От дискусията става ясно, че вписването в ПК се счита едва ли не за някакъв бонус. А това не е така. Всяко куче родено от родители вписани в ПК трябва да бъде вписано на свой ред. Именно така се осъществява континуитет в съхраняването на породата. Породния регистър не е някакъв каприз, а базов инструмент за поддържане на една порода. Разберете го ясно, без регистър няма порода.
В случая имаме родителска двойка вписани в регистър. Следователно задължение на развъдчика е поколението да се впише акуратно в ПК. Нали уж сме загрижени за породата. Съвсем "друга бира"(друг етап) е дали когато пораснат кучетата от тази връзка, те ще влязат на свой ред в развъждане или ще бъдат бракувани заради някакъв дефект.
Вписването в ПК е като издаването на ЕГН при раждане на новородено. Дали този нов човек при достигане на пълнолетие ще се ожени и ще има на свой ред поколение е въпрос нямащ отношение към издаването на ЕГН след раждането му.
Добре, да кажем, че се съгласих, но според мен трябва да се вписват не само тези, чиито родители са вписани, а и нови кучета, да се разширява базата, естествено след като преминат необходимите проверки и процедура. Въденето само по определен брой кучета рано или късно ще доведе до прекалено стесняване на базата, според мен. Добре би било както някога са изследвани и записани определен брой кучета, с които е започната работа, така и сега като ни попадне хубаво куче да го проверим и ако мине проверката и си заслужава да бъде вписано и съответно включено в развъждане. Не само да използваме вече проверени кучета, но и да търсим и да проверяваме нови, а не да ги отхвърляме с лека ръка, само защото не са към МАКК. Колкото повече хубави и чисти кучета има към асоциацията толкова по-добре и за нея самата и за нейните членове.
Вижте дайте да спрем до тук. Извинявам се създалите се емоции. Прави сте всички и това не променя нищо.
Трайко защо ме ядосваш сега!? Аз зорлем се чудя "с коя клечка да разръчкам жарта, та да лумне огън"

ти викаш "дайте да спрем"! Нека малко се пораздвижат и теми и форум, че много умряло напоследък

Няма защо да се извиняваш за емоциите - напротив, радвай се, че ги има, няма ли тръпка, искра, нерв, към определеното нещо, то няма смисъл да се занимаваш с него.
rex, не ме хвали толкова, че ще ми пораснат ушите

Принципно си прав, но далаверите ако някой иска да ги върти то нито ПК, нито какъвто и да било друг документ би му попречил. Справка БОК - международни паспорти, родословия перфектни, произход от преди турско и т.н., една чанта с документи ама кое колко е така е друга тема.
Не съм против вписването и изрядното водене на документация, но ми се струва, че се преекспонира малко, видиш ли щом е вписано значи е ОК, а ако не е значи не струва. Има си хубави кучета и по другите организации и такива, които не са в никоя организация и не бива само защото не са вписани в нашата ПК автоматично да ги заклеймяваме като нечистопородни/мелези, без да сме се поинтересували за тях - от къде са, що са и т.н.
Не казвам да сме нехайни, а просто по-отворени