Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. October 07, 2024, 14:02:24 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Пети пръст  (Read 31204 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« on: May 13, 2012, 02:09:12 AM »

позволявам си да пусна и аз една тема ,дали е уместна админа ще реши . има доста хора ЗА и ПРОТИВ това явление ,което се среща при някои наши кучета ,а именно допълнителния пети пръст .
лично аз съм на мнение ,че щом го има като естествен белег при кучетата ни и то едвали се наблюдава в последните 20-30-40 г , то не би трябвало да се стремим да го премахваме.някой хора трърдят ,че пречел в работна среда ,но именно там се е запазил като белег през годините. ако на някой му е интересно или иска да изкаже мнение нека сподели .
pitbul
Sr. Member

« Reply #1 on: May 13, 2012, 10:48:14 AM »

браво Божко,и на мен ще ми е интересно,по запознатите да коментират по темата clap
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #2 on: May 13, 2012, 11:25:40 AM »

Това явление е факт и до ден днешен. По мнение на старите и по-наблюдателни овчари много често кучетата с голям и отвесно поставен пети пръст на костна основа формират по-масивни и здрави крайници. Кучетата със заперци, или двойни заперци(шести пръст), мамерци, вълчи нокът и др. са предпочитани и заради мнението, че са по-добри бойци с подчертана агресия и злоба. Не може обаче да се твърди, че проявата и наличието на гореспоменатия белег е сигурна гаранция за това. Има случай петият пръст да има два нокъта, това не означава шести пръст. Често кучета без пети или шести пръст са с видимо по-здрава костна структура.
Мое мнение е, че не рядко това променя до известна степен и постановката на задните крайници. При някои породи петия пръст се маха дори и на предните крайници като състезателните хрътки, Уйпита например.

п.п. - Между другото при мен в момента има кучило с двойни заперци(шест пръста).

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #3 on: May 13, 2012, 12:16:20 PM »

По дискавъри в "Мръсна работа" гледах,че кучетата ,които теглят шейни в Аляска им ги махат,за да не се спъват.

Моя също има вълчи нокът и ветеринарят беше предложил да му го махат,но отказах.
Ariman
Hero Member

« Reply #4 on: May 13, 2012, 13:57:45 PM »

Не смятам, че нещата тук опират до хората и тяхното "ЗА И ПРОТИВШ", а до търсенето единствено на обективната ефективност при кучето, за всичко има разумно- практическо, функционално, генетично обяснение, не криворазбрано милосърдие или  символика( напр. в съхранение на нещо "истинско и старо"). no 
Никой не би могъл да даде точен отговор, кога и защо са се появили, мненията са противоречиви, особено при тези, които го определят като нужен.
При вълците и т.н. протокучета не съществува, в наше време има породи, при които се среща и такива при които не, има такива при които е породен белег ,а при други е сериозен недостатък - не само екстериорен.
« Last Edit: May 13, 2012, 13:59:09 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #5 on: May 13, 2012, 14:17:42 PM »

Не смятам, че нещата тук опират до хората и тяхното "ЗА И ПРОТИВШ", а до търсенето единствено на обективната ефективност при кучето, за всичко има разумно- практическо, функционално, генетично обяснение, не криворазбрано милосърдие или  символика( напр. в съхранение на нещо "истинско и старо"). no 
Никой не би могъл да даде точен отговор, кога и защо са се появили, мненията са противоречиви, особено при тези, които го определят като нужен.
При вълците и т.н. протокучета не съществува, в наше време има породи, при които се среща и такива при които не, има такива при които е породен белег ,а при други е сериозен недостатък - не само екстериорен.

Според мен главно нещата се определят спрямо капризите на хората и за какво милосърдие става дума ,нещо не разбрах .
Ariman
Hero Member

« Reply #6 on: May 13, 2012, 14:26:44 PM »

Не мисля, че е каприз да премахна петия пръст на кучето си, ако му създава проблем по време на работа?! Под "милосърдие" визирам срещите ми с хора, които за да не причиняват болка или неудобсто на кучето си, чрез опреративна намеса, не ги отстраняват, с което всъщност пак му причиняват болка и неудобство.
« Last Edit: May 13, 2012, 14:27:21 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #7 on: May 13, 2012, 15:17:12 PM »

За всичките години край тези кучета не съм видял нито един случай заперец/вълчи нокът/ да се е разранявал при движение. Споделям лични наблюдения.  Само при отделни кучета се случва нокътя на допълнителния пръст на задния крак да расте интензивно и да се завива на спирала или към възглавничката.

Впрочем иде реч не за пети пръст, а за развитие на пръст от първа фаланга на метакарпуса/съответно метатарзуса/ и следователно трябва да се отбелязва като първи пръст.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #8 on: May 16, 2012, 20:50:02 PM »

едно новородено извънземно   naughty

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Habits
Hero Member

« Reply #9 on: January 23, 2013, 11:27:44 AM »

За всичките години край тези кучета не съм видял нито един случай заперец/вълчи нокът/ да се е разранявал при движение. Споделям лични наблюдения.  Само при отделни кучета се случва нокътя на допълнителния пръст на задния крак да расте интензивно и да се завива на спирала или към възглавничката.

Впрочем иде реч не за пети пръст, а за развитие на пръст от първа фаланга на метакарпуса/съответно метатарзуса/ и следователно трябва да се отбелязва като първи пръст.

Ако нокътя се завива на спирала, тогава какво е най-добре да се направи? Подрязване на нокътя през определено време според мен е голяма мъка, както за стопанина, така и за кучето...

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
skolev
Sr. Member

« Reply #10 on: January 23, 2013, 11:30:33 AM »

Ne e hich trudno s kleshti sekachki-na 2-3 mesetza vednuj..Spodeliam opit  Wink
NIKE
Newbie
*

« Reply #11 on: January 24, 2013, 09:39:14 AM »

За допълнителните пръсти ще си позволя да изкажа личното си мнение.Аз ги харесвам и предпочитам.Старото ми куче беше с 5-ти и 6-ти пръст,а настоящото е само с 5-ти.Не ангажирам никого с личните си предпочитания.Поздрави!

"Когато мъдреца сочи звездите,глупакът гледа пръста му."
Pages: [1]
  Print  

Jump to: