Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Юбилейна изложба на български породи кучета, 24 септември 2022г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 04, 2023, 17:36:52 PM


Login with username, password and session length


Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Сицилианско Овчарско Куче / Cane di Mannera  (Read 8550 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Garu
Full Member
***
Posts: 215« on: September 08, 2014, 20:07:41 PM »

Още една порода овчарски кучета от Италия с не много ясен произход. Приликата с каракачанското куче може и да не е случайна ако се върнем назад към Алцек.Кой знае ... confused

The Cane di Mannera, also called Pastore Siciliano, comes from Sicily, especially in the provinces of Messina towards the Nebrodi mountains, Catania towards the Etna and Palermo towards the Madonie.
Its primary work have been as a guardian dog of livestock and plantations.
The exact origin of the Cane di Mannera is uknown. We can find evidence of the breed in the popular historical book "I Beati Paoli" by Luigi Natoli, and in the book "La vecchia dell/Aceto" by the same author.
http://archive.today/GsCEo


Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #1 on: September 09, 2014, 10:39:38 AM »

Сходен тип при овчарските кучета с произход от Азия се открива в различни географски ареали. Това още веднъж подчертава общия им произход назад във времето.
Logged
Iliyan Dushanov
Full Member
***
Posts: 173« Reply #2 on: September 09, 2014, 21:18:04 PM »

https://www.youtube.com/watch?v=HeQiynC7Co0
Logged
Iliyan Dushanov
Full Member
***
Posts: 173« Reply #3 on: September 09, 2014, 21:24:11 PM »

Хубаво и истинско куче но за съжаление и там като при нас породата е на исчезване а човека от клипа говори за породата която съществува от 2000г .
Logged
Garu
Full Member
***
Posts: 215« Reply #4 on: September 10, 2014, 22:49:42 PM »

Сходен тип при овчарските кучета с произход от Азия се открива в различни географски ареали. Това още веднъж подчертава общия им произход назад във времето.

 Като чели този типаж азиатски да го наречем макар че не е много правилно да се разделят нещата така - това е един континент Евразия - се е наложил над местната популация кучета не само на балканите/с уговорката че тези местни кучета са били по-различни/ .Макар че напрактика не се знае точно какви са били местните овчарски кучета и какъв е произхода им за да може да се приеме такова нещо и това е само едно условно прдположение. В официалния стандарт на КК се говори за сформирането на породата с участието на местните овчарски кучета и тези дошли по късно по един или друг начин на балканите но кой може да каже какъв е произхода на местните кучета. Но понеже придвижването на кучетата е свързано с миграцийте на хората ето и малко история: Една от хипотезите за произхода на траките предполага, че са дошли от североизток около 1500 г. пр.н.е., смесвайки се със завареното предтракийско население, и по-късно са се обособили в отделни групи (част от българските археолози предполагат, че траките са дошли от североизток около 3500 г. пр.н.е. — т.е. в края на каменно-медната епоха). Според друга хипотеза, оформянето на тракийската етно-културна общност не е процес, повлиян основно от външни миграции, а е резултат от вътрешни миграции и консолидиране на местно население, т.е. защитава идеята, че траките са автохтонно (местно) население. Така че ако приемем че е имало такива преселения от  североизток и това са траките то се предполага и идването на добитък и кучета и то от Азия.А миграций е имало винаги и преди и след това и в двете посоки така че е имало и движение на кучета и добитък през различните епохи .Така по ред на мислите може да я докараме и до въпросите свързани със произхода на самите кучета като вид и дали началото на догообразните е станало на различни места по света едновременно.Жалко че пастирската дърворезба е правена върху нетраен материал. От тракийско време са останали изображенията само на ловни кучета по разбираеми причини.Но кости и цели скелети има доста само да има кой да ги изследва и сравни със съвременната популация на овчарски и ловни кучета.
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM