Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. November 24, 2017, 07:38:23 AM


Login with username, password and session length


Pages: [1] 2 3 ... 10
 1 
 on: November 23, 2017, 20:53:10 PM 
Started by KaraKitan - Last post by skolev

 2 
 on: November 23, 2017, 16:53:52 PM 
Started by KaraKitan - Last post by na Brad Pit- brat my
Яяя ентелуктуалецааа, как смята  hmm Ти в училище само събиране си учил май.Забрай и вълната да сметнеш eek
Знаеш ли колко е 20 тона вълна ааа eek

Нв виждам никакъв градивен разговор както твърдиш, а само пошло заяждане.

Взе да ми писва...

 3 
 on: November 23, 2017, 15:02:33 PM 
Started by KaraKitan - Last post by trayko.asenov
Докато си седя на коня в мен се надигна един въпрос, Що не ходите на направите сметката на Зоров, който усвоява няколко милиона и бута конете, та да има още милиони?! Седнали сте да се занимавате в глупости.

 4 
 on: November 23, 2017, 14:49:21 PM 
Started by KaraKitan - Last post by trayko.asenov
Говорим на различни езици. А аз просто не влизам в проклетият калъп, в който ме припъхваш!

 5 
 on: November 23, 2017, 09:30:24 AM 
Started by KaraKitan - Last post by Ariman
Аз сериозна дискусия по тази тема се опитвам да провокирам от два дена. Само дето ти се хлъзгаш встрани с разни хиперболи и неуместни паралели с Леонардо да Винчи.  Така и не чух един сериозен аргумент в крайна сметка какво се случва – порода ли се запазва или просто се прави бизнес. С един много скъп продукт.
И като стана въпрос за цена-продукт, тази цена трябва да се калкулира на база някаква себестойност и (би било редно) една разумна надценка. За млечни продукти на цена НАД 25 лв/кг., аз си представям нещо от сорта на БЕЗ НИКАКВИ медикаменти и антибиотици, БЕЗ зърно, произведено в полето и третирано с пестициди и други химикали. Защото мляко от животни, хранени по този начин аз мога да си купя и за 1,50 лв./литър и сирене за 6-10 лв./кг., в зависимост колко е свежо. И пак ще е директно от производител. Както мога да си купя и агне, хранено със същия фураж за 5-6 лв/кг. живо тегло, а не за 13 лв./кг.
Като производителят на тези животни не обикаля по чукари в студ, пек и дъжд, но в студ, пек и дъжд той плаща за косене, балиране, обработка на нивите с царевица. И докато на мъченика-автохтонник пашата му се заплаща, такъв „модерен” стопанин вади от своя джоб пари за голяма част от храната на животните си. В повечето полски райони няма възможност да пасе с каракачански кучета (сертифицирани с родословие от МАКК), тъй като са гъстонаселени, а в повечето случаи няма и възможност да хване стабилна паша, по простата причина, че то няма толкова мери и пасища, а всичко е разорано.

И за да преминем към реални факти, предлагам да направим една проста сметка за стадо от примерно 500 овце майки. Ако са от рядка, безценна и автохтонна порода,  те биха получавали:
1. 42,54 лв./бр. х 500 бр. = 21 270 лв. подпомагане за рядка местна порода;
2. 60,00 лв./бр. 500 бр. = 30 000 лв. подпомагане за животни под селекц. к-л;
3. Ти вече ще кажеш колко паша могат да получат такава бройка овце в НП „Пирин” по мярката „Пасторализъм”. Но примерно, ако се приеме вариант от 0,3 хектара на овца, това са си още 100-тина лева на животно или тотала надхвърлят 200 лв. на глава или над 100 000 лв. субсидии за едно такова стадо. Ако не смятам правилно, поправи ме. Ако обаче с цифрите сме близо  - ще помоля за един коментар аджеба добре ли е тази сума или пак не е достатъчна.
            В сравнение една заводска порода, пригодена за интензивно отглеждане, по тази схема би се класирала единствено по т.2 и собственикът на стадото би получил 70 000 лв. по-малко подпомагане. Като продажните цени на продукцията му е няколко пъти по-ниски, цените на труда и фуражите му са същите, а нужните инвестиции – вероятно по-големи.
            И за да сме наистина конкретни – не ми отговори на вчерашния въпрос кой държи маркировъчните клещи с дясната си ръка, а втората ушна марка с лявата. Това е изключително важно, мисля.

 6 
 on: November 23, 2017, 09:26:59 AM 
Started by KaraKitan - Last post by Ariman
Продължаваме с Част 3 от поредицата Мярка 10  -  Как се осъществява "критична" проверка ?

https://gospodari.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-video133092.html

 7 
 on: November 23, 2017, 09:02:20 AM 
Started by KaraKitan - Last post by rex
Измъчени труженико, майсторе на седлото, пазителю на българщината (титли, които ти непрестанно си приписваш тук). Което не съм чул да прави никой друг, занимаващ се с животновъдство. Въпреки, че сигурно може да различи маслото от овцата ли е, от кравата ли е или от коча. И като плевенската овца ражда по 15 кила готови агнета и дои средно по 2 литра мляко, що всички не гледат такива? Да де, ама тука има една лека подробност - че такова животно дава, ама и "взема".
Неприятно за почти всички е и изпразването на обществени тоалетни, сметосъбирането (предполагам и тестването на анални термометри също). Но тези субсидирани дейности имат реален принос за обществото - и то на справедлива цена. Като всички тези занятия са доброволни и никой никого не е бил по главата да се захваща с определен вид бизнес. А още по-малко да вряска през пет минути, че му било трудно. Трудности има във всеки вид дейност, а и както казах всеки сам избира с какво да се занимава. На студено са и строителните работници, ама на тях не им плащат субсидии, а сами си изкарват заплатите.
ПП Върви пак малко да те одуха вятъра, че току виж ти се избистрила мисълта. А и ако намериш някой баир да се качиш, от там можеш да ми измериш интелектуалните съждения. От твойта кота нещо не се получава, забелязвам от години.

 8 
 on: November 23, 2017, 07:51:48 AM 
Started by KaraKitan - Last post by trayko.asenov
Николай, наистина очаквах по-високо интелектуално съждение. Сравнение мога да направя и с друга селекционно подпомагана порода, например Плевенската черноглава овца, но при нея млякото е максимум 1,5-2 на ден. Моите познания за овцевъдството са от четене и спане сред животните. Не от чукане зад компютъра. И къде прочете, че аз съм в сивият сектор, ти ли ми плащаш осигуровките или ми попълваш данъчната декларация?! Много лигав коментар, нещо пак бъркаш човека! Та да се върнем на темата, теб, както и други граждане, ги яде проблемът със застаряващите овчари, дето дават кофите сирене по 6,7 лв за килограм. Еми така ще е. Няма как да ти се продава истински, качествен и санитарно, ако щеш и без примеси, чист продукт на цената на вложеното в него мляко! Реалната цена в момента на сиренето е 12-15 лв/ кг. И ще върви нагоре. Защото бабите, които са правили сиренето на дядовите овце измират, овцете се продават, защото никой вече не иска да е роб на овцете и евтиното сирене намалява и ще изчезне! А защо следва ти, от твоите данъци да ми плащаш субсидията? Защото аз се занимавам с нещо, което е неприятно за почти всички, непрестижно в нашето общество и не на последно място ниско платено. Например, ринене на гюбре, газене на гюбре, паша в дни, като понеделник със силен, студен, северозападен вятър, когато ти и феята на зъбките сте били на топло в офиса, овчарите, включително и аз, сме били навън на вятъра и други подобни обстоятелства. Но как би ги знаел, като можеш да си направиш елементарната сметка, бих казал сметка без кръчмар.

А за агнетата по 7-8 кг. аз съм вадил такива агнета от плевенски овце и знам. Знам, защото не съм спал по цели нощи, за да ги израждам, но ти отново, няма как да го разбереш.

 9 
 on: November 22, 2017, 22:16:50 PM 
Started by KaraKitan - Last post by vatrali
Bojko Dobrevski sbg . .tozi huligan po koi linii varvi?

 10 
 on: November 22, 2017, 20:54:17 PM 
Started by KaraKitan - Last post by KaraKitan
Питаш за неща за които вече би трябвало да имаш поне някаква яснота. Било от обща култура, било като участник/читател в този форум.
Интересно ми е да чуя твоят обобщен отговор по отношение на автохтонните ниско рентабилни породи.

Значи според теб е по лесно да намериш човек, който в дъжд, студ и пек да е 10-12 часа из балкана, катерейки нагоре надолу всеки ден, отколкото такъв който да си стои на топло по цял ден и сутрин и вечер да мине в кошарата и да сложи фураж, сено и вода. Ако не си разбрал все още основен проблем и разход в животновъдството е работната ръка.

Селекционните центрове на държавна издръжка и управление, ако вършеха работа нямаше да имаме изчезнали, застрашени и претопени породи. Нямаше и да има нужда да внасяме високопродуктивни породи, защото селекционерите щяха да са селектирали адаптирани за нашите условия такива.

Питаш къде са породистите агнета от нашето стадо. Ами в други стопани. Ама малцина от тях продължиха да ги отглеждат чистопородно в 100% чистопородни типични стада. Повечето ги вкараха в стадата си, без да си изчистят мелезиите. И продължиха да джуркат. Кой е отговорен за толерирането на мелезиите, написах в предните ми постове. И в крайна сметка пак опираме до манталитет и липса на култура и отношение към породността.

А каква е ползата на обществото от хвърляне на пари за култура? Ни го ядеш, ни го обличаш. Пълна загуба на средства. И само малцина имат финансови възможности да притежават продуктите. Но разгеле дойде ерата на интернет и фейсбук и вече всеки може да си цъкне и свали снимка на "Джокондата". Може да я изчанчи по свой вкус с телефона си. Дори да си монтира физиономията връз Мона Лиза. Да живей достъпната за всички поп халтура.


п.с. Ако искаш сериозна дискусия премисляй коментарите си предварително.

Pages: [1] 2 3 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM