Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 10, 2025, 21:09:03 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 524851 times)
0 Members and 18 Guests are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #600 on: October 13, 2014, 13:04:59 PM »

Тука май се омасват нещата. Не случайно недостатъците са разделени в три групи - недостатъци, тежки недостатъци и дисквалифициращи недостатъци. Няма куче без недостатъци или поне аз не съм виждал (което е нормално де, не съм виждал кой знае колко кучета). Иманно поради тази причина в правилника за развъждане се казва - куче получило най-малко отлична оценка, и кучка с много добър. Какво ще рече това - че кучето се преценя като едно цяло, като на кантара се слагат положителните качества и недостатъците, и съпоставяйки ги съдията поставя оценката на това куче. И това е правилното, според мен. Никой не е казал йок, не може да има изключения, но то си е казано - изключения с разрешението на развъдната комисия.

Все си мисля че едва ли някой ще пусне в разплод куче, което едновременно има 5-6 от изброените от Божко недостатъци едновременно, ако няма достатъчно аргументи за това, първо пред самия себе си, като разъдчик, и след това за всички които ще казат ама защо Smiley
« Last Edit: October 13, 2014, 13:05:20 PM by vano » Logged
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #601 on: October 13, 2014, 14:11:21 PM »

Към Божко, прочети моля постовете ми внимателно и ще разбереш  smile

Щом само аз го забелязвам, значи не е важно. Или пък е, но на кой му пука. Кефи се готин и да не ти пука. clap

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Habits
Hero Member

« Reply #602 on: October 13, 2014, 14:46:32 PM »

Между другото в МАКК не е като да не се допускат изключения. Пролетта на изложбата в Пловдив трето място спечели куче с огледална липса на премолар 4 ако си спомням добре. Като обосновка беше дадена, че съдията е видял други качества, които не си заслужава да се потъпкат за сметка на липсите.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #603 on: October 13, 2014, 15:16:48 PM »

Между другото в МАКК не е като да не се допускат изключения. Пролетта на изложбата в Пловдив трето място спечели куче с огледална липса на премолар 4 ако си спомням добре. Като обосновка беше дадена, че съдията е видял други качества, които не си заслужава да се потъпкат за сметка на липсите.

Не съм следил развоя от изложбата , нито кой е участвал и кой не ,  но така  трябва да бъде и според мен . 
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #604 on: October 13, 2014, 15:19:18 PM »

Тука май се омасват нещата. Не случайно недостатъците са разделени в три групи - недостатъци, тежки недостатъци и дисквалифициращи недостатъци. Няма куче без недостатъци или поне аз не съм виждал (което е нормално де, не съм виждал кой знае колко кучета). Иманно поради тази причина в правилника за развъждане се казва - куче получило най-малко отлична оценка, и кучка с много добър. Какво ще рече това - че кучето се преценя като едно цяло, като на кантара се слагат положителните качества и недостатъците, и съпоставяйки ги съдията поставя оценката на това куче. И това е правилното, според мен. Никой не е казал йок, не може да има изключения, но то си е казано - изключения с разрешението на развъдната комисия.

Все си мисля че едва ли някой ще пусне в разплод куче, което едновременно има 5-6 от изброените от Божко недостатъци едновременно, ако няма достатъчно аргументи за това, първо пред самия себе си, като разъдчик, и след това за всички които ще казат ама защо Smiley

Мога да ти покажа един такъв пример Вано който и ти самия си снимал и който имаше околу 5 от изброените от мен примери на куп че и още някой  smile
skolev
Sr. Member

« Reply #605 on: October 13, 2014, 15:50:06 PM »

Интересно е да се види...
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #606 on: October 13, 2014, 17:27:58 PM »

А стандарта, като толкова се набляга на спазването на правилата, какво казва - един от ЕЛИМИНИРАЩИТЕ недостатъци е:
"- липсващи зъби, освен два от първите предкътници (Р1), два от вторите предкътници (Р2) или двата трети кътника (М3)"
тоест липсата на който и да е от другите зъби води до директна дисквалификация на кучето и въпроса с евентуалното му ползване за разплод е ясен.
Но съдията е видял нещо в него и е направил изключение - ОК, лошо няма. Но ако по една или друга причина подобно куче с такъв, или някакъв друг, недостатък не е извеждано на изложба и не е получило оценка какво правим? Трябва ли никога да не се ползва само защото няма оценка от изложба? Потенциал и някакви качества, заради които да се използва въпреки недостатъка/ците си, не може ли да ги види и друг освен съдията? И друго, ако имаме куче без сериозни недостатъци, има примерно някакви дребни забалежки но иначе е повече от добро, но просто не е водено на изложба и него няма да можем да ползваме, така ли? Ха, да бе, как не! Много ме съмнява, че развъдниците с по 40-50, че някои и с повече, кучета са си прекарали всичките кучета през изложби за да получат оценки, та да могат да ги ползват за разплод. Нали тук идва самостоятелността и свободата на отделния развъдчик да преценява сам кое, как и защо.
Всеки съдия си има свое виждане и предпочитание, относно кучетата, и колкото и да се стреми да е обективен все пак ще си проличи, макар и малко да е но ще се прокрадне субективното, личното мнение. Неизбежно е, за живи хора става въпрос. Та ако идеш на пет изложби и на петте съдията е различен може кучето ти да получи пет различни оценки. Според зависи. И да ми зависи съдбата на кучето от оценка от изложба, при това положение, някак си не върви. Моите уважения, ама просто няма как да стане тая. Тук вече кой е бил прав и кой не ще си проличи след време, когато въпросното куче има потомство. Както казва Божко резултата е важен, ако потомството е добро значи си е заслужавало, ако ли не значи развъдчика е сгрешил.
Хубаво е да има правила, редно е да ги има и да се спазват. НО с мярка, както свободията е вредна, така и прекалено многото правила също не са полезни. Човек трябва да разсъждава, да мисли с главата си, не да кара само през просото, но не и да се води от някакви правила без да влага грам мисъл в конкретния случай дали биха били подходящи и целесъобразни.
Това, което се опитвам да кажа е, че лично за себе си съм решил да спазвам правилата, но в крайна сметка какво ще се въди в моя двор решавам само и единствено аз. На кой му харесва - жив и здрав, на кой не му харесва също жив и здрав.

П.П. Не че някой ме е питал, но като се е тръгнало на такава обширна дискусия нямаше как да мине и без мене и моето "експертно" мнение smile
« Last Edit: October 13, 2014, 17:32:13 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
vano
Guest
« Reply #607 on: October 13, 2014, 17:38:51 PM »

И ква стана тя, никой не спазва правилата, а правилата били виновни за това че сегашните кучета били по-лоши от едновремешните Smiley
Получава се малко като ситуацията с Бербатов - като играеше и падахме той беше виновен, сега като не играе и пак падаме, пак той е виновен Smiley
Пламен Иванов-Пац
Jr. Member
**

« Reply #608 on: October 13, 2014, 18:26:16 PM »

Добре де, дайте да ги видим тея едновремешни велики кучета. На старите снимки, които се въртят из нета виждам някакви средни на ръст кучета, най-често със среден или дълъг косъм и лупоиден тип глави. Според мнението на велики съвременни кучкари, това са типични омашляци и подкаручници. Покажете ги великите кучета, които трябва да съхраним, та да видим сегашните толкова ли са по-лоши от тях.
...Вано,понеже си "Спец" по някогашните кучета (само на снимки де) и теорията ти и на теб и както и на много от Вас че "Оти е едро-оно е мелез" ето за сравнение една снимка дооста преди българина да е чувал за каквато и да е чужда порода Овчарско куче.Виж овцата и виж височината на кучето спрямо нея.Айде,стига съм ти отварял очите

Добрите момчета отиват в Рая,лошите където си поискат!!!
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #609 on: October 13, 2014, 18:32:45 PM »

Божко, не мога да ти бъда полезен с пример, съжалявам. С две думи не смятам за необходимо и нормално да се пуска куче в разплод преди да завърши своя растеж и развитие. Просто не бих си позволил да застрашавам по какъвто и да е начин живота и здравето, както на майката така и на потомството. Не намирам никакви причини за това. А какво става когато това се случи, не ме интересува. Чувал съм, че има циганчета, които раждат на по 12 - 13 г. това също не ме интересува.
Това, което ме интересува, е как да се повиши културата и образованието на българина. Все ми се струва, че това ще доведе рано или късно до нов морал, до ново мислене и съзнание, до нов манталитет и поведение.
Знаеш ли защо в България нищо не става и нищо не е както трябва. Защо сме най-бедните в Европа, защо сме с най-голяма смъртност (включително и детска), с най-много инфаркти, инсулти и с най-голяма неграмотност сред подрастващите и какво ли още не. Кое ни е на ред, като започнеш от правосъдната система минеш през здравеопазването, енергетиката и т. н. и свършиш с кучетата.
Защото, Божко ние не признаваме правилата и реда, ние не признаваме никакви правила и авторитети. Защото във всеки от нас дреме скрит дребния балкански хитрец и тарикат. Сами си намерихме един на друг майстора и никой не ни е виновен за това. Ето защо.
А колкото до терзанията, как се гледат кучета, как се развъждат, що е това порода и има ли то място у нас, как се съхранява и всичко свързано с това,  отдавна сме дъвкали и предъвквали още от 2011 и 2012 г. в съотвтните теми на този, бих казал много добър и мисля единствен по качество форум за Каракачанско куче в България. Просто човек трябва повече да чете и да се образова когато нещо го интересува. Трябва да го правим непрекъснато, никой не се е родил научен. В този ред на мисли разсъждавам аз. Това е.  Wink
« Last Edit: October 13, 2014, 18:35:25 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #610 on: October 13, 2014, 18:58:42 PM »

Добре де, дайте да ги видим тея едновремешни велики кучета. На старите снимки, които се въртят из нета виждам някакви средни на ръст кучета, най-често със среден или дълъг косъм и лупоиден тип глави. Според мнението на велики съвременни кучкари, това са типични омашляци и подкаручници. Покажете ги великите кучета, които трябва да съхраним, та да видим сегашните толкова ли са по-лоши от тях.
...Вано,понеже си "Спец" по някогашните кучета (само на снимки де) и теорията ти и на теб и както и на много от Вас че "Оти е едро-оно е мелез" ето за сравнение една снимка дооста преди българина да е чувал за каквато и да е чужда порода Овчарско куче.Виж овцата и виж височината на кучето спрямо нея.Айде,стига съм ти отварял очите

Пац, кучето е едро но не е по едро от съвременните едри представители. Освен това по времето когато е правена снимката овцете бяха с ръст между 60-65см., а не като съвременните 75-80см добитъци. И за финал, пак по времето на заснемане на кадъра в България бяха известни и чужди породи овчарски кучета. Оставям ти за домашно, кои са те.

И да изясним термините: Едро куче не е = на мелез, но кръстоска и зад 6-то коляно = мелез.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Zahari
Hero Member

« Reply #611 on: October 13, 2014, 19:14:02 PM »

Незнам дали отвори на някого очите Пламенчо,но със сигурност отвори свойте,че овцете от снимката са дребни и за това кучето изглежда по-едро от  овцете naughty
« Last Edit: October 13, 2014, 19:16:58 PM by Zahari » Logged
Пламен Иванов-Пац
Jr. Member
**

« Reply #612 on: October 13, 2014, 19:28:45 PM »

Пац, кучето е едро но не е по едро от съвременните едри представители. Освен това по времето когато е правена снимката овцете бяха с ръст между 60-65см., а не като съвременните 75-80см добитъци. И за финал, пак по времето на заснемане на кадъра в България бяха известни и чужди породи овчарски кучета. Оставям ти за домашно, кои са те.

И да изясним термините: Едро куче не е = на мелез, но кръстоска и зад 6-то коляно = мелез.
...Ако говориш за Санбернара на Абаджиев то тои се появява доста години след тоя кадър.Относно овцете не мога да се съглася с теб,сам знаеш че по онова време в АПК храната и фуража е бил в изобилие и лятото на тая питомна паша на над 2000 м.нв няма как тия овце да са били дребни

Добрите момчета отиват в Рая,лошите където си поискат!!!
vano
Guest
« Reply #613 on: October 13, 2014, 19:42:43 PM »

Голямо внимание сте обърнали на човека, чиито младини са преминали в АПК-о, ДЗС-то и ТКЗСТ-о  biggrin biggrin biggrin
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #614 on: October 13, 2014, 19:55:07 PM »

И ква стана тя, никой не спазва правилата, а правилата били виновни за това че сегашните кучета били по-лоши от едновремешните Smiley
Получава се малко като ситуацията с Бербатов - като играеше и падахме той беше виновен, сега като не играе и пак падаме, пак той е виновен Smiley

Абе не е баш така. Вариантите са два - или спазваш правила или не. За тези, които не спазват е ясно. А при тези, които спазват правила е по-сложно, защото на пръв поглед правилата са едни - черно на бяло написани, но всъщност всеки ги тълкува, разбира и приема по различен начин. Вижда нещата пречупени през неговата си гледна точка. Съответно тяхната строгост варира в различни граници, според човека.
Според мен темата за правилата е доста обширна и по-добре да я продължим като се видим на живо. Дано скоро да имаме такава възможност. smile

П.П. Между другото Пламене, аз не знам колко и каква храна са давали в АПК-тата, ама какви едри овце на над 2000 метра!?
Полските овце са си за в полето, балканските за в балкана. Поне аз не съм чувал някой да гледа "камила", както наричат нашите овце, в планината, нито пък съм виждал някой да гледа "табуретка" в полето smile
« Last Edit: October 13, 2014, 20:01:40 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Pages: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 61
  Print  

Jump to: