Bojko Dobrevski sbg
|
|
« on: May 13, 2012, 02:09:12 AM » |
|
позволявам си да пусна и аз една тема ,дали е уместна админа ще реши . има доста хора ЗА и ПРОТИВ това явление ,което се среща при някои наши кучета ,а именно допълнителния пети пръст . лично аз съм на мнение ,че щом го има като естествен белег при кучетата ни и то едвали се наблюдава в последните 20-30-40 г , то не би трябвало да се стремим да го премахваме.някой хора трърдят ,че пречел в работна среда ,но именно там се е запазил като белег през годините. ако на някой му е интересно или иска да изкаже мнение нека сподели .
|
|
|
|
|
|
|
pitbul
|
|
« Reply #1 on: May 13, 2012, 10:48:14 AM » |
|
браво Божко,и на мен ще ми е интересно,по запознатите да коментират по темата
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
|
« Reply #2 on: May 13, 2012, 11:25:40 AM » |
|
Това явление е факт и до ден днешен. По мнение на старите и по-наблюдателни овчари много често кучетата с голям и отвесно поставен пети пръст на костна основа формират по-масивни и здрави крайници. Кучетата със заперци, или двойни заперци(шести пръст), мамерци, вълчи нокът и др. са предпочитани и заради мнението, че са по-добри бойци с подчертана агресия и злоба. Не може обаче да се твърди, че проявата и наличието на гореспоменатия белег е сигурна гаранция за това. Има случай петият пръст да има два нокъта, това не означава шести пръст. Често кучета без пети или шести пръст са с видимо по-здрава костна структура. Мое мнение е, че не рядко това променя до известна степен и постановката на задните крайници. При някои породи петия пръст се маха дори и на предните крайници като състезателните хрътки, Уйпита например.
п.п. - Между другото при мен в момента има кучило с двойни заперци(шест пръста).
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
Johnny
Jr. Member
|
|
« Reply #3 on: May 13, 2012, 12:16:20 PM » |
|
По дискавъри в "Мръсна работа" гледах,че кучетата ,които теглят шейни в Аляска им ги махат,за да не се спъват.
Моя също има вълчи нокът и ветеринарят беше предложил да му го махат,но отказах.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #4 on: May 13, 2012, 13:57:45 PM » |
|
Не смятам, че нещата тук опират до хората и тяхното "ЗА И ПРОТИВШ", а до търсенето единствено на обективната ефективност при кучето, за всичко има разумно- практическо, функционално, генетично обяснение, не криворазбрано милосърдие или символика( напр. в съхранение на нещо "истинско и старо"). Никой не би могъл да даде точен отговор, кога и защо са се появили, мненията са противоречиви, особено при тези, които го определят като нужен. При вълците и т.н. протокучета не съществува, в наше време има породи, при които се среща и такива при които не, има такива при които е породен белег ,а при други е сериозен недостатък - не само екстериорен.
|
|
« Last Edit: May 13, 2012, 13:59:09 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
|
« Reply #5 on: May 13, 2012, 14:17:42 PM » |
|
Не смятам, че нещата тук опират до хората и тяхното "ЗА И ПРОТИВШ", а до търсенето единствено на обективната ефективност при кучето, за всичко има разумно- практическо, функционално, генетично обяснение, не криворазбрано милосърдие или символика( напр. в съхранение на нещо "истинско и старо"). Никой не би могъл да даде точен отговор, кога и защо са се появили, мненията са противоречиви, особено при тези, които го определят като нужен. При вълците и т.н. протокучета не съществува, в наше време има породи, при които се среща и такива при които не, има такива при които е породен белег ,а при други е сериозен недостатък - не само екстериорен. Според мен главно нещата се определят спрямо капризите на хората и за какво милосърдие става дума ,нещо не разбрах .
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #6 on: May 13, 2012, 14:26:44 PM » |
|
Не мисля, че е каприз да премахна петия пръст на кучето си, ако му създава проблем по време на работа?! Под "милосърдие" визирам срещите ми с хора, които за да не причиняват болка или неудобсто на кучето си, чрез опреративна намеса, не ги отстраняват, с което всъщност пак му причиняват болка и неудобство.
|
|
« Last Edit: May 13, 2012, 14:27:21 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #7 on: May 13, 2012, 15:17:12 PM » |
|
За всичките години край тези кучета не съм видял нито един случай заперец/вълчи нокът/ да се е разранявал при движение. Споделям лични наблюдения. Само при отделни кучета се случва нокътя на допълнителния пръст на задния крак да расте интензивно и да се завива на спирала или към възглавничката.
Впрочем иде реч не за пети пръст, а за развитие на пръст от първа фаланга на метакарпуса/съответно метатарзуса/ и следователно трябва да се отбелязва като първи пръст.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Алекс Христов
|
|
« Reply #8 on: May 16, 2012, 20:50:02 PM » |
|
едно новородено извънземно
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Habits
|
|
« Reply #9 on: January 23, 2013, 11:27:44 AM » |
|
За всичките години край тези кучета не съм видял нито един случай заперец/вълчи нокът/ да се е разранявал при движение. Споделям лични наблюдения. Само при отделни кучета се случва нокътя на допълнителния пръст на задния крак да расте интензивно и да се завива на спирала или към възглавничката.
Впрочем иде реч не за пети пръст, а за развитие на пръст от първа фаланга на метакарпуса/съответно метатарзуса/ и следователно трябва да се отбелязва като първи пръст.
Ако нокътя се завива на спирала, тогава какво е най-добре да се направи? Подрязване на нокътя през определено време според мен е голяма мъка, както за стопанина, така и за кучето...
|
|
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
skolev
|
|
« Reply #10 on: January 23, 2013, 11:30:33 AM » |
|
Ne e hich trudno s kleshti sekachki-na 2-3 mesetza vednuj..Spodeliam opit
|
|
|
|
|
|
|
NIKE
Newbie
|
|
« Reply #11 on: January 24, 2013, 09:39:14 AM » |
|
За допълнителните пръсти ще си позволя да изкажа личното си мнение.Аз ги харесвам и предпочитам.Старото ми куче беше с 5-ти и 6-ти пръст,а настоящото е само с 5-ти.Не ангажирам никого с личните си предпочитания.Поздрави!
|
|
|
|
"Когато мъдреца сочи звездите,глупакът гледа пръста му."
|
|
|
|