Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 03, 2025, 23:18:20 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 20
  Print  
Author Topic: Facebook дискусия: използване на аборигенно куче в развъждане  (Read 302077 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #45 on: June 09, 2014, 19:20:20 PM »

Ангеле сега ти малко си противоречиш - хем казваш че на местните не може някой да казва какви кучета да гледа и какви трябва да бъдат, хем развъдчици извън "пиринска македония" са виновни за сегашното положение в района на Банско и Разлог. Това че споменаваш т.нар. "политически елемент" е добре но наблягането в развъждането на чернобелия цвят, беше политика на други организации, не на МАКК.
goce_07
Hero Member

« Reply #46 on: June 09, 2014, 19:41:40 PM »

Докторе не си противореча .сам знаеш че някои мелези са неразличими.а грешката на местните беше че прекалено присърце взеха идеята за международно признаване на породата и влизане в ФЦИ И ОТДАДОХА МНОГО ЕНЕРГИЯ и кучета за това .по-добре да си бяха останали местни патриоти ,а да не се занимаваха с международното признаване.но пък и не всички се поведоха по бяло-черната вълна,а също така и имаше и качествени черно-бяли кучета-Шабан НА дЖЕМАЛ,Карабаш на Динко,Пирин на Геро Стражевия,Медьо на Зънде и Алай(Киро),Гирип на Джепковите в Г.Делчев.За мен ФЦИ е една добра голяма кинологическа организация ,но в същото време е и гробница за работните качества на кучетата,заради шоу насоченоста на изложбите.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #47 on: June 09, 2014, 20:05:30 PM »

Повечето от кучетата които изброяваш не са от Банско Разложкия край. Но пък си абсолютно прав че местните мераклии бяха подведени. Но за това подвеждане и излъгани надежди пак МАКК няма вина. Тогава всички се бяха захапали за името  - сакън да го не вземат гърците. А какви кучетс имаше само! Ще те върна още по назад - Куна , Руслан, още помня една тигрова кучка при Зънде преди повече от 15 години. Тя самата тогава беше на повече от 10. Тогава Зънде ми каза че това е една от последните кучки изцяло с банскалийски произход. Жалко за тези животни!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #48 on: June 10, 2014, 04:31:00 AM »

Ще рече, днес няма аборигенни екземпляри, но има техни наследници, от които ние имаме кучета. Следователно хората, които говорят за аборигенни представители на породата в днешно време не знаят какво говорят, защото такива няма!

Следва логичният ми въпрос, що беше нужно да се занимаваме с глупости, подхвърлени от фейса?

И goce_07 или по известен, като Ангел, моля не смущавах читателя на форума с неточна и подвеждаща информация! Който търси куче, българско овчарско животно, порода Каракачанското куче да се обърне към развъдниците на организацията.

не рабрах само кой съм смутил и каква е подвеждащата информация дето съм дал.И това е казано от Трайко който от два петъка гледа чобанско куче.и фейсбук дискусията не съм я почнал аз ,ако се върнеш назад .Явно много хора страдат, ако се покажат хубави кучета ,които не са от развъдници.Извинявам се на всички смутени души!

Виж сега, този форум четат и други хора. Хора, които търсят и искат да си намерят българско куче. А историите за, сега ще ги сложат под общ знаменател, защото който не събира с нас, значи разсипва, баш чобаните и старите кучета, объркват хората! Относно Трайко и неговото чобанско куче, аз може и да гледам чобанско куче отскоро, но от други неща разбирам от по-отдавна и виждам ясно, когато с цел объркване и хаос се разправят разни неща. Да, върнах се внимателно назад и видях, че не си я почнал ти темата, но дали подкрепяш идеята да се плодят Каракачански кучето от асоцияцията с други кучета с неясен произход, често не отговарящи на стандарта?

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #49 on: June 10, 2014, 05:01:06 AM »

Тодор и рекс, момчета, повтарям идеята и мнението си, защо следва да симпатизирам наМАКК и да кража с приятелски кръг около нея, вместо да съм и член и да се стремя тя и отглежданите от мен и от вас кучета да подкрепят идеята- чистокръвното Каракачанското куче да върви напред. Както стана ясно това е бъдещето.

А съм краен отново, защото след усърдната работа на много групи и организации, сега като искаш да имаш овчарско куче, почваш да ровиш из мета, да разпитваше приятели има ли го, видял ли го е някой? Вместо да влезеш в сайта на МАКК да се свържеш с някои развъдници около теб, да идеш да огледаш животните и да си вземеш, което искаш!

Относно кучетата из Банско разложкият край, моята кучка има нещо по тия кучета, ама даже няма как да стигна след баба й. Щото е тъмнина! Иначе куче и с овцете ми върви и характер показва и вид има, ама тъмнина! Ето затова не подкрепям развъждане извън МАКК, щото нито информация, нито племенна книга, нито ясно минало, само медали и пари!!!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
goce_07
Hero Member

« Reply #50 on: June 10, 2014, 06:08:53 AM »

Тодор и рекс, момчета, повтарям идеята и мнението си, защо следва да симпатизирам наМАКК и да кража с приятелски кръг около нея, вместо да съм и член и да се стремя тя и отглежданите от мен и от вас кучета да подкрепят идеята- чистокръвното Каракачанското куче да върви напред. Както стана ясно това е бъдещето.

А съм краен отново, защото след усърдната работа на много групи и организации, сега като искаш да имаш овчарско куче, почваш да ровиш из мета, да разпитваше приятели има ли го, видял ли го е някой? Вместо да влезеш в сайта на МАКК да се свържеш с някои развъдници около теб, да идеш да огледаш животните и да си вземеш, което искаш!

Относно кучетата из Банско разложкият край, моята кучка има нещо по тия кучета, ама даже няма как да стигна след баба й. Щото е тъмнина! Иначе куче и с овцете ми върви и характер показва и вид има, ама тъмнина! Ето затова не подкрепям развъждане извън МАКК, щото нито информация, нито племенна книга, нито ясно минало, само медали и пари!!!

никакъв хаос и объркване няма -в спора се ражда истината.около твойта кучка може да е тъмнина щото не си питал когото трябва или на хората ,които си питал не си дал точна информация.и в другите организации има записани произходи на кучета .но трябва да попиташ подходящите хора.и защо да си вземат хората кученце точно от МАКК,не може ли примерно от МОКК или пък СРОК .и в клубовете за БОК има хубави кучета.всичките кучета ,които имате вМАКК по Драганов бяха преди порода Българско планинско куче и Български Горан.а някои и от развъждачите на тези кучета членуваха и в БОК.Така че нещата не са прости .и друго да ти кажа понякога се получавата недоразумения за произхода и поради това ,че едно и също куче е с различни имена при различните собственици.примерно това сиво-бялото куче дето го показва Пламен при мен се казваше Караман, а като го продадох стана Боско .и сега при нас има син на Карамн ,а в Родопите и при Динко Катев има потомци на Боско.и зависи кой от къде е чул информацията,мове да стане объркване.други примери да ти дам -примерно с кучето Шаро,Карабаш на Дауд по кйто има много кучета в организациите.много хора доскоро не знаеха ,че Шаро и Карабаш са едно исъщо куче.друг пример .кучето Караман Златитрап ,Кемал както го нарича Доктора,  МЕТКО( да не се бърка с Медьо при  Зънде,КАКТО ГО НАРИЧАТ  някои други -ето и куче с 3 имена.освен това Трайко когато ликвидираха овчарниците 92-93 г,доста кучета останаха в частни собственици овчари и  тези кучета плодеха и раждаха до 2000-2004 година .така че за потомците на такива кучета няма никакви съмнения.Искам тук да отговоря и на Доктора за това ,че посочените от мен черно-бели кучета не са Банско-Разложки.така е ,но Докторе ти знаеш ли какъв обмен на кучета става примерно Банско,Разлог и Доспат ,Сатовча  през комунизма ,чрез ученици ,които са учели там.ми той половината Западни Родопи са станали шофьори в школата в Разлог.през периода 1979-1984 се извършва модернизиране на овчарниците и увеличение на стадата в Пиринския край.тогава пак има движение на кучета,особено на кучки от Банско и Разлог към Доспат и Сатовча.нещата са сложни и не може с лека ръка да се правят генерални изводи.И Трайко кажи тук от кои бански предци произхожда твоята кучка и лично поемам ангажимента  да открием предците и.стига да не те са хързулнали с първоначалната информация.
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #51 on: June 10, 2014, 06:31:50 AM »

Трайко стига бре човек!? Ти сериозно ли?! Отиди до някой овчар и го питай за кучетата му,да видим дали няма да ти каже как са назад(ама не при някой дет от вчера ги гледа,а при човек дет от 15 години го прави например ) Това че МАКК са най-стриктни и организирани не го поставяме под въпрос! Но недей да заклеймяваш и другите хора дет държът на чистопородността!

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #52 on: June 10, 2014, 06:55:17 AM »

Ангеле, разбира се че е имало обмен между районите, по същия пример може да се онагледи присъствието на генетичен материал от кучета от Якорудския край в популацията на кучета от района на Костенец. По простата причина че при планиските пасища под Белмекен често е ставало засичане на стада от двата района в миналото. Но и до днес кучетата от Якоруда и Костенец са със специфичен типаж различим екстериорно един от друг. Като ти казах че изброените от теб кучета не са от района на Банско и Разлог, имам предвид че не са с характерните екстериорни характеристики за старотипните разложки кучета. Иначе за различните имена си прав - аз за това казвам че иска упорито разпитване за установяване на точен произход. Така от човек на човек се стига до истината. Снимките и видеофилмите са добре дошли в тези случаи разбира се че помагат и то много когато има дублиране на имена.
ето ти и прословутия Кемал както го знам аз или още Караман или Метко, малко преди да умре.
Доста по различен от старотипните разложки кучета.

« Last Edit: June 10, 2014, 06:56:21 AM by kennel Vucho » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #53 on: June 10, 2014, 08:09:11 AM »

Понеже първоначалната искра която даде началото на тази дискусия беше именно как да се включва в регистрите на МАКК, куче което пряко произлиза от аборигенни предци и как се прави проверка на такова животно, ето нагледен пример как се работи в асоциацията.
Кучка Рена с която се работи основно в р-к Караборун. Преди да започнем с представяне на развъдната работа с нея, бяхме при собственика на тази кучка и информацията която взехме от него е че пряко произлиза от кучета от района на с. Михалково, община Девин. Кучката е родена 2001 година, а баща и беше още жив но доста стар. Въпреки отличните екстериорни характеристики на преките потомци на тази кучка които са налице и към момента, съвета към собственика на р-к Караборун беше да направи инбредна връзка за проверка и едва тогава спокойно да се включва в разплод тя и нейните потомци.
Рена...

Проверката по потомство дава достоверна информация за развъдната стойност на всеки един разплодник. Ето преки синове и дъщери на Рена от мъжки кучета от различни линии. Резултата е ясен - типични за породата екстериор и характер при всеки един неин наследник.

синове и дъщеря на Рена резултат от аутбредни връзки с мъжки кучета от различни неродствени линии.

една от най-сигурните проверки на генотипа е прилагане на високостепенен инбридинг. Ето кучета получени в резултат от прилагане на инбридинг по генотипа на Рена II-III.

и "висшия пилотаж" - инцест. Кучета, резултат от кръвосмешение Син Х Майка.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #54 on: June 10, 2014, 08:12:30 AM »

Има и други онагледяващи материали за други подобни случаи но изисква време и ровене из архивите. Скоро ще има и още.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #55 on: June 10, 2014, 09:36:45 AM »

Трайко стига бре човек!? Ти сериозно ли?! Отиди до някой овчар и го питай за кучетата му,да видим дали няма да ти каже как са назад(ама не при някой дет от вчера ги гледа,а при човек дет от 15 години го прави например ) Това че МАКК са най-стриктни и организирани не го поставяме под въпрос! Но недей да заклеймяваш и другите хора дет държът на чистопородността!
Ок, веднага задавам следващият си въпрос, знаем, че плодиш кучета и че хората взимат от теб кучета. Всички четем и виждаме какви кучето плодиш. Защо не станеш член на МАКК и защо тези животни не излизат от развъдник, които ти така или иначе вече си позаформил?

Защо например Седефчеви имат развъдник, неможеше ли покрай овцете да си представят и кучетата? Щом ни е нужна организация и щом искаме да се случват неща, следва да се придържаме към установеният ред. Щом сме си доказали, че МАКК е асоциацията или организацията, следва да се трудим за общото дело. Не разбирам и не подкрепям Драганов. Защо се цепи от колектива? Какъв му е проблема, че не е на върха, че не е звездата! Разбирам, защо МАКК се е съгласила да ползва неговите кучета, заради кучетата и стриктният му контрол. Но не подкрепям това, че се дърпа. Но може би така е по-добре.

Относно овчаря, той може и да знае от къде идват животните му, но сам колко животни може да отглежда, колко дълго може да го прави?

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #56 on: June 10, 2014, 09:39:07 AM »

goce_07 имам кучка от Мурга, дъщеря на Гривчо на Ицо Гончев от Велинград. Майката е по разложки кучки, но по кои, един Господ знае.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #57 on: June 10, 2014, 09:42:46 AM »

goce_07 имам кучка от Мурга, дъщеря на Гривчо на Ицо Гончев от Велинград. Майката е по разложки кучки, но по кои, един Господ знае.
Толкова оскъдна информация, трудно някой ще я обогати. Покажи поне снимка на тази майка и евентуално разкажи от кой е вземана от Разлог и къде е сега. Ако човека който и е собственик не знае, може би този, който я е дал знае, така че инфото може да се търси и от другата посока Smiley
« Last Edit: June 10, 2014, 09:43:05 AM by vano » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #58 on: June 10, 2014, 09:48:20 AM »

Не че съм адвокат на Трайко, но въпреки че сравнително отскоро е в породата, и в Асоциацията, много точно е уловил някои основни моменти в концепцията и принципите на МАКК като сдружение. Адмирации за което! с този негов цитат мисля че е много близо до десетката. Или с други думи доста точно е напипал болното място:

Относно добрите кучета, на стопани не членуващи никъде, следва въпроса защо не членуват никъде. От гордост, от глупост или просто защото не се разбират с другите, които искат да запазят породата?! Във всички случай имаме проблем с тези хора и предлаганите от тях животни. Защото какъв човек е този, който страни от останалите, които се борят за делото да запазят и развъждат правилно породата? И колко време ще живее, какво правим след него? Какво става с животните, които отглежда? Или ще престачат да се оплождат с кучета от организацията?

trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #59 on: June 10, 2014, 11:13:02 AM »

Толкова оскъдна информация, трудно някой ще я обогати. Покажи поне снимка на тази майка и евентуално разкажи от кой е вземана от Разлог и къде е сега. Ако човека който и е собственик не знае, може би този, който я е дал знае, така че инфото може да се търси и от другата посока Smiley

В секцията нашите кучета, като изпишеш в търсачката Тунджа Мургаш или само Тунджа има и снимки на кутрето и инфо, което имам. Но понеже са стари кучкари, не можах да намеря нито снимка на майката на Мурга, нито снимка на нейни родители. От другата страна е Гривчо на Ицо Гончев, куче на което също не знам родители, но тук вината ми е, че не съм и търсил. Просто незнам дали искам да ме лъжат, както когато си купих кутрето или по-скоро да си му се радвам. Предпочитам да си му се радвам, но да помогна на бъдещи собственици на Каракачански кучета да са внимателни от мини и подводни камъни и проблеми и неясноти и т.н.  Аз като ли, че извадих късмет с кутрето, ама като почнах да гледам в началото в нета БОК, МОКК, СРОК и т.н. какви кутрета продават, какви родители имат, да се чудиш какво куче искат да ти набутат. Ми като имат съмнителни екземпляри, да не ги плодят бре! Ами алчни, колкото си искаш!

goce_07 или Ангел, разбирам те, разбирам, какви чувства имаш, когато гледаш какво става по родните планини и асъл кучкари. Пази си кучетата и им се радвай. Бъдещето си се стреми до колкото е възможно да обвържеш с МАКК, защото в асоцияцията има идея. Няма перфектни хора, но има перфектна идея и следва да се стремим да я подкрепяме, до колкото можем.

Поздрави  smile

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 20
  Print  

Jump to: