Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на Каракачански кучета, 10.11.2018г. гр.Пловдив, Аграрен университет - резултати, фотогалерия
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. February 21, 2019, 06:22:29 AM


Login with username, password and session length


Pages: [1] 2 3 ... 10
 1 
 on: February 20, 2019, 20:24:51 PM 
Started by rex - Last post by KaraKitan
Елементарно е да разбереш къде се намираш. Събуждаш се сутрин. Оглеждаш се наляво и надясно и геолокацията е готова. За по модерните има и втори начин -с отварянето на очите да се взрат в смартфона. Той знае всичко.  biggrin


Любопитно от кога стана такава схемата? Дали по принцип не си е била такава. Докато са малки, децата само задават въпроси и те гледат в очите. Като ги хване пубера им порастват КрилААА, защото вече си мислят, че знаят всичко и вече те гледат като пречка, анахронизъм, възпрепятстващ собствената им реализация. Иска се да мине още време и да изядат още бая сол за да разберат наистина колко знаят и колко имат още да учат. И едва тогава осъзнават, че важните, големи неща искат партньорство, а не криворазбрано съперничество. Хубавото на цялата история е, че солта не е скъпа и може да се куса с голями лъжици. Лошото е, че не всички издържат, за да достигат до просветление. Доста си остават само със солно отровление. Въпрос на национална народопсихология е колко бързо и колко много са хората осъзнаващи, че личния успех не е в противовес на общностния успех. Напротив. По сплотена и успешна общност допринася и за по-висок личен успех. Примери по света бол.

 2 
 on: February 20, 2019, 15:06:25 PM 
Started by rex - Last post by trayko.asenov
Тук няма хейтъри, нали от любов към кучето е всичкото напъване. Атила, ... на първо място ти благодаря, че ми напомняш къде се намирам. И на второ схемата е всеки се оправя кой как може, което е адски тъжно.

 3 
 on: February 20, 2019, 15:04:00 PM 
Started by rex - Last post by Пеньо
Да изпреваря хейтърите...
Всички знаем за кой Мечо става въпрос. В базата данни е записан като Мечо. Само Мечо. Вече в описанието е отбелязано, че е от Мулдава, от района на Асеновград. Всички други Мечовци си имат "прякори". Във форума, обаче, в темата "селекция и развъждане", в подтемата "линии и фамилии..." е споменат като Мечо - куче от района на Асеновград.

 4 
 on: February 20, 2019, 14:22:11 PM 
Started by rex - Last post by KaraKitan
Интересна дискусия. Аз като слабозапознат да попитам по-знаещите: какъв е типа на Мечо?


Аз бих попитал, като слабозапознат ти не знаеш ли къде има наследници на Мечо, за да продължи работата по типа на Мечо. Нали това е целта на МАКК, запазване и увеличаване на популацията на КК?
Та какъв е типа на Мечо?

Иначе Мечовци много. Почти във всяко село лаят поне по няколко модела- малки, големи, правоухи, клепоухи, шарени, сиви, пенбени, зелени.
И понеже съм слабозапознат, затова да питам по-запознатите. За кой Мечо иде реч? Чета за някаква линия по "Мечо Асеновград", чета и за някаква по "Мечо от Мулдава". Та се чудя ако смеся тия две линии, какви ще излязат кутраците. Чета, че учените пишат за някакъв много благоприятен хетерозисен ефект дето се постигал, като се кръстосват различни линии. 
А с какъв тип и на кой от тия два мечовци ще приличат кутраците?
Надявам се по-запознатите да ме посъветват. Благодаря им предварително за помощта.

п.п. В практичната математика количество се вдига с бройки по форулата на MechoPuch: Колкото повече, толкова повече. Сигурно и при кучетата ще да е така.

 5 
 on: February 20, 2019, 10:41:33 AM 
Started by rex - Last post by Пеньо
За миг не съм си помислял, че си измисляш! Аз казвам, какво знам, какво съм научил по темата и това, което ми показваш не ми е било настолно четиво.
В случая на хипотетичното кучило, да, има инбридинг по Вранка, която няма връзка с основоположника. Другите инбридинги не са фактор. Това е мето виждане. Да, разбирам те, какво искаш да ми кажеш с насищането на странична кръв, но обобщено повтарям: наследник на основоположника през един син, ще скача кучка, инбредна на друг син.

 6 
 on: February 20, 2019, 10:38:15 AM 
Started by rex - Last post by rex
от направената връзка Ленко Вучо Х Гизда Вучо, от родените 5 кутрета едно има късмет да оцелее.

Видра от Паисиево на 35 дни. Инбредна на кучетата на бай Миро от Белово.

По скоро по основните му работни кучета.

"Какво е инбридинг?"  - явно се оказва дълъг и широк базисен въпрос. И силно разтеглив.  Според зависи.

 7 
 on: February 20, 2019, 09:56:34 AM 
Started by rex - Last post by kennel Vucho
Точно за това трябва да се четат книжки! За да няма подобни меко казано, "объркани" въпроси.
За насока - отговор на базисния въпрос "Какво е инбридинг?"

 8 
 on: February 20, 2019, 09:31:40 AM 
Started by rex - Last post by rex
Ники, ти или друг компетентен, поправете ме ако греша!
Едно кучило е инбредно само на едно куче! Първото, което се появява в родословието от страна на майката и съществува от страна на бащата. Изключение прави инбридинг по връзка. Когато в родословията и на двамата родители има кучета от дадена връзка.
Не знам дали се изразявам правилно. Ще потърся примери по-късно. Сега имам работа.

Пеньо, нямам за цел да си измислям разни неща. Ето ти примери в тази насока, дадени от компетентни в материята хора:

Развъдника започна работа с кучета, произлизащи от аборигени от района на Белово и Якорудско.
Основно се развива линията на "Беловския Мурад", чрез разработване по женска страна. Фамилия "Враня", чиято основоположничка е внучка по баща на Беловеца, е в основата на голяма част от кучетата в развъдника. От друга страна първоначално развъдната работа започна и с кучка Огна - инбредна по Беловски Мурад ІІІ-ІІІ. Но и също инбридирана по аборигенни кучета от Якорудско. В последствие работата продължи основно по фамилия "Враня" и кучетата произлизащи от Огна имат поддържаща роля в развъдната дейност на развъдника. Интерес представляват кучетата с чиито потомци работим днес - категория "Старо но Златно"
Развъдник КараКитан предлага кутрета от връзките :

1. Буйо КараКитан /Медо х Меца 2 КараКитан/ х Вранка Вучо /Арзан КараКитан х Враня Вучо/ - инбр. на Буян КараКитан ІV, ІV, ІV, V - ІV

2. Манчо Япе /Таньо КараКитан х Бела/ х Къша /Чопър х Голди/ - инбр. на Китан V, ІV, VІ, V - ІІІ

3. Манчо Япе /Таньо КараКитан х Бела/ х Тунджа КараКитан /Шаро КараКитан х Китана КараКитан/ - инбр. на Китан V, ІV, VІ, V - ІV, VІ, V, ІV, V

4. Пельо КараКитан /Пепелян КараКитан х Беля КараКитан/ х Мецана /Буйо КараКитан х Цола КараКитан/ - инбр. на Шаро Пепеляновия ІІІ, ІV - VІ, инбр. на Китан ІV, VІ, ІV - VІ, VІ, V, VІ

5. Мрако КараКитан /Мечо х Чолпа КараКитан/ х Гизда КараКитан /Садам КараКитан х Меца КараКитан/ - инбр. на Китан  ІІІ - ІV, ІV, ІІІ, инбр. на старата Гизда ІІІ - ІV, ІІІ

За контакти : тел. 0888 788 121  - Сидер Седефчев
е-mail : karakitan@gmail.com


Няма и как да не се отчете влиянието на животни, по които се прави инбридинг, особено в по-близки пояси от този, в който стои родоначалника, по което се развъжда линейно. Би било наивно и инфантилно да се сметне, че подобен инбридинг не съществува или още по-малко, че не оказва влияние.
Още веднъж ти благодаря, просто исках да чуя твоето мнение по въпроса.

Поздрави,

 9 
 on: February 20, 2019, 09:16:45 AM 
Started by rex - Last post by na Brad Pit- brat my
Трайко, какво имаш предвид под израза "типична популация"?

Имам предвид популация с типа на Мечо, нали по тази линия се работи.
Разбрах те.

 10 
 on: February 20, 2019, 09:03:49 AM 
Started by rex - Last post by kennel Vucho
Ники, ти или друг компетентен, поправете ме ако греша!
Едно кучило е инбредно само на едно куче! Първото, което се появява в родословието от страна на майката и съществува от страна на бащата. Изключение прави инбридинг по връзка. Когато в родословията и на двамата родители има кучета от дадена връзка.
Не знам дали се изразявам правилно. Ще потърся примери по-късно. Сега имам работа.
Точка в десетката!

Pages: [1] 2 3 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM