Mad Max
|
 |
« Reply #885 on: December 17, 2010, 21:03:06 PM » |
|
Много са гиздави! А още по-хубава е душата дето ги помни! 
|
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #887 on: December 18, 2010, 20:53:33 PM » |
|
Привет Дънди  Какво става?Виждам някои пораснали,други ранени,доста неща са ставали.В крайна сметка от трите кучила дето бяха остана ли някое за вас? Как се казва новата кучка?
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #888 on: December 18, 2010, 20:55:06 PM » |
|
Въди ли се стоката?Гледам добри животинки показваш 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #889 on: December 18, 2010, 21:06:09 PM » |
|
Ти къде се губиш  Както казват жива стока умрял стопанин.Въди се стоката ,въпреки че това лято загубихме доста животни,но продължаваме напред. Кучетата и те,остана само Пепелянчо.Едни раздадохме,други не оцеляха.4 ги повали гана и то доста поотраснали