Алекс Христов
|
|
« Reply #75 on: July 08, 2011, 14:13:25 PM » |
|
селекция на ку4етата от които водят кръвта си съвременните ку4ета е на ПОМАЦИТЕ и МАКЕДОНЦИТЕ- вси4ко друго са приказки за малки деца.
Всичките кучета-съвременни,водят началото си от стадата Гоце,независимо от етноса и религиозната принадлежност на стопаните.Навремето такива кучета по дворовете не се гледаха или ако ги имаше те бяха нищожен процент.Я кажи ако знаеш някое днешно куче да е потомък на куче ,което не е било пазач на стока.и от къде идат легандарните кучета и защо за тях се говорят легенди? Сигурно не защото са се дърляли на синджирите и са показвали "характер" в някой изложбен ринг или са им гледали сеира давейки ги. Та Гоце,не споменаваш Смолянско,кучетата тук са неизвестни за вас Ама я ми кажи знаеш ли къде са били най многобройните стада и калко овце са наброявали и от колко кучета са се охранявали. За да знаете историята на овчарските кучета,трябва да познавате и историята на Българското овчарство,а вие май нищо свързано с него не знаете. А и защо ви е,нали си мислите(повечето),че куче което покаже характер на т.н. тестове ще е добър пазач и ще пребори хищтник Да ама не.Борбата с хищтник като мечка не се свежда до сила и кой какъв захват има или както там му викате.Там става въпрос за съвсем различни неща. Дънди, забравяш карловски, калоферски, сливенски балкан където са летували стадата на много каракачани. По тези места днес са съсредоточени и най много хора от тази общност. Така, сега за непросветените, помаците, поради географската специфика на районите които населяват са запазили овчарлъка като основен поминък. И както Дънди каза по горе, има овце и хищници- има потребност от охраняващи кучета! Съответно, няма овце и вълци- няма нужда от КК! Ето защо КК се запазва в планинските райони в югозападната част на БГ. Това че там са съсредоточени помаците е съвпадение от исторически фактори. Не знам как по ясно да го обясня!?!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
dandi
|
|
« Reply #76 on: July 08, 2011, 14:36:05 PM » |
|
Не забравям аз Тук край село също са летували много каракачани,описано Е в исторически и краеведски книги,а също има и много стари които помнят каракачаните и стадата им,кучетата също.За овчарския им майсторлък да не говорим. В Чепеларското АПК по стрижба викаха каракачани,много от тях жени.Стрижеха по 70-80 овце за ден.Имаше един дядо Коста,беше на 80 г. до обяд стрижеше по 80 овце.Не съм виждала все още по голям стригач от него.Още се говори за него макар че беше отдавна(аз бях 3-4 клас).Значи е било 1979-80г.някъде.Тоя дядо Коста куче нито го лаеше,нито го хапеше,думаше им нещо и като да ги омъгьосваше.Идваше доста години да стриже.Но станеше ли въпрос за младините му и живота му със стадата и преходите преди да им ги отнемат,махаше с ръка и бягаше,не му се говореше на тая тема.
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
|
« Reply #77 on: July 08, 2011, 15:47:25 PM » |
|
не отри4ам ку4етата в Смолянско или пък тези от района между Самоков и Костенец,но пак повтарям за неразбралите- основната 4аст от съвременната популация носи кръвта на ку4ета от посо4ените от мен райони и съответно развъдени от посо4ените от мен хора.Давам ви за пример Шабан на Славейко -неговите гени ,а и гените на ку4етата взети от Славейко от Разложко присъства сигурно поне в две трети от ку4етата в Костенско и Ихтиманско.Кашо в Самоков -на него баща муе якорудско ку4е и там същата работа.да не говорим за незнайните ку4ета откарани от хора от нашия край по цяла България.или пък ку4етат откарани от помаците ,които отиваха да ов4аруват къде ли не.пример Беловски Мурад.ами ку4етата откарани от Мето в пернишко или тези на М.Драганов и С.Янакиев в софийско а оттам по цялата страна .ку4етата от Сатов4а ,Доспат,Разлог,Банско откарани от 4илика и другите хасковалии,от караджаловския поп.тези взетите от Стефан Попов.тези откараните от Атанасови в Търговище.и Дънди аз прекрасно разбирам 4е тези ку4ета основно пазеха стадата и там е основната им селекция,но въпросът беше за произхода на тези ку4етата.и не аз деля развъждането на етно-религиозен принцип ,а вие.Сложете си ръка на сърцето и признайте 4е съвременната популация произлиза от ку4етата на хората които споменах аз ,а не от карака4аните.също така признайте 4е най-добрите екземпляри произхождат от посо4ените от ме места и хора .И Дънди ,според теб 4овек кйто иска да гледа КК или БОК трябва да си купи и стадо ли.това е несериозно.а колкото до борбеноста много от едновремешните екземпляри я има даже в излишък.не слу4айно в пекламата на сйта на М.Драганов срещу имената на Ме4о злия.Горан,4рния стоеше определението дед-гейм тест.Хайде стига толкова просветителска работа.
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
|
« Reply #78 on: July 08, 2011, 16:50:10 PM » |
|
Не забравям аз Тук край село също са летували много каракачани,описано Е в исторически и краеведски книги,а също има и много стари които помнят каракачаните и стадата им,кучетата също.За овчарския им майсторлък да не говорим. В Чепеларското АПК по стрижба викаха каракачани,много от тях жени.Стрижеха по 70-80 овце за ден.Имаше един дядо Коста,беше на 80 г. до обяд стрижеше по 80 овце.Не съм виждала все още по голям стригач от него.Още се говори за него макар че беше отдавна(аз бях 3-4 клас).Значи е било 1979-80г.някъде.Тоя дядо Коста куче нито го лаеше,нито го хапеше,думаше им нещо и като да ги омъгьосваше.Идваше доста години да стриже.Но станеше ли въпрос за младините му и живота му със стадата и преходите преди да им ги отнемат,махаше с ръка и бягаше,не му се говореше на тая тема. Дънди, като стана въпрос че са били майстори овчари, знаеш ли че са правели успешни трапанации на овце? По този начин успешно са лекували въртоглави ( не знам как му казват по Родопите) овце.
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
vlado
|
|
« Reply #79 on: July 08, 2011, 17:17:16 PM » |
|
Може ли някой по-сведущ да направи по систематизирано така основните линии по които се развъжда в МАКК от къде произхождат, че и на мен ми стана интересно.Предварително благодаря!
|
|
|
|
|
|
|
STARTER
|
|
« Reply #80 on: July 08, 2011, 21:31:00 PM » |
|
Не забравям аз Тук край село също са летували много каракачани,описано Е в исторически и краеведски книги,а също има и много стари които помнят каракачаните и стадата им,кучетата също.За овчарския им майсторлък да не говорим. В Чепеларското АПК по стрижба викаха каракачани,много от тях жени.Стрижеха по 70-80 овце за ден.Имаше един дядо Коста,беше на 80 г. до обяд стрижеше по 80 овце.Не съм виждала все още по голям стригач от него.Още се говори за него макар че беше отдавна(аз бях 3-4 клас).Значи е било 1979-80г.някъде.Тоя дядо Коста куче нито го лаеше,нито го хапеше,думаше им нещо и като да ги омъгьосваше.Идваше доста години да стриже.Но станеше ли въпрос за младините му и живота му със стадата и преходите преди да им ги отнемат,махаше с ръка и бягаше,не му се говореше на тая тема. Дънди, като стана въпрос че са били майстори овчари, знаеш ли че са правели успешни трапанации на овце? По този начин успешно са лекували въртоглави ( не знам как му казват по Родопите) овце. Това и сега има хора дето го правят без въобще да се притеснят. Инак за старите традиции и произхода на кучетата много може да се говори. Друго яче казано: ей ти луно земьо македонска и за тебе ли кръв ке лееме!
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
|
« Reply #81 on: July 08, 2011, 22:18:06 PM » |
|
Стартер не извъртай моабета.кажи нещо грешно ли съм казал.кажи от кои карака4ани е соя на Пепеленовия Шаро,беловския Мурад,ГАРО от Добринище,К10равия Караман,Димо и Гриво,Шабан на Славейко,Шабан на Джемал.или пък Ме4о,Грив4о,Мин4о от Разлог,на4ерния ,Ме4о Злия,Горан и Любка на М.Драганов и безброй други.много е лесно да се правиш на саркасти4ен ,като нямаш какво да кажеш.повтарям въпроса -от кои карака4ански ку4ета ,на кои карака4ански родове произлизат горепосо4ените и всеизвестни ку4ета.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #82 on: July 08, 2011, 22:28:15 PM » |
|
goce_07, ще питам просто, че да е ясно, защото на мен не ми е - ти в крайна сметка какво искаш да кажеш - много имена, "много нещо знаеш", но достатъчно ли е?! Нещо искаш някой да ти призне ли, какво - заслуга ли, ти кажи ?! Сиреч за какво воюваш? П.П. "Нито съм саркастичен, нито се опитвам да ми е лесно,тона ми е добър."
|
|
« Last Edit: July 08, 2011, 22:29:23 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
|
« Reply #83 on: July 08, 2011, 22:32:12 PM » |
|
goce_07, ще питам просто, че да е ясно, защото на мен не ми е - ти в крайна сметка какво искаш да кажеш - много имена, "много нещо знаеш", но достатъчно ли е?! Нещо искаш някой да ти призне ли, какво - заслуга ли, ти кажи ?! Сиреч за какво воюваш? П.П. "Нито съм саркастичен, нито се опитвам да ми е лесно,тона ми е добър."
Ariman в десетката Браво
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
|
« Reply #84 on: July 08, 2011, 22:41:15 PM » |
|
зададох въпрос -искам отговор то4но на този въпрос.но нещо бягате от въпроса .а признание не искам от никого,най-малко пък от вас.нещо се опитвате да ми правите групова атака,може би с цел да си изпусна нервите и да ме баннете ,щот взех да задавам неудобни (и конкретни) въпроси.а това за сарказма беше към Стартер(освен ако не сте един и същи 4овек с два ника),но явно много хора 4етат повърхностно постовете.нали допускахте разли4ни мнения в форума ви -е ,мойто е такова.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
|
« Reply #85 on: July 08, 2011, 22:42:28 PM » |
|
не отри4ам ку4етата в Смолянско Гоце,неможеш да отричаш или неотричаш нещо за което и представа си нямаш съвременната популация носи кръвта на ку4ета..... Кои кучета?Съвремените БОК тип Хан Хунт ли?Съвремената популация знаеш ли я всичката и нали не си мислиш,че е само показната на изложби и по форумите. да не говорим за незнайните ку4ета откарани от хора от нашия край по цяла България.или пък ку4етат откарани от помаците ,които отиваха да ов4аруват къде ли Гоце ,като слизаха стадата на пролетна паша в полето на всички Родопчани им викаха помаци,независима че те в по голямата си част бяха християни.Мога а ти кажа всички Чепеларски,Широколъшки,Смилянски и т.н овчари в кои села слизаха със стадата на АПК-тата и къде са оставяли кучета,а не отивали да овчаруват къде ли не
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
|
« Reply #86 on: July 08, 2011, 22:47:35 PM » |
|
пак бягате по тъ4а Дънди.казах конкретни ку4ета искам конкретен отговор от кои карака4ани им е джинса. това 4е знаеш добре смолянцките ов4ари не го поставям под съмнение -вярвам ти ,но не това ми беше въпроса.и да те питам при теб има ли ку4ета с кръв по Иляс.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
|
« Reply #87 on: July 08, 2011, 22:58:48 PM » |
|
откарани от Мето в пернишко или тези на М.Драганов и С.Янакиев в софийско а оттам по цялата страна .ку4етата от Сатов4а ,Доспат,Разлог,Банско откарани от 4илика и другите хасковалии,от караджаловския поп.тези взетите от Стефан Попов.тези откараните от Атанасови в Търговище. Бре ти още малко ще изкараш,че добре че били тия дето си споменал в горните редове,че да ги има кучетата.Те ги били разкарвали и раздавали...Те Гоце колкото поразия са сторили за овчарските кучета и комунистите като ги трепеха не могат да ги бият.И Е ВИДНО И ЗА СЛЕПИТЕ. И Дънди ,според теб 4овек кйто иска да гледа КК или БОК трябва да си купи и стадо ли.това е несериозно.а колкото до борбеноста много от едновремешните екземпляри я има даже в излишък. Що да си купи стадо?И да купи стадо от всяко дърво свирка не става Гоце.(ако разбираш какво искам да ти кажа).Но на куче което не е в естествената си среда можеш да познаваш не повече от 20% от възможностите и характера му.А и вързано куче не може да развие интелекта на пуснато със стадото,по простата причина че вързаното не се развива,т.е. не му се налага да мисли как да оцелее всекидневно. Агресията в излишък Гоце,която толкова много и се възхищавате е пагубна за куче в работни условия.Ако държиш ще ти обясня защо(не вярвам да се сетеш или знаеш) Хайде стига толкова просветителска работа ЛЕЛИИИИЙЙ
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #88 on: July 08, 2011, 22:59:34 PM » |
|
зададох въпрос -искам отговор то4но на този въпрос.но нещо бягате от въпроса .а признание не искам от никого,най-малко пък от вас.нещо се опитвате да ми правите групова атака,може би с цел да си изпусна нервите и да ме баннете ,щот взех да задавам неудобни (и конкретни) въпроси.а това за сарказма беше към Стартер(освен ако не сте един и същи 4овек с два ника),но явно много хора 4етат повърхностно постовете.нали допускахте разли4ни мнения в форума ви -е ,мойто е такова.
Точен отговор на кое, искаш да поставиш на колене цяла една организация и каузата, зад която стоят тия хора като ти направят някакви самопризнания от рода на това, че кучетата им не са каракачански?!Ти сериозно ли?! Виж атака от моя страна нямаш, нито са ми неудобни въпросите ти, нито целя на този етап да си изпуснеш нервите, даже обратното - споменаваш доста имена, доста кръв, създаваш впечатление, че знаеш, но същевременно ми се струва, че не уползотворяваш знанието си правилно и се чуда - а ве за чии ... ти е да се тормозиш за името на кучето, ако въдиш толкови добри и чисти , колкото сам казваш, защо ти е да плюеш другото ако твойто наистина е по - добро ?! Следиш ли ми мисълта?! Със STARTER мога да те успокоя , че не съм имал честта да се запозная на живо и може би жалко, за което! Включих сарказма, който ти спомена, защото май ти прочете поста му "повърхностно"!
|
|
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
dandi
|
|
« Reply #89 on: July 08, 2011, 23:08:33 PM » |
|
Гоце,не бягаме по тъча хич даже. Кучето ни аз ,нито МАКК го е нарекъл каракачанско,бъргарския народ го е нарекъл тъй. Доста големи и неголеми имена в Български са писали за КАРАКАЧАНСКОТО КУЧЕ
Гоце,понеже си по просветленията,просвети четящите тук,как се е наричал първия клуб за овчарските кучета на България и през коя година е създаден?Кога е писан първия стандарт за такива кучета ,от кого и под какво име? Покажи някъде да се е говорело за БОК преди 80-те години.
|
|
|
|
|
|
|
|