Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. October 02, 2020, 01:08:00 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 21 22 [23] 24 25
  Print  
Author Topic: Проблеми на българското животновъдство  (Read 118018 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2873


ТОРЛАК


« Reply #330 on: April 05, 2018, 23:52:14 PM »

Пеньо, хайде потърси го и прочети какво пиша. И били разяснил термина: “ефективно икономически”?
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #331 on: April 08, 2018, 17:58:53 PM »

     Христос воскресе! Честит празник на всички!

     Атила, много добре чета какво пишеш, ама ти моето писане май не.  smile Въпросът ми беше какви пари общо субсидиране може да се получи на глава овца от рядка местна порода, като добавим и финансирането на площ пасище по т. нар. „Пасторализъм”. Тоест когато на практика за едно животно се получава финансиране по три линии. И ако общата сума доближава, клони към или надхвърля да речем 200 лв. на животно, това пак ли е недостатъчно?
     Относно качеството на работната ръка и е така, и не е така. При вас не знам как е, но тук при нас от това което чувам, на един овчар се плащат 400-500 лв. ако има късмет. Та за тези пари наистина не виждам кой друг може да дойде, освен някой върл оцетник, който не го искат никъде другаде. Щото е налюлян от сабахлямта. Но за него това си е опция, щото има някакъв подслон и подсигурена храна. Освен това времената се менят и хората  просто имат други изисквания към самия живот. Предполагам, че не са останали и толкова много свестни и способни люде, които са готови да оставят семейството си почти целогодишно и да живеят в колиба или фургон (образно казано, ама често е и буквално). За горепосочените мизерни пари работят и хора в много други сфери, но те поне вечер се прибират вкъщи, имат на разположение течаща вода, електричество и в най-лошия случай 12-часов работен ден. Та на фона на това което ти казваш, това си е естествена част от проблема с работната ръка в България. По който проблем, както и ти спомена, за жалост все още нищо не се прави. Като в това нищонеправене, особено активно участват работодателите.
     Относно цените, аз си представям нещата така – себестойност+надценка = цена на производител. Като в случая с пасищно отглеждани животни в екологично чисти райони (ако въобще има такива останали), тази надценка е резонно да включва премия за по-специалните качества на продукцията. Тук въпроса някакси се завъртя около това, че примитивните редки породи са нископродуктивни (с нисък добив на мляко в случая), което определя високата стойност на млечните продукти, произвеждани от тях. Ама реално не се ли определя цената от себестойността на литър мляко, без значение дали се добива за 1, 2 или 5 дена този литър? Нали преди се говореше за кк-овце, че са изключително икономични и карат почти само на паша (дори зимата), че агнето става само на мляко 20 и няколко кила за Великден и т.н. Освен това както стана въпрос по-горе, за такива животни има възможност да се получава финансиране по цели три направления. Това са все доводи в посока намаляване себестойността на литър мляко, добито от такива животни. Поправи ме ако бъркам.

ПП Наистина е хубаво да не сме голословни, когато привеждаме примери. Ето ти един за каракачанско агне, оферирано на цена от 12,85 лв. на килограм живо тегло. Надявам се да задоволи любопитството ти. Формата за поръчка е активна, така че предполагам обявата също:

https://farmhopping.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/13162

ПП2 Трайко, преди няма 5 месеца каза, че цената на сиренето е 12-15 лв, а към днешна дата същата набъбна на 25 лв., пак по твое мнение. Тука неусетно работата отиде на 100% увеличение.  Wink

Поздрави,
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2873


ТОРЛАК


« Reply #332 on: April 08, 2018, 22:54:05 PM »

Веднага пояснявам, там говорех за овче сирене от Плевенска черноглава овца. Набъбването вече обясних въз основа на кои фактори се базира.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #333 on: April 09, 2018, 09:41:12 AM »

... И отново реалната цена на истинско сирене от Каракачанска овца, която дава средно  около 300 мл на ден, дава ги два месеца или три, млякото се дои с два пръста силно приведен до земята, е поне 20, като по мое мнение 25 лв. за килограм е една достойна цена за всичкия ръчен труд. ..

     Относно цената, твоите доводи почиват на друга основа, с която аз не мога да се съглася. Ще дам пример със зеленчукопроизводството. Отглеждането на градинския домат примерно, изисква подготовка още от есента.  Загъват се оранжерии, зарежда се биотопливо. Правят парници, произвежда се разсад. Според времето март-април разсада се изнася на открито под полиетиленови тунели. И дъра-бъра така нататък изключително и само ръчен труд за по-малките стопанства, отглеждащи да речем 4-5 хил.корена (което е много сериозно блъскане). Мисълта ми е, че след тези почти целогодишни грижи, растението плододава кампанийно по-малко от месец. Но нито късия срок на плододаване, нито получения добив от единица площ определят цената му, просто няма такава релация. Тя се оформя основно от няколко неща – себестойност, качеството на домата и пазарното търсене към момента на реализацията му.  И най-вече от последното. Защото колкото и да ти струва, че твоя домат чини 1,80 лв./кг. на едро, цената тази година тръгва на 1,20 лв./кг. Примерните причини – други производители са отгледали големи количества домати, покупателната способност на крайния клиент е ниска. Особено второто, което в последните години е перманентен фактор с много голямо тегло. Лично аз мисля, че хората не могат да бъдат винени затова, че предпочитат евтиния албански или македонски домат пред българския градински. Защото ако имаш един лев в джоба, колкото и да ти се иска, няма как да дадеш четири за кило домати. Не, че народа е прост или няма вкус и око за хубавото, НО – такива са реалностите с доходите. Така, че не съществува понятие като „достойна цена”, цената винаги е пазарна.
     Мисля, че е добре разговора да се развие в посока какъв е ефекта от субсидиите. И за какво действително допринасят те. Защото реално погледнато, нашия пазар се залива от по-евтини импортни стоки, които са на такава цена, защото са субсидирани. Тоест фермера може да си позволи да продава по-евтино и да „бие” външните пазари, тъй като държавата му доплаща. Хубаво е да се коментира как стоят нещата в България, при положение, че тук данъчните ставки са едни от най-ниските в Европа, а труда е най-евтин.  Аз до тук така и не чух едно мнение достатъчни ли са субсидиите или не.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2873


ТОРЛАК


« Reply #334 on: April 09, 2018, 19:10:52 PM »

Да, примерът ти е удачен и отново говорим за обикновен оранжериен и да речем био домат, който е два пъти по скъп. Въпрос на качество и пазар или клиенти.
За да чуеш стигат или не субсидиите, трябва пред себе си някой да е извадил финансов план, по който да се движи и да ти каже. Но въпросът, така поставен няма верен отговор, защото нужда от финанси винаги има, работници не достигат, храна, сгради, консумативи и т.н.

Както на въпроса с цената на вноса, така и с масовият клиент с лев в джоба, проблемът е в държавата, чиято роля, винаги съм казвал, че е на мащеха, не на майка. Други страни, като Германия, за която вече спомена, изискват, но и дават. На нашата и все едно какво ще даде и какво ще вземе. Имитира дейност. Дават се едни пари от Европа и 25% от бюджета. Като около 2 милиарда отиват при животновъди, но колко много отиват при земеделци, колко по програми, които са основно за определени играчи?! Колко спечелени и усвоени проекти имаме на гола поляна?! Така, че нещата са криви, ама ужасно криви. И ние сме седнали да изправим една порочна и корумпирана система, която работи в полза на определени лица.

И как да си направиш финансов бизнес план за пет години да речем, като всяка година субсидиите са различни, като стойност, правила и достъп до схема на подпомагане, изискванията се менят всяка година?! Политиката на държавата, диктувана от няколко човека в земеделието е да се затрие българският животновъд и да се внася суровина от вън с оодходящата надценка или така наречените 5% за нас!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #335 on: April 09, 2018, 20:33:15 PM »

     Аз поне нямам за цел нещо да оправям, защото не ми е във възможностите най-малко. Просто ми се иска да коментираме текущото положение, защото същото често е критикувано, но никой не иска да нарисува пълната картина какво всъщност е то.
     По отношение достатъчността на субсидиите, мисля че отговора не е толкова сложен – всеки предполагам може да каже най-малко каква част от разходите му покриват. Далеч съм от идеята, че някой чак пък толкова не може да си направи сметката.
     Политиката на държавно ниво е ясна. Примери се привеждат ежедневно. Тук не мисля, че има какво толкова да се коментира. Към момента нещата са такива – с многото лоши страни, но и с бая-то „лабавини”. И както говорихме наскоро, едното е за сметка на другото. Типично по български обаче ентусиазирано критикуваме лошите страни, а за „лабавото” удобно си мълчим, но както и да е. На мен лично ми е интересно как се справят честните фермери, които отглеждат животните си не заради схеми, а заради самите животни. Интересно е тяхното мнение относно достатъчността на субсидиите. Какво са постигнали с тях до момента, помогнали ли са им в действителност. Такива мнения липсват. Иначе чиста критика четем навсякъде и за всичко.
  ПП По отношение на зеленчука, примера ми беше за нормалния градински домат, не за био-производство. По-скоро ставаше въпрос за чисто пазарните механизми на ценообразуването и липсата на връзка с това дали производството се базира на ръчен труд или не. Отделно не съм чувал някой тук да се похвали с истинско „organic farming”.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #336 on: April 09, 2018, 22:04:20 PM »

rex, понеже имаш претенции, че четеш, ами чети. Щом не ми вярваш, прочети ПРСР 2014-2020. И ако там намериш субсидия за рядка порода изчислявана на площ или субсидия за рядка порода с код "Пасторализъм" можеш да извикаш - ЕВРИКА! И всички фермери, които отглеждат животни от редки породи ще ти бъдат безкрайно благодарни за новото откритие.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #337 on: April 10, 2018, 01:36:38 AM »

     
ПП Наистина е хубаво да не сме голословни, когато привеждаме примери. Ето ти един за каракачанско агне, оферирано на цена от 12,85 лв. на килограм живо тегло. Надявам се да задоволи любопитството ти. Формата за поръчка е активна, така че предполагам обявата също:

https://farmhopping.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/13162


rex, май сам спомена преди време, че на фермера може да му се иска да оферира и за 100лв /кг живо, НО до сделка се стига само когато има кой да му плати. Цената е добра като пожелание от страна на фермера, но до тук. Щеше да се разчуе, че някой е продал на такива цени. Щяха и да интервюират фермера в медиите, като атракция..
Пък знам ли, може някой хипстър-снобар да се е хване на подобна оферта. Свят широк.
Впрочем въпросната ферма липсва сред активните оферти във въпросния сайт.   https://farmhopping.com/bg/%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B8/BG?delivery_zone_is_changed=1
https://farmhopping.com/bg/%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B8/BG
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #338 on: April 10, 2018, 07:37:17 AM »

     Сега ако ще играем на думи и интерпретации, да си изберем цветове на пешките поне.  smile Въпросният вид субсидии може да се отнася за площ, а не за глава животно от конкретна порода, но все пак до колкото си спомням, субсидирането на площ пасище е в пряка връзка с брой и вид животни. Щото пасищата все пак ги пасат животните, а не танкове и гаубици, нали така.
     Но както и да е, явно никой няма желание да каже в каква степен е достатъчно подпомагането или не е достатъчно. Ако все пак имаме някаква конкретна цифра, може да се сметне с колко реално се субсидира литър мляко и кило агнешко, което вече ще е реален измерител на помощта. И ако сметката покаже, че субсидиите доплащат няколко лева на кило и няколко лева на литър, тогава можеше да се коментира конкретно, да се сравнява с други държави, но ... Но щом няма желание за коментар по тези въпроси, ок.
     ПП Беше ти прелюбопитно кой оферира каракачанско агне на 13 лв./кг. живо тегло – дадох ти пример. Не останах с впечатление, че трябва да представям и касови бележки.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2873


ТОРЛАК


« Reply #339 on: April 10, 2018, 07:39:00 AM »

     ... На мен лично ми е интересно как се справят честните фермери, които отглеждат животните си не заради схеми, а заради самите животни. Интересно е тяхното мнение относно достатъчността на субсидиите. Какво са постигнали с тях до момента, помогнали ли са им в действителност. Такива мнения липсват. Иначе чиста критика четем навсякъде и за всичко.
...

Е тъй де, аз до сега какво обяснявам?! Овцете не са коне, да ги пуснеш в планината и да качваш всяка пролет толкова, колкото са умрели през годината. Никой, който отглежда реално овце, не ги гледа за схема от субсидии! Няма схема, защото овцата иска да си до опашката и всеки ден, почти по цял ден. Ето това е чистата математика.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #340 on: April 10, 2018, 13:04:10 PM »

rex, субсидиите за пасища/на площ/ по никакъв начин не са обвързани с породна принадлежност на животните, които пасят там. Сложно ли е да се разбере?
И поради това няма как да калкулираш автоматично субсидията от пасище в подпомагането на животно от рядка порода.
Има райони с недостатъчна площ на пасища в слой/които единствено се субсидират/. Има райони с достатъчно пасища в слой, но са обрани от политици и чиновници субсидиоусвоители, най-често чрез някой местен "аватар". Съответно за реалните животновъди отново недостигат пасища. В резултат има примери различни:
Пример 1: фермер с 500 овце от рядка порода и 50дка пасище
Пример 2: фермер със 100 овце от рядка порода и  50000дка пасища
Пример 3: фермер със 100 овце от рядка порода и  0дка пасища.

п.п. касовата бележка за ягнето, що не си я пазиш, а?  lol
 
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #341 on: April 10, 2018, 14:01:11 PM »

Атила, аз много добре разбирам. Ти също разбираш, че аз разбирам.  smile
Надявах се да дадеш пример от собствената си практика. И да се получи някаква примерна калкулация, примерно в НП "Пирин" една овчица може ли да го докара до 200 лв. примерно по така дискутираните вече три направления. И ако го докара, да се кажат две приказки от практиците, дали това е достатъчно или не. И дали ако своеобразно се раздели субсидирания приход на две - ще излезе, че държавната политика субсидира 5 лв. на килограм (за 20-килограмово агне) и 3,30 лв. на литър мляко (по трайковите норми на млеконадой). Или ако сумата е приблизително друга - със съответните приблизителни други изчисления. Ей това ми беше интересно някой да коментира, ама уви.
Иначе аз много добре разбирам, вервай ми!  Wink
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #342 on: April 11, 2018, 06:36:15 AM »

За съжаление или не разбираш или ти е удобно да се правиш, че не разбираш. И понеже горе-долу се познаваме смятам, че е второто.
Хубаво прочети следното: животни от редки породи се субсидират САМО по едно направление  - АЕП "Редки местни породи".
В допълнение женски животни над 1 година, под селекционен контрол от всякакви породи(масови, редки, внесени или местни) получават и подпомагане като майки под селекционен контрол.
Толкоз.

Подпомагането от ЕС по АЕП бе намалено сериозно при второто правителство на ГЕРБ. Например за овца от рядка порода стойността се промени от 28евро(ПРСР 2007-2013) на 21 евро(ПРСР 2014-2020). При това БЕЗ НИКАКВА обосновка. И не само това. Зам.министър на земеделието Васил Грудев си позволи безочието да лъже пред представители на бранша(включително трима пишещи в този форум), че намалението е в резултат на нови калкулации, които го обосновавали с намалени разходи на фермерите. Което беше абсурдно твърдение, не почиващо на нормална логика и на тенденциите по увеличение на разходите! На желанието ни да се запознаем със съдържанието на този документ бе отказано с уклончиви обяснения. А в края на срещата се оказа, че размахваната от Грудев от разстояние подвързана разработка  е всъщност онази старата обосноваваща финансовите нива на Агроекологичните плащания за.... ПРСР 2007-2013 ! Тоест за първия програмен период и по-високите стойности. И втора разработка НЯМА.
Второто подпомагане, отново благодарение на Грудев и компания всяка година е с неясна стойност на глава. Всяка година, докато не излезе заповед от Министъра, всичко е в сферата на врачките. Финансист мразещ земеделието като Грудев, предпочете да си улесни работата, като разпише общата стойност на цялото подпомагане за ....милиона и всяка година разделя общата сума по всяка от мерките на броя заявени животни. В резултат през първите две години поради малкото заявени животни БЕЗ селекционен контрол, на същите бе разпределена и изплатена сума надвишаваща тази на животно под селекционен контрол. Пример от 2015г. -50,75лв за овце майки БЕЗ селекционен контрол и 47,10лв за овце майки под селекционен контрол.  Което си е явна подигравка с животновъдите ангажирали се с породни животни и селекция.

До скоро пасища можеше да бъдат заявявани от всеки, било той регистриран земеделски производител, политик, чиновник на държавна служба, "бизнесмен" и т.н. Поради това неземеделци с политически връзки успяха набързо да наемат с дългосрочни договори хиляди хектари пасища в слой, което гарантира получаване на субсидии. А за реалните животновъди останаха трохите и обраснали гори. След протести на животновъди, законодателно се реши, че за да заяви някой пасища, на тях трябва да има животни, при това задължително в определена пропорция на ЖЕ/ха. И неземеделците реагираха като почнаха да купуват и пускат на пасищата си коне, магарета, крави на свободна паша без пастир или с минимална участие на гледач. Някои с по-дебели връзки се снабдиха само с виртуални крави(разбирай ушни марки), за да си обосноват наетите пасища. За реалните животновъди пасища отново не достигат. На места общините са отдали на реални животновъди пасища, които не достигат и 1/10 от уж изискуемата законодателно норма ЖЕ/ха. 

За капак се оказа, че Агроекологичната мярка 10 от ПРСР2014-2010 е била източена още в първата си година през мерките за зимно подхранване на червеногушите гъски и площи под угар. Съответно бюджета на мерки като Биоземеделие е нулиран, а на мерки Редки местни породи и Пасторализъм сериозно източен. В резултат всички фермери при заявяването на мерки през 2017г. бяха изнудени по мафиотски да подписват декларация, че са съгласни да им се изплатят субсидии само ако има пари. При което никой не освобождава фермера от поетите със заявлението ангажименти и разходи. Ако някой откаже да подпише декларацията, в ИСАК не може да си завърши заявлението и попада под санкция да върне всичко получено с лихви. През настоящата 2018г. нещата са още по-зле. Ще може да се заявява само мярка Редки местни породи, но под условие на подписана от фермера декларация. Която в същността си блокира всякакъв опит на фермера да си търси правата и полагаеми субсидии по съдебен път. Останалите мерки на практика се спират.

На този фон хич не е изненадващо, че тази година масово се продават цели стада и дългогодишни животновъди с породни животни се отказват. Тенденцията е от няколко години, но сега е направо плашеща. Осезаем е спада в броя на регистрираните земеделски производители през последните години. Същата е тенденцията и при бройките животни. За да се случва това, значи има нещо дълбоко сбъркано в системата.
Практиците с действия показват твърде ясно, колко цъфти и връзва в цветя и рози родното животновъдство.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #343 on: April 11, 2018, 20:25:31 PM »

Понеже горе-долу наистина се познаваме, предварително предположих, че няма да се стигне до конкретика.  Wink
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #344 on: April 12, 2018, 03:56:38 AM »

При цялата конкретика която изписах, да твърдиш, че няма конкретика някак заприлича на сирийски казус.
Май предварително си си наумил отговори, които очакваш да получиш. И всичко друго, включително обективни факти, не ти носи удволетворение.
В наши дни това се превърна в масова тенденция - от междуличностните до междудържавните отношения.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 ... 21 22 [23] 24 25
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM