Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 06, 2025, 21:53:53 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3 4 5
  Print  
Author Topic: Оценка на кучето на екстериорна изложба  (Read 86539 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #15 on: December 02, 2015, 07:52:30 AM »

В контекста на изложеното от д-р Вучков стигаме и до нещо, което решихме на ОС през февруари - да разделим нещата на две - изложби със състезателен и шоу елемент, които да имат един вид рекламна роля на каракачанските кучета, произведени в МАКК и селекционни прегледи, които да дават така нужната информация от развъдна гледна точка, за всяко едно куче. Именно на тези селекционни прегледи може да се приложи идеята за оценка с точкова методика. Защото на една изложба се гледа освен анатомията на кучето, то и неговото рингово поведени, водимост, и най-вече моментна форма, неща които не са от първостепенно значени за развъдния потенциал на едно животно. А и когато знаят какви животни притежават, то собствениците ще показват на изложби най-доброто в развъдниците си + разбира се младите кучета и бебетата, които още не са преминали оценка за развъдна пригодност. И тогава вече ще е нещо нормално от 20 представени кучета в клас открит да има 20 отлични оценки, ако са показани само кучета с над 7 точки по-скалата на Атила Smiley
vano
Guest
« Reply #16 on: December 02, 2015, 08:11:51 AM »

И нещо за сръдните, които на няколко пъти се споменаха - не сме малки деца за да се сърдим. Когато ни кажат и покажат дефектите на нашето куче, не трябва да се сърдим, а да планираме така работата с това куче, че тези дефекти да се изчистват в поколението. Ако видим че това не става или пък дефектите са прекалено много, просто трябва да обявим кучето за племенен брак. Да не говорим че никъде не е казано че всяко куче трябва да оставя поколение. Не случайно в развъждането има термини за разплодници - подобрител, неутрален и влошител. Дори кучето ти да е перфектно, ако то е влошител от развъдна гледна точка, пак не трябва да се ползва за работа. Нещата в размножаването са много лесни, но за съжаление не са толкова лесни в селекцията и развъждането. Да, всички допускаме грешки и няма никакво място за сърдене когато тези грешки ни се посочат, а просто трябва да се вслушаме и да променим плановете си за съответното куче или начина си на работа като цяло.
Habits
Hero Member

« Reply #17 on: December 02, 2015, 08:36:53 AM »

Ще бъда малко краен, но все пак това е дискусия.  Wink
Няма нужда да се организират семинари, за да се учим как да си връзваме връзките на обувките.

Аз лично имам нужда от нещо такова, за да се науча "да си връзвам обувките". За разлика от много други, мен не ме е срам да си кажа, че имам още бая хляб да изям преди да се впусна в развъдна дейност.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
vano
Guest
« Reply #18 on: December 02, 2015, 09:10:01 AM »

Ще бъда малко краен, но все пак това е дискусия.  Wink
Няма нужда да се организират семинари, за да се учим как да си връзваме връзките на обувките.

Аз лично имам нужда от нещо такова, за да се науча "да си връзвам обувките". За разлика от много други, мен не ме е срам да си кажа, че имам още бая хляб да изям преди да се впусна в развъдна дейност.

Ако всеки сам можеше да се обучава нямаше да има учители, лектори, обучения, практики, семинари и т.н. Всеки развъдчик сам трябва да се погрижи за повишаване на своята компетентност, ако иска да е в час, но да не подминаваме и че едно от средствата за постигане на целите на организацията, записано в устава е:

(5) Насърчаване и обучение на членовете на МАКК при развъждането, отглеждането и стопанисването на каракачанските кучета.

Нека МАКК като организация си върши работата в тази насока, пък въпрос на личен избор е кой развъдчик ще се възползва от предоставената му възможност. Защото в момента под предтекста тя организацията нищо не прави минава и несериозното отношение на част от развъдчиците към повишаване нивото на своите знания в области като генетика, селекция, развъждане и т.н.
rex
Hero Member

« Reply #19 on: December 02, 2015, 11:32:26 AM »

И нещо за сръдните, които на няколко пъти се споменаха - не сме малки деца за да се сърдим. Когато ни кажат и покажат дефектите на нашето куче, не трябва да се сърдим, а да планираме така работата с това куче, че тези дефекти да се изчистват в поколението. Ако видим че това не става или пък дефектите са прекалено много, просто трябва да обявим кучето за племенен брак. Да не говорим че никъде не е казано че всяко куче трябва да оставя поколение. Не случайно в развъждането има термини за разплодници - подобрител, неутрален и влошител. Дори кучето ти да е перфектно, ако то е влошител от развъдна гледна точка, пак не трябва да се ползва за работа. Нещата в размножаването са много лесни, но за съжаление не са толкова лесни в селекцията и развъждането. Да, всички допускаме грешки и няма никакво място за сърдене когато тези грешки ни се посочат, а просто трябва да се вслушаме и да променим плановете си за съответното куче или начина си на работа като цяло.
Много обективно мнение!
В тази връзка и с оглед казаното от д-р Вучков  - наистина трябва да има търпимост, толерантност и респект към работата на съдиите. Много пъти става въпрос, че участници в изложби са недоволни от оценките на различни съдии. Със своето собствено мнение против съответното отсъждане. В същото време някой бракувал ли е куче собствено производство? Или произвежда с 0 % брак? Това е приоритет отново на развъдчика, не на някой друг според мен. И сам трябва да е по-голям критик на собствената си работа, отколкото съдията. Защото отговорност носи единствено той.
ПП Станиславе, евалата за мнението ти от предпоследния твой поуст. Ако има повече кандидат-развъдчици с такова мислене, би било много добре!

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #20 on: December 02, 2015, 11:44:20 AM »

По-горе видях, или неправилно формулирана и изразена мисъл, или крайно неправилно мислене и разбиране на това, за което говорим: "...как ще спреш мене например да развъждам както си искам,"
Няма да те спирам нито аз, нито Петкан или Драган, ще те спре Правилника за селекция и развъждане и контролния орган, който следи за неговото прилагане. От просто по просто.

Когато минеш с колата на червен светофар, излиза чичко катаджия, показва ти кой член от Закона за движение по пътищата си нарушил, санкционирате и приятен път. Незнанието и непознаването на законите, не е оправдание в съда.
Преди да седнеш зад волана, караш едни курсове, на които те обучават що е това автомобил, как се управлява и обслужва, държи се един изпит по Закона за движение по пътищата, дават ти книжка и чак тогава излизаш на магистралата....... защото там не си сам, ако искаш твоята глава си чупи, но там има и други, които си карат по правилата и не искат да загиват.

Продължавам да смятам, че превенцията е много по-важна за да се предпази каруцата от обръщане, отколкото мерките след това.
По време на своята предварителна подготовка, човек ще има възможност да разбере и осмисли това, с което смята да се захваща и да прецени навреме, това лъжица за неговата уста ли е или не.

Бих си позволил съвет. Много е важно човек да помисли предварително има ли поне минимални условия, физическата възможност, време и не на последно място финансова възможност. Защото това нещо струва пари. Вано в другата тема беше калкулирал някакви разходи. Аз ще споделя при мене как е. Производствената цена на кутре от кучило с пет кученца, ако нещата се правят както трябва е между 100 и 150 лв. Това включва предварителната подготовка, както на майката, която започва още преди заплождането, така и на бащата. Грижите, храненето и медицинското обслужване на бременната кучка, храненето и медицинското обслужване на вече родилата майка, храненето и медицинското обслужване на бебетата до третия месец. Годишните ми разходи по кучетата са над 2000 лв. това е положението. Ако на някой не му е известно, мерак се гаси с пари.
И само напомням, това не е бизнес, а любов. Ако човек няма отношение към животните по принцип, ако не ги обича, не става. Не бива да забравяме, че има и закон за защита на животните и хуманното отношение към тях.

« Last Edit: December 02, 2015, 11:47:28 AM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Ariman
Hero Member

« Reply #21 on: December 02, 2015, 14:58:47 PM »

Прочетох някъде племенен брак, може ли някой да ми покаже екземпляр, надлежно удостоверен за такъв с всичко изискуемо?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Александър Христов
Hero Member

« Reply #22 on: December 02, 2015, 15:57:41 PM »

По-горе видях, или неправилно формулирана и изразена мисъл, или крайно неправилно мислене и разбиране на това, за което говорим: "...как ще спреш мене например да развъждам както си искам,"
Няма да те спирам нито аз, нито Петкан или Драган, ще те спре Правилника за селекция и развъждане и контролния орган, който следи за неговото прилагане. От просто по просто.

Когато минеш с колата на червен светофар, излиза чичко катаджия, показва ти кой член от Закона за движение по пътищата си нарушил, санкционирате и приятен път. Незнанието и непознаването на законите, не е оправдание в съда.
Преди да седнеш зад волана, караш едни курсове, на които те обучават що е това автомобил, как се управлява и обслужва, държи се един изпит по Закона за движение по пътищата, дават ти книжка и чак тогава излизаш на магистралата....... защото там не си сам, ако искаш твоята глава си чупи, но там има и други, които си карат по правилата и не искат да загиват.

Продължавам да смятам, че превенцията е много по-важна за да се предпази каруцата от обръщане, отколкото мерките след това.
По време на своята предварителна подготовка, човек ще има възможност да разбере и осмисли това, с което смята да се захваща и да прецени навреме, това лъжица за неговата уста ли е или не.

Бих си позволил съвет. Много е важно човек да помисли предварително има ли поне минимални условия, физическата възможност, време и не на последно място финансова възможност. Защото това нещо струва пари. Вано в другата тема беше калкулирал някакви разходи. Аз ще споделя при мене как е. Производствената цена на кутре от кучило с пет кученца, ако нещата се правят както трябва е между 100 и 150 лв. Това включва предварителната подготовка, както на майката, която започва още преди заплождането, така и на бащата. Грижите, храненето и медицинското обслужване на бременната кучка, храненето и медицинското обслужване на вече родилата майка, храненето и медицинското обслужване на бебетата до третия месец. Годишните ми разходи по кучетата са над 2000 лв. това е положението. Ако на някой не му е известно, мерак се гаси с пари.
И само напомням, това не е бизнес, а любов. Ако човек няма отношение към животните по принцип, ако не ги обича, не става. Не бива да забравяме, че има и закон за защита на животните и хуманното отношение към тях.

Огняне, гледам че визираш моето мнение и пак питам, как ще спреш, мене ли кой ли, няма значение да въди както си иска?
Какви санкции ще ми наложи контролния орган по селекция и развъждане?? Това е нелепо! Единствения принцип тук е самоконтрол! Или ще кажеш че сме застраховани от подменени родословия? Или ползване в развъдната дейност на екземпляри които не фигурират в Племенната книга на МАКК? И къде са гаранциите че това не се прави и в момента? Ти, аз, Драган, Петкан?!
И после, чичко катаджия викаш. Къде е гаранцията че като съсредоточим толкова власт в ръцете на някой, той няма да я ползва неправилно? Закони ли? Една организация с нестопанска цел не може да търси еквивалент с държавно у-во. Как функционира МАКК до сега и какво е постигнала, и с какви методи на управление!?!

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #23 on: December 02, 2015, 18:27:37 PM »

Има много верни неща в думите на Алекс! Съвеста на всеки отговорен развъдчик трябва да е чиста по отношение на основната цел записана в устава на МАКК а именно да се развъждат здрави, чистопородни каракачански кучета! Всяко отклонение от тази цел, ще води до затъване в блато от което, няма измъкване. Това трябва да е ясно на всеки на който му хрумне да се занимава с развъждане! Всичко друго се свежда до самоконтрол и развъдна съвест! Много пъти съм казвал - почне ли се с клинчене и подменяне на информация, лъгане, то всичко губи смисъл! Колкото и да се дебнем и наказваме, толкова този проблем ще се подсилва и се получава порочен кръг. Игра на стражари и апаши не е нужна на породата! По отношение на селекционния брак - разбира се че има брак при всяка развъдна дейност! Няма начин да няма. Аз лично приключих развъдна дейност с доста родени при мен кучета поради едни или други причини! Навярно и при други е така просто трябва да се пита.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #24 on: December 02, 2015, 18:42:24 PM »

Факт е, че поради причини от различно естество до момента се е работело предимно в посока стимулиране на развъждачите и изграждане на самоконтрол.
Не е било налагано строго задължение и съответна финансова санкция за неизпълнение.
Тоест играно е предимно с моркова за сметка на тоягата. Но ако решите, че го желаете, на ОС можем да се вземе решение за промяна на подхода.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Александър Христов
Hero Member

« Reply #25 on: December 02, 2015, 18:47:05 PM »

Факт е, че поради причини от различно естество до момента се е работело предимно в посока стимулиране на развъждачите и изграждане на самоконтрол.
Не е било налагано строго задължение и съответна финансова санкция за неизпълнение.
Тоест играно е предимно с моркова за сметка на тоягата. Но ако решите, че го желаете, на ОС можем да се вземе решение за промяна на подхода.
Ако се вземе решение за смяна на подхода аз излизам от МАКК.

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
vano
Guest
« Reply #26 on: December 02, 2015, 19:16:15 PM »

На сила хубост не става, но пък се получва следният парадокс: Когато някой направи нещо неправилно, никой не казва тоя или оня прави така, а веднага се обобщава - тея в МАКК за нищо не стават, правят така и така Smiley
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #27 on: December 02, 2015, 19:57:12 PM »

Ами значи има нужда са се прецизира баланса между моркова и тоягата, така че развъдчика да запази свободата да селекционира, но да поеме стриктно задължението да документира действията си.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vano
Guest
« Reply #28 on: December 02, 2015, 20:04:43 PM »

Ами значи има нужда са се прецизира баланса между моркова и тоягата, така че развъдчика да запази свободата да селекционира, но да поеме стриктно задължението да документира действията си.

Нещо такова си го представям и аз Smiley
Александър Христов
Hero Member

« Reply #29 on: December 02, 2015, 20:11:26 PM »

Нещо такова си го представям и аз Smiley
"Кучето скача според тоягата". Така казват. Само че ние отглеждаме кучета, а не сме такива. Или сме?!

Pages: 1 [2] 3 4 5
  Print  

Jump to: