Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. October 07, 2024, 13:21:43 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 26
  Print  
Author Topic: Проблеми на българското животновъдство  (Read 211210 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
петко
Hero Member

« Reply #165 on: February 27, 2013, 21:15:39 PM »

Е то точно такива дойдоха при нас с мулчери и косачки . Само в нашата община държът на 45 хил дек. Все още са октоподченца ама ще пораснат.
нещо незаконно ли е направил говедар ? изчистил е пасищата редно е да им платят затова  lol,ами ако ти ги беше изистил,не завиждаи  lol

еи тва му е хубаво на родопа всички сме бедни  lol,няма закво да си завиждаме ,наи много на комшията де си вдигнал три ката къща с пари от чужбина де се гърбел
петко
Hero Member

« Reply #166 on: February 27, 2013, 21:34:21 PM »

Батка, взимаме зърнопроизводството за пример. Говорим образно за една средна-до малка ферма с мащаб от да речем 6 - 8 хил. дка. Взимаме за пример пшеницата образно казано. При среден добив от 500 кг/дка, при супер цената от 200 лв/тон, получаваме една доходност от 100 лв на декар - и то с уговорката, че при наличието на дерета и хълмчета, бая средства трябва да вкараш, че средно да ти се върже 500 кила от декар. Та тъй - махни първо едни 15-20 лв рента, махни една дълбока оран, едно култивиране, едно засяване, едно наторяване  и една жътва (във всички операции калкулираме горивата). После извади разходите за склад и операциите в склада (ако имаш - разходите по строителството, ако не - разходите за наем). След това махни разходите за заплати и осигуровки, резервни части, непредвидените разходи (товаро-разтоварване, дератизация и каквото се сетиш). Сега от оставащото (вече отрицателно) извади разходите за главниците по лизинга на ползваните машини (лихвите ти намаляват данъчната основа) и да видим какво ще получи голямата ти ферма. И ако все още твърдиш, че си на печалба - махни и данъците. По данни за стопанската 2008 твърдя, че една такава ферма, без субсидиите (и без разбира се да е била червен или турско-син феод), си е на жива загуба. С всичките механизации, автоматизации и прочее.
Ако ти представлява интерес, ще калкулираме една себестойност и със слънчогледа, и с царевицата да речем.
Досега ти ми говориш за икономическия постулат, наречен "икономии от мащаба". Аз пък ти твърдя, че в днешна България, икономиите от мащаба са пренебрежими. Ами я се сети за лятото на 2008 - нафта 3 лв/литър? Дори и факта, че връщаха акцизите върху горивата на стопаните, не им помогна особено.

я пак сначале рекс .....като те чета маи си бил навътре с проблемите на този ,даи сега да видим какви са му?
петко
Hero Member

« Reply #167 on: February 27, 2013, 21:46:13 PM »

За големите ферми - върви да ги питаш сега как си обслужват кредитите и лизингите, както ти казах. Виж на всеки вложен лев каква нищожна възвръщаемост получават и после пак ще си говорим за риск.
кои фалира рекс дребните или едрите
« Last Edit: February 27, 2013, 21:46:53 PM by петко » Logged
петко
Hero Member

« Reply #168 on: February 27, 2013, 22:10:13 PM »

на мен ми е чудно хем говориха за комасация хем за справедливо разпределение (колкото работиш толкоз взимаш) хем сега се пулят що така станало .ами аз простия си знаех че ще е така те ли не го разбират и се правят на изненадани  confused спомнщм си как един ревеше ,че доган давал на електората си цели 400 лева на декар за тютюн а за хляба дето се ял ,нищо ,че на доган електората я вземе я не хиляда лева  ,а другия(?) ,нищо че "хляба" заминава за саудтитска арабия щото преяждаме зер  нищо че тези са сто  хиляди(мисля половината от регистрираните в бг земеделски производители, а тои сам ,нищо че в хазната влизат и осигуровки на вместо като мангалите да се наредят за социални (даже повече ще взимат ),страната от водеща или втора след италия вече е 5та ,нищо и че печели не по малко за страната си и то в раион от които освен да изнасяш глупаци от друго не можеш да спечелиш ,но и тва си е кяр де защото парите пак си идват в бг ,не се харчат на хаваите пращат се тук за да не умрат от глад онези де не са се изнесли 
за зарзавата да не говорим полски картофи гръцки домати ,нали сме в европа ,ами няма как да се защитим от нея гръжките домати са субсидирани ама не с 20 лева на декар и няма как да се конкурират ,но сме длъжни да да не им пречим та нали европа и на нас дава субсиидии

що се отнася за зърнопроизводството тези пари си отиват пак в добруджа ,хич да не го закачат изгониха младите и останаха бабите да събират рентите защото ако го нямаше този големия нямаше кои да им плаща и толкоз цената се вдигна заради тези субсидии парите са си у населението
говедар
Full Member

« Reply #169 on: February 27, 2013, 23:59:24 PM »

Тютюнджиите изобщо не ги намесвайте. Ако някой незнае как се става в 04 30 да го береш , как като седнеш да нижеш и като станеш чергата ти се е отпечатала на г*за , как и ръце и дрехи са ти в черна смола , как се мъкнат и пренасят рамки щом се зададе облаче , какво дишаш и ядеш доката китиш денкове , аз знам . И не лакът дългия Виржиния дето се нижи с двойни губерки , от ситния една длан ориенталски дето се ниже само в кокалчето .
 Хората си имаха що годе поминък ,труден ,лесен , поминък . И него им взеха.
ps Петко аз ти го казах веднъж : Мечката игра ли у дома ше дой и у вас , нибой съ  Winkcheers
говедар
Full Member

« Reply #170 on: February 28, 2013, 00:03:38 AM »

Да незаконно е щото не са общински или държавни мери а часни ниви , 2 дек наемат 200 очертават.
rex
Hero Member

« Reply #171 on: February 28, 2013, 09:01:40 AM »

петко, за пореден път се убеждавам, че наистина разбираш от всичко - всякаквите му подотрасли на животновъдството и растениевъдството не са тайна за тебе. Блазе ти!  notworthy
Понеже не ми се разтягат за пореден път лакардии, ще ти кажа само че от времето на поустинга който си ми цитирал до сега, цената на пшеницата скочи над два пъти, няма да се учудя и три пъти да поскъпне. От 2008-2009 насам, зърнарите наистина изживяват своите пет минути слава, благодарение на невероятната комбинация от високи пазарни цени и евросубсидии. За малките фермери (с няколко хиляди декара) този бизнес още си е рисков и зависим от климатичните условия. Хората още си работят с кредити и лизинги. Това, че само те в земеделския сектор получават адекватно възнаграждение за труда си, е съвсем друга работа. 
Този калибър земеделци нямат квоти за износ, не определят изкупните цени, нямат мелници, нито зърнени пристанища. И като цяло няма място за сравнение с това от статията по-горе.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member

« Reply #172 on: February 28, 2013, 10:29:02 AM »

Да  довърша по темата. От страни определено звучи атрактивно - нови машини, стотици хиляди левове, джипари, туй-онуй.
Но само който се е занимавал с тая работа знае какво е да заровиш 100-200 хил. лв (кредитни пари) в земята и да не завали. Да не можеш да заспиш защото не вали. А и какво беше преди - още от началото на 90-те години дълги години цената на житото си беше 15-17 ст. за килограм, докато нафтата, торовете и препаратите се вдигаха всяка година. А при добра реколта зърнената мафия веднага сваляше цените. И не можеше да продаваш където си искаш, а където трябва.  Да не говорим, че по неписан закон на три години една си я пиши нулева -  или суша, или  измръзване, или  наводнение. А както знаеш банката не я брига какво си изкарал. Да не говорим колко хора се отказаха или фалираха и им взеха всичко.
Предполагам не казах нищо, което да не се отнася за другите отрасли. С тази разлика повтарям, че на зърнарите труда им започна да им се отплаща нормално. И пак ще кажа - говорим за обикновените производители.

петко
Hero Member

« Reply #173 on: February 28, 2013, 10:34:09 AM »

петко, за пореден път се убеждавам, че наистина разбираш от всичко - всякаквите му подотрасли на животновъдството и растениевъдството не са тайна за тебе. Блазе ти!  notworthy
напротив не разбирам ,просто си мисля

ще ти кажа само че от времето на поустинга който си ми цитирал до сега, цената на пшеницата скочи над два пъти, няма да се учудя и три пъти да поскъпне.
и тогава не бяха зле колкото ти ги оплакваше ,не са били по зле от останалите сектори ,проблема им беше разпокъсаните парцели и текзесарската техника ,другия цената на горивата в повечето страни им връщат акциза ,обаче има три вирчета дето бг не смее да пипа акциза на горивата ,акциза за цигарите и износа на черни работници от тях влизат милиарди в хазната ,като последните са един вид чужди пари ,свежи ,така да се каже ,според мен европа ни довършва ,тя ни дава малко пари но сме длужни да се конкурираме с тях дето взимат много пари ,освен това и нашите политици разпределят така парите ,че пак на европа да и уидисва
сега ядем техните боклуци ,пращаме им младите да им работят на полето щото у нас не си заслужава ,в зърнопроизводството няма никаква заетост (дори и да са само "малка" ферма с няколко хиляди декара трябват двама трима тракториста )останалите сектори се съсипват ,ама няма страшно те ще ни пращат

От 2008-2009 насам, зърнарите наистина изживяват своите пет минути слава, благодарение на невероятната комбинация от високи пазарни цени и евросубсидии. Хората още си работят с кредити и лизинги.
5 години не са 5 минути ,това може да ти е лизинга .... поскъпването на храните въобще е траина тенденция
Това, че само те в земеделския сектор получават адекватно възнаграждение за труда си, е съвсем друга работа
напротив неадекватно е ,да вземем за пример "малката ти ферма" на всеки хиляда декара са 30 хиляди - 210 000(беше дал за пример 6-8 )
европеиски ....годишно ..а за 5 години ,а представи си че е спечелил и 30 лева от декар колко милиона му е тая техника бре джанъм ...а аз още си чакам биволите дето доган ги подкара от индия lol,като алтернатива
Рисковия както му казваш сектор колко по рисков е от останалите сектори в земеделието и картофите и тютюна растат по небето
http://agro.bg/news/article40102.html
пиши ги гатарбаитери нямат право да отглеждат картофи незнам си колко години по тези места ,също и да продадат продукцията си
http://agroweekend.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6/
разхода и на труд и на средтва е в пъти повече на декар даже за площ има минимум от десет декара за да ги получиш тоест ако не отглеждаш поне десет декара не можеш да ги получиш .......то и и не си струва щото ще ги изхарчиш дока си оправиш документите пък и трябва си изряден да си платил от до всичко
rex
Hero Member

« Reply #174 on: February 28, 2013, 13:12:31 PM »

Пак малко наизуст ги приказваш - хубаво ги видя тези 210 хил. лв евросубсидии, ама нищо не казваш, че арендуването на 1 дка нормална (като категория) земя вече е в диапазона 45-60 лв (на места и над 100). Ако пък тръгнеш да си я купуваш (за да не плащаш рента) прехвърля 1 000 лв. За 7 хил. дка сам сметни колко са ти разходите.
Пак ти казвам - за да правиш такива сметки, трябва да си ги видял нещата отвътре, иначе винаги ще са ти без кръчмар.

петко
Hero Member

« Reply #175 on: February 28, 2013, 18:23:37 PM »

що се отнася за зърнопроизводството тези пари си отиват пак в добруджа ,хич да не го закачат изгониха младите и останаха бабите да събират рентите защото ако го нямаше този големия нямаше кои да им плаща и толкоз цената се вдигна заради тези субсидии парите са си у населението
а сметнал съм го ...затуи и казах ,че парите са си в добруджа и да не го закачат
,мислиш ,че не са предвиждали подобен развои и от европа и от България
 а сега ми кажи колко е за останалата част от земеделиети където изискванията са по специални ,например задължително да има вода ,ако говорим за зеленчуци,мислиш ли че за останалите е по ефтина?само дето за тях дефакто и пари няма  lol
значи добруджанци да не се оплакват ако имаш 100 декара земя си вкарваш 5-10 бона в семеиния бюджет на всичкото отгоре и олигарх ти ги работи lol ,при условие че заплатите били 400 лева си на киар да не бачкаш

1 милион за 5 години на един дребен бенефициент (според теб)не са малко пара рекс както и да го смяташ ако бътнат толкоз пари другаде обаче наи много да вземем да проядем българска стока и няма кои да им яде боклуците пък и кои да им работи даже и това при условие ,че вза 5 години не си изкарал и една стотинка от производство
петко
Hero Member

« Reply #176 on: February 28, 2013, 18:38:27 PM »

Пак малко наизуст ги приказваш - хубаво ги видя тези 210 хил. лв евросубсидии, ама нищо не казваш, че арендуването на 1 дка нормална (като категория) земя вече е в диапазона 45-60 лв (на места и над 100). Ако пък тръгнеш да си я купуваш (за да не плащаш рента) прехвърля 1 000 лв. За 7 хил. дка сам сметни колко са ти разходите.
Пак ти казвам - за да правиш такива сметки, трябва да си ги видял нещата отвътре, иначе винаги ще са ти без кръчмар.
рекс ами ако твоя пример със 7 хиляди според теб е вътре предствяш ли си олигарха колко е вътре  lol,след като е толкоз нерантабилмо зърнопроизводството ,в краина сметка тои получава колкото и другия ....
rex
Hero Member

« Reply #177 on: February 28, 2013, 18:58:37 PM »

Ей тва най-ме дразни в диалога с тебе, че се опитваш да ми слагаш някви думи в устата. Къде прочете, че "според мен са на вътре". Не мога да си обясня като обсъждаме нещо, защо нещата се разпростират в 7 894 поустинга, като всеки твой е отделна реплика. Изобщо аз ти приказвам, а пък ти ми говориш. Няма смисъл просто.

Johnny
Jr. Member
**

« Reply #178 on: March 05, 2013, 10:51:45 AM »

http://www.monitor.bg/article?id=375382
vano
Guest
« Reply #179 on: April 24, 2013, 11:59:37 AM »

http://www.informiran24.com/informiran/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1/
« Last Edit: April 24, 2013, 11:59:59 AM by vano » Logged
Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 26
  Print  

Jump to: