Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Юбилейна изложба на български породи кучета, 24 септември 2022г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. July 15, 2024, 08:04:24 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 63 64 [65] 66
  Print  
Author Topic: Общество: размисли, чувства, позиции  (Read 390112 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #960 on: January 18, 2023, 15:17:50 PM »

ПАСТЪРМА ПАТРИОТИТЕ

Мартин Карбовски
09.01.2023

линк към оригинала: https://www.lentata.com/pastrma-patriotite

Един от Ботевите четници след слизането от кораба “Радецки” се е напил и не можал да продължи с четата - останал при виното в село Козлодуй. Невинна и прекрасна история - христоматия на нашенството.

Този тип предателство, да не си свършиш работата, да паднеш пиян, вместо убит в бунта - това е най-лошото предателство. Това са пастърма патриотите. Безполезността, закичена със знаме. Предателство от неумение. Клетва под условие, че съм слаб.

Пастърма патриотът е театрален бунтар пред своя публика, той е този, който казва на войводата си: аз турчин не съм търпял да ме командва, та ти ли ще ме командваш.

Пастърма патриотите са еднакво вредни - като предателите и безполезни - като самия враг неубедими в нищо.

И тук не става дума даже за велики дела.

Това е част от нашата липсваща естетика на отношенията. Верността, честта, великите ни идеи, култът, ритуалите ни - там нещо липсва. Или се е настанил нашия тотем - Богът, който предава идеята - не толкова, защото той лош и покварен Бог, колкото е слаб - и поради това оказал се в неудържимо съзаклятие с Дявола.

Пастърма патриотите са тези, които прецакват делото, но имат далавера след това.

Пастърма патриотите са тези, които най-много се карат с другарите си, бият се в гърдите, но като тръгнеш да строиш църква - няма ги.

Пастърма патриотите са тези, дето викат, че е по-добре нещо друго да се прави, нежели църква, нещо друго да се прави, нежели бунт, нещо друго да се прави - нежели да си разваляме рахатлъка с разни конфликти.

И целият този процес е пропит с бунтовни песни. Патетика. Портрети. Светини, готови за широка употреба.

През пастърмата е много трудно да си патриот, но такива стават все повече и все повече гласът на барутните патриоти не се чува.

Идеално време за пастърма патриотите е всяко робство. Чудесно време за пастърма патриотите е мекото робство, измислено днес от американците.

По време на това нежно робство пастърма патриотите овикват всички за бунт, но после не свършват народна работа и за пет стотинки.

Събират пари за шедьовъра на бунта, убедителни на маса, а после всички цъкат с език - защото са получили шедьовър на бунта от магазина за един лев.

Барутният патриот знае, че зимата не се излиза в гората. Но няма сезони за пастърма патриотите - чудесно време е и днешното - и зимата става за лозунги и отлежала пастърма.

Заради тях барутните патриоти като Ботев загиват нелепо и в сълзи. Пастърма патриотите, пропуснали кървавата сватба, стават депутати и министри, които не отпускат поборническа пенсия на Иванка Ботева.

Това е част от чудовищната анти-селекция на българското ДНК.

Всеки има в живота си пастърма патриоти - шумни и безполезни, кълнящи се и проклети, верни и лесно предаващи се - по уважителни причини. Предани никакъвци.

Нормалният българин днес е затиснат от битката на пастърма патриотите и анти-българите. Анти-българите са организирана и добре финансирана орда - срещу тях пастърма патриотите реват и провокират пастърма революции, а за тая грешна България един от тях една работа не иска̀ да свърши.

Дори истината не се казва. Дори легендите - за Левски, за Ботев, за Раковски и за историята - днес така са разказани от пастърма патриотите, че да се угоди на днешния Султан, отвъдморския Баязид.

Например, че Ботев телеграми на Парижката комуна не е пращал, но пък срещу Русия е говорил. Такива неща.

