им тегла майните , плювам ги и им приказвам спокойно :
  - Маршш тука краста проклета , ай гид бурда , тю нее , скоро назад , юю ва.
Е такива неща . И обикновено те се кротват ,а пастира има време да дойде и да се намеси и той .
В редки случай не спират , тогава замахвам с тоягата странично , в полукрък . Първото като се срешне с дървото и почва да се премята и квичи , другите се спират . На двапъти ми се е случвало другите да натиснат удареното .
Колкото повече викаш въртиш се и махаш, толкова повече ги дразниш . Даваш им възможност да те заградят плътно и едно захапе ли да те бутне -свършил си .
 И аз като Петко не съм чул пастирин да дава команди "не!" "Остави!" " На място!" Обикновено една далга тънка и после със сопичката - за доизясняване.
perelik
Full Member

« Reply #114 on: July 15, 2013, 21:01:20 PM »

Виждам, че се е получила доста интересна дискусия, придружена със споделен ценен личен опит и мнения за това как да се реагира в подобни ситуации на тази, от клипчето с гръцкия велосипедист....

Би било добре, ако тук се включат и някои от още съфорумци кучкари и стокари, защото съм сигурен, че мнозина биха искали да научат как най-добре да се предпазят, особено, ако не носят сопа, пиратки, нож или пиперлив спрей (какъвто аз почти винаги нося, когато съм в планината или в непознати гъсталаци).

Искам да направя и някои уточнения:

1. Останах с впечатление, че онзи с колелото "покори" глутницата, защото освен самообладание, той показа и истински гняв (личи по интонацията), особено когато се нахвърли словестно върху ония двамата чобани. Продължавм да съм на мнение, че така им сви сърмите, че и кучетата го разбраха. Петко има право да мисли, че може да бъркам. Настина една обратан команда за атака би могла да бъде фатална, но на ония това въобще не им и мина през акъла. Колкото и да бяха темерути и те подвиха опашки, образно казано.

2. Относно съвета да спреш на място и да не вдигаш много врява. ОК, не е зле, а и Петко го коментира, ама с няколко кучета и то когато ги виждаш всичките от самото начало. Тия бяха две-три в началото, което може би накра велосипедиста да не спира в началото и само да им подвикне, ама те наизлизха от храстите като мравки  кой би очаквал такава бройка дори и в планинта, а това беше някакъв край речен / езерен или дори край морски терен-продължавам да недоумявам кому са нуни толкова кучета.

3. Може да е тънка разликата между смелостта и агресивната защитна реакция породена от страха, но подобна агресия може да бъде и пагубна, по-пагубна от тази на истински смелия. Ако онзи с колелото имаше чифте пищови можеше и да почне да пуца наред....
петко
Hero Member

« Reply #115 on: July 16, 2013, 05:03:18 AM »

За пиратките незнам дали ще важи при чобанските ,това не са градски бездомни кучета ,предполагам сте виждали как реагира едно ловно куче на изтрел ,не само ,че не му пука ами ,често е и исгнал да търси жертва или сбор тоест събират се в посока изтрела  ,често в раион в които има дивеч чобанските възприемат така изтрелите директно тръгват в тази посока ,мечки чобаните гонят с пиратки може да им зазвучи ,като команда дръж  lol,наи малкото не би ги плашел звука
незнам тоя ако беше въоръжен с пищови ,ама гръцките чобани са почти винаги с някои тек на стената закачен като гега или в пикапа ,имат маи много либерален закон в това отношение

1. Останах с впечатление, че онзи с колелото "покори" глутницата, защото освен самообладание, той показа и истински гняв (личи по интонацията), особено когато се нахвърли словестно върху ония двамата чобани. Продължавм да съм на мнение, че така им сви сърмите, че и кучетата го разбраха. Петко има право да мисли, че може да бъркам. Настина една обратан команда за атака би могла да бъде фатална, но на ония това въобще не им и мина през акъла. Колкото и да бяха темерути и те подвиха опашки, образно казано.
ами кучетата се успокоиха от чобаните ,каква обратна команда ,колкото и безотговорен да е с многото си кучета на пътя едва ли би искал да ухапят някого ,камо ли да го насъсква към човек които не е дошъл ни да краде ,нито нищо единия според мен незнаеше езика затуи и не говори другия наи вероятно на саибията сина дошъл с леката кола да нахрани чобанина ,че и кучетата
« Last Edit: July 16, 2013, 05:10:21 AM by петко » Logged
Mad Max
Hero Member

« Reply #116 on: July 16, 2013, 06:17:20 AM »

Ха сега  biggrin

Защо когато някое куче от глутницата се разквичи - другите му се нахвърлят?

говедар
Full Member

« Reply #117 on: July 16, 2013, 19:30:16 PM »

Макси ,това немога да ти го обясня . Виждал съм го само два пъти . И на мен ми е било много странно . Или кучето е ново и не е достатъчно сработено или много е тормозело другите и те са чакали подходящия момент . Това са вероятни обяснения според мен , но може и да не са правилни .
  Важното при нападение е да спреш колкото може по далеч от охранявания обект, стадо , саи и тн . Колкото си по близо , толкова са по агресивни .
  Никога не се разправям с пастирите защо са ми налетяли кучетата , това им е работата и за това хляб ядът.
  Кавги съм правил ако кучетата се спускат по добитъка , при нас има терсенета чобани дето така си "отварят" паша или водопой за стадото.
  За гърците и пушките Петко е прав . А броя на кучетата въобще не ме учуди , един познат , Таки -Христофорос от с Адриани има на саята и със стадото над 30. За какво са му толкова нямам обяснение.
  От пиратки и гърмежи са много наплашени кучетата от Централен Балкан , заради многото туристи и ловци бракониери . Светкавица да тресне и право на егрека бягат , зарязват и стадо и овчар.

perelik
Full Member

« Reply #118 on: July 16, 2013, 20:23:39 PM »

А може ли това, че другите кучета "натискат" квичащия си и ударен със сопа събрат да е някаква форма на мъмрене или юркане - по войнишки, за това, че се е дал и разваля строя и дисциплината?!
петко
Hero Member

« Reply #119 on: July 17, 2013, 09:09:27 AM »

и аз съм имал подобни случаи обаче при моите си кучета ,предполагам ме възприемат за тартор и щом са набедил за бъхтане някои го бухтат от друга страна кучеето беше нова чужда женска дето ги переше яко ,или пък го възприемат като заповед за атака ...незнам

говедар и аз съм терсене  lol,не давам хляб за да лаят ,недаи си боже хапят хора -от тях спасение няма ,виж ако изгонят на комшията кравите (ама трябва и кучетата му да изгонят )нямам нищо против ,даже ако избягат от стадото ще им се сърдя  lol

преди време имах куче изключителен давач изпоиздуши на съседите кучетата ,накараха ме да го вържа ,подарих го на друг после ,след това обаче техните започнаха да душат мои ....демек или моите или техните ,а когато аз поисках да си ги вържат ,ама без него вълците щели да им ядът добитъка ,затва поддържам голяма глътноица ...поне по голяма от на съседите .обаче тези ми ти работи стават когато животните са без овчар

маи сме газели едни и същи пътеки ,не се ли казваше неа адриани селото таки едно черничко човече със 100 120 овце беше отде толкоз кучета
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12
  Print  

Jump to: