Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: ПЛАН за изложбите на МАКК за 2020г.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. August 04, 2020, 20:18:35 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 23 24 [25]
  Print  
Author Topic: Проблеми на българското животновъдство  (Read 114554 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3093« Reply #360 on: April 18, 2018, 19:50:40 PM »

rex,  пак увъртания. Що не си станал адвокат.  smile
А въпросът бе и е пределно ясен и пределно принципен.
Благодаря все пак, че отново потвърди, че вкарване на куче фантом в регистър, за теб е незначителна подробност от пейзажа.
По важно ти е дали чистопородна кучка е родила на 14 или 24 месеца. Не че това би променило нейната породност, тип или генетика.

Мога да пиша доста и за героите в онзи форум, но не ми се занимава. Факт е, че за една група начинаещи в кучкарлъка Н.Събев бе като господ. Но след като попрочетоха това онова се взеха твърде насериозно в ролята на експерт алабайчици и се изживяха като властелини на последната инстанция. Работата стана като онази за пилците и кокошката. И свидетели на тази еволюция бяхме няколко човека от МАКК, пишещи тогава в онзи форум. Бяхме поканени във форума за взаимна подкрепа, както и за контрапункт. Като хора с вече извървян път и изградени позиции в сферата на съхранение на аборигенна порода куче.


п.п. разбирам, че коментарите ми на факти, които не допадат на отсрещната страна... не са коментари
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1466« Reply #361 on: April 18, 2018, 20:52:21 PM »

     Атила, аз какъвто е трябвало, съм станал. Нямал съм никога дилемата да искам едно, да уча за второ, а всъщност да работя трето. И да стана специалист по нищо.  smile
     Много ми е интересно дали ако застанеш лице в лице с „алабайчиците от последна инстанция” би им казал тези си впечатления в очите? Лично аз се съмнявам.   Най-малкото, щото докато имаше контакт с тях, не съм те чул да го правиш. С част от тях поддържам отлични отношения и винаги се радваме да се видим. Това са хора, които специално ти сигурно отдавна си забравил как изглеждат дори. Което явно не ти пречи да им спрягаш определения...
     Н. Събев беше новатор в много отношения и по-конкретно като документация и пълен запис на развъдния процес. Доста утвърдени днес организации могат само да се опитват да го достигнат, както стана въпрос. И откъмто безкомпромисност в бракуването, поне до един момент. Лично аз не съм видял след този период някой да прави това. На практика де, щото на думи са бая. За сметка на това, не един и двама се възползваха от благоволението му по онова време. Кой можа изкопчи безплатно куче, кой облажи спонсорство... Ако бях се възползвал от тази опция – а можех, защото имах предложение да си взема куче за отглеждане от развъдника по мой избор (без Нур Бек), може би (пенсионирания вече) Довлет Бабур щеше да спи в краката ми, докато пиша това. Ама кво да правиш, разни хора - разни идеали ...
     Сефте научавам, че си бил поканен специалист. Тогава всички бяхме с впечатление, че споделяш конкретната кауза. Сега става ясно, че си бил страничен наблюдател. Странно ...
     На мен ми е важно да се спазват правилата. Както да няма кучета фантоми, така и кучила, припознати с клубна принадлежност 4 (четири) години след раждането им. С фигуриращото на страниците на този форум обяснение, че не е проблем документите да се попълнят постфактум. Или пък с една информация на хартиен картон, а пък с друга в електронния носител, което също не е ъ-ъ-ъ проблем ...
      Когато извадиш цифри срещу моите цифри, с удоволствие ще коментирам кое е правилно и кое не. Защото така е редно. Другото е въздух под налягане.

     ПП Атила, с последните си няколко поуста, всеячески се стремиш да разбиеш представите за себе си, които така системно си създавал през годините. Наистина се учудвам ...
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3093« Reply #362 on: April 19, 2018, 00:51:28 AM »

rex, радвам се, че си постигнал личната нирвана.  Wink
Нямам намерение да ти вадя цифри и да си ги мерим. Не са ми специалност. Намирам удоволствие в друг тип занимания, свързани с пряка работа на терен и реална работа по съхранение на породи и линии. Цифрите оставям на такива като теб. Както вече ти писах, като излезе публикация на анализа на данните в РК, ще може на воля да обсъждате с автора и кое как и защо.
Получава се както в изкуството. Художника създава картина. След него идват арткритикът и изкуствоведът, които анализират, броят, мерят, тълкуват, спорят, извеждат теории... Вероятно им се ще да дискутират тезите си с художника. Някои от тях дори са готови да му се обидят за това, че не си е зарязал работата за да слуша задълбочено анализите им. А през това време художникът просто създава своята следваща картина. Това го интересува, в това е добър и го прави.

Не си спомням да си присъствал на мои разговори с алабайчици, камо ли пък да чуваш какво си говорим, за да даваш мнение. Впрочем с теб дори не се познаваме визуално. И не спрягам определения, а споделям наблюдения. Има разлика.

Каузата Каракачанско куче и каузата на Събев за чистопородния азиат имаха допирни точки и можеха взаимно да се подкрепят в проект за нормализиране на кучкарството в България. Поради това бяхме поканени да се включим във форума на Мартен. Който пък бе създаден след като БРФК тотално овладя форума dog.bg и започнаха да трият всичко, което застрашаваше кривата партийна линия. Както се знае от историята, опита за организиране на нормална кинология не се получи по различни причини. Кинтолозите-професионалисти се оказаха по мотивирани и по-организирани да пазят статуквото от опозицията на хобистите. И те така. Има много неща дето тепърва за сефте ще ги научаваш.

Ако ще си мерим офертите за азиати подаръци от Събев има бая да ме гониш в отказите. Трябваха му няколко години за да се убеди, че на каракачанкаджиите азиат няма да успее да пласира по какъвто и да е начин. Кучетата му бяха от каймака на породата САО/Алабай , но никой от нас нямаше намерение да сменя породата. Впрочем така и не разбрах навремето защо ти не си взе(купи) типично куче от Мартен, а би път при въдчик в Централна България.
За съжаление безкомпромисността в селекцията на Събев бе прекалена и както всичко прекалено, не доведе до добър край. Работата с аборигенна порода изисква друг подход. По-мек, по-бавен и внимателен. Особено пък ако се работи с порода в застрашено състояние. И това многократно го дискутирахме в онзи форум. Но натурата на Събев бе друга. Той се захваща с някакво хоби, интензивно работи, стига до върха и губи интерес. След което захваща друго занимание. Доколкото разбрах сега интереса му е в друга посока и може да е постигнал забавяне в темпа. Тъй де. От дистанцията на времето може да се оцени различният подход при работата с Каракачанското куче и Алабая. Както се вижда Каракачанските кучета продължава да ги има и са доста повече от тогава. При това дори и конкурентите ни възприеха  голяма част от нещата за които говорехме и пишехме още тогава. При алабаите нещата не се случиха. Липсваха хора, както тук, така и в Русия, които да са готови да обърнат гръб на системата FCI заради самата порода. При това идеше реч за хора с много-добри и отлични финансови възможности. Още тогава ги предупреждавахме, че компромиси от сорта, няколко човека да гледат чисти линии  Алабай, но в рамките на FCI породата САО, няма да предпазят тези линии от претопяване в мелезираната шоу и биткаджийска популация.
Това е същото като случващото се масово с българските породи селскостопански животни. Но за него вече писах в по преден пост. re.п.п. Никой няма власт над чуждите представи. Така че дали в нечии субективни представи вчера съм такъв, а утре онакъв, не променя обективната ми същност.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1466« Reply #363 on: April 19, 2018, 11:01:59 AM »

     Вярно е, че сефте научавам някои работи. Наистина не знаех, че си бил привлечен под формата на тесен специалист-консултант за спасяване и развитие на Туркменския алабай (у нас и в Русия). Но явно както сам споделяш, дори ти не си успял да възкресиш тази порода, най-вече поради факта, че си бил заобиколен от фенгрупа-клюкари и развъдчик без необходимите качества. Но пак ще се повторя - интересното е, че когато форумното общество на marten.bg действаше, не съм чул от тебе да излезе публично дори една такава дума - нито срещу форумните ти колеги, нито срещу така щедрия тогава домакин. Значи или тогавашната или сегашната ти позиция е откровено лицемерна – коя от двете (или и двете), предполагам че единствено ти знаеш отговора.
     То това не е и първия такъв случай. Собственикът на развъдник Аркан, беше обявен от тебе за „малко шантав”, след като си позволи да изкаже мнение но някои въпроси. След отделянето на хората в НОКК, същите станаха измамници и аматьори. Интересен е случая със Захари, който докато заемаше поста председател на организацията, бая „бивш приятелски огън” отнесе. В момента, в който го освободи – огньовете угаснаха. И щом казаните спряха да врат – зад завесите започна наново калесване. Морков-тояга, морков-тояга, където и ако сработи. Ако не – вадим наново саждите. Дето се вика – евала на такова принципно отношение! Същото стана и с Огнян, който докато беше развъдчик към МАКК, беше точен колега и всичко както трябва. После нивото му рязко спадна до „кръчмарско бълване на безсмислици”, ако не бъркам точните цитати. Сега и аз станах „клюкар” - и то за неща, за които години наред ми се говореше колко принципна и честна позиция съм заемал. Интересно е кой ще бъде следващия, претърпял метаморфозата от свестен човек (когато е удобен) до шантав кръчмарски клюкар (когато вече не е).
     На фона на така очертаното дилетантство, човешка низост и безхаберие, сал ти изпъкваш с твоя професионализъм и безкористност. И както става ясно, никога не си грешил в дългогодишната си киноложка кариера. Е, регистрирана порода още няма. Но затова естествено и винаги някой друг е бил виновен –  Попов, Драганов, Стоев, Георгиев, Панайотов. Дори когато се отделят в свой си проект, вместо да спрат да ти пречат, те стават още по-виновни. А породата е все така непризната. Но явно както казваш – аборигенния материал е такъв, че с него трябва да се работи бавно. Без значение колко брилянтен и безгрешен е даден кинолог. В която светлина 30 години работа явно са крайно недостатъчни, трябва още време и вероятно към края на 26-ти век работата ще заспи на три без коз.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3093« Reply #364 on: April 19, 2018, 11:31:57 AM »

rex, с изопачаване на писани думи и съчиняване на сценарии ли реши да ми опонираш на последния пост?
Ето, че сам си дал нагледен пример за клюкарстване. И не само, че не ти прави чест, но показва на повърхността една иначе старателно прикривана жлъч зад маската на "коректния статистик".
Със същия йезуитски плам утре може да ме обвиниш и за случая в Солсбъри. А защо не и за конете на Пищелов.
Жалък опит.. изключително жалък.

А темата бе  "Проблеми на българското животновъдство".
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 ... 23 24 [25]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM