Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. September 23, 2017, 08:50:58 AM


Login with username, password and session length


Pages: [1] 2 3 ... 10
 1 
 on: September 22, 2017, 14:58:39 PM 
Started by dandi - Last post by KaraKitan
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ !

Една статия за историята довела до този ден.

Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта
Автор: Илиана Иванова, Изгубената България. Снимки: lostbulgaria.com

линк към оригинала: http://glasove.com/categories/izgubenata-bylgariya/news/reshenieto-za-obqvqvane-nezavisimostta-na-bylgariq-e-vzeto-na-knqjeskata-qhta

След Берлинския конгрес (юли 1878 г.) три десетилетия България, независимо, че вече е свободна страна, остава васално на Турция княжество. Българският народ води непримирима борба срещу това злокобно решение на Великите сили.
Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта
 

През юли 1908 г. Княз Фердинанд предприема посещение на европейските дворове да търси разбиране на унизителното положение, в което е поставена България. По това време в Турция е извършен държавен преврат на младотурците. В доклад до външния министър генерал Стефан Паприков дипломатическият ни представител в Цариград Иван С. Гешов повдига въпроса: "Не е ли сега моментът България да провъзгласи независимост?"

 

На приема на Тефик паша с дипломатическите представители в турската столица българският не е поканен,  под предлог, че "България е васално на Турция княжество и той е обикновен турски чиновник." Дипломатическият скандал, раздухан от европейския печат, прелива чашата на търпението. Министър-председателят Александър Малинов изпраща шифрована телеграма до Княз Фердинанд, намиращ се на почивка в унгарското си имение в Карпатите: "Инцидентът Гешов отличен повод да подемем енергично въпроса за независимостта." Така, след продължително отсъствие от страната, на 21 септември 1908 г. Князът се завръща с яхтата си „Цар Крум“ на русенското пристанище. Там е посрещнат от всички министри. След двучасово заседание на яхтата е взето съдбоносното решение – на 22 септември в старата българска столица Търново да бъде обявена независимостта на България.

 

Правителството на Александър Малинов, обявило Независимостта на България на 22 септември 1908 г. От ляво на дясно: Андрей Ляпчев, генерал Данаил Николаев, Никола Мушанов, Александър Малинов, д-р Тодор Кръстев, генерал Стефан Паприков, Иван Салабашев и Михаил Такев

 

Този исторически ден е описан подробно от тогавашната преса:

 

„Още в неделя на Царевец бе издигнат разкошен павилион, който обръщаше вниманието на гражданите и ги караше, при съществующите вече слухове за готвещия се крупен акт в живота на нашата държава, да очакват това що стана.

 

В понеделник, рано сутринта, бе разнесена покана от местното демократично бюро, в която се съобщаваше, че със сутрешния трен пристигат министрите и гражданите се канят на събрание, на което ще се говори по политическото положение на страната и главно по последните събития. При наличността на горните слухове, заинтересоваността към въпросното събрание ставаше още по-голяма. Очакваше се нещо повече от това, що се съобщаваше.

 

Малко по-късно, чрез градския барабанчик се поканваха гражданите на посрещане Княза и министрите. След това, с невъобразима бързина се разнесе слухът, че в тоя ден от старата българска столица ще се провъзгласи независимостта на България. Това се посрещаше с ентусиазъм и навалици, в празнично облекло, при най-оживено настроение, търновци се трупаха на гарата. С особен трен се очакваха Княгинята, княжеските деца и председателя на Народното събрание. След дълго чакане на гарата, в 11 часа се съобщи на силно възбудения народ, че Князът е спрял на спирката при Трапезица и от там, наедно с министрите, се отправил за старата полусрутена църква „Св. 40 Мъченици“.

 

От всякъде народът почна да се стича към това място. В едно много кратко време около църквата и в двора ѝ се препълни с народ. Не след много, в църквата, която бе натъпкана до задушавана от народ, грамадната част от който оставаше около църквата, се отслужи молебен от цялото духовенство. После, след изпяването на „Многая лета“, при настъпилата гробна тишина, Князът, застанал напред, пречете манифеста.

 

Манифестът за обявяване на Независимостта

 

Това подейства като електрически ток върху множеството и единодушни ентусиазирани "Ура!" зацепиха въздуха. Урата се подемат от множеството, натрупано вън, и мощни овации разлюляха атмосферата. Ученическият хор със същия ентусиазъм запя „Шуми Марица“, и цялата околност се препълваше с величествен кипеж от звукове – народът ликуваше. Всичко това бе тъй величаво, тъй трогателно, щото при живо възкресения спомен от някогашното славно минало, когато тук на същото място са коронясвани чутовни български царе, извикваше сълзи.“ (в-к „Пряпорец“, 23 септември 1908 г.)

 

„След това, от името на народа, председателят на Народното събрание, г-н Христо Славейков, приветства Царя на Независима България със следната реч:

 „Ваше Величество! С провъзгласяването на независимостта на България се изпълнява едно от най-важните желания на народа. И тая акция, поддържана и от държавата, е с не малко значение. Аз, от името на народното представителство, Ви моля да приемете славните лаври като Български Цар. Ура!“

 

От името на правителството министър-председателят, г-н Александър Малинов, приветства Българския Цар:

 „Ваше Величество! Държавните интереси, националното достойнство Ви продиктуваха светото решение да провъзгласите в това историческо и свето място България за независимо царство. Позволете ми, от името на правителството, да Ви помоля да приемете титула „Първи Български Цар“.

Царю честити! Живейте! Живейте за щастие и величие на България! Ура!“

 

След това, Негово Величество Царят отговори на приветствията със следните думи:

 „С радост и благодарение приемам предложения от Народа и правителството титул Цар Български. Да живее България! Ура!“

 

Българският Цар излязъл от църквата, приветстван от хилядния народ с въодушевени „Ура!“и „Да живее Царя!“. Негово Величество поздравил войските от Търновския гарнизон – 18 пехотен Етърски и 20 пехотен Добруджански полк. Войниците, със светнали от радост лица, с енергични гласове, отговорили на своя Цар за първи път: „Здраве желаем, Ваше Величество!“

 

Н.В. Царят, придружен от свитата, министрите и ликующия народ, приветстван по пътя от хилядното множество, отишъл на поклонение в старата митрополитска църква. Трапезица и Царевец били буквално натъпкани от с очакващ народ. Царят се появил. Народът се разлюлява на вълни, нови оглушителни възгласи и благопожелания, радост, патриотически чувства обладават всички.


Цар Фердинанд и правителството на Александър Малинов след обявяването на Независимостта на Царство България, хълма Царевец, 22 септември 1908 г.

 

На Царевец  министър-председателят Малинов направил с ръка знак за тишина. И възторжено заявил: „Търновци, чуйте словото на Царя!“, и от негово име прочете пак манифеста. Историческата околност екнала от народните възторжени акламации.

 

Царят, развълнуван, от радост се покачил на един стол, за да отговори на излиянията и поздравите на своя народ:

 „Търновци! 22 години как работя за обединението на българите, как страдам за тяхното преуспяване и величието на българското име и всякога в тия си трудни минути съм черпил подкрепа в тяхната преданост. В тия тържествени и съдбоносни минути, в тая историческа местност, седалище на старите славни български царе, всред тия вековни скали, неми свидетели на толкова славни подвизи, като обявявам независимостта на съединената през 1885 г. България, аз с благодарност си спомням и сега, в тая тържествена минута, за моите верни и предани търновци, за старата българска столица, откъдето прокламирам народната независимост. Ура! Да живее независима България!“

 

Въздухът екнал от възторжени „Ура!“, „Да живее Царят!“, „Да живее независима България!“.

 

Царят, свитата, министрите и народът се фотографирали на историческата местност.

 

Тържественото прогласяване на Независимостта

 

Придружен от целия народ, който по целия път не преставаше да прави овации на Царя, Негово Величество отишъл на гарата, отдето заминал за Св. Троицкия манастир. Там бил приготвен обяд за Царя, свитата и министрите. Царят и министрите се върнали и нощували в Търново. Навсякъде били устроени народни празненства. Градът е в знамена, вечерта е имало импозантно факелно шествие. На следващия ден Царят потеглил към гарата. Конете едва си пробивали път всред многохилядното множество. Царят бил посрещан и изпращан навсякъде с гръмки овации.

 

Тъй се свърши този ден, незабравим по ентусиазма си, бележим по важните си политически сетнини в Търново.“ (в-к „Нов век“, 24 септември 1908 г.)

 2 
 on: September 22, 2017, 14:25:05 PM 
Started by KaraKitan - Last post by KaraKitan
Как се рекламира във Франция йогурт с уж български вкус.
Естествено, че с фотос на типични вехти български овчари! И с текст за здравето и легендарната дълговечност на българските овчари дължащи се на рецептата на българското кисело мляко.


 3 
 on: September 22, 2017, 13:44:38 PM 
Started by Mad Max - Last post by KaraKitan
Простотията е най-сериозният бич на българското общество. Дали сега, при предишния соц режим, при по-предишния царски режим или още по-назад в годините след освобождението... Резултатите винаги са едни и същи - погром над здравия разум и свободния дух. Погром над морала и правото.
Простотията, това е властването на агресивното невежество. Когато е само над една личност, то щетите от него се разпростират само в обхвата на действие на дадената личност и върху хората с които тази личност контактува. Когато простотията стане масова и се разпростре върху групи хора и дори цялото общество, то са налице "видими резултати". За такъв видим резултат пише Вени Марковски. Видим за нормалните хора, но невидим за простака, пък бил той накичен и с титли.
Пазете се от простаците около вас. Защото отдавна е доказано, че с каквито се събереш такъв ставаш.
Проф. Калин Янакиев в опит за изчистване на прогизналите в кръв ботуши
22 Септември 2017
Вени Марковски 

Линк към оригинала: http://e-vestnik.bg/27024/prof-kalin-yanakiev-v-opit-za-izchistvane-na-progiznalite-v-krav-botushi/Убити въстаници след преврата 1923 година.


Проф. д.ф.н. Калин Янакиев* е автор на статията “Национално помирение ли?”, публикувана в “Дневник” вчера (виж тук) и в “Портал Култура”. В тази статия се срещат и следните подредени една след друга думи:

“Въобще, преди 9/9 1944 г. ничия кръв не е била “проляна” заради идеи (комунистически, социалистически, анти-нацистки и т.н.). България е била преди тази дата (макар и фатално погрешно обвързана с Хитлерова Германия) цивилизована европейска страна, с прилична (за военните условия) свобода на словото и съвестта.”

Проф. Янакиев, разбира се, има право на мнение и свободата да го изказва, дори и в издания, които претендират да са сериозни. Но когато един човек пропуска не просто проливането на кръвта на един човек, а пропуска една цяла антидемократична епоха - след 19-и май 1934 г., тогава този човек определено няма как да стигне до идеята за национално помирение.

Ще напомня на професора, че историята на България е достатъчно добре проучена и налице са достатъчно много доказателства, факти и документи за това, че преди 9-и септември 1944 в страната е била проливана кръв заради идеи.

Освен ако професорът не приема, че кръвта на Гео Милев е пролята не заради идеи, а заради нещо друго.

Или на Йосиф Хербст.
Или на Христо Ясенов.
Или на Сергей Румянцев.

Или на убитите партизани, ятаци, техните деца и близки. Но, разбира се, има и едни други хора, чиято кръв е пролята - без съд и без присъда. Тези хора бяха определени от депутата от ОДС Дянко Марков като “враждебно население”. Става дума за населението в Тракия и Македония, по-точно - за 11 343 души, които са лишени от българско поданство с нарочен закон, приет от “демократичното” Народно събрание. 11 343 човека, които са натоварени от българските власти, на българските вагони и депортирани в концентрационния лагер Треблинка, където - както е била договореността между “демократичното” царство България и нацистка Германия - са били убити.Натоварване на евреи за депортиране с параход в Лом. Личната охрана на главния комисар по еврейските въпроси Александър Белев прави проверка на качващите се.

По-нататък в статията, проф. Янакиев пише: “Защото, ще попитам, дали “фашисти” са били и затваряните, и убивани по най-зверски начин там млади хора, слушащи западна музика, обличащи се в тесни панталони и събиращи се в артистични градски компании?” (бел. ред. - примерът на Янакиев е изключително екстравагантен, защото в лагерите при комунизма, просъществували до началото на 60-те години има всякакви затворници, но най-малко могат да се намерят случаи за затваряни за западна музика и тесни панталони).
Отговорът е, разбира се, лесен: не, не са били фашисти тези хора. Но за сметка на това, затваряните и убиваните по най-зверски начин в българските фашистки лагери - Еникьой, Гонда вода, Кръсто поле и т.н. са били комунисти, земеделци, демократи, безпартийни. И са били затваряни не заради дрехите, които са носели или музиката, която са слушали, а заради идеите, които са им се въртели в главата.

Един от тези затворници е моят дядо, Венко Марковски, който не е бил член на “терористична група” (така Янакиев нарича антифашистките бойци), не е убивал хора, не е взривявал влакове. Писал е стихове. Между другото - за същото: писане на стихове, го вкарват в концлагер и комунистите, с което всъщност се доказва, че двете системи са еднакво нечовешки и кръвожадни.Отрязани глави на партизани.

Под статията в “Дневник” има коментари - при това стотици. Не съм ги чел, нямам желание, но ми направи впечатление кой коментар е сложен в дясната колонка, като “избран”: “Тези седем хиляди евреи ли са оправданието за загиналите и тормозените по лагерите, за безследно изчезналите, за продължаващото разграбване на българите от комунистически чеда и внуци?”

Разбира се, тези убити хора не са оправданието, те са обяснението защо режимът преди 9-и септември е бил про-нацистки, про-фашистки и нечовешки. За справка на съмняващите се - Нюрнбергските процеси обявяват депортацията на мирно население за военно престъпление *и* за престъпление срещу човечеството. Споменах ли по-горе, че това е същото българско население, което депутатът от ОДС Дянко Марков обяви от трибуната на Парламента за “враждебно население”? Не “вражеско”, а “враждебно”!

А тези 11 343 души са били българи - също като останалите в Тракия и Македония, но лишени от “демократичния” царски режим от български паспорти, за да може да бъдат депортирани по-лесно - което само по себе си е отделно престъпление.

Така че, думите на проф. Янакиев са не просто непознаване или отричане на историята.
Те са опит за измиване на потъналите в кръв ръце на цар Борис III.
Те са опит за пренаписване на историята.
Те са опит за изчистване на прогизналите в кръв ботуши на организаторите на депортацията, на убийците на Гео Милев и Йосиф Хербст, както и на тези на Никола Вапцаров - обявен от проф. Янакиев, при това с получер шрифт, за… терорист. С което българските антифашистки бойци стават уникални - в цяла Европа те са антифашистки, но у нас са… терористи?!

Уважаеми приятели, това е положението в България, после да не се чудим и маем защо сме на това дередже, щом уж сериозни издания пускат уж сериозни статии на уж сериозни хора; личи си и по коментарите под статията колко малко хора познават историята и колко малко се замислят върху писаните думи.

От страницата на автора. Заглавието е на редакцията


* Проф. дфн Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

 4 
 on: September 21, 2017, 16:17:59 PM 
Started by kennel Vucho - Last post by kennel Vucho
Наистина така добре свързана кучка е радост за окото на всеки. А да я видиш как се движи. ....Просто земното притегляне не и действа  lol

 5 
 on: September 21, 2017, 16:15:48 PM 
Started by kennel Vucho - Last post by kennel Vucho
Пу, пу, пу! Завиждам благородно!
Голяма работа си, докторей!
 cheers clap
Хаха има няма 100 кила

 6 
 on: September 21, 2017, 14:45:35 PM 
Started by kennel Vucho - Last post by Mad Max
Пу, пу, пу! Завиждам благородно!
Голяма работа си, докторей!
 cheers clap

 7 
 on: September 21, 2017, 14:43:15 PM 
Started by kennel Vucho - Last post by Mad Max
Да е жива и здрава! Дай Боже повече такива животни!

 8 
 on: September 21, 2017, 14:40:18 PM 
Started by kennel Kyurenitsa - Last post by Mad Max
https://evromegdan.bg/4361/%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%be%d1%81%d0%b0%d0%bd-%d0%be%d0%b3%d1%8a%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b0

 9 
 on: September 21, 2017, 13:31:58 PM 
Started by KaraKitan - Last post by KaraKitan
КАЛЕНДАР МАКК 2018

Традиционно през есента започва подготовката за новия календар на МАКК.

Развъдниците, които желаят да се включат с рекламно каре в него, могат да заявят участие и да изпратят материали(дизайн,текст,снимки) за своите карета най-късно до 15.10.2017 г.
Условията за участие са както предходните години. Напомняме, че броят на каретата за развъдници е ограничен. Затова Ви молим да бъдете активни.

На календара ще може да се рекламират също партньори на МАКК (фирми за храни и аксесоари за кучета, ветеринарни кабинети и т.н).

За подробности и заявки за участие се свързвайте с д-р Вучков - тел.: 0889 290819
Снимкови и други материали за дизайна на рекламните карета изпращайте на е-маил: karakitan@gmail.com

 10 
 on: September 21, 2017, 13:29:26 PM 
Started by KaraKitan - Last post by skolev
КараБашо КараКитан на почти 3 месеца  Wink
Башо КараКитан х Кипра КараКитан


[/quote

С една година разлика  Wink

Pages: [1] 2 3 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM