goce_07
|
 |
« Reply #75 on: May 14, 2014, 19:21:46 PM » |
|
Вано за кой ли път е прав: породите са две- КК и БОК. КК охранява стада и на него се измерва КПД-то, БОК забавлява публиката и на него се измерват височината и теглото! И при двете породи е желателно измерванията да сочат нагоре!
Пено ,а какво ще кажеш за БОК ,КОИТО ОХраняват стада в Гоцеделчевско,Банско ,Разлог,Велинград -и те ли са за забавление на публиката.и не забравяй 4е предците на много от вашите ку4ета идват от тези райони тъкмо там ку4етата са нари4ани ов4арски,чобански,мечи но не и каракачански.а колкото до висо4ината и работните ка4ества те не са в пряка връзка.в Турция ссъс стадата има много ку4ета по 80-82 см и са перфектни работници.един такъв кангал бе докаран в България директно от стадото преди няколко години бе 82см и 68кг след 1500 км в багажника на кола .след това ку4ето преби вси4ки добри бойци азиатци в България и бе отровено от зложелатели.така 4е едно едро ку4е мже да бъде и перфектен работник и перфектен боец .така 4е нищо не пре4и едно наше ку4е да е 75 см и да е перфектен паза4 на стадото.а това 4е планинските ку4ета са по-дребни и сухи е голяма глупост.просто те имат друг формат на тялото и пове4ето изглеждат приземисти.като цяло имат и по-обемист гръден кош.и ми е много интересно къде са едновремешните едри БОК/КК от равнините.гледах стари снимки на ку4ета от Добруджа и Сев.България-истински великани по 55-60 см.мога да направя и една аналогия с аборигенния кавказец.сега много се говори за тях ,но преди 7-8 години едва ли пове4е 7-8 души бяха 4ели Вартанян.та там и на няколко други изто4ника имаше описания и данни за много от дбрите аборигенни ку4ета и техните наследници.например 4е най-добрите вълкодави и бойци са между 70 и 76 см и тегло забележете между 50 и 70 кг.например Рижия Хода от 57 до 63 кг при 70см ръст,Белий ХОДА 62-64 КГ ПРИ 72 СМ.ТУК ИМА колеги ку4кари които гледат ку4ета от ХРАНИТЕЛЬ ГОР ,ЗАПОЗНАТИ СА СЪС развъждането на ЗОЛОТОЕ КОЛ'ЦО.и т.н.те ще ви кажат 4е спокойно едно такова ку4е може да е75-76 см да тежи над 60кгда има голяма глава и пак да е подвижно, издръжливо и с характер.в момента знам стадо от 400 кози което се охраняваа от мъжки ку4ета БОК над 73 см .едното ку4е е над 80 см и се справят отли4но с охраната на стадото в планинската пустош.това 4е охраняват кози говори много за тяхната издръжливост примерно.преди бчха в друго село но бяха изместени заради оплаквания на ловна дружинка заради това 4е са разкъсали доста диви прасета.това говори доста и за смелоста им и работата в група тъй като за мен ли4но царя на гората не е вълка или ме4ката ,а дивото прасе и в 4астност грамадния мъжки глиган.така 4е колеги не изпадайте в такива обобщения.при ку4етата тези неща са индивидуални.а ако някой не ме е разбрал много го моля да пробва силата,бързината и издръжливоста си с един 100кг борец .тогава ще ме разбере. :biggrin:аз не съм противник на дребните ку4ета (даже и в момента при нас има един внук на Пепеляновото ку4е 67-68 см на което се възхищавам на характера),но истина е 4е в породата винаги е имало и ку4ета едри високи и мощни и трабва да се развъждат и ку4ета по75-76 см. а не да се пренебрегват(естествено и само ако имат характер).а дребните ку4ета имат и едно друго ка4ество което уважавам- могат да се използват за коригираща селекция ако някой залитне прекалено и по4не да полу4ава в поколението тромави па макар и 4истопородни ку4ета .тъй като не може да се отбират ку4ета само по масивност пък да нямат пъргавина и издръжливост.така 4е вси4ко е комплексно и всяко залитане в една или друга посока е в ущърб на породата
|
|
|
|
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #76 on: May 14, 2014, 20:31:43 PM » |
|
O.K. Гоце, съгласен съм за повечето неща. Но, да уточним някои детайли. Първо, всеки да си нарича РАБОТНОТО овчарско куче както иска. Просто не съм чул, някой, който си нарича кучето КК да забавлява публиката по такъв трагикомичен начин, а всички кучета участващи в такава глупост биват наричани БОК от самите им собственици. Толкова за името. Сега за размера. Доскоро аз също гледах овце и с тях десетина кучета. Някои по-едри, други по дребни. Никога, ама никога не съм знаел кое куче колко см. е високо или колко кг. тежи. Ще се повторя, но аз им измервах КПД-то. Далече съм от мисълта, че няма кучета с по-висок ръст, които си вършат перфектно работата. Далече съм от мисълта, че черното куче на Г. Вършилов не му пази качествено овцете. Нали ако не е така, той няма да го държи. А питай го сега Гошо, знае ли колко високо и колко тежко е това животно. А примери за това как някои хора си хвалят кучетата, че на еди колко си месеца са еди колко си см. и еди колко си кг. (все по-нагоре) колкото щеш. За такива лайновози говоря аз, че няма да се справят в реална обстановка. Останалото, което съм писал по-нагоре в темата е в защита на дребните но не и немощни кучета (така и не разбрах защо двете прилагателни постянно бяха повтаряни заедно), които бяха оплюти във фейс-а. Макар че едва ли на кучетата им дреме дали някой ги плюе или защитава.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #77 on: May 15, 2014, 01:01:42 AM » |
|
goce_07, за нанайсти път пускаш едни тези, които не отговарят на историческите факти и ми писна всеки път да си пишем едни и същи неща. Много добре знаеш, че в онези райони познаваха кучетата и под името каракачански. Но след ерата на Ст.Попов и създаването на НК БОК през 2001 година, на хората им бе набивано , че щом са българи, то не може кучето им да се казва каракачанско и прочие популизми. Добрите работари масово бяха(а и сега са) в диапазона 63-72см. Единичните изключения под и над тези граници не са определящи. И кои и колко са старите кучета, с габарити над 72см? Под стари имам предвиди аборигените заварени преди "кинолозите" да започнат да мътят главите на хората с желан ръст, желан тип, изложби, медали и прочие. Това стартира в средата на 90-те. Хайде и по-простичко да го кажа. какъв бе ръста на кучетата представени на първите изложби? Защото "кинолозите" общо взето тогава изкупиха от овчарниците почти всичко по-впечатляващо като масивност и ръст. Отделни известни екземпляри останаха при овчари и те не бяха по-едри от тези, с които започна културното развъждане. Пък и самите те бяха използвани в културното развъждане. За габаритите на стари кавказци можем да си говорим, когато цитираме данни далече преди Вартанян. Погледни Мазовер, и измеренията на кучетата в публикациите му. Няма гиганти. Мазовер, за разлика от Вартанян не е имал нужда да пропагандира - "нашето е най-добро". Мазовер просто е констатирал параметрите на кучетата без вкарване на политически или националистически отенък. По времето на Вартанян вече има обратно движение на уедрени кучета от съветската селекция към Кавказ. Относно качествата на едрите турски кучета. Първо генетичният им коктейл е по-различен. Човешката селекция също. Любопитно е, че едрият им ръст контрастира с умалените габарити на вълка в Анатолия в сравнение с побратимите му на Балканите и по на север. Любопитна аналогия за качества и ръст е сравнението с лайките, които успешно се ползват за прогонваме и лов на мечки. Лайките са доста успешни без да са селектирани за огромни ръстове и тежина. Понеже даваш примери с бойни кучета и тежини на хора... Я да видим с какви габарити е все още непобедимият в свободните боеве Феодор Емиляненко. ( http://vbox7.com/play:02d191b4 ) Той побеждава не с тежина и ръст а с други качества - сърце, мисъл, дух. Същото е и при работните кучета. Мечката и вълка не се плашат от габарити, а от сърце, мисъл и дух. И в крайна сметка дискусията стартира от неадекватни изказвания на човек неполучил медал за любимеца си. Когато хобито е получаване на "тенекийки", кучетата винаги остават на заден план. Поради това такива лица не изпитват уважение и не разбират породноста. Особено пък на порода създадена поради и заради работните и качества като пазач на стадо от нападения на едри хищници.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #78 on: May 15, 2014, 05:18:04 AM » |
|
Вано за кой ли път е прав: породите са две- КК и БОК. КК охранява стада и на него се измерва КПД-то, БОК забавлява публиката и на него се измерват височината и теглото! И при двете породи е желателно измерванията да сочат нагоре!
Пено ,а какво ще кажеш за БОК ,КОИТО ОХраняват стада в Гоцеделчевско,Банско ,Разлог,Велинград -и те ли са за забавление на публиката.и не забравяй 4е предците на много от вашите ку4ета идват от тези райони тъкмо там ку4етата са нари4ани ов4арски,чобански,мечи но не и каракачански.а колкото до висо4ината и работните ка4ества те не са в пряка връзка.в Турция ссъс стадата има много ку4ета по 80-82 см и са перфектни работници.един такъв кангал бе докаран .... goce_07, ти сериозен ли си?! Темата е за подвеждането и заблуждаването на хората, в това число и теб, от човек, който наистина не разбира това, което коментира! Защо подкрепяш и защитаваш такава объркана личност? Не може някой да застава и да твърди, че кучетата в МАКК са ниски и немощни и ти да го подкрепяш в болните му разбирания!
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #79 on: May 15, 2014, 07:09:31 AM » |
|
Гоце, не виждам някой да се е отказал да развъжда едри кучета, ако са достатъчно подвижни, издръжливи и с характер. Именно това се опитваме да кажем на тези които обвиняват МАКК, че пренебрегвала такива кучета. Разберете го - няма спусната директива да се махат от разплод всички кучета над определен ръст, това е нелепо.
Относно ръста, за планински и равнинни райони е точно както съм го написал - ей ти го и кангала, по-едро куче, защото охранява в полупустинен район. Не ставаше дума за кучетата в нашите равнини, където най-големия хищник е чакала.
|
|
« Last Edit: May 15, 2014, 07:14:29 AM by vano »
|
|
|
|
|
Habits
|
 |
« Reply #80 on: May 15, 2014, 10:35:18 AM » |
|
А и относно това къде как се наричат кучетата... Не знам в Разлог и Банско дали им викат БОК или КК, ето нещо от миналото, което показва как са се казвали кучетата преди: 
|
|
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #81 on: May 15, 2014, 11:23:44 AM » |
|
Просто наистина простотията и глупостта уморява! Няма друга порода българско чобанско куче освен Каракачанското куче! Всичко останало единствено заблуждава хората.
Браво Habits, отлична работа!
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #82 on: May 15, 2014, 11:25:46 AM » |
|
Станиславе и във филателията има еволюция  1970 г.  1997 г.  2010 г. 
|
|
|
|
|
|
|
Habits
|
 |
« Reply #83 on: May 15, 2014, 11:40:20 AM » |
|
Да, ама като види човек годината на марките, сам се досеща, че става въпрос за мода, а не за истинското наименование.  Между другото, някой ако има идея от къде мога да си набавя първите две марки, нека сподели.  Интересно писание има в сайта на Ценко Балабанов и неговия развъдник ( http://www.razvadnik-realbg.eu/za-porodata.html ): "През 2009 година породата българско овчарско куче е призната в цял свят. Това признание се отбеляза достойно с първото участие на нашите кучета на световното първенство по кинология в град Лимбург – Германия. Кинолозите там за пръв път видяха на живо тази интересна порода и я оцениха високо." . Това е новина за мен! Нямах идея, че България има официално регистрирана порода...
|
|
« Last Edit: May 15, 2014, 11:41:53 AM by Habits »
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #84 on: May 15, 2014, 12:23:29 PM » |
|
Призната в цял свят, че и отвъд него В цялата галактика се очаква да го признаят в близките години, засега го признават само на Марс и на Меркурий...ако не знаете да ви кажа, да сте информирани
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #85 on: May 15, 2014, 12:36:20 PM » |
|
Те половината свят, да не кажа и 2/3, сигурно не са и чували за България, че въобще съществува такава държава, ама иначе са признали "българското" куче 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #86 on: May 15, 2014, 14:55:44 PM » |
|
Добре е всичко, но на мен защо започна да ми омръзва? 
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #87 on: May 15, 2014, 17:42:42 PM » |
|
Нещо кривнахте от темата и пак за името се хванахте. Всеки има право да го нарича както си иска  Толкова е просто има кучета и мелези.Това е!!! И сега по темата-"Умишлено ли се толерират дребните кучета в МАКК". Моето мнение, че не е умишлено. Просто повечето от развъждащите КК имат и работят точно с такъв тип кучета по леки и сухи. И като съм почнал ще кажа, че след 10- 15 години породата ще се уеднакви и ще стане точно такъв тип, което е жалко.
|
|
|
|
|
|
|
valiadi
Jr. Member

|
 |
« Reply #88 on: May 15, 2014, 18:02:03 PM » |
|
Аз не разбирам нищо от развъждане, но откакто си взех КК преди 7 месеца не ме оставя на мира един въпрос. Как става така, че организации като БОК, СРОК и т.н. разполагат с повече средства и съответно са по популярни? Когато решихме да си вземем каракачанка, първото което направих беше да напиша в Интернет Каракачанска овчарка (стори ми се логично да се казва така) не знаейки, че има толкова много варианти. Веднага излизат всички обяви на БОК. За една бройка да си купим някой мастодонт със странен външен вид. Чиста случайност е че видяхме сайта на Топо. И тогава започнах да ровя и да чета. Направи ми впечатление, че има европрограми по която могат да се ползват средства, но явно не се прави... Защо? (Любопитството ми е до голяма степен професионално) Дано ме разберете правилно, не искам да създавам раздори, дълго се колебаех дали изобщо да пиша по тази тема, но мисе струва, че има възможности и ако една от целите на МАК е популяризиране на породата, то това без пари няма как да стане. С уважение към всичкиви  дано ми обясните.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #89 on: May 15, 2014, 19:33:06 PM » |
|
Абсолютно подкрепям идеята да се популяризира породата! Защо това не се прави, отговорът биха могли да дадат от управителният съвет на асоциацията. Но и аз смятам, че трябва да се популяризира повече. Вие сте извадили късмет, аз извадих късмет, ако други мераклии не са?
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
|