Малко е далеко Рожен иначе щях да дойда с конете със самарите пък аз.
Дънди,като ще идват кучетата с бюлюка нека бай Кольо и гайдата да надуе пред тях.

Айде Росене не се прави - туй са каракачански коне бре!

Какво са тях две три бърчинки да минат!
Майтапа настрана но засега голям интерес има към тази проява!!! След миналогодишната "родопска идилия", тази се очаква с нетърпение от доста хора!
Миналата година като за сефте мина повече от добре.Но може и по добре.Имаше доста колеги овчари освен тия дето бяха почетни гости-комисия.Та затова решихме че ще е добре дадойдем с бюлюка,с чановете и тюмбелеците,кучетата,гайдите.......песните.
Не можем да върнем миналите времена,но можем да върнем спомените за времето когато тия поляни и околноста бяха пълни със стока.
Насе,има една песен-"Заплакала е Родопа-Родопа майка планина" с автор Георги Чилингиров.
В нея точно за това се пее.:
"Заплакала е Родопа-
Родопа майка планина...
че хи е бално и желно
за стари Родопски времена
Родопа всичко имеше....
сюрии овци пасеха
чанкове желно цонкаха
овчери с гайди свиреха......"
"Спомням си колко жива беше планината някога,когато бях дете.Обичах да гледам как овцете на огромни сюрии се придвижват към Беломорието-и край мен,и отсреща след дерето,та чак до другата бърчина.Картината и сега оживявя пред мен.Още чувам как чанковете чонкат,кучетата лаят,овчари с гайди свирят.
По оновавреме в наше село имашемного овце.Някои имаха 40-50 хиляди брава овце.Хората тогава обичаха да се сбират вечер след работа-едните пеят,другите отпяват,хора се вият.....Пълна и жива беше планината.А сега е оголяла и пуста.Няма ги ония песни,няма с кого думада продумаш....Толкова е тъжно...."
автор-Бай Георги Чилингира-род 1914г. в с. Аламидере(дн.Полковник Серафимово)Смолянско
Та идеята ни е поне за ден да върнем една малка частица от тия времена и да живнат Роженските поляни.