Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 03, 2025, 23:16:12 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20
  Print  
Author Topic: Facebook дискусия: използване на аборигенно куче в развъждане  (Read 302076 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #60 on: June 10, 2014, 11:20:08 AM »

А съм краен отново, защото след усърдната работа на много групи и организации, сега като искаш да имаш овчарско куче, почваш да ровиш из мета, да разпитваше прияте
Ок, веднага задавам следващият си въпрос, знаем, че плодиш кучета и че хората взимат от теб кучета. Всички четем и виждаме какви кучето плодиш. Защо не станеш член на МАКК и защо тези животни не излизат от развъдник, които ти така или иначе вече си позаформил?

Защо например Седефчеви имат развъдник, неможеше ли покрай овцете да си представят и кучетата? Щом ни е нужна организация и щом искаме да се случват неща, следва да се придържаме към установеният ред. Щом сме си доказали, че МАКК е асоциацията или организацията, следва да се трудим за общото дело. Не разбирам и не подкрепям Драганов. Защо се цепи от колектива? Какъв му е проблема, че не е на върха, че не е звездата! Разбирам, защо МАКК се е съгласила да ползва неговите кучета, заради кучетата и стриктният му контрол. Но не подкрепям това, че се дърпа. Но може би така е по-добре.

Относно овчаря, той може и да знае от къде идват животните му, но сам колко животни може да отглежда, колко дълго може да го прави?
Ще започна малко отзад напред-аз нямам регистриран развъдник и гледам 7 кучета,като го регистрирам да не би да почна да гледам 27?! Та така и с овчаря,ще си гледа колкото му е по силите Wink Това че си член на еди коя си организация не ти гледа кучетата! После откъде знаеш че не съм член на МАКК и не съм подал документи за развъдник? Или защо да регистрирам развъдник,немога ли да си въдя кучета по правилата на организацията?! Не разбирам защо трябва да регистрираш развъдник,за да въдиш чистопородни кучета?! Хрумвало ли ти е,че някои овчари нямат време за изложби и развъдници?! Това че имаш официален развъдник не значи,че гледаш чисти кучета,това е въпрос на коректност и поглед за кучето! А това за какви кучета не го разбрах много,да го приемам че гледам читави кучета,или мелези?!

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #61 on: June 10, 2014, 11:30:01 AM »

А съм краен отново, защото след усърдната работа на много групи и организации, сега като искаш да имаш овчарско куче, почваш да ровиш из мета, да разпитваше прияте
Ок, веднага задавам следващият си въпрос, знаем, че плодиш кучета и че хората взимат от теб кучета. Всички четем и виждаме какви кучето плодиш. Защо не станеш член на МАКК и защо тези животни не излизат от развъдник, които ти така или иначе вече си позаформил?

Защо например Седефчеви имат развъдник, неможеше ли покрай овцете да си представят и кучетата? Щом ни е нужна организация и щом искаме да се случват неща, следва да се придържаме към установеният ред. Щом сме си доказали, че МАКК е асоциацията или организацията, следва да се трудим за общото дело. Не разбирам и не подкрепям Драганов. Защо се цепи от колектива? Какъв му е проблема, че не е на върха, че не е звездата! Разбирам, защо МАКК се е съгласила да ползва неговите кучета, заради кучетата и стриктният му контрол. Но не подкрепям това, че се дърпа. Но може би така е по-добре.

Относно овчаря, той може и да знае от къде идват животните му, но сам колко животни може да отглежда, колко дълго може да го прави?
Ще започна малко отзад напред-аз нямам регистриран развъдник и гледам 7 кучета,като го регистрирам да не би да почна да гледам 27?! Та така и с овчаря,ще си гледа колкото му е по силите Wink Това че си член на еди коя си организация не ти гледа кучетата! После откъде знаеш че не съм член на МАКК и не съм подал документи за развъдник? Или защо да регистрирам развъдник,немога ли да си въдя кучета по правилата на организацията?! Не разбирам защо трябва да регистрираш развъдник,за да въдиш чистопородни кучета?! Хрумвало ли ти е,че някои овчари нямат време за изложби и развъдници?! Това че имаш официален развъдник не значи,че гледаш чисти кучета,това е въпрос на коректност и поглед за кучето! А това за какви кучета не го разбрах много,да го приемам че гледам читави кучета,или мелези?!

За добри кучета, чистопородни говорех, разбира се! ОК, приемаме, че съм избързал, Дали си член на МАКК? Дали имаш регистриран развъдник?

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #62 on: June 10, 2014, 11:38:12 AM »

Трайко не ми отговаряш на въпросите Smiley
 Относно мен,няма регистриран развъдник,но смятам да подам документи някога,когат събера кураж да речем Wink
Относно кучетата в СРОК например,там имам приятели и смея да твърдя че гледат хубави кучета,дори и част от техните кучета имат наследници в МАКК Smiley

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
rex
Hero Member

« Reply #63 on: June 10, 2014, 11:46:10 AM »

Трайко Асенов, отново ще си позволя да взема отношение по темата. Абсолютизираш нещата според мен - никъде няма само черно и само бяло. Свестни хора има както и в МАКК, така и извън асоциацията. Не бива според всички извън нея да се демонизират.
Както каза и д-р Вучков, в МАКК се приемат и кучета извън традиционно развиваните линии, след съответната  процедура. Това е плюс, щото обогатява не дотам широкия генофонд - нещо, за което неведнъж са писали тук хора, които са навътре в породата.
Отделно дето МАКК няма доброзорен принцип на работа, а напротив - организацията е отворена към всички добронамерени фенове, членове и т.н. Не мисля, че подобно да го кажа капсулиране е от нечия полза.
Надявам се, че ще ме разбереш правилно.

Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
goce_07
Hero Member

« Reply #64 on: June 10, 2014, 12:01:13 PM »

goce_07 имам кучка от Мурга, дъщеря на Гривчо на Ицо Гончев от Велинград. Майката е по разложки кучки, но по кои, един Господ знае.
Трайко за да пусне Ицо Гривчо на кучка ,той задължително или някой от неговите приятели я знаят поне 4-5 поколения назад.Опитай най-простото питай си самия Ицо ,той е пич ,сигурен съм че ще ти отговори.
goce_07
Hero Member

« Reply #65 on: June 10, 2014, 12:10:34 PM »

Ангеле, разбира се че е имало обмен между районите, по същия пример може да се онагледи присъствието на генетичен материал от кучета от Якорудския край в популацията на кучета от района на Костенец. По простата причина че при планиските пасища под Белмекен често е ставало засичане на стада от двата района в миналото. Но и до днес кучетата от Якоруда и Костенец са със специфичен типаж различим екстериорно един от друг. Като ти казах че изброените от теб кучета не са от района на Банско и Разлог, имам предвид че не са с характерните екстериорни характеристики за старотипните разложки кучета. Иначе за различните имена си прав - аз за това казвам че иска упорито разпитване за установяване на точен произход. Така от човек на човек се стига до истината. Снимките и видеофилмите са добре дошли в тези случаи разбира се че помагат и то много когато има дублиране на имена.
ето ти и прословутия Кемал както го знам аз или още Караман или Метко, малко преди да умре.
Доста по различен от старотипните разложки кучета.

преди десетина години видях в сатовчанско  две бяло-сиви с абсолутно същите глави,дето вървяха по кръвта на Буболето.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #66 on: June 10, 2014, 12:36:30 PM »

Трайко не ми отговаряш на въпросите Smiley
 Относно мен,няма регистриран развъдник,но смятам да подам документи някога,когат събера кураж да речем Wink
Относно кучетата в СРОК например,там имам приятели и смея да твърдя че гледат хубави кучета,дори и част от техните кучета имат наследници в МАКК Smiley

Твоите въпроси имат въпросителен и след тях удивителен знак и оставам с впечатлението, че са риторични въпроси без нужда от отговори.  Wink

Разбира се, че всеки може да гледа и да плоди и да прави каквото си иска. Но е по-добре да го прави в тясно сътрудничество с асоциацията. Това е моето мнение. И повече кураж при регистрирането на развъдник, това е верният път, Тодор, особено за редките линии, които продължаваш!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #67 on: June 10, 2014, 12:48:49 PM »

Трайко Асенов, отново ще си позволя да взема отношение по темата. Абсолютизираш нещата според мен - никъде няма само черно и само бяло. Свестни хора има както и в МАКК, така и извън асоциацията. Не бива според всички извън нея да се демонизират.
Както каза и д-р Вучков, в МАКК се приемат и кучета извън традиционно развиваните линии, след съответната  процедура. Това е плюс, щото обогатява не дотам широкия генофонд - нещо, за което неведнъж са писали тук хора, които са навътре в породата.
Отделно дето МАКК няма доброзорен принцип на работа, а напротив - организацията е отворена към всички добронамерени фенове, членове и т.н. Не мисля, че подобно да го кажа капсулиране е от нечия полза.
Надявам се, че ще ме разбереш правилно.

Поздрави

Въпросът отново е защо хората са извън организацията? ОК, овчари, далече, добре, но произход, породен вид, минало. Вярно е, че много хора плодят и размножават чобанско кучета, къде подарък, къде за по сто лева. Но колко от тях могат да дадат произход? Има изключения, но те не са масата! И отново, каква е ползата за българина, който иска да се сдобие с българско каракачанското куче? Ще го търси по планините и баирите, когато няма как да разбере, че ги има ли? Или ще напише в нета и ще чете?

Демонизирам- не! Не одобрявам това да се стой отстрани и да се плюе, докато други се мъчат да градят нещо!

Форумът е свободно място за изразяване на мнение и аз изразявам и заставам зад мнението си, защото се запознах с факти и събития и изградих мнение.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #68 on: June 10, 2014, 12:50:18 PM »

goce_07 имам кучка от Мурга, дъщеря на Гривчо на Ицо Гончев от Велинград. Майката е по разложки кучки, но по кои, един Господ знае.
Трайко за да пусне Ицо Гривчо на кучка ,той задължително или някой от неговите приятели я знаят поне 4-5 поколения назад.Опитай най-простото питай си самия Ицо ,той е пич ,сигурен съм че ще ти отговори.
Майката не е на Ицо, а е от Първенец, Пловдивско.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Habits
Hero Member

« Reply #69 on: June 10, 2014, 13:19:57 PM »

Рекс е прав, няма само бяло и само черно. Усещанията ми са, че в МАКК може да се засили контрола върху развъждането. Аз не знам нещо което се опира на доверие да е просъществувало дълго. Както казва един приятел: "На днешно време и на задника си не може да имаш вяра, че ще пръдне някъде и ще те изложи."  biggrin .

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
rex
Hero Member

« Reply #70 on: June 10, 2014, 13:25:18 PM »

Трайко, изпадаш в ситуацията да се изказваш неподготвен. Повтаряйки едни и същи три неща.
Първо предполагам ти е ясно, че практически не е възможно всеки един собственик на каракачанско куче да е член на дадена организация, била тя и МАКК. Технически невъзможно. Съвсем друга бира е факта, че това не е и нужно (според мен).
Друго - обобщаваш останалата част от развъждащите овчарски кучета в България хора,  които струва ми се не познаваш. Което е неуважение, особено към непознати.
Трето - никой не може да защити автоматично всички потребители/търсачи на КК, САО, Алабай, КО и прочее породи кучета от нелоялната търговия със животни. Затова всеки има глава на раменете, информация във виртуалното пространство - бол. Това е и въпрос на търсене на нещо конкретно, усещане ако щеш в някаква степен. Да - коректни "институти" като МАКК парират в голяма степен подобни вероятности, но това си е и личен избор - има хора, дето не виждат и на светло, кво да се прави.
Между другото в не малка степен стои и проблема, че много хора си купуват чистопородни кучета които не им трябват и не знаят какво да ги правят. А в крайна сметка ги развъждат. Но това е друга тема.
Лично моята любима порода не е КК, но пиша тук, защото както съм казвал хиляда пъти сигурно, адмирирам чистоплътността в работата на МАКК и я следя от известно време, още преди този форум да бъде създаден през 2008-ма година. Най-малкото защото има какво да се научи за селекцията  и отношението към развъдния процес.
Но пак ти казвам - нещата не трябва да се абсолютизират, да се втърдява една достатъчно либерална позиция, която струва ми се винаги е била политика в МАКК. Предполагам, че с времето ще се убедиш, че за повечето неща които казвам, съм бил прав.

Поздрави

trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #71 on: June 10, 2014, 13:53:40 PM »

Не бих казъл неподготвен. Но така или иначе черно бели неща няма.

Да, прав си и ще ги повтарям, може на един мераклия, който чете да помогна, и  пак съм постигнал много!
Не всеки трябва да стане член на МАКК, но всеки, които има възможност.

Не е нужно, а даже и не искам да се запознавам в подробност, видях, прочетох и чух достатъчно, за да разбера какви идеи имат тези, за които пиша. Неуважението не е към непознати, то е към опитите, които правят. И отново, нямам впредвит овчарите далече и високо, но ........... Няма как да се уважат упорочени неща, човек. Просто не става.

Аз също не винаги съм отглеждал КК, но сега го правя и ще продължа. Относно отварянето на очите на хората, както вече казах на един мераклия да помогна, съм постигнал много.

Не е нужно да минава време, аз и сега те разбирам,какво искаш да ми кажеш, за което ти благодаря.

Поздрави

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #72 on: June 10, 2014, 13:54:22 PM »

Рекс е прав, няма само бяло и само черно. Усещанията ми са, че в МАКК може да се засили контрола върху развъждането. Аз не знам нещо което се опира на доверие да е просъществувало дълго. Както казва един приятел: "На днешно време и на задника си не може да имаш вяра, че ще пръдне някъде и ще те изложи."  biggrin .

clap

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #73 on: June 10, 2014, 16:39:00 PM »

До 2008-ма година имаше един форум за САО (впоследствие еволюирал във форум за алабай - ако ти говори нещо) - повечето от "старите кримки" тук, преди пишеха там (той и сега съществува, ама в будна кома). Там генералната линия беше всички целокупно и с голи гърди да защитават чистата и неопетнена чистопородност (бая дейно и аз самия). Обаче стана така, че в стремежа да се запазим от външни инфилтратори, нещо спряхме да виждаме какво става в собствения ни двор. И започнаха да се приемат едни недостатъци на чистопородното развъждане като необходимото зло, чиято цена трябва да се плати, само и само да се защитим от "мелезиращия ефект" на външния свят. И знаеш ли какво стана - форумното общество се разпадна, ядрото от трезвомислещи съфорумци създадоха този борд и дискусиите продължиха тук.
Лично аз се ужасявам от мисълта борда на http://www.karakachan.org/forum/index.php някога да тръгне пътя на "стария"форум. Трайко, истината наистина се ражда в спора. Спорът е необходимата корекция, която постоянно трябва да съпътства всеки едни процес. Мисленето по принцип е субективен процес, който без коректив малко или много се развива едностранно. Тук за голяма моя радост не се допусна създаването на вътрешен форум, в който достъп да имат само определени хора, както беше преди. И пред хората да говорим едно, а вътре да си споделяме истинските проблеми. И лично аз силно се надявам общуването тук да продължи предимно под формата на дебати (спорове и обсъждания), без никога да се налага едностранчива и еднозначна "партийна" директива.

ПП Под "стария форум" разбирай форума на мартен.бг

Поздрави

goce_07
Hero Member

« Reply #74 on: June 10, 2014, 17:23:31 PM »

До 2008-ма година имаше един форум за САО (впоследствие еволюирал във форум за алабай - ако ти говори нещо) - повечето от "старите кримки" тук, преди пишеха там (той и сега съществува, ама в будна кома). Там генералната линия беше всички целокупно и с голи гърди да защитават чистата и неопетнена чистопородност (бая дейно и аз самия). Обаче стана така, че в стремежа да се запазим от външни инфилтратори, нещо спряхме да виждаме какво става в собствения ни двор. И започнаха да се приемат едни недостатъци на чистопородното развъждане като необходимото зло, чиято цена трябва да се плати, само и само да се защитим от "мелезиращия ефект" на външния свят. И знаеш ли какво стана - форумното общество се разпадна, ядрото от трезвомислещи съфорумци създадоха този борд и дискусиите продължиха тук.
Лично аз се ужасявам от мисълта борда на http://www.karakachan.org/forum/index.php някога да тръгне пътя на "стария"форум. Трайко, истината наистина се ражда в спора. Спорът е необходимата корекция, която постоянно трябва да съпътства всеки едни процес. Мисленето по принцип е субективен процес, който без коректив малко или много се развива едностранно. Тук за голяма моя радост не се допусна създаването на вътрешен форум, в който достъп да имат само определени хора, както беше преди. И пред хората да говорим едно, а вътре да си споделяме истинските проблеми. И лично аз силно се надявам общуването тук да продължи предимно под формата на дебати (спорове и обсъждания), без никога да се налага едностранчива и еднозначна "партийна" директива.

ПП Под "стария форум" разбирай форума на мартен.бг

Поздрави
Рекс много точно казано.Обособяването на група ,,богоизбрани,,,не донесло добро в нито едно начинание.А за съжаление от мелезиращия ефект САО  изобщо не можа да се спаси.в момента кръстоските са превзели половината Русия.много години четях руските форуми- и там е пълен батак.
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20
  Print  

Jump to: