kennel Vucho
|
 |
« Reply #630 on: October 15, 2014, 09:29:47 AM » |
|
Веднага на въпроса - понеже много пъти ябълката на раздора е пълната зъбна формула. Кой е по тежкия недостатък за функционалността на куче пазач на стада - пълна зъбна формула с дребни, малки зъби, или подчертано едри масивни зъби но с липсващ трети премолар на долната челюст?
|
|
« Last Edit: October 15, 2014, 09:32:46 AM by kennel Vucho »
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #631 on: October 15, 2014, 11:10:38 AM » |
|
Въпроса определено е риторичен, само да не стане така че да се получат поколения със ситни зъби и липса на 3-ти премолар 
|
|
|
|
|
|
|
Habits
|
 |
« Reply #632 on: October 15, 2014, 11:15:19 AM » |
|
Държа да вметна само, че аз не взимам страна по въпроса с недостатъците. При онзи случай в Пловдив се включих в дискусията, защото исках да разбера в детайли някои неща.
А за да добия по-добра представа, моля да ми разясните какво по-точно представлява проблема с генетичната база. И един друг въпрос. Да приемем, че с времето генетичната база не е толкова стеснена, тогава можем да си позволим да бъдем по взискателни. Какъв е процеса за изчистване на недостатъци от генната база?
|
|
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #633 on: October 15, 2014, 11:19:21 AM » |
|
Ей най-после се включи и спец.  Насе, аз ще отговоря така: разбира се, че от двете злини срещу, които трябва да се води упорита и целенасочена борба за тяхното отстраняване от породата, чрез специални развъдни програми и то спрямо най-ценните екземпляри от тази група животни, за предпочитане в случая е по-малкото зло, а именно кучето с липсващ трети премолар на долната челюст. И тука вече започваме да си говорим за сериозни неща, за взимането на тежки и подчертавам компетентни и грамотни решения в името на породата. В основата на този дълъг и нелек процес за ограничаването и преодоляването на тези породни недостатъци, докато все още не е станало късно, отново ще бъдат законите на генетиката залегнали в правилата за развъждане и селекция. Бих казал още, че е малко нечестно не само спрямо породата, а и спрямо другите участници в развъждането, безотговорното и необосновано разпространяване и несъзнателно налагане по този начин на недостатъци и пороци в породата.
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #634 on: October 15, 2014, 11:33:12 AM » |
|
Държа да вметна само, че аз не взимам страна по въпроса с недостатъците. При онзи случай в Пловдив се включих в дискусията, защото исках да разбера в детайли някои неща.
...
Тогава дискусията беше принципна, за това е ли е нормално куче с дисквлифициращи недостатъци да се премира на изложби, докато сега трябва да уточним кога един недостатък може да бъде пренебрегнат в процеса на развъждане, за сметка на добри други качества (Демек да се направи изключение от правилата).
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #635 on: October 15, 2014, 11:43:15 AM » |
|
Не знам дали тази дискусия да не се отдели в отделна тема или в селекция и развъждане. И е добре може би да конкретизираме въпросите върху определени проблеми, които най-често се срещат при нашите кучета и най-често се пренебрегват. Защото напоследък основно си дискутираме върху захапка и липси, но има и други интересни теми свързани с постановка на крайниците, заъгляване, движения, проблеми с очите - като ентропия, прекалено плитък гръден кош, прекалено издължен или скъсен формат и т.н. и т.н.
|
|
« Last Edit: October 15, 2014, 11:47:08 AM by vano »
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #636 on: October 15, 2014, 12:07:42 PM » |
|
Божко, поддържам разговора между нас публичен защото смятам, че е важен. Ще ти дам един пример, статистиката показва, че от 116 породи в Британския киноложки клуб, към момента в повече от 40 от тях се наблюдава дисплазия на тазобедрените стави, а при 43 от породите заболявания на колянната става. Констатират се и много други сериозни пороци, които са се разпространили широко в резултат на безотговорността и невежеството на развъдчиците. И не само развъдчика е длъжен да разбира наследствените пороци и да се бори за тяхното отстраняване от породата чрез правилно развъждане и селекция, но и съдиите в ринга имат вина за това. Сега сме 2014 г, а още в 1866 г. е открит закона за наследствеността. Представи си преди век и половина. Казвам това защото точно този закон открит преди 148 г, е в основата на правилата за развъждане и селекция на кучета. Разбирането на този закон и правило при наследствеността е много важно за хората развъждащи кучета. Генетиката е принципно трудна наука, но всеки, който иска да развъжда, трябва да се научи да разбира поне най-простите генетични теории. Например принципа за – доминантни и рецесивни гени. Да се разберат тези работи е лесно и може да се прилагат директно в развъждането на кучета, най-вече заради това, че повечето сериозни породни недостатъци се носят именно от рецесивните гени. Искам да кажа, че развъждането на кучета не е само емоция и себедоказване, а изкуство и наука. Малко от развъдчиците (не визирам тебе) си дават сметка, че развъждането на кучета е нещо повече от скачка между женска и мъжки, раждане на кученца и тяхната продажба. Така че против какво се бунтуваш ти, какво отричаш и какво искаш да докажеш? Не мислиш ли, че така ще загубиш много време и в крайна сметка ще стигнеш там, където хората са били преди повече от 100 години. Знаеш ли колко лесно се съхранява и разпространява в една порода сериозен недостатък, който се унаследява от рецесивен ген, особено ако е носител известно мъжко куче оставило много поколения. Няма да давам примери ще спомена само обратната захапка. А философията на въпросния правилник за развъждане и селекция е точно тази, да се съхрани и опази породата жизнена и здрава. Нали това е целта на занятието. И никакви чужденци няма да съсипят Каракачанското куче, ако това стане, ще е следствие на нашата безотговорност и невежество.
Та нали селекционната програма по която са се водили при създаването на изброените 40-43 породи е на базата на строга селекция въз основа на премахване на всеки един нежелан белег според устава на която и да е от породите и в това съм особенно склонен да вярвам че е така и как сега стана ,че изведнъж са били сгрешили . На базата на тази строга селекция и това облагородяване което се получава не би ли могло да се дължи това им моментно състояние ? И не би ли могло да се каже ,че в стремежа си да се стараем да премахнем възможно най много нежелани белези ще допуснем същите грешки или по скоро грешките ще се надяваме да ги поправят след нас ....и когато работата се комплексира върху дадени белези и тяхното изчистване ,то не се ли появяват други нежелани ефекти .
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #637 on: October 15, 2014, 12:16:05 PM » |
|
И като намигнах по-горе със спеца, имам предвид, че с тези неща трябва да се захванат точно "специалните части" хората, които имат съответната подготовка и професионални знания за това. Хората, които разбират за какво точно става въпрос и са в състояние да го обяснят. Какви са причините довели до проблема и вероятните негови мащаби в породата и пътищата за неговото преодоляване. Това не е никак лесна и проста работа. Сериозната кинология е скъпо занимание. Точно за това най-добре е там където има възможност да се започва на чисто, да се хвърлят повече сили, енергия и грамотност в първоначалния отбор на кучета, с които да се започне и правилен последващ подбор на кучетата, с които да се продължи развъждането и селекцията, ако някой е решил сериозно да се занимава с това. Аз лично предпочитам по възможност максимално да се съобразявам и придържам към правилника за селекция и развъждане защото само по този начин бих могъл максимално да се предпазя от появата на проблеми, с които след това не бих могъл да се справя. Нямам необходимите средства и подготовка да се справя сам, а не бих си позволил да го причинявам на породата.
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #638 on: October 15, 2014, 12:20:19 PM » |
|
Божко, ами то хората са го констатирали " в резултат на безотговорността и невежеството на развъдчиците." 
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #639 on: October 15, 2014, 12:32:14 PM » |
|
Те като са в чужбина да не би да не търгуват с кучета, криещи се зад името на разни развъдници. За мен, когато келепира започне да се появява при дадена порода, с нея е свършено. Забалажете че най-изпортени са "модерните" породи, за кутре от които се дават по 2-3000 евра
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #640 on: October 15, 2014, 12:45:01 PM » |
|
Чакаите сега да обобщим ,защото най вероятно аз нещо не съм разбрал  - първо започваме да говорим за правилници и се дават за пример белите държави и как там се спазват устави и всичко се работи по план график - ние от друга страна сме наполовина ориент на половина нещо друго и не се знае какво и по важното е че не спазваме правилници ,правила и като цяло устава на това с което се захванем . До тук добре после след известно време се започва нещо по интересно ,а именно как точно тия бели държави били сбъркали нещата и сега N брой породи били в предсвършен факт и изправени пред куп нежелани заболявания на база изцяло на тази стрикна работа до добиване на даден тип ,след което пълна еднотипност на екземплярите и най накрая изчистването на недостатъците - И до тук добре - . Началото на всяка една порода се свежда до максимално спазване - на правилник за развъждане на който основна роля е именно работа върху еднотипност на кучетата и изчистване на редица нежелани белези (и тук да взметна ,че съм не на 100 ,а на 1000% сигурен ,че се е спазвало стриктно всичко и без оправдаване на определени разплодници ) - И какво е още по интересното до момента което се наблюдава ,че точно тези най стриктните, след N брой години вече са изменили до такава степен началната и изходната форма ,че по скоро може да се каже в някой случаи че нямат нищо общо и след това започват да отчитат че са допуснали грешки ,но вече момента е такъв ,че самите грешки вече не се свеждат до разликите от началните форми с изходните ,ами вече освен всичко са доусакатили и самите животни и няма какво да направят освен да си освежат кръвта и да започнат една леко противоречива работа върху кучетата си с цел да успеят да си закрепят разпадащите си велики творения .
|
|
« Last Edit: October 15, 2014, 12:47:02 PM by Bojko Dobrevski sbg »
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #641 on: October 15, 2014, 12:47:40 PM » |
|
Такова обобщение никой не е правил - дават се за пример отделни клубове, при които работата по правила е доказала ефиктивността си. За мен такива са клубовете за дратхаар, курцхаар, епаньол бретон, много от клубовете за гончета и т.н.
Това че има правила не значи автоматично, че те се спазват, пък било то и в белите държави.
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #642 on: October 15, 2014, 12:50:00 PM » |
|
Можем да сложим и пойнтера като че ли измежду тези изброените 
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #643 on: October 15, 2014, 12:54:34 PM » |
|
Такова обобщение никой не е правил - дават се за пример отделни клубове, при които работата по правила е доказала ефиктивността си. За мен такива са клубовете за дратхаар, курцхаар, епаньол бретон, много от клубовете за гончета и т.н.
Това че има правила не значи автоматично, че те се спазват, пък било то и в белите държави.
Кои правила не са се спазвали при НОК ,при Бултериера , при питбулоподобните породи ли не са се спазвали стриктно правила , при Пойнтера ли , при различните италиански отродия ли .... други не ми се изреждат за момента ,но при всички тия кучета се е спазвала повече от стриктна работа въз основа на техните си правилници по подобрението на екземплярите въз основа на изчистването на всички нежелани белези .
|
|
« Last Edit: October 15, 2014, 12:56:48 PM by Bojko Dobrevski sbg »
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #644 on: October 15, 2014, 12:58:34 PM » |
|
Кои правила не са се спазвали при НОК ,при Бултериера , при питбулоподобните породи ли не са се спазвали стриктно правила , при Пойнтера ли , при различните италиански отродия ли .... други не ми се изреждат за момента ,но при всички тия кучета са се спазвали повече от стриктна работа въз основа на техните си правилници по подобрението на екземплярите въз основа на изчистването на всички нежелани белези . Това са заводски породи и те целенасочено са изменяни за да добият днешният си вид. Тука правилата са писани и променяни така през годините, че да се постигне именно съвременната визия на тези кучета. Друг е въпроса че тези породаи са създадени на база висок инбридинг, което обуславя и заложената генетична предразположеност към определени заболявания, много често срещащи се при тях.
|
|
« Last Edit: October 15, 2014, 12:59:31 PM by vano »
|
|
|
|
|
|