Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 04, 2025, 13:05:28 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 88
  Print  
Author Topic: Овчар засвирил, Стада заблели..  (Read 989546 times)
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #690 on: May 04, 2010, 21:02:32 PM »

Родопчани са "луди" хора.Всеки гледа да печели,но ние не,ние си пазим традициите на старите кехаи.
Тоя яловина -овните дето нито се доят нито ягнета раждат я гледаш половин година на ясла да ти краси стадото,да и вържеш чановете и да ти поведе бюлюка ....друго си е.Тук почти всички с големи стада имат пръчове и еркичи(макар че проблема с горските е голям),овни и някоя яка яловица за каматнина както се казва на родопски.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #691 on: May 04, 2010, 21:23:40 PM »

cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Ariman
Hero Member

« Reply #692 on: May 04, 2010, 21:44:54 PM »

Монолита на традициите при вас винаги е криел красота в себе си.Жар птица - да разпалиш огъня на овчарлъка... от пепелта.Възгащисаха много традицията,гарип да го наречеш няма да сбъркаш,сиромах остава без нея човека,ама иди обеснявай,който ме рабере - пламъка го има,да знае ...
P.S.Че кой да носи красотата на бюлюка ти,ако не овните - напети,тежки...

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #693 on: May 04, 2010, 21:49:52 PM »

Монолита на традициите при вас винаги е криел красота в себе си.Жар птица - да разпалиш огъня на овчарлъка... от пепелта.Възгащисаха много традицията,гарип да го наречеш няма да сбъркаш,сиромах остава без нея човека,ама иди обеснявай,който ме рабере - пламъка го има,да знае ...
P.S.Че кой да носи красотата на бюлюка ти,ако не овните - напети,тежки...
Много точно казано,да са живи и здрави всички мераклии за стока cheers

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
dandi
Hero Member

« Reply #694 on: May 04, 2010, 21:52:03 PM »

Така е,кой да краси бюлюка и кой да напълни очите от радост на все по малко оставащите живи старци из обезлюдените родопски села пък вече и малки градчета :confused:Като видиш с каква тъга по отминалите им години гледат преминаващото стадо и как се заслушват в песента на чановете симислиш че си заслужава това с което си се захванал,стига ти само това.
Ariman
Hero Member

« Reply #695 on: May 04, 2010, 21:59:18 PM »

Шепа са тия,къде това им стига,нали сама разбираш.На старите в това им е спокойствието,че виждат за последно...техното си време.
  А за тая красота която говориме,не съм я виждал с години...и ми е болно,че когато погледна Балкана - тишина...,а не беше така..

dandi
Hero Member

« Reply #696 on: May 04, 2010, 22:00:00 PM »

гарип да го наречеш няма да сбъркаш....

Навремето(около 1930г някъде според разказите на старите) в наше село е имала един кехая с прочути два брата кучета-Гариб и Матуш smile
Ariman
Hero Member

« Reply #697 on: May 04, 2010, 22:06:04 PM »

Доколкото поназнайвам некоя и друга дума от родопския диалект, "гарип" означава сирак или още човек без дом,прав ли съм?За това го казах така човек без традицийте е човек без дом...

dandi
Hero Member

« Reply #698 on: May 04, 2010, 22:07:07 PM »

Шепа са тия,къде това им стига,нали сама разбираш.На старите в това им е спокойствието,че виждат за последно...техното си време.
  А за тая красота която говориме,не съм я виждал с години...и ми е болно,че когато погледна Балкана - тишина...,а не беше така..

За жалост си прав.
Преди години един стар овчар ме помоли да го закарам високо в планината където са му били кошарите,колибите ..дето си е прекарал живота. И започна да обяснява на тая кошара това се случи,в тоя колиба онова ,трепереше му гласа от това което виждаше-празна планина и пустош.Разплака се като дете и завика -Ейййй планино,стара планино къде са ти сюриите,къде са ти бюлюците къде са ти чановете ,къде ти е планино живота ......... notworthy
« Last Edit: May 04, 2010, 22:12:33 PM by dandi » Logged
dandi
Hero Member

« Reply #699 on: May 04, 2010, 22:09:50 PM »

При нас от как се помня дума гарип не се използва ,поне аз не съм я ползвала или някой в разговор с мен.Ама ще питам още утре един дядо комшия.
Ariman
Hero Member

« Reply #700 on: May 04, 2010, 22:14:22 PM »

От там предполагам и име на куче Гарип - сираче,турска е мисла,но съм чул там да я използват.
« Last Edit: May 04, 2010, 22:24:01 PM by Ariman » Logged

Ariman
Hero Member

« Reply #701 on: May 04, 2010, 22:22:04 PM »

За Гарип и Матуш нещо да кажеш,история имат ли ?

dandi
Hero Member

« Reply #702 on: May 05, 2010, 04:52:45 AM »

Една от историите..
Навремето кехаите са ходили към беломорието да уговарят паша за стадата си.Собствиника на братята кучета от години ползвал пашата на някакъв остров,прекарвали овцете със салове там.Една пролет Гарип бил вързан на някаква каруца ,конете се плашат и каруцата му минава през задните крака.Скоро стадото трябвало да потегля за насам,да се прибира.Оставили го Гарип там при местен овчар,неможел да се движи,премазани му били краката.И есента един ден Гарип си дошъл в село.Тамошния овчар разправял как тъжал Гарип  за собственото си стадо,как погледа му бил все към морето,в посока родните му Родопи.Веднага щом си стъпил на краката скочил в морето,преплувал от острова и по пътя който изминавал всяка пролет и есен си дошъл при брат си и стадото си.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #703 on: May 06, 2010, 17:08:42 PM »

Родопчани са "луди" хора.Всеки гледа да печели,но ние не,ние си пазим традициите на старите кехаи.
Тоя яловина -овните дето нито се доят нито ягнета раждат я гледаш половин година на ясла да ти краси стадото,да и вържеш чановете и да ти поведе бюлюка ....друго си е.Тук почти всички с големи стада имат пръчове и еркичи(макар че проблема с горските е голям),овни и някоя яка яловица за каматнина както се казва на родопски.
често ли се случва някой коч да налита да боде,тук и шутите понякога го правят(има си злички lol)а пък за рогатите да не говорим(то за тва и няма)едно че да се не избият помежду си и друго че доста хора са оставали инвалиди или са умирали след удар,мой пра-пра дядо по майчина линия(фактически на дядо ми-дядо му)е починал след такова нещо,по думи на дядо ми:"умря след като един овен му помогна"

dandi
Hero Member

« Reply #704 on: May 06, 2010, 18:05:19 PM »

Бодат,с тях трябва да се внимава.Нашите лятото са моя грижа и винаги имам едно наум и еднато око все ми е в тях както се казва.До сега не са ме удряли,не са се и опитвали.Познават си ме много добре.
Преди години на селската мандра като пуснаха кочовете да мърлят есента се сбиха 2 и единия загина,отхлупи му черепа другия.
Преколи го бай Диньо и с манели(дълги дървета) ,които ни послужиха за лостове го качихме клоните на един смърч(ливадните смърчове са с ниски и дебели клони) за да не иде зян.Коча беше кръстоска и беше 90-тина килограма.
Pages: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 88
  Print  

Jump to: