Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 09, 2025, 15:40:14 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Търся кученце  (Read 15600 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« on: April 03, 2012, 20:55:18 PM »

Приятно пътуване Лайк. И защо се кръсти Лайк?   cheers

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Лайк
Newbie
*

« Reply #1 on: April 04, 2012, 09:32:45 AM »

Е, защото съм лаик в този форум.
Нито развъждам, нито съм член на някаква организация, нито съм търговец, нито съм компетентен... просто исках да си намеря куче.
Я си представи че се бях се кръстил Cynology, или тилЕочиТ  naughty
vano
Guest
« Reply #2 on: April 04, 2012, 10:38:05 AM »

Е, защото съм лаик в този форум.
Нито развъждам, нито съм член на някаква организация, нито съм търговец, нито съм компетентен... просто исках да си намеря куче.
Я си представи че се бях се кръстил Cynology, или тилЕочиТ  naughty

Струва ми се че не си баш лаик, при положение че ще се емнеш 400 км, за да гледаш кучета, ама щом казваш   Wink
Лайк
Newbie
*

« Reply #3 on: April 04, 2012, 15:46:03 PM »

Струва ми се че не си баш лаик, при положение че ще се емнеш 400 км, за да гледаш кучета, ама щом казваш   Wink
Както писах (някъде) съм от Русе. Търся си куче. Покрай нас развъдници няма.
Има разни обяви в региона, но като искаш да видиш родителите... разговора прекъсва.
Най-близко ми е Стара Загора, а повечето са по-на юг. От време на време показвате кучила, но аз не мога постоянно да въртя из България и да се окаже че вече са продадени.
И обява във форума пуснах...само един ми писа и то за към след 3-4 месеца...

Затова реших - нацепвам се на изложбата и се надявам от там да взема нещо.
Даже сериозно обмислях на Кресна да се появя, но много път - трябваше с приспиване да е.

Така че, ако не носите "стока" там по-добре кажете, че да не се бъхтя.
rex
Hero Member

« Reply #4 on: April 04, 2012, 16:30:27 PM »

Лайк, не те ли интересува определена кръв, линия, конкретни актуални разплодни животни? Така  може много по-лесно да си избереш куче най-малкото. Тук са представени всички развъдници и можеш директно да попиташ тутулярите им каквото те интересува. Никой мисля няма да ти откаже коментар по това, което те интересува.
На изложби до колкото ми е известно не стават продажби на място.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vano
Guest
« Reply #5 on: April 04, 2012, 17:52:31 PM »

Както писах (някъде) съм от Русе. Търся си куче. Покрай нас развъдници няма.
Има разни обяви в региона, но като искаш да видиш родителите... разговора прекъсва.
Най-близко ми е Стара Загора, а повечето са по-на юг. От време на време показвате кучила, но аз не мога постоянно да въртя из България и да се окаже че вече са продадени.
И обява във форума пуснах...само един ми писа и то за към след 3-4 месеца...

Затова реших - нацепвам се на изложбата и се надявам от там да взема нещо.
Даже сериозно обмислях на Кресна да се появя, но много път - трябваше с приспиване да е.

Така че, ако не носите "стока" там по-добре кажете, че да не се бъхтя.

Не знам къде си търсил, но и в момента има малки кученца в няколко развъдника на МАКК. Доколкото аз знам има и в Топо, и в Симбен, и в Калин, а сигурно и в някой друг. Ти въобще говорил ли си с някой развъдчик.
Лайк
Newbie
*

« Reply #6 on: April 04, 2012, 18:01:24 PM »

Когато влизам в чужда къща, не обичам да се натрапвам.
Най-лесно ми беше да пусна по едно лично съобщение на всички развъдници.
Коректно, е да си пусна обява, че търся, пък който има желание да пише.

Топо, не си обновява сайта редовно,  no.
Сега пусна нещо ... но само "  Планувани кучила". А "Свободни кученца" поне до вчера нямаше...

П.П. не подценявайте силата на Интернет.

П.П.П. ТоПо имаш най-добрия сайт в този бранш.... и пиши на ЛС какво имаш.

И модератора може да отдели тези мои откровения в отделна тема....
vano
Guest
« Reply #7 on: April 04, 2012, 18:16:35 PM »

Нека мода ги отдели тези постове от темата.

Практиката, когато човек си търси куче е да разгледа и да се поинтересува от породата която харесва. След това да си хареса например тип кучета и да види в кои развъдници се развъжда определения тип или пък конкретни линии. След това взема телефона и осъществява контакт с конкретен/конкретни развъдчици. Разбира какви им са плановете, ако може отива и вижда на живо кучетата в съответния развъдник, евентуално родителите или бъдещи такива и т.н. Тея телефони затова са написани под името на всеки развъдник и не смятам че това е натрапване.

Дори вариянта с л.с. щеше да ти свърши работа.

А що се отнася до интернет - ето ти форум в който има представяне на почти всички развъдници. Да някои по-рядко пишат в темите си, но все пак повечето гледат и стока освен кучета и явно не им остава много време да са постоянно на линия.

Така че грабвай телефона и звъни на избраните Smiley

И един съвет: Не е нужно да се хврляш на първото куче, което ти предложат. Докато са малки кучетата е трудно да се определи какви ще станат, но като знаеш потеклото им може поне да имаш някакви очаквания. А 2-3 месеца изчакване не са толкова много, ако се налага да вземеш куче от предци, които ти харесват.
« Last Edit: April 04, 2012, 18:17:44 PM by vano » Logged
Лайк
Newbie
*

« Reply #8 on: April 04, 2012, 19:24:02 PM »

Vano, а ти защо си мислиш че не съм се интересувал.  
Прочетох де що има за МАКК, МОКК, БКК за БОК, СРОК.. и друг форум (ама да не ме бастисаш) Wink
Това че съм регистриран от скоро тук не значи че не съм чел...  

За това, че съм се кръстил Лайк (да има правописна грешка) имат вина и тези дрязги във форумите. Аз просто съм Лаик.

А за телефоните - там е "мани бегай". Мислиш ли  че ако се обадя на "1.Развъдник "Аркан", гр. Велико Търново" който е първи в списъка ТУК ще постигана нещо?!
А той ми е най-наблизо. Само на 100 км.
Или в Плевен?

А за породата. От кога мислиш че имам идея за КК? Не е от вчера. Просто преди известно време се преместих в къща и имам възможност да го гледам. Отрасъл съм с такова куче, но при нас и викаха "меча порода". Не знам защо.

А за малките кучета ми е ясно. Затова търся от развъдник. Не че има гаранция.

П.П. Е щом смяташ че с ЛС ще стане, утре ще пусна на всички. Това поне го мога. ... Очаквай ... ЛС
« Last Edit: April 04, 2012, 19:24:49 PM by Лайк » Logged
vano
Guest
« Reply #9 on: April 05, 2012, 06:22:52 AM »

До сега на който и от развъдчиците да съм звъннал, никой не ме е отсвирил. Така, че вдигай телефона, звъни и питай, каквото те интересува. Това е напълно в реда на нещата - ти търсиш кученце, те търсят стопани на произведените от тях кученца.
rex
Hero Member

« Reply #10 on: April 05, 2012, 08:00:29 AM »

Лайк, извинявам се че отново се намесвам по темата ти. Но подбора на малко кутре е като да си търсиш кола. Когато си наясно с марка, модел, цвят, вид двигател, кубатура и съответно цена, избора е неимоверно по-лесен. И няма да ти се наложи да обръщаш Горубляне нагоре с краката.
Лично аз се учудвам, че щом се интересуваш отдавна, не си се спрял на определена кръвна линия и респективно развъдник. Защото кучето от развъдник е плод на целенасочена селекция и има за задача да представлява определен набор от качества, поне част от които собственика иска да ползва. Дори когато говорим за домашен любимец.
Аз лично бих избрал първо линията, после развъдника, след това връзката която ме интересува. Като предварително съм видял на живо разплодните животни, както бих и проследил т. нар. "тест за потомство" - какво са произвели до сега. При такава проверка, както каза и vano, вероятността очакванията ти да се покрият с резултата, е максимално голяма. Такова проучване отнема съответното време, но си заслужава, щото куче веднъж се избира, а се гледа години наред нали.
Това е ако разбира се имаш такива нагласи и очаквания. Ако пък параметрите на търсенето са без претенция за  кръвност (респективно качества и визия), определено не ти трябва куче от развъдник и можеш да си купиш каквото и да е куче.
А за обяви за продажби тук ще срещнеш рядко, защото хората, обединени в МАКК нямат за основна цел продажбата на кучета, идеята е друга. До колкото знам част от развъдчиците изобщо не продават кутрета, а подаряват на хора, които преценят за подходящи.
Поздрави

Лайк
Newbie
*

« Reply #11 on: April 05, 2012, 10:33:05 AM »

Rex, няма защо и за какво да се извиняваш.
Сравнението с колата в Горубляне е добро, но наполовина вярно. Даже на 1/3.
Да кажем, че аз знам какво искам. Бюджет има. Но няма място като Горублене за кучетата. Разпръснати са развъдниците и не се знае кога има кучило за продан, ако изобщо е за продан.

Аз как да разбера че някой има нещо за мен - да звъня постоянно на всички? Или да очаквам да ми се обадят, като имат? Не вярвам.
Затова се нацепих в тоя форум, че да съм по-добре информиран - кой, кога и къде. Пуснах си и обява - ако някой желае нека ми пише. Най-лесно ми е да направя един спам на всички с развъдници...но даже мисля че няма да постигна нищо.

И не забравяйте разстоянието, не мога всяка седмица да навъртам по едни 800~1000 км. за да погледна еди-кои-си родители на бъдещо кучило. Просто очаквам да се появи нещо и тогава да разгледам снимките назад...

А това че някои изобщо не продават или подаряват на определени хора - малко е като масонска ложа. "Ние сме си едно затворено общество и трябва някой да те препоръча..."

Поздрави! Ако е рекъл Господ ще се видим в Железница.

П.П. Наистина е добре да се отделят тия постове в друга тема.

rex
Hero Member

« Reply #12 on: April 05, 2012, 11:18:22 AM »

Човек, харесваш си  мъжкото куче, което смяташ че е подходящо. Един елитен мъжки разплодник тази година може да скочи и 10 пъти, може и повече (при кучките няма как да стане). Отиваш веднъж да го видиш (както и всички кучета в развъдника). На живо си е съвсем различно и впечатленията далеч не са като по снимка, предполагам знаеш. Говориш си с развъдчика какви връзки и с кои женски планира, като го ориентираш какъв типаж куче очакваш и другите ти изисквания какви са. И от там нататък си чакаш. После имаш още едно ходене за избор на кученцето от кучилото, при което ще си го и вземеш. Това е цялата работа, няма хиляда ходения.  smile
Това е много по-добрия вариант отколкото да стреляш на посоки и да вземаш на пожар каквото има. Изборът ще ти е много стеснен и сигурно компромисен. Пак казвам, ако разбира се търсиш нещо конкретно, от конкретна кръв и линия. Иначе лесна работа.
В Железница няма да се видим, защото няма да ходя. Но в Русе ще е много по-лесно, все пак сме градски.
ПП Темата наистина може админа да я моделира като отделна за избор на кученце. Май е нямало такава досега.
Поздрави

rex
Hero Member

« Reply #13 on: April 05, 2012, 11:24:40 AM »

По отношение на "масонската ложа" дето викаш - ами нормално е човек, виждаш колко мелезаци се въдят и колко е стеснена генетичната база на останалите чисти кучета. И ти да си развъдчик, на който му пука за чистопордността, и на теб ще ти е важно къде ти отива труда. Щото в крайна сметка едно куче не струва толкова много пари, а в ръцете на некоректен човек, доста поразии може да направят с него. Това е практика и при много други породи, особено на развъдчици, които си държат на чистопородното развъждане да остане такова. 
ПП В Русе съм виждал развъждане на Горан на Драганов, знам за кучета от Каракитан. Но за чистопородна връзка на местна почва поне аз не съм чувал. Може и да има.

Pages: [1]
  Print  

Jump to: