rex
|
|
« Reply #60 on: December 11, 2015, 21:00:04 PM » |
|
Алекс, тука пак неминуемо опираме до въпроса - могат ли животновъдите-селекционери да поддържат породата? Колкото работещи кучета има в момента - 100, 200? Дори и да са в такава бройка, това би натикало породата в гърлото на бутилката в много близък хоризонт. Мисля, че всеки прекрасно те разбира какво имаш предвид и да - няма друг такъв селекционен критерий като работната среда, но тя в момента е изключително тясна. Реалности. И да, сигурно не малко екстериорно правилни и породни кучета сигурно няма да са добри работни кучета и биха били работен брак, но едва ли всички са така. Не мисля, че vano търси някаква интрига, даже напротив. Просто описва другата страна на медала. На същия медал. Поздрави,
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
vano
Guest
|
|
« Reply #61 on: December 11, 2015, 21:03:02 PM » |
|
Не знам дали аз съм се емнал, ама не разбирам ти какво си се емнал да убеждаваш че спазването на елементарни правила ще подкара породата по пътя на комерсиалните такива. А иначе се докачам, защото вместо да си гледам семейството, аз си губя времето в името на някаква кауза пердута и май ще преосмисля действията си.
|
|
|
|
|
|
|
Александър Христов
|
|
« Reply #62 on: December 11, 2015, 21:27:20 PM » |
|
Ти правилата не пишеш Вано, поне доколкото знам! А семейство и аз имам. Няма с тебе да се хабя, ПРИ ЦЯЛОТО МИ УВАЖЕНИЕ КЪМ ТРУДА ТИ (имам в предвид написването на базата данни)! Рекс, съгласен съм с тебе, ама донякъде. Хубаво, няма достатъчно работни кучета, вярно. Ама трябва ли и тия дето има да отрежем, ако не всички, поне половината като въведем задължително чипиране и задължителното издаване на родословия??? И после да се бием в гърдите че пазим старите, истински кучета!? Ядец! ИСТИНСКИТЕ КАРАКЧАНСКИ КУЧЕТА НЕ СЕ РЖДАТ ПО КЛЕТКИТЕ НА РАЗВЪДНИЦИТЕ!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Zahari
|
|
« Reply #63 on: December 11, 2015, 21:46:28 PM » |
|
Сашо,през колко поколения,ИСТИНСКОТО КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ РАЗВЪЖДАНО В РАЗВЪДНИЦИТЕ както се изрази,губи качествата си?Или,казано по друг начин,колко кучила си извадил в работна и неработна среда? Дали е основателно последното ти твърдение?!
|
|
« Last Edit: December 11, 2015, 21:48:56 PM by Zahari »
|
|
|
|
|
Александър Христов
|
|
« Reply #64 on: December 11, 2015, 22:10:27 PM » |
|
Захари, аз никъде не съм казал че съм вадил кучила или че гледам кучетата си в изконната им среда. Казах съвсем ясно и просто че истинските се раждат в работна среда и че ще е изкривяване на идеята на МАКК да низвергнем част от популацията щото видите ли нямала родословия и не била чипирана.
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Александър Христов
|
|
« Reply #65 on: December 11, 2015, 22:13:14 PM » |
|
И то точно тази част, работни кучета! Надявам се съм достатъчно изчерпателен. Иначе сигурно съм пийнал повечко и съм объркал форума!!
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #66 on: December 11, 2015, 22:18:31 PM » |
|
Момци охладете атмосферата с по една тъмна бира. Под вола, теле няма да излезе Нито има водеща мода в МАКК, нито някой е спрян да отглежда и развъжда това което харесва. Нито пък някой желае да низвергне някаква част от популацията. От усилията на всеки от нас зависи доколко даден типаж или линия в популацията ще бъде запазен или разпространен. Има типажи, които са по-широко харесвани и съответно по-широко разпространени. Има и типажи, които са по-редки, защото допадат на по-малко хора. Поне до сега смятам, че е имало добро взаимодействие между членовете и при нужда от полагане на екстра усилия за запазване на дадена линия или типаж се е откликвало дори и от хора, за които той не е бил любим. Смятам, че в общ интерес е тази взаимност да продължи. Ще припомня и няколко опорни точки: - Факт е, че има линии с по-слабо изразен стоп и такива с по-изявен. И това е така още от времето на родоначалниците, та до сега. Което пък е добър атестат, че са запазени спецификите на дадената линия. - Факт е, че работни качества се проявяват реално в работна среда. - Факт е, че отглеждане на кучета извън работна среда, но при СТРОГО чистопородно възпроизводство, съхранява в латентно състояние в добра степен вродените заложби. - Факт е, че порода не може да се съхранява без акуратно поддържане на регистри. Маркиране и вписване в регистъра на родените кучета е минимума, необходим за съхраняване на порода. Всичко останало е надграждане. - Факт е, че обмена между двете субпопулации - работна и урбанизирана подпомага съхраняването в максимална степен на палитрата от типичните качества на породната популация. - Факт е, че при селектиране в няколко поколения само на един тип глава или един тип поведение, обикновено се стига до крайности. Поради това периодично се налага в кучетата със слабо изявен стоп, да се вкара куче с по изявен, или при злобни кучета да се вкара такова със спокоен характер. И обратното. Всичко е в баланса и хармонията. - Факт е, при това тъжен, че условията за пасищно животновъдство намаляват от година на година. Свестни, кадърни хора са принудени да се отказват от животновъдството, поради актуалната ненормална институционална и бизнес среда в този тежък отрасъл. - Факт е, че развъдниците в урбанизираната среда са по-стриктни по отношение на документирането на развъждането. - Факт е, че отглеждащите кучетата си със стада, успяват да развият и видят по-пълно работните им качества. Поради горните факти, мисля че сме длъжни да продължим напред и нагоре в търсене на баланс и хармония.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Александър Христов
|
|
« Reply #67 on: December 11, 2015, 22:50:23 PM » |
|
E, такива са фактите Каракитане! В спора се ражда истината! Нали така беше?! И, да, това е посоката!
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #68 on: December 12, 2015, 08:32:14 AM » |
|
Смятам, че залитане по цветове няма. Това, че в района на София се отглеждат основно черно-бели екземпляри, често произведени под селекционният контрол на г-н Драганов и, че пазара им основно е София, е защото на хората харесват този тип животни. Отделен е факта, че при тях са сведени до минимум проблеми с елиминиращите липси, като например зъби, захапка и т.н. благодарение на дългогодишната работа на селекционера. Но отново, за да се харесват всички кучета от палитрата следва да има повече информираност, повече реклама. Редно е КК да е сред животни, но вероятността да попадне там е минимална, защото няма овчари. Преди време четох из форума, че следва да си намеря стар овчар, от който да открадна занаят. Няма вече такива. Или ако ги има са единични бройки. Колко от членовете на МАКК или тези дето си чешат езика, ще изоставят работата си и ще се захванат с животни и отглеждането на КК в реална среда, за да се запазят качествата на животните? Ние говорим, че парите са поквара, но всеки се занимава с нещо комерсиално. Отглеждането на КК е хоби, при повечето. Въпросите на Иван са точни. Иван иска развитие, което рано или късно ще се случи. Целта е да се премине от хоби- в про- занимание и пътя е верен! Относно емоциите, може би не е добра идея след или по време на натоварен ден да пишете тук. Просто не носи полза.
|
|
« Last Edit: December 12, 2015, 08:36:28 AM by trayko.asenov »
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #69 on: December 12, 2015, 09:06:24 AM » |
|
... Хубаво, няма достатъчно работни кучета, вярно. Ама трябва ли и тия дето има да отрежем, ако не всички, поне половината като въведем задължително чипиране и задължителното издаване на родословия??? И после да се бием в гърдите че пазим старите, истински кучета!? Ядец! ИСТИНСКИТЕ КАРАКЧАНСКИ КУЧЕТА НЕ СЕ РЖДАТ ПО КЛЕТКИТЕ НА РАЗВЪДНИЦИТЕ!
Защо да режем каквото и да било? Тук целта е да се проследява поколението, не да се отрича и изрязва. Защото колко от овчарите ги е грижа да проследяват поколението? Да не говорим колко неграмотни са, голяма част от тези, които са останали. Защо смяташ, че истинските кучета не се раждат по клетките? Не е важно къде се е родило и стояло до 45-я ден, а къде израства. Защото кутрето има заложби, които един стопанин следва да развие, ако може. Пример за мен са част от моите кучета, вземани от развъдници, които нямат стада. Но веднага след пускането при животните спят с тях и се движат плътно по стадото.
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
Александър Христов
|
|
« Reply #70 on: December 12, 2015, 09:37:02 AM » |
|
Трайко прочети устава на асоциацията на която си член и не лопай глупости!
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #71 on: December 12, 2015, 10:12:31 AM » |
|
Трайко прочети устава на асоциацията на която си член и не лопай глупости!
Смятам, че съм запознат с устава. Относно останало всеки има даден му от Бога разум да разбира и преценява или не.
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
Александър Христов
|
|
« Reply #72 on: December 12, 2015, 12:28:55 PM » |
|
Организация с идеална цел! Какво да разбирам и преценям?? Не продавалник точка ком! Айде със здраве! Не ме занимавайте, правет квото си щете!
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
|
« Reply #73 on: December 12, 2015, 12:48:30 PM » |
|
... Защото колко от овчарите ги е грижа да проследяват поколението? Да не говорим колко неграмотни са, голяма част от тези, които са останали. Защо смяташ, че истинските кучета не се раждат по клетките? Не е важно къде се е родило и стояло до 45-я ден, а къде израства. Защото кутрето има заложби, които един стопанин следва да развие, ако може. Пример за мен са част от моите кучета, вземани от развъдници, които нямат стада. Но веднага след пускането при животните спят с тях и се движат плътно по стадото.
Трайко, мисля че тук не си прав напълно. Периодът на импритинг, за който всеки сигурно е чел, е важен за всяко живо същество, което си запечатва надълбоко първите впечатления от среда, контакти. И създава модели на подражание. И Данди, и други наистина разбиращи нещата хора са споделяли тук, че колкото по-рано едно кутре е сред животните, толкова по-добре. А най-добре е да се роди сред тях. Реалностите днес наистина са други, както и перспективите за осигуряване на такава среда, но средата има значение според мен. Както разбира се и заложбите, това никой не го отрича. По отношение на неграмотните овчари, да не забравяме все пак, че всичко тръгва от кучета - тяхна селекция. Които са еталон, към който всеки грамотен развъдчик се стреми. ПП Стана ми интересно - какво имаш предвид с целта за преминаване от хоби към про-занимание?
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #74 on: December 12, 2015, 15:22:25 PM » |
|
Мразя тази форма на комуникация, поради невъзможността да се изразява напълно и ясно мнение, без нужда от допълнително пояснение.
Както и да е, етологията играе важна роля в оформянето на кучето. Съгласен съм, че е важно кутрето да се роди в обор, сред овце, например. Да свиква и възприема миризми и звуци, такива каквито плода е възприемал по време на бремеността. Но всички разбираме, че в случай на липса на подобен климат, отново казвам до около 45-я ден, защото това е времето, около което всяко кутре намира новия си дом, не толкова фатално, ако кутрето е родено в клетка. Защо? Защото, както казваш, кутрето има заложби, които в ранна възраст следва да развие. По-добре е да се роди в обор, но обори се срещат все по-рядко.
От тук и въпросът с грамотността на днешните овчари, в по-голяма си част. Държа да разгранича голяма част от днешните от миналите овчари. При миналите овчари е имало ред, организация, стил и т.н. Било е важно не само какви овце имат, но как изглеждат те. Какви чанове и/или хлопки носят. Кучетата как изглеждат, чели сме не един разказ и книга. Днес е важно кучето да лае. Колко от днешните овчари, опитвайки се да свържат двата края, обръщат внимание на кучетата, на селекцията, на устава. Да не споменавам на колко от тях им пука точно колко породно е кучето. Не навсякъде в страната има мечки и вълци. Но дори къде има, на не малка част от стопаните им е все едно. Извинявам се, прост и беден народ. Всеки мисли, че може да пасе овци или кози. А всъщност много не могат, щото не е лесно и просто. Разбира се, че се цени работата на овчарите, който са пренесли във времето породата до нас. Разбира се, че продължаваме да се стремим да я запазим.
Както и да е, въпросът, е че чрез чипиране и вписване в ПК, дори кучета някъде високо в овчарници, ще се проследяват. До момента, до който се отхвърля това, ще имаме свободия, ще имаме хоби занимание в този двор, на онзи обор. Познати за нас, чрез този форум или не. Всички сме членове на една организация и мислим за доброто на кучетата, които тя представлява. Надявам се, това да е важно за всички нас, не само за тези, които четем и пишим във форума, но и за всички останали. Иначи отиде коня у ряката.
Това мисля аз и го споделям. Сашо, не мисли, че сме еднакви и всички имаме еднакви мнения, представи за живота и вкус за кучетата. Колкото са различни те, толкова сме различни ние. Но както те имат една цел, да защитават стопаните си и поверените им стока или имущество, така и ние имаме една цел - да запазим породата в чист вид. Разбира се, доколкото това е възможно с оглед на материала, с който работи всеки един. Така, че не спирай и не го вземай твърде лично. Успех!
|
|
« Last Edit: December 12, 2015, 15:25:50 PM by trayko.asenov »
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
|