Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 11, 2025, 21:52:00 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6
  Print  
Author Topic: Батак, Знаеш Ли Батак ?!  (Read 64389 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« Reply #45 on: October 20, 2012, 16:12:08 PM »

Пък и като се замисля всички тук са минали през една месомелачка. Към всички са били правени опити за умишлено подтискане - помаци, българи, турци, капанци и т.н. Преди години искаха да събарят джамията в центъра на Разград. Строена е от българи, именно те се вдигнаха от селото в града и се опълчиха - да си седи, да им се види майсторлъка и широкоскроеността. Има дребни дразги и те най-често са между глупаците. Малкото останали кадърни хора се държат и рядко гледат назад, ако гледат то е за да си спомнят нещо хубаво. Тука няма черти на българи, турци и други.. Никой не говори за българите че са такива и онакива, както и за другите.. Ама има и един стар лаф: "Българин българина е клал, както и турчин не си го е помислял.".. Предполагам знаете за царските офицери дето се върнали от бойното поле и в държавата вече е бил осъществен преврата - знамената им са били изгорени, а те разстреляни от българи..
...
Сетих се сега друга история  biggrin В Разград има една махала която е изцяло от къщи с дворове и е на края на града, последната в която продължават да се отглеждат животни, викат й "Доброшката махала" - населена е изцяло с капанци. В подножието на махалата има малка джамия, която си работи и веднъж седмично ходжата излизал да пее от минарето й. Добре ама на някой дърт бяс му дотегнало да слуша "тоя присипнал вълк" и една сутрин насочил пушката и го ранил в рамото докато пее. Гръмнаха всички медии, че се обявява свещенна война и куп други глупости, а в действителност на човека не му се харесала песнята и воя, не че му пречи джамията и турците, или пък вярата им. Да ти кажа и мен ме дразни това виене и предпочитам да го няма. Не го разбирам. Виж ако се случва в село дето всички ги радва такова песнопение е друга работа.
...
Така че много можем да си чешем езиците по темата и да си минава времето, ама истината си е една. Човекът си е Човек навсякъде, боклукът си е Боклук където и да отиде. Един вземи за пример и той няма само положителни страни - всеки си има и хубавото, и лошото; важно е кое е водещото и докъде може да ти се простре мирогледа. Останалото е бошлаф.
« Last Edit: October 20, 2012, 16:12:59 PM by Mad Max » Logged

петко
Hero Member

« Reply #46 on: October 20, 2012, 17:51:13 PM »

Nai gadnata  4erta na bulgarina e 4e vinagi na umrelo ku4e noj vadi a na nekoi "golemec "se vla4i kato 4ervei.
Omraza nqma petko ,Bulgari ,Turci, Cigani nie sme bratq, taq zemq e svestenna... i shte q ima i bez nas.
Tvoite vuzgledi si gi imai ,tvoe pravo....
:lol:о да много добре го каза на умряло куче нож вади  lol,че какво име на моите възгледи . А да не са патриотарски
No v dulbokata voda ne gazi dori da znaesh da pluvash..... I nedei razpravq taka lukavo i leki4ko 4e Po vreme na robstvoto sme jiveli v rai ,stoto ako sme jiveli dobre odavna da nosime fesove i da ni nqma
да спомням си дори президента размаха пръст за батак ,а сега след като са мъченици абсурд обаче аз говоря за романа и ти ли мислиш ,че тои е учебник по история?
А за това как сме живели го казва друг направо се сашардисал като дошул да ни освобождава ,а защо трябва теб да питам как сме живели ,тои все пак е бил съвременник и очевидец и като чужденец е имал база за сравнение ,тоест наи -малкото сме живели сравнително добре спрямо руснаците,не аз тои го вижда като раи ,а даже не е бил селянин ,че да се впечатли от малко
......да ти пусна ли българи с фесове от него време

nqma da te karam da 4etesh Aprilskoto Vustanie na Zahari Stoqnov, stoto nema da q razberesh a i ne si dlyjen.... No shte ti kaja  Taq kniga e bibliqta na nas kato narod vsi4ko koeto  se opredelq s ponqtieto bylgarstina e subrano v neq
извиняваи ,едва ли би сбъркал името на "библията" ,но все пак ако се казва записки по българските въстания .....никога не бих я сравнил с време разделно ......а чел ли си я?

предавам се спирам
петко
Hero Member

« Reply #47 on: October 20, 2012, 18:30:21 PM »

ПП Мад макс може  би  и ти ме разбираш като останалите ,говоря за време разделно ,книгата ,чат пат по някои офтопик ,щото ме напушва смях по някога опитаваики се да ми обяснят историята НИ няма смисъл да ми обясняваш колко добре се разбирате ,нали България е етнически модел lol
имаме си амед доган баща на туците и чувставащите си такива имаме и волен баща на "баш" българите ,имаме си гоце баща на русофилите имаме и боце баща на хаидутите ,няма  как да не се разбираме

е па и един патрит да си имахме да помисли за бъдещето на всички българи щяме да се родиме
Mad Max
Hero Member

« Reply #48 on: October 20, 2012, 19:01:55 PM »

Отиде в друга посока. Пък и аз се отплеснах пре-достатъчно.
С каква цел си задаваш въпроса?

"обаче аз говоря за романа и ти ли мислиш ,че тои е учебник по история?"

петко
Hero Member

« Reply #49 on: October 20, 2012, 19:11:22 PM »

предавам се спирам
cheers
петко
Hero Member

« Reply #50 on: October 20, 2012, 19:31:20 PM »

понеже време разделно е книга за помохамедначването  ,да дам една препратка които го интересува история ,там са се събрали хора които малко или повече са по запознати с нея и наи важното дискутриат а там се ражда истината ,ако може и мода да премести писанията ни все пак темата се казва батака а се разви преди всичко за романа (покраи екранизираните клипчета) и не е много на място
петко
Hero Member

« Reply #51 on: October 20, 2012, 19:32:35 PM »

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?9577-%CF%EE%F2%F3%F0%F7%E2%E0%ED%E5%F2%EE..-%EF%EE%EC%EE%F5%E0%EC%E5%E4%E0%ED%F7%E2%E0%ED%E5/page7
Mad Max
Hero Member

« Reply #52 on: October 21, 2012, 07:20:53 AM »

Аз пък реших че си седнал да си "поначешем езиците", понеже отдавна не си се вясвал  lol
...
В тоя ред на мисли, макар че не е тук мястото, когато Феликс се приземил след 39км-ия скок в Македония веднага реагирали: "Браво Феликс! Македонија се гордее со тебе!"
 lol

Ariman
Hero Member

« Reply #53 on: October 22, 2012, 14:50:23 PM »

Първо да уточним "Време разделно" история ли е?Виждам ,че се възприема като такова ,ти(нали може да ти говоря на ти),като човек които може да ме запознае с нея ,истинската,как мислиш.

Ще продължа за се обръщам в учтива форма към Вас, тъй като все още не сме седяли на една маса да си пием пиенето. Имах желание да водим дискусия, до момента в който не изчетох всички последващи, след моят, Ваши коментари. Изморен съм да убеждавам, в каквото и да е, когото и да било, ако сам не желае да повярва в него. Радвам се единствено, че имате ясна представа каква е комуникацията с Вас, за ответната страна тя е, както и сам сте споменали, абсолютна "causa perduta" - безсмислено дело.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #54 on: October 22, 2012, 16:16:47 PM »

бре не че имам намерение да продължавам темата ,ама ти кога се умори lol
Ариман ако си ербап влез във форума които посочих и там има дървени глави много дето ще те подкрепят включително и  професор ,обаче искам да влезеш в подходящата тема и дръпнеш една дискусия с къзъл дели ,българин е да не си помислиш ,че е някои ислямист lol искам да го убедедиш ,че е имало масово насилствено помохамеданчване въобще (веднага ще оспори израза  ),още по добре пък конкретно в чепинското корито  ,при условие ,че знаеш историята не би ти било проблем поне да водиш дискусия с него,само че,онзи си пада по факти а не по пропаганда

няма да ти говоря на вие щото нищо лошо не си ми направил,така си говоря и на приятелите  lol,не се засягаи
,също въпреки правописа ми и неясното построяване на изреченията ,често с рабъркани думи ,понякога успявам да кажа повече от други като теб....какво всъщност написа досега ? я виж аз какви реакции предизвиках lol,нищо ,че никои нищо неразбрал
пп
пращам те в този форум защото и ти на историята го избиваш и нея щеше да ми разясняваш ,а аз говоря за време разделно книгата
« Last Edit: October 22, 2012, 16:20:31 PM by петко » Logged
rex
Hero Member

« Reply #55 on: October 22, 2012, 17:15:36 PM »

Петко, специално ако ще си говорим за книгата "Време разделно" като за книга, то този роман е един от най-добрите в българската литература. Като произведение. И като всяко такова, в него изобилства от метафори и алюзии. Които препращат към много човешки и истински неща, нямащи задължително (и само) връзка с ислямизацията. Есенцията на книгата е съвсем, съвсем друга.
Понеже смея да твърдя, че съм чел доста неща на Антон Дончев, искам да ти кажа, че човекът пише на много, много високо ниво. Ако са ти попадали "Трите живота на Кракра" особено, няма как да не се сетиш за един паралел с Дж.Р.Р. Толкин примерно. Пророци, предзнаменования, тайни съкровища ... Какво - това че автора описва един български болярин в митичен образ на "човек ходил пътеките на тъмните умения", наследник на тракийския цар на медите е сигурно чистата и пълна истина? Едва ли, но е грабващо като поднасяне и същевременно не е далеч от историческата истина. Естествено, пак казвам, че ще има метафори и алюзии.
Сигурно си гледал "Капитан Петко войвода" - за там какво ще кажеш, има ли пропаганда в този уникален по себе си сериал? Не, но той също е изключително грабващ и се гледа на един дъх. Петко Кирков от Доганхисар първо става отмъстител за брат си Матьо, бастисан от читаците на Мехмед Кеседжи. Мислиш ли, че този сериал надъхва по-малко?
Всичко е светоусещане и способност за възприятие на нещата. Някой може да се надъха и от отказа на ДПС-общинските съветници да признаят освободителят на Кърджали генерал Васил Делов за почетен гражданин. Как ти звучи - един български град отказва да признае освободителя си?  smile
Пак ти казвам, всичко е въпрос на светоусещане. Едни (като тебе) виждат във "Време разделно" комунистически лозунг, други (като мене) разкошен роман.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
петко
Hero Member

« Reply #56 on: October 22, 2012, 18:03:41 PM »

lol....политизираш рекс какво общо има доган със антон дончев освен ,че и двамата са комунета ...за дончев незнам дали е агент ама е сужил верно на партията ,или пък какво къде кои кво казал ..нещо общо с романа или автора хаиде (ама да подчертая ,че и за него не говоря)
колко добър маистор на перото е няма да споря все пак до акдемик се издигнал lol ,обаче едно е сигурно тои пише за насилствена ислямизация нещо което не е имало ,тои пише по поръчка книгата която поръчка са отказали други писатели ,книгата е писана в навечерието на поредната НАСИЛСТВЕНА смяна на имената  ,а по късна екранизацията за възродителния процес (демек смяната на имената на турците ..то па едно възраждане  било:lol:)
книгата определено си се възприема от простолюдието ...даже и теб там ще пиша,като история (не е случаино ,ако си чел препратките и мислиш свободно-такава е била и целта)затуи и на всеки ,като му заговориш за нея вика не пипаи ,за еничари почва да говори за кланета робство ,доган .веднага некъв реваншизъм ама турците така .ние българите си харесваме робството и не си го даваме то е нащо упование и оправдание  Wink,затъи и сега е болезненеа тема няква си книга
За литературната стоиност ще питаш критиците ,обаче през комунизма ,ако са се въздържали и са му пляскали , е едно друго е сега ,преведена 33 езика (с парите на данъкоплатците даже и онези чито имена смениха)и бог знае в колко държави четена кави отзиви получава .там хората нямат нашите познания по история нито робското ни мислене ,видя коментара на холандеца преди години имше и няква французоика ....даи една положителна оценка на романа от чужд критик(да не е руски ,че знам ли пък родната ни партия кви поръчки е приемала)
и не чета дончев време разделно го имам щото тате беше комуне и може би са му го дали за домашно .обаче сум чел една вера мутафчиева (тя маи е и османист) "случаят джем' определено го има същото преразказване ,от двама "свидетели" едния беше някакъв "сол ташак" на принца .другия няква старица маи баба му прочети го интересно е пак е "турци" само че разказва за една традиция при слутаните да убиват претендентите за трона веднага след като се възкачат ,правили са го за да няма интриги и преврати в двора ,даже мисля ,че става на въпрос за възкачването на омразния ти баязид

филма за петко го остави между другото го знам като киряков ,и бая е колел из родопите сещаи се какви по прякор петко пантата, и тои ,като повечето е почнал като бандит даже още му търсят заровенето имане щото бая е събирал ,и по важното тои си е бил реален за разлика от караибрахим и манол дори и да е попреувеличено и изкривено е друго,какво е отношението му към турците ,че накрая с тях кафе си пие ,че и турчина виждаики го ,че няма пари триеше чертичките кафе демек борчвете му ,на вместо да надписва ,навява ли ти няква неприязън ..може и да ти навява ти като гледам по друг начин мислиш и накрая аз говоря за време разделно

.....я още едно линкче баш ,като за тебе
Изморен съм да убеждавам, в каквото и да е, когото и да било, ако сам не желае да повярва в него
....виж ариман ,как ме възприема .... кауза ппердута ...ами аримане едно време ако беше да ама сега да не виждаш е ми сляпо вярваш дез мислишш ,няма смисъл ,някога ако не си могъл да прочетеш други мнения или са ти казвали каво да научиш и повтаряш да ,ама сега щом така мислиш значи ти е толкоз акъла и аз няма да те убеждавам
http://www.librev.com/index.php/--/1735-2012-08-16-08-09-36
rex
Hero Member

« Reply #57 on: October 22, 2012, 18:27:51 PM »

Не знам, сериозно започвам да си мисля, че освен абсолютното непознаване на историята от твоя страна, наистина само си плакнеш устата докато ти започне сериала.
Специално за Петко войвода (кирякосвали са го гърците) по-добре не говори, защото откровено се излагаш. Той бая бил колил по Родопите - някак оставам с впечатление, че говориш като съвременник на събитията и разчиташ на някакви древни неписани исторически източници, дето само на тебе са ти известни. Наистина не говори глупости за този човек, защото е смешно.
Няма как обаче да не ми направи впечатление, че нещо не излагаш собствено мнение по въпроса. Еди-кой си мръхльо бил написал някакви помии за еди-кой си автор, там далече някъде на юг някакви бараби разтягали еди-кви си масали.
Отдавна хората са установили, че когато няма какво да кажеш по даден въпрос, по-добре е да не казваш нищо.  smile

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
петко
Hero Member

« Reply #58 on: October 22, 2012, 19:10:52 PM »

lol,ами ,че колел ти да не мислиш ,че се е молел и да по родопите ,че тои амен амен та се е рдоил след като става бандит според теб в морето ли да се скрие доган хисар е по родопите почти бре ,накъде да хване

да кириякосвали са го все пак е живял сред тях даже се е бил и за тях спомням си един грък ме разпитваше за него ,нали знаеш ,че тои е грабел от чорбаджии и раздавал на бедни ,и за благородни каузи ,даже във филма ако си спомняш го мъчеха в затвора българите за да каже къде какво е заравял .....е и онзи грък не вярваше всичко да е раздал комшии били рдовете им навремето и си знаели манталитета
и ако говорех ,като съвременник ,щях да кажа тоя колеше ,сега и българска граматика ли да ти обяснявам
и къде се е сражавал за бг според теб петко в плевен ли?

Абе рекс това са хора бре момче ,не са светци , не са овци почти всички от онова време са били бандюги бре ,това не намаля приноса им за освобождението ,даже левски е съден и за убииство на невинен човек плюс това не турчин ,какво толкоз се палиш не мога да разбера ,къде сум ги бил чел ,мога да ти скъсам нервите с твоито разсъждение ,мислиш ли че един де неможе овца да заколи ще тръгне с всичкия си акъл държава да събаря и то с оръжие а не с дипломация да се изправят когато се наложи и срещу професинална армия .трябва си с бензин в кръвта а не светец ,какво става с онези четници дето се бият за освобождението ,знаеш ли какво е казал Левски ,когато го попитали какво ще прави след освобождението?а с петко какво става , има си хора които събарят държави има си и такива които създават има си и които ги управляват
петко
Hero Member

« Reply #59 on: October 22, 2012, 19:39:27 PM »

http://haskovo-online.com/content/view/21/4/lang,bg/

дружината на родопския войвода
между другото тои е спряган за етнически толрантен ,а време разделно за насаждащ етническа омараза роман
Pages: 1 2 3 [4] 5 6
  Print  

Jump to: