vano, aко имаш възможност, моля качи цялото интервю.
Ето го и цялото интервю, не че е много важно, но нека стои на показ, все пак в него има много бисери и почти признание че са мелезили здраво кучетата
Международният съдия по кинология Стефан Попов:
Лъжат Борисов, че овчарското куче е признатоСтефан Попов има най-високата категория в света за международен съдия на изложби за кучета.
Завършил е кинология в Нов български университет. През 1970 г. си купува първото българско овчарско куче за 10 лв и посвещава живота си на популризирането на породата, която според него е уникална, за разлика от вече несъществуващото, по думите му, каракачанско куче.Интервю на Кристина Патрашкова- Господин Попов, известно е, че сте най-големият радетел на българското овчарско куче. Признато ли е то официално за порода, както се твърди?- Единствената организация, която може да признае една порода, е FCI, чието седалище е недалеч от централата на Европейския съюз в Белгия. За съжаление тя все още не се е произнесла за българското овчарско куче. Вярно е, че то е признато от различни федерации, които обаче постоянно си сменят както имената, така и господарите. За мен тези федерации обслужват нечии финансови интереси, а не са истински киноложки организации.
- В какъв смисъл обслужват интереси?- Начело застава някой новобогаташ, който си прави собствена федерация, защото не е успял да влезе във FCI. Такъв е случаят с организациите на Аврам Петков и Пламен Митрев, които имат взаимоотношения с Мария Ферер (Става дума за Allianz Cannine Worldwide - б. ред.) Неотдавна Петков и Митрев се разделиха и с поредния си партньор. Трябва да се разбере, че FCI е майката и бащата на кинологията. Породата е непризната, докато това не бъде направено от тази белгийска организация. Иначе българското овчарско куче е признато в наколко страни, членски на FCI, благодарение на личните ми усилия. Това са Латвия, Беларус, Грузия, Сърбия, Македония и Украйна. Очакваме да я признаят в Молдова.
- Господин Борисов много се гордее с овчарските кучета, но той работи с Аврам Петков и Пламен Митрев, чиито федерации вие наричате менте.- Той наистина е с менте организации и е добре да се допита до мен, защото аз съм негов стар, добър приятел и мога всичко да му обясня. Аврам Петков беше в управата на нашия Национален клуб "Овчарско куче", но го изгонихме, защото открадна касата и племенната книга на клуба. Що се отнася до Пламен Митрев той и досега има проблеми със съда, заради дело за изнасилване.
- Кинолози твърдят, че FCI не е признала българското овчарско куче, защото то е кръстоска на каракачанските кучета с други породи. Така ли е?- Това е измишльотина на каракачанистите. Ние сме българисти. Каракачанското куче вече не съществува. То е било сиво, едноцветно с опашка надолу, много дългокосместо, по-дребно и по-леко.
Д-р Тодор Гайтанджиев е единственит изследовател на породата, той почина преди двайсетина години в Швеция. Каракачанското куче не е регистрирано никъде. Навсякъде във фолклора ни се говори само за овчарско куче и никъде за каракачанско.
От най-старите до най-новите справочници пише овчарско куче, овчарска гега, овчарска торбичка. Срещу овчарското куче е отбелязано - порода едро куче, създадено да пази овцете от вълци и крадци. Овчарското куче винаги е било спътник на българския народ. В литературата има много сведения за тази порода. Каракачаните идват късно по нашите земи. В момента в България те са 20 хил. души и въобще не се занимават с овцевъдство. Но, като се каже каракачанско звучи екзотично и им отпускат средства от Министерството на земеделието. Освен това получават постоянно субсидии от Каракачанската фондация в Солун.
- В крайна сметка, кръстоска ли е българското овчарско куче от други породи?- Кръстосвали са го много хора. Но старите и интелигентни радетели на породата никога не го правят.
При всяка порода е преливана кръв от друга. Но нашата порода е относително най-чистата в света.
- Кога все пак FCI ще признае официално българското овчарско куче, според вас?- Не мога да кажа, но процедурата върви и се надявам да стане до 2-3 години. Борим се за това от 13 години. Това е много сложен процес и изисква огромна документация. Докато организации, като тази на Мария Ферер, искат само снимка на животното и са готови да регистрират порода. Това не е успех, това е лесният път и не означава, че сме влезли в голямото семейство на световната федерация по кинология, каквато е нашата цел.
- От казаното следва ли, че Борисов е подарил на Путин истинско българско овчарско куче, или то е мелез, каквито подозрения съществуват?- Поне на снимките, кучето изглежда добре, макар че не му знам произхода. Всички работят с мои кучета и затова смятам, че Бъфи, както бе кръстено кучето, си е истинско.