vano
Guest
|
|
« Reply #45 on: July 23, 2013, 15:16:17 PM » |
|
Значи горе долу се вписват в средните резултати. Довечера ще се опитам да изчисля и индексите на всяко куче и средните, за да видим като индекси как са Но пак казвам че вероятно отклоненията при някои измервания са над допустимите - особено при височината и дължината на тялото, дълбочината и обхвата на гърдите, както и височината на лакътя и скакателната става, където за да е точно измерването, кучето трябва да стои в правилна стойка. Виждам че в дължината на шията при мъжките имаме по-големи отклонение, което ме навежда на мисълта, че не сме я измерили точно, както и в обхвата на муцуната на мъжките, но тоам си го обяснявам с факта че две от мъжките кучета са с доста обемни муцуни (Караман и Гранд), а и 5 броя е сравнително недостатъчно за представително проучване. Искаше ми се да измерим и някое и друго куче по Шериф, ама там търсим кандидат мерач, особено за мъжките Някак си не си се представям да им залягам пред тях да им мета ширината на гърдите или мерките на главата
|
|
« Last Edit: July 23, 2013, 15:20:19 PM by vano »
|
|
|
|
|
Mad Max
|
|
« Reply #46 on: July 23, 2013, 17:41:14 PM » |
|
Даа.. Направо завидно се доближаваш до точността. Бих казала отлично се справяш! Сигурна съм, че с едно професионално показно - ще може да се разчита на теб. И мен ми направиха впечатление резултатите ти при измерване дължината на шията. Докторе, моля, обясни как точно се мери дължина на шията. Резултатите на кучета по Шериф и мен ме вълнуват.. И много се радвам на това, че в "То По" активно се работеше с него. Много хубав пес, лека му пръст.
|
|
« Last Edit: July 23, 2013, 17:43:21 PM by Mad Max »
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #47 on: July 24, 2013, 08:46:53 AM » |
|
Даа.. Направо завидно се доближаваш до точността. Бих казала отлично се справяш! Сигурна съм, че с едно професионално показно - ще може да се разчита на теб. И мен ми направиха впечатление резултатите ти при измерване дължината на шията. Докторе, моля, обясни как точно се мери дължина на шията. Резултатите на кучета по Шериф и мен ме вълнуват.. И много се радвам на това, че в "То По" активно се работеше с него. Много хубав пес, лека му пръст. Похвално е усилието и мерака! На първи прочит виждам сериозни отклонения при повечето от измерените признаци, но с практиката това ще се вкара в ред. Проблема обаче не произлиза от нещо друго, а от уредите за измерване. Нужни се Щок, Пергел и лента. Дължина на шията се мери с лента от края на тилния израстък на черепа, до холката. И друго - ширината на гърдите не се мери отпред, а отгоре като се взимат под внимание най изпъкналите части на раменните стави.
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
|
« Reply #48 on: July 24, 2013, 08:50:06 AM » |
|
Благодаря за отзивчивостта и бързата реакция. Откъде можем да си намерим въпросните уреди?
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
|
« Reply #49 on: July 24, 2013, 16:11:17 PM » |
|
Похвално е усилието и мерака! На първи прочит виждам сериозни отклонения при повечето от измерените признаци, но с практиката това ще се вкара в ред. Проблема обаче не произлиза от нещо друго, а от уредите за измерване. Нужни се Щок, Пергел и лента. Дължина на шията се мери с лента от края на тилния израстък на черепа, до холката. И друго - ширината на гърдите не се мери отпред, а отгоре като се взимат под внимание най изпъкналите части на раменните стави.
Така е. С подръчни материали си е просто занимавка. Освен това, както казваш, при всяко измерване си има специфики, които да се вземат под внимание. Като не ги отчетем и като прибавим грешките на непрофесионалните уреди се получават по-големи отклонения. Ще ми е интересно да присъствам на някой селекционен преглед, за да видя как точно аджеба се извършват тези измервания, ако въобще се извършват на такива мероприятия
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #50 on: July 24, 2013, 16:32:17 PM » |
|
Вано, практиката сочи че коректни измервания могат да се извършат при спокойна обстановка и когато е предвидено специално време за това. Освен това и моментното състояние на кучето също е от значение за реални резултати. Иначе не е кой знае каква философия да измериш пет животни и съм сигурен че сте се справили повече от добре. При твоите измервания ми прави впечатление именно тези екстериорни показатели при които се използва щок че ти "бягат" от реалните. И аз съм го изпитвал и за това си позволявам да давам такива заключения.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #51 on: July 24, 2013, 22:06:52 PM » |
|
Вано, мноооого ще ми е интересно да видя как ще измерите Горан1 ТоПо Това ще е забавно зрелище Иначе браво,че си отделил време и сте се потрудили
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
vano
Guest
|
|
« Reply #52 on: July 24, 2013, 22:47:36 PM » |
|
Вано, мноооого ще ми е интересно да видя как ще измерите Горан1 ТоПо Това ще е забавно зрелище Иначе браво,че си отделил време и сте се потрудили Ако стопанинът му не се страхува от него, няма никакви проблеми Проблемите, които има при Шерифовите наследници за които споменах е че и стопаните им не могат да ги контролират Например и Гранд ни ръмжеше, но Митко си го контролираше и нямахме проблеми да го мерим, е разбира се мерките на главата ги свали той
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #53 on: July 24, 2013, 22:53:17 PM » |
|
Абе мисля, че Мариан не го е страх амаааа и Горана не го е страх Ако той го мери може, ама някой друг да го мери - никакъв шанс, та да е колко си ще специалист Е говоря без да се ползват упойващи вещества
|
|
« Last Edit: July 24, 2013, 22:55:24 PM by DonKrasi »
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #54 on: July 24, 2013, 22:58:53 PM » |
|
Абсолютно съм съгласен с Вано! Ролята на собственика и способността му да контролира кучето си е от най важно значение при снемането на точни мерки. Какви ли не кучета мерихме! Даже и Бельо на Росен си спомням как го мерехме с Вергил.От човека по голем дзвер нема - Та хората и лъвове умеят да контролират бре......
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #55 on: July 24, 2013, 23:13:46 PM » |
|
По принцип е така, зависи си най-вече от собственика но ......... абе пари бих дал за да гледам как ще го мерят....ядоса ли се няма 6-5.......само той(Мариан) може да си го мери, друг да го доближи и да го пипа по главата, това докато не го видя - не вярвам Горан е железен П.П. И все пак "няма невъзможни неща" за "животното човек"
|
|
« Last Edit: July 24, 2013, 23:15:57 PM by DonKrasi »
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
|
« Reply #56 on: July 25, 2013, 09:54:29 AM » |
|
Според мен е важно и човека, който мери да не изпитва никакъв страх към измерваното куче. Веднага се сещам, за 2 кучета, които винаги са проявявали агресия: Единия Панчо, дори го има на клип, как щеше да ръфне съдията на една излоба , винаги ни посреща ето така: този също не е от най-гостоприемните: обаче Тошко Симеонов като ходи да ги види, дори не го и залаяха Иди го убеждавай че са агресивни
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #57 on: July 25, 2013, 10:12:57 AM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
|
« Reply #58 on: July 25, 2013, 10:15:44 AM » |
|
и аз това му викам на Вано,ма той не ми вярва
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #59 on: July 25, 2013, 10:20:29 AM » |
|
Еми може да не знае човека, ама на мене ми е ясна работата Та Вано кучетата не лаят по духове,пияни и по Тодор
|
|
|
|
|
|
|
|