Това си мисля тия дни, това мира не ми дава. Просто много тъга и хлад навява от Околчица днес, много тъга.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #961 on: January 26, 2023, 18:25:12 PM »

„Преди светът се управляваше от умните. И това беше много жестоко. Умните принуждаваха простите да учат. На простите им беше тежко.
Сега светът се управлява от простите. Това е честно, защото простите са значително повече. Сега простите принуждават умните да говорят така, че да е разбираемо за простите. Ако простият не е разбрал нещо, това е проблем на умния.
Преди страдаха простите. Сега страдат умните.
Но пък страданията станаха значително по-малко. Защото умните стават все по-малко и по-малко."

Михаил Жванецки
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #962 on: January 31, 2023, 15:59:55 PM »

Лесно е

Илън Мъск е руски бот.
Тръмп е руски бот.
Всеки, който изкаже мнение, различно от позволеното, е руски бот.
Всяка критика към правителството е хибридна руска атака. Всяко съмнение, подозрение  или недоверие към властите е плод на зловредно влияние на руска демонична пропаганда.
За всичко са виновни руснаците и може да оправдаете всяко ваше действие с тях. Войни за ресурси, издевателства в близкия изток, наши диктатори в Африка и Ю. Америка, 800 бази, постоянни инвазии... Всичко това е оправдано, щото ако посмеете са засегнете темата за безумните двойни стандарти и лицемерие, сте... точно така. Рубладжия. Руски трол.  Не го правете.
Ако кажете, че бунтовниците в Сирия са наети ислямисти и изверги, вие сте руски бот. Дори роднините ви да са там и от първо лице да разказват. Ако възразите и опишете погнусата от това, че САЩ са незаконно окупирали 1/3 от Сирия и точат 66000 барела на ден, ще ви нарекат асадист и руски бот.
Руски бот. Руски бот. Руски бот. Лесно е.
Дори темата за глобалното затопляне пак руснаците са виновни. Не искате да ядете сочни червеи и насекоми. Руска дезинформация, вкусни са, колко рубли взимаш да казваш обратното, а?
Транссексуални атлети предимно в женския спорт, в женските съблекални и тоалетни? Да, пак руска дезинформация.
Не трябва да мислиш, всичко е смляно на готово. Няма главоболия. Крещиш на всички несъгласни, че са руски ботове и готово. Не трябват аргументи. Не ти трябва да имаш мнение, доказателства.
 Бъди послушен, избери силните на деня,  с възвишените, с богоизбраните, красивите, умните. Всички заедно сме силни срещу лошите и ще смажем, затворим, накажем, размажем всички руски ботове и вредни тролове. Ще ги елиминираме! Да живее свободата и просперитета!


Daher Farid Daher - Lammoth
facebook


Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #963 on: February 01, 2023, 17:56:46 PM »

Няма ли нещо пропутлеристко за препечатване от Милко Калайджиев или поне от Митьо Пищова?

Като е тръгнало на мастити автори с железни аргументи ...  biggrin biggrin biggrin
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #964 on: February 03, 2023, 00:30:44 AM »


Паветните хора си мислят, че като критикуваш империя А, това значи, че я мразиш, или че си платен от бившата империя Б.
Аз не мразя империя А. Напротив, харесвам я. Но без критики тя ще се превърне в бившата империя Б. Ако вече не е станала такава.
Ще ви кажа какво мразя. Онези лицемери, които са били сред най-привилегированите по време на властването на империя Б, които са били нейни хрантутници, а сега те и децата им мазно се умилкват в краката на днешните силни от империя А, готови са да оближат мръсотията между пръстите им, за да не изгубят привилегиите си.
Това са безполезни, безволеви паразити, безочни, безскрупулни, бездарни, които нямат собствено мнение, нямат чест и достойнство, не са способни да оцелеят без закрилата на господар. Те затова са толкова злобни, агресивни и елементарни. Затова всички звучат еднакво, еднакви епитети, мемета, еднаква реч, дори еднакви възклицания и поведение.  Те нямат мнение. Не са способни да мислят, умират от страх да не бъдат канселирани, да останат на сухо.
И когато гледаш как същите лепкави, мазни плужеци се появяват и чакат кокалчето си от новите им господари, някак отвътре ти идва да заемеш обратната позиция на тяхната, за която те получават бонбонки. Погнусен и отвратен от смразяващата им сервилност и къса памет. Сами си вярват, че не помним какви са били.
И когато се опитваш да балансираш поне малко системата, съвсем логично е да изглеждаш като враг на империя А, хвърляйки тежести в другата везна. Ако смениш местата на А и Б, пак ще го правим. Напук на пиявиците и змиорките.
Поне да не се сгромоляса везната.
Това са пиявици, които превръщат всяка система, дори най-перфектната, в антиутопия, в тоталитаризъм. В тоталитаризм на мнението, не искат никакво противопоставяне или несъгласие. Човек от камък да е, пак ще го издразнят двойните им стандарти, лицемерието и сервилността им.
А появат ли се нови сили на хоризонта, те първи се "преориентират".


Daher Farid Daher - Lammoth
facebook
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #965 on: February 03, 2023, 09:43:05 AM »

     Интересен нов "информационен официоз" се налага в последно време на страниците на този форум. Представян явно като безпристрастен анализатор и налаган с цел да замени поизхабения,но за сметка на това изключително бездарен и незапомнящ се с нищо Карбовски.
     Но, да погледнем малко по-задълбочено що за птица е "безпристрастния" аналитик, налаган така ударно напоследък тук. Публикувам няколко хайлайта от негови "анализи". Източник: www.novini.bg

     Цитат от статия, озаглавена "Либералчета по цял свят ламтят за нови войни":
"... Проблемът ми е с отвратителното мазно лицемерие на безмозъчните кръвожадни платени от НПО-та либералчета на Запад,
които по команда отново започнаха да излизат по улиците на Европа и Америка, с цветните им знамена и искания за военна намеса в Иран.
Заради забрадки на жена, кюрдка, която е починала в безкрайно съмнителни обстоятелства..."

     Цитат от статия, озаглавена "Кога градските либерални гъби получават оргазми?":
"...Когато обаче отгледаната от лесбийки Сана Марин, настоящ премиер на Финландия, излиза да купонясва, въпреки знанието, че е била контактна с болен от ковид, нарушавайки собствените й разпоредби за локдаун,градските либерални гъби получават оргазми, щото тя е от "нашите"..."

     Публикуването на "произведения" от подобни "автори" ми се струват проява на лош вкус, най-меко казано. Ако това действително е лош вкус, а не е нещо друго ...
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #966 on: February 03, 2023, 11:03:14 AM »Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #967 on: February 07, 2023, 15:42:27 PM »

Ситуацията в северозападна Сирия е доста тежка.
Някои градове буквално са сринати изцяло, почти нищо не е останало от тях. Градове като Сармада, Джандерис и Харем са сринати до основи. В Алепо са се срутили около 90 сгради.
Отслабените конструкции след войната и стари сгради на стотици години стават лесна плячка на постоянните трусове (над 40 досега).
Сирийските власти съобщават за 500 загинали, а от бунтовническите райони се споменават за 700, което прави над 1200 жертви.
Поради наложените санкции и ембарго е невъзможно да се пратят пари на роднини по банков път, на нито една банка в Европа не й е позволено да работи със Сирия. Сирийските граждани без друго гражданство дори не могат да си отворят сметки.
ЕС и САЩ забраняват вкарването на множество лекарства, медикаменти, техника, дори превързочни материали в Сирия, налагат наказания на всеки, който го направи.
САЩ е окупирала територията с петролните находища и жито, и сега масово сирийците измръзват от студ, нямат хляб, хиляди са останали без покрив след земетресението. На някои места има ток само по 2 часа на ден.
След всичката мъка, болка, разрушения сега идва и това, хорага са отчаяни до крайна степен. На всичкото отгоре се случи в непоносимо студено време, 4 часа сутрин.
Десетки мили притеснени  хора от България и други места ме питаха днес как могат да помогнат, за което много съм благодарен, тук е пълно с добри хорица, но честно казано идея си нямам как да стане без да нарушите европейските разпоредби. От години ни е трудно да пратим дори долар на роднините ни в Сирия. Видях доста отворени сметки от Германия, Франция, Русия, но не знам произхода им и не мога да препоръчвам непроверени пътища.
Помощи за Сирия са пристигнали чрез самолети от Русия, Иран, Ирак, ОАЕ и Индия. Крайно време е европейските лидери вместо само да говорят за да излъчват фалшиви добродетели, да махнат поне санкциите, за да може други държави да помагат. Тези санкции убиват повече хора и от земетресението. Послушайте обикновените честни европейци.
Съжалявам за критиките, но това е вече нечовешко. Поне за първи път чувам топли думи от двете сирийски страни, за първи път от началото на войната. Най-накрая всички си спомниха, че са хора, а не кукли на конци, дърпани от чужди кукловоди.


Daher Farid Daher - Lammoth
facebook
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #968 on: February 13, 2023, 15:26:19 PM »

Днешният "патриотизъм" би възмутил предците ни


Днес значимо малцинство от много шумни българи изразява своя патриотизъм чрез отчаяни опити за запазване на миналото или направо за връщане в него. И си давам сметка, че само преди едно столетие патриотизмът е бил стремление към бъдещето - извисяване, а не свличане.


Седя и пиша в наследствената си къща, строена някъде около Съединението, в село Миндя. Зад гърба ми бумти джамалът (зидана печка - б.р.), навън е сняг и около минус 5 градуса. На варосаната лятос стена отсреща гледам точно 16 индивидуални и групови снимки на моите селски предци, правени някъде между 1910 и 1932 година. Снимани са, разбира се, с дагеротип, пристигнал от града с файтон. Това е само половината от родата - бащината, но и тя е достатъчно показателна.
На жълто-кафявите снимки не виждам нито цървули, нито пояси, нито дори калпаци или потури. В своето всекидневие те са били и с цървули, и с потури, понякога и с пояси. Орали са, жънали са, прехвърляли са тор, ставали са по втори петли да запалят огъня и да издоят животните. Но в случая те са пред фотографа художник, пристигнал от града. И се обличат "алафранга" - така, както знаят, че е редно "пред хората". Виждам ботуши, ниски и високи трандафори, костюми с жилетки, тук-там по някоя вратовръзка и бомбе. Жените са в рокли с дантели покрай шията, с бухнали рамене и тесни ръкави, завършващи с половин дузина ситни копчета.


Посланието е ясно: "Ние сме европейци"

Посланието към публиката - и тогавашна, и бъдеща - е ясно: "Изкарваме си хляба като селяни, но сме европейци". Стремят се да постигнат трайно европейските стандарти и го правят, когато в края на 1920-те години се замогват. Стремително преобразяват ориенталско-селските си къщи в такива, които максимално се доближават до градските образци в съседните градове Елена и Велико Търново. Извеждат животните от мазите и ги заселват в обори в края на двора. Затварят оджаците (огнищата - б.р.) с джамали и камини, донесени като ноу-хау от Австрия. Сменят наровете с изрисувани железни кревати на "Братя Габровски - Русе 1928 година". Престават да се завиват с черги и внедряват одеалата. Тъкат ленени чаршафи и покривки. Изнасят кръглите ниски масички (сании) и трикраките столчета към летните кухни, а в къщата сядат на високи столове и високи маси. Престават да ядат с дървени лъжици от една и съща паница и минават към индивидуални чинии и тенекиени прибори.


От панаирите в Солун и Одрин носят огромни картини със сцени от германския - не руския, турския или египетския - романтизъм. "Шильонският затвор" е големият хит на онова време. Освен този панаирски шедьовър, аз конкретно съм наследил и картина, изобразяваща сцена от "Хензел и Гретел" - а не от сказанията за Настрадин Ходжа или за Иля Муромец например.


И продават ниви, за да изучат децата си, така щото те да не се обличат "алафранга" само за пред фотограф художниците.


Днешният "патриотизъм" би ги възмутил

Точно мъжете на кафеникавите снимки пред мен, както и техните бащи, са изразявали патриотизма си, като без колебание са отивали на война, за да пазят земята на дедите си и мечтите за децата си. Впрягали са биволските каруци, казвали са "Сбогом" на челядта и са тръгвали. При връщането си не са позволявали никой да ги доближи, преди да се съблекат голи на двора и да изгорят дрехите си, пълни с фронтови въшки. Без никакво страхопочитание са се били по фронтовете срещу Великите сили: Турция, Русия, Англия, Франция, Германия. И въпреки всички политически катастрофи, последвали войните, са опазили територия, не много по-малка от Англия. При първа възможност са се разделяли с потури, пояси, калпаци и цървули.


Тези хора ни завещаха една европейска България, почти равна по територия с Англия, макар с население, доста по-малко от Лондон. По тази голяма държавна територия мерим техния патриотизъм. "Патриотизмът" днес би ги възмутил. Вероятно щяха да обявят неговите следовници за някакъв тип примитиви, диваци.


За разлика от предците си, днешните "патриоти", за да се покажат "пред хората", навличат потури, криво-ляво връзват някакви цървули, омотават се с пояси. Презират всичко европейско и извисяващо, към което са се стремили почтените хора преди сто и повече години. Не би им хрумнало да жертват себе си във война за защита на родна територия. Убедени са, че някой - предимно Русия - ще ги пази. И, за разлика от скромните си предци, които са работели и воювали без шум и претенции, сегашните вдигат врява до небето, за да бъдат забелязани и признати.


Погледнете скулптурната композиция "Те победиха" на Иван Лазаров от 1912 година, после погледнете снимка от "Леденото хоро" в Калофер. Веднага ще схванете разликата.


Вгледайте се в кафеникавите снимки и се запитайте...

По-лошото е, че на ниво висша политика този потурнашки патриотизъм върши големи бели за цялата нация. Да вземем вседържавния порив "Да запазим въглищата!".


Въглищната енергия е двигателят на Индустриалната революция в Европа от началото на 19-ти век - по време на последното поколение българи, показващи се и "пред хората" с потури и цървули. Когато, сто години по-късно, в селата са се качвали на железни легла и високи столове, в Европа започва преходът към течни горива и към двигатели с вътрешно горене, наследили конската и биволска тяга.

Днес сме в преход към производството на енергия от слънце, вятър и приливи. У нас обаче онези, които слагат потури по тържествени поводи, надигат вик: "Европата иска да ни вземе въглищата! Няма да си ги дадем!". Да не говорим, че преходът към дигитални технологии отдавна е завършен, но българските политици с потури направиха всичко възможно да гласуваме с хартия и в никакъв случай да не бъдем улеснявани с дистанционно гласуване по интернет.


Имам въпрос. Нали, драги, сте патриоти? Защо не седнете пред стената с кафеникавите снимки на достойните си предци и не си спомните за какво са мечтали, за какво са се борили, като какви са се виждали, какво са искали за децата си? Разгледайте ги снимка по снимка. Вгледайте се в техните лица. И си задайте онези въпроси, които си задава всеки истински патриот: Достоен ли съм за тях? Разочаровах ли ги? Щяха ли да се гордеят с мен? Или щяха да ми сгреят врата с тежка десница?


Нямате стена с дагеротипни снимки на достойните си предци? Е, тогава наистина не ви остава нищо друго, освен да нахлузите потурите и да викате: "Долу Европата".

Евгений Дайнов, Дойче веле
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #969 on: February 19, 2023, 12:35:12 PM »

Цивилизования свят с бодра крачка се разболява от "македонския вирус".
Лондон беше пръв, Ню Йорк го последва...
А на човек му иде чак да запее " Луно, луно, земьо...

---------------------------

Нюйоркският музей на изкуствата започнал да "де-русифицира" художници и картини и да брои "руски" художници за "украински". Тримата "украински" художници, които били "де-русифицирани" са Архип Куинджи, Иван Айвазовски и Иля Репин.
Архип Куинджи е потомец на понтийски гърци, роден е в Мариупол, град, кръстен на Мария Фьодоровна, съпруга на руския император Павел I. Градът е бил част от Руската империя и тогава нямал нищо общо с Украйна. Прекарал детството си в Таганрог, Русия. Говорил е руски, завършил е в Санкт Петербург, където е преподавал, и където е починал. Архип е бил близък приятел на Менделеев.
Иван Айвазовски е от арменски произход, роден е в Крим, отново тогава част от руската империя. Семейството му бяга от Турция. Завършил е в С. Петербург. Главен художник на руската флота, а от Антон Чехов тръгва популярната фраза  "достойно за четката на Айвазовски“. Придружавал руския император Николай I, близък приятел е бил на Гогол.
Иля Репин е роден в областта Харков, баща му е служил в руската армия.  Близък приятел е бил на композиторите Глинка и Мусоргски, както и с Лев Толстой. Рисувал портретите на Иван Грозни. Говорил е руски. Завършил е в Петербург.
Патрон и на тримата е бил московският бизнесмен Павел Третяков.
---
Оставам преценката на вас какви са били, обаче започва да става доста потресаваща злобата. Тъжно е. Това е прекалено. Ясно е, че можеш да считаш някого за враг, обаче не слизай на ниво гьобелсова пропаганда.
Оставете изкуството настрана.
Особено когато имаш  800 бази по света и самият ти си окупирал чужди държави.

Daher Farid Daher - Lammoth

-----------------------------------


Представям ви тримата гореупоменати руски художници с най-известните им шедьоври и с портрети направени им от техни приятели художници като Крамской, Тиранов и Серов.

Архип Куинджи, След дъжда
И.Н. Крамской. Портрет на Архип Куинджи


----------------------

Иван Айвазовски, Деветият вал


А.Тиранов. Портрет на Айвазовски


---------------------

Иля Репин. Иван Страшни(грозни) убива сина си.


В.Серов. Портрет на Иля Репин
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #970 on: February 19, 2023, 19:26:24 PM »

     Апостоле, Апостоле, за какво си се борил ти, а какви кухи лейки обитават сега територията, за която ти си копнял да стане чиста и свята република!
По тяхната логика, щом ти си бил роден в пределите на Османската (тогава) империя, най-вероятно си бил отоманец, а  не българин. Като се прибави това, че свободно си говорил турски, феса ти е в кърпа вързан, според тях...

     ПП Да е само Мунчо - с мед да го намажеш. Ама те са армия от Мунчовци, която ни знае де отива, ни какво иска. Ама го иска ...
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #971 on: February 21, 2023, 15:18:56 PM »

Чистата и свята република си е останала само като копнеж на отделна личност. Чийто идеализиран образ е въздигнат години след обесването в национална икона. Икона, с която да се кипрат по празници, но да игнорират в делници. Икона, която да ползват като "смокинов лист", когато имат нужда от демонстрация на патриотизъм.  Истината е, че мнозинството тогавашни(а и сегашни) българи не са си представяли и желали чиста и свята република. До днес все търсят да са нечии верноподаници. В махалата, в селището, на партията, в администрацията, на актуален "Голям брат". Дали ще ги наречем "кухи лейки" или "празни кратунки", функционално те са добре приспособени да се носят по повърхността на всяко актуално течение. Според наклона, вятъра или фазите на луната.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #972 on: February 26, 2023, 13:42:37 PM »

Днес е Простена Неделя(Сирница, Прочка, Поклади, Ората копата)

"Различавайте човека от делата му. Тях дамгосвайте, него привличайте.
Не отричайте никому шанса да се покае, поправи и развие. С омразата си го гоните по пътя на злото. ЗАЩОТО:
Дори да победим с омраза – как после ще живеем с нея? ЗАТОВА:
Не клеймете тия, които не мислят точно като вас, като предатели, като платени, като комунисти и като каквото друго там си ненавиждате;
Не правете списъци с врагове – оставете тоя специалитет да си го ядат ония, които си го умеят;
Бъдете будители, но не будете никого силом;
И не размахвайте юмрук, а протегнете ръка.
ИНАЧЕ:
Ще заприличате на тях. И те ще победят завинаги…”


Кристиян Таков (07.11.1965 -11.07.2017)
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #973 on: February 27, 2023, 19:15:02 PM »

     Който е гледал "Моралът е доброто", може с твърда убеденост да заяви, че цитиране на негово мнение в дискусия като тази, в доказване тезата на страна като тази, е откровена перверзия ...

 
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
В. Динчев
Administrator
Full Member
*****
Posts: 138


« Reply #974 on: May 06, 2023, 20:09:36 PM »

ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН
на всички именици и всички християни, които го почитат!

ЧЕСТИТ ХЪДЪРЛЕЗ
на всички мюсюлмани, които го почитат!
Logged
Pages: 1 ... 63 64 [65] 66
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM