|
goce_07
|
 |
« Reply #481 on: October 30, 2018, 20:55:16 PM » |
|
И трите кучета са били при Дауд но някой си в София ( град известен с многобройните си стада овци и силна популация от хищници  ) решава че именно Злия ще е еталона и кръвта му ще е в 60 % от популацията. А другите цветове и типове да го духат. Щото разбираш ли ние в Софето не ги признаваме. И не мога да рабера с какво Боско от снимката отстъпва на Злия. С една дума - луда работа.
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #482 on: October 30, 2018, 21:02:16 PM » |
|
И трите кучета са били при Дауд но някой си в София ( град известен с многобройните си стада овци и силна популация от хищници  ) решава че именно Злия ще е еталона и кръвта му ще е в 60 % от популацията. А другите цветове и типове да го духат. Щото разбираш ли ние в Софето не ги признаваме. И не мога да рабера с какво Боско от снимката отстъпва на Злия. С една дума - луда работа. Прав си но по скоро това си е и въпрос на личен избор и вкус ,а не до качествата на самите кучета и като е казано че ще отбираме шарените черно-бели кучета ще е така  , иначе до колкото ми е известно жълтото куче е било доста кораво на всичко . Поздрави
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #483 on: October 31, 2018, 08:25:55 AM » |
|
Пак опираме до богатото вътрепородно разнообразие на автохтонната ни порода куче пазач на стада, и различните цели на организациите ангажирани с развъждането и. Пак стигаме до старата истина че "сам човек и за едното място не става"! Абсолютно непосилно е за един човек да "развива порода "и още повече да "съхранява порода". Всички разбират (надявам се), че съхраняването на породата в цялото и вътрепордно разнообразие и подържането на оптимално ниво на генетично разнообразие в популацията, е отговорна задача, която изисква работа в екип на много хора! Ако желанието на обединените развъдчици в отделна организация е от автохтонната порода да се развие отделен тип и да се развъжда с именно така изразени лимитирани фенотипни признаци - няма лошо. На нека това да се направи ясно и коректно спрямо изходната автохтонна порода. Но не и да се категоризират като мелези всички останали вътрепордни типове, не и да се вменява че видите ли другите не съществували в миналото - рижи, гуджи, с по масивни глави и т.н. Ако на други развъдчици обединени от желанието да променят изходната автохтонна порода използвайки метода на сложното възпроизводително кръстосване, изменяйки характерните за Каракачанското куче характеристики в съвсем различни фенотипни граници, пак няма лошо, но нека и в този случай да се прояви коректност спрямо изходната форма.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #484 on: October 31, 2018, 09:47:02 AM » |
|
Ариман може ли да ми кажеш защо някое от тези две кучета не е еталон в породата а сте избрали примерно Мечо Злия.
Гоце, можеш ли да ми кажеш кое точно аз съм избирал и какво съм определил за еталон в породата? Или кои сме „ние”, които сме направили така? Това, че примерно Драганов е открил, развъдил, консолидирал и запазил чистопородни екземпляри от автохтонната българска порода овчарски кучета не е добре според теб? Или ако беше направил това не в София, ами в Пичковци или Дивдядово щеше да е по-добре? Многократно KaraKitan ти е казвал, че нищо не е пречело на хора като теб да запазят друг тип/типове, които на вас ви харесват. Защо не сте го направили, а сега говориш в минало време за сиваци, голаци и т.н. – предполагам ти най-добре можеш да отговориш. Но е нелепо да обвиняваш някой друг, който е работил, селектирал и запазил, че видиш ли той бил имал някаква вина за твоите кахъри. И понеже говориш за вътрепородно разнообразие, а често си афиширал, че според теб българското автохтонното овчарско куче не е каракачанското, да те попитам за разнообразието на коя порода говориш в крайна сметка?
|
|
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #485 on: October 31, 2018, 11:35:52 AM » |
|
Ето пример за провиснали бърни. Снимка Кемии Мурат. 
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #486 on: October 31, 2018, 11:59:10 AM » |
|
Тоя с цвят- бордо няма място тук и за сравнение. Изтрий го!
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #487 on: October 31, 2018, 12:08:22 PM » |
|
Тоя с цвят- бордо няма място тук и за сравнение. Изтрий го! Корекция в цвета - "розов"! Нетипична разцветка на космената покривка, рецесивно хомозиготно състояние на гените отговорни за изявата на т.нар. гълъбово син цвят, със сив ирис на очите, също нехарактерни за Каракачанското куче.
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #488 on: October 31, 2018, 12:19:00 PM » |
|
kennel Vucho- спретни един семинар- дискусия за типа глави и особеностите при тях  Мое ме поканиш и мене, без да ме биете 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #491 on: November 01, 2018, 06:58:20 AM » |
|
Легендата за "сивото, едноцветно , дребно куче, с права опашка" на каракачаните нещо се разсъхва все повече! 
|
|
« Last Edit: November 01, 2018, 06:59:00 AM by kennel Vucho »
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
 |
« Reply #493 on: November 01, 2018, 08:12:22 AM » |
|
Ариманчо че то при нас си ги има тези кучета макар и в по малък брой. Пък и не всеки има възможност да гледа 20-30 кучета и да се възползва от софийския пазар. Пък ти изобщо не си наясно с типовете на оарското куче. И ти казвам в Пиринския край едно рреме никой не си е наричал кучето каракачанско. Пък вие си говорете каквото искате.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #494 on: November 01, 2018, 09:21:07 AM » |
|
Гоце, отново ще те помоля да дефинираш кои сме „ние” дето „правим така” или „си говорим каквото си искаме”.
Цитирам дословно твое мнение от форума на НОКК „Преди един месец си говорех с племенника на Даут. Каза ми че от години иска да намери куче с цвета и структурата на Боско ама няма. А няма заради глупоста на маниаците на черношарения цвят. И всички които се подведоха по тях.” . От казаното не е ли най-логично да попиташ „племенника на Даут” защо дори и при тях няма от кучетата, които сам определяш за тяхно знаково развъждане?
Ами при вас като ги има тези кучета (както сам казваш), значи всичко е ок. Не виждам тогава какво се оплакваш (противоречейки си), че те видиш ли били изчезнали, заради „маниаците на черношарения цвят”. Въпросният неопределен кръг от „маниаци” някого биха по главата, заплашваха с принудително разселване или как?
И в крайна сметка ще благоволиш ли най-накрая да кажеш за коя порода говориш? Защото това тук първо е форум за каракачанско куче. Второ, ти сам казваш, цитирам „нали уж целим породното разнообразие”, демек иде реч за една порода. Коя е тя в крайна сметка?
|
|
« Last Edit: November 01, 2018, 09:21:39 AM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
|