karakardam
Jr. Member
|
|
« on: September 08, 2009, 18:29:02 PM » |
|
Преди час приятел ми се обади, за да ми прочете прелюбопитен плакат - обява: (предавам смислово) "На 26.09.2009 Община Карлово, местна инициативна група "Калифер войвода" от Калофер, Национална асоциация на зооинженерите (разбирай Коцетожелевата), Организацията за автохтонните породи ?? и Националната асоциация на животновъдите (разбирай Бойко Синапов) и МЕЖДУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЯ КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ организират 4ти Национален празник на местните породи. (Каракитане и Сидере - пасти да ядеме с нашите дни на агробиоразнообразието). Програмата включва - представяне на: БЪЛГАРСКО СИВО ГОВЕДО!!!!!!!!!!!!!!! (при положение, че на АРМАПБ замалко да ни вземат лиценза - такава порода нямало) представяне на КАРАКАЧАНСКОТО КУЧЕ - СВЕТЛИН СТОЕВ.... и тук идва и истинската гадория: представяне на Каракачанската овца - проф. Десимир Неделчев. Последният е признат авторитет сред познавачите, развъдчиците и консерваторите на местните породи, активен съмишленик и почетен член на АРМАПБ, ревностен защитник на каузата на МАКК. Преди време имената на двама доказани специалисти овцевъди бяха намесени по подобен начин в машинации на Желв и Тихомирчетата. Е, да му се не види, защо МАКК и АРМАПБ не вземат да се научиме да правиме такива неща - колко по-лесен щеше да ни е живота, а и животните ни щяха да са всеобщо разпространени - от Силистра до Стара Загора, през Кърджали, та чак до на майната си..............................
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #1 on: September 09, 2009, 23:46:25 PM » |
|
Бойко занеш добре, че има хора дето не могат да родят нищо свестно и за това компенсират с присвояване на чужди идеи, инициативи и дейности. Това са ги учили и това правят. Въпросният така наречен "празник на местните породи" край Калофер бе сътворен от тогавашният шеф на ИАСРЖ Желев по принципа чул-недочул ама вдигнал крак белким го подковат и него. На полянките в местността Паниците се показват добитъци всякакви, но не и местни породи. Важно е масовка да има и да се отчете дейност. Оригиналът всъщност се казва Европейски ден на Агробиоразнообразието и е инициатива на SAVE foundation(Фондация за опазване на породите и сортовете в Европа). Европейският ден на Агробиоразнообразието се отбелязва в европейските страни по инициатива на националните партньори на SAVE foundation и местните им партньорски организации. В България "EAD" бе отбелязан за първи път през 2005г. от БДОБР Семпервива(нац. партньор на SAVE) и АРМПБ(най-голямата развъдна асоциация за местни породи). През настоящата 2009 година Европейският ден на Агробиоразнообразието ще бъде отбелязан съвместно от българските неправителствени организации и асоциации работещи наистина за опазване на нашите автохтонни породи.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #2 on: September 10, 2009, 00:11:25 AM » |
|
Ето снимки от "празника на местните породи" край Калофер. Публикувани са в календара на ИАСРЖ. Ей това са породи! ! ! Сн.1 Надписана "Каракачански кон". Това в центъра определено не е дори кон, камо ли каракачански! Сн.2 Тези овце трябва да са порода "Средностаропланинска овца". Имам задачка към вас -белези на колко породи можете да откриете в тази безпородна маса? Всъщност това е стадо е от най-разпространената непорода у нас - "Среднопородна българска овца" .
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
petko
|
|
« Reply #3 on: September 21, 2009, 22:28:33 PM » |
|
мен ми миаза на муле ма пък е с редък цвет а?
|
|
|
|
USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
|
|
|
petko
|
|
« Reply #4 on: September 21, 2009, 22:32:00 PM » |
|
не шпрехам инглиш,къв е въпроса от анкетата
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #5 on: September 22, 2009, 18:43:43 PM » |
|
Споделям мнението на Петко че е кон и дума не може да става само е минало покраи конете
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
petko
|
|
« Reply #6 on: September 23, 2009, 20:05:48 PM » |
|
ааа тва си е твое мнение , ,лицхи си че рработиш в офис .кон в никакъш случаи ....даже дами го покажат как малко бозае от него
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
|
« Reply #7 on: September 23, 2009, 21:30:53 PM » |
|
Петкооу,както казваш бяло муле си е голяма рядкост.С години не бях виждала такова. Навремето в тука в АПК-то имаше две много щури мулета-малък и голям Гошо.Малкия Тошо беше един с миши цвят с челна ивица през гръбнака.20 дни с него дърпах сено,нали ни искаха дни да сме работили,пък карачарските от горското не ми ги признаваха незнайно защо.Та тва муле колко ядове ми създаваше,за 20 дни сигурно 15 пъти ме хвърли,веднъж ме ухапа.Да не говорим че доката връзвах кладните и то трябваше да е вързано,че не стоеше,бягаше си на обора.То като имаше някоя слива наоколо лесно,ама иначе си разнасях една кука от арматурно желязо с мен . Яки са иначе мулатата,ама са си шантави в повечето случаи.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #8 on: September 24, 2009, 10:45:32 AM » |
|
Е добре де може и мое мнение дае ама за офиса не позна далече съм още от него
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #9 on: September 24, 2009, 15:57:40 PM » |
|
Колкото до бозането мулето е кръстоска между мъжко магаре и кобила такаче е нормално да видиш малко муле да бозае от кобила
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
|
« Reply #10 on: September 24, 2009, 16:41:29 PM » |
|
Колкото до бозането мулето е кръстоска между мъжко магаре и кобила такаче е нормално да видиш малко муле да бозае от кобила а можеш ли да видиш да бозае от муле все ги буркам кое е муле и кое катър данди и аз имах две едното беше по голиамо и от кон и много иаваш(кат за тиах де) животно ,дръгото краино чамуш рита и предните и със задните крака и хапе ....неуловим казваше се ритлио за иакото немогат да семериат сконете ,но магалите казват така нахрани един ден муле и циал месец ще ти работи ,храни циал месец кон да ти работи ден,просто са по издържливи
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #11 on: September 24, 2009, 16:51:30 PM » |
|
Прав си неможе не се сетих за това
|
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #13 on: September 25, 2009, 11:38:47 AM » |
|
Много точно казано
|
|
|
|
|
|
|
karakardam
Jr. Member
|
|
« Reply #14 on: December 15, 2009, 15:03:31 PM » |
|
а кръстоската между поне 4 породи овце се нарича среднопородна. в зависимост къде се отглежда става съответно средно - старопланинска, средно - родопска, - силистренска, -тъбъдъпкьовска и прочие....
|
|
|
|
|
|
|
|