Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. June 19, 2025, 23:05:48 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3 4 ... 31
  Print  
Author Topic: База данни - анализи, изводи, коментари  (Read 348043 times)
0 Members and 5 Guests are viewing this topic.
Zahari
Hero Member

« Reply #15 on: October 13, 2016, 06:50:17 AM »

clap clap clap
rex
Hero Member

« Reply #16 on: October 13, 2016, 06:50:27 AM »

И на база на горната информация - как Китан присъства в МАКК-популацията:
« Last Edit: October 31, 2016, 17:09:41 PM by vano » Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Zahari
Hero Member

« Reply #17 on: October 13, 2016, 06:56:03 AM »

Какво да каже човек...!
Винаги съм казвал,че МАКК може да има полза от такива хора! clap
skolev
Sr. Member

« Reply #18 on: October 13, 2016, 07:00:06 AM »

Браво!!! clap
EXIIIT
Jr. Member
**

« Reply #19 on: October 13, 2016, 07:05:05 AM »

Респект към  Рекс за положеният труд. notworthy
Д-р Вучков може със съгласието на Рекс разбира се, да дадете данните на някой Ваш студент да доразвие всичко това, хем ще е от полза на МАКК, хем може да направи и някоя дипломна работа с така добре събраните данни.
vano
Guest
« Reply #20 on: October 13, 2016, 08:53:24 AM »

Много труд си хвърлил  clap

Интересна ще е и една друга статистика - във всяка линия и фамилия, какъв е % на присъстващите кучета от другите линии и фамилии (дано да съм се изразил правилно).
« Last Edit: October 13, 2016, 09:15:01 AM by vano » Logged
rex
Hero Member

« Reply #21 on: October 13, 2016, 08:59:30 AM »

Благодаря.  smile
Вано, това за което говориш е още по-къртовски труд, но не е невъзможно ако се разпредели между няколко човека и всеки хване да описва до осмо коляно примерно една конкретна линия/фамилия. Има много логика в това, което казваш - примерно Шаро Пепеленовия демонстрира факта много нагледно. Той не е широко представен в момента по права мъжка линия (въпреки че ще качите още ми се струва), но пък присъства в много други кучета в различни конфигурации.

Nomad
Hero Member

« Reply #22 on: October 13, 2016, 09:57:30 AM »

Евала!
Както винаги-точна работа.Направо в десетката!
Александър Христов
Hero Member

« Reply #23 on: October 13, 2016, 16:16:11 PM »

notworthy Страхотна работа Рекс! Наскоро един разговор ме накара да се замисля за прословутото ни генетично разнообразие. Но така структурирано не бях го и сънувал. Така поднесената информация, трябва да ни светне лампата за състоянието на популацията. На практика въдим на 4- 5 линии. На мен не ми изглежда добре, поправете ме ако греша.

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
rex
Hero Member

« Reply #24 on: October 13, 2016, 16:34:02 PM »

Благодаря момчета.  cheers
Алекс, в интерес на истината такова нещо ще е изцяло представително когато базата е пълно отражение на живата популация. Примерно по линията на Китан съм убеден, че много животни не фигурират към момента - няма мъжко куче от р-к "Бреста", а там се работеше много усилено с тази кръв. И не само там, казвам го като пример. В това което съм посочил към днешна дата примерно, младите кучета са почти изцяло твое дело (на твоя Радул), както и на сродните му кучета от КараБорун. Същото е вярвам и при Шаро Пепеленовия - едва ли Вълко е единственото мъжко куче, което в действителност е "онлайн".
Но при други линии, по които съм направил същите неща, смятам че информацията е по-представителна, защото така като гледам каченото в базата поголовие е доста по-близо до реалното.
Което дава възможност да се следят много критерии на популацията и до колкото е възможно слабите страни да се коригират.
Мен ако питаш много интересно е положението при фамилиите, тъй като там ще се придобие представа какви кучки на каква възраст представляват отделните направления. И там вече можем да говорим за неща от сорта на това дали някога може да се получи "турбо дупка" и да останем с 5 кучки в разплодна възраст за период от няколко години. Примерно.
Но тези неща се говорят когато има интерес към тях. Иначе е безсмислено.

ПП Поради факта, че с правенето на тези неща сея базата за н-ти път от А до Я, неколкократно срещам твоя Радул по различни причини. Много пластично куче като материал за работа - имам предвид като комбинация на кръв. Надявам се да се утвърди като добър производител.

Поздрави,

Александър Христов
Hero Member

« Reply #25 on: October 13, 2016, 17:26:33 PM »

Искаш да кажеш че процента на линия Китан ще се вдигне, естествено за сметка на по малките. Което на практика подсилва опасенията ми. Не че кучетата по Китан не ме кефят.
Мисля си че можем да помислим в/у идеята за с- ма за подпомагане на застрашени линии и фамилии, за да се мотивират развъждачите да съсредоточат вниманието си в желаната посока.
Например, да се награждават развъдчици по изложбите, за приноса им в запазване на генетичното разнообразие, или нещо подобно.

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
rex
Hero Member

« Reply #26 on: October 13, 2016, 17:36:18 PM »

Честно казано това аз това си го правя за собствен кеф, защото първо ми е хоби, второ ми е интересно да се опитвам да наблюдавам процесите колкото мога по-отгоре.
Но реално тук го публикувах, защото мисля, че е може да е от полза за МАКК. Асоциацията вече има достатъчно дълга история на работата си – старите развъдници имат вече много поколения развъждане. Същевременно се появяват нови такива, които пък произвеждат кучета с ускорени темпове. Всичко това се вплита в една динамична популация, която се промяна по много фактори. На някои може да се въздейства – на други едва ли. Но едно е сигурно - не се ли следят тези процеси, няма да се въздейства на нищо.
Също го публикувах, защото лично на мен ми се иска тука отново да има смислени и ползотворни дискусии, които каквото и да си говорим – напоследък са кът.
Конкретно това за което ти говориш – да, според мен е много добра опция. Не една или две породи са загубили част от популацията си, защото късно е обърнато внимание, че примерно дадена линия изчезва. Но това само една от много опции. Примерно базата данни (която е теоретична компонента) може да се обвърже с резултатите от изложбите. Да се види кой разплодник как и колко работи, какви са резултатите от това. Каква е и посоката.
Такива неща. Но по тях трябва да се дискутира според мен. Идеите идват от приказка на приказка. Аз мога да говоря теоретични работи, поне на тоя етап. Но вие сте хората с практиката, а това може да генерира много идеи. Които наистина могат да се случат.

Александър Христов
Hero Member

« Reply #27 on: October 13, 2016, 17:42:59 PM »

Честно казано това аз това си го правя за собствен кеф, защото първо ми е хоби, второ ми е интересно да се опитвам да наблюдавам процесите колкото мога по-отгоре.
Но реално тук го публикувах, защото мисля, че е може да е от полза за МАКК. Асоциацията вече има достатъчно дълга история на работата си – старите развъдници имат вече много поколения развъждане. Същевременно се появяват нови такива, които пък произвеждат кучета с ускорени темпове. Всичко това се вплита в една динамична популация, която се промяна по много фактори. На някои може да се въздейства – на други едва ли. Но едно е сигурно - не се ли следят тези процеси, няма да се въздейства на нищо.
Също го публикувах, защото лично на мен ми се иска тука отново да има смислени и ползотворни дискусии, които каквото и да си говорим – напоследък са кът.
Конкретно това за което ти говориш – да, според мен е много добра опция. Не една или две породи са загубили част от популацията си, защото късно е обърнато внимание, че примерно дадена линия изчезва. Но това само една от много опции. Примерно базата данни (която е теоретична компонента) може да се обвърже с резултатите от изложбите. Да се види кой разплодник как и колко работи, какви са резултатите от това. Каква е и посоката.
Такива неща. Но по тях трябва да се дискутира според мен. Идеите идват от приказка на приказка. Аз мога да говоря теоретични работи, поне на тоя етап. Но вие сте хората с практиката, а това може да генерира много идеи. Които наистина могат да се случат.

Така де, това се опитвам и аз да направя, да провокирам дискусия. Случи ли се това, със сигурност ще изскочат интересни идеи в направление, което поне на мен ми се ще- популация с много линии и фамилии която да гарантира здрав и устойчив генетичен материал за в бъдеще.

vano
Guest
« Reply #28 on: October 14, 2016, 11:29:25 AM »

Добавих във филтъра по линии/фамилии и филтър Други линии/фамилии, за да може да се видят всички кучета които не са по линиите с които се работи активно в МАКК. Това също е интересно, от гледна точка, че такива кучета са подходящи за освежаване на кръвта в останалите линии (поне така мисля аз). Мисля, също така, че има оформени поне още 1 линия и 2-3 фамилии, но това трябва да го реши развъдната комисия.
rex
Hero Member

« Reply #29 on: October 14, 2016, 11:47:15 AM »

Така е Вано. Линията е ясна, въпроса е дали ще се кръсти на основоположника или на този негов наследник, с който е най-много работено в МАКК.  smile
За фамилиите лично на мен ми е интересно как ще се отдиференцират, тоест колко ще са като брой.

ПП Новият филтър е много добра идея.

Pages: 1 [2] 3 4 ... 31
  Print  

Jump to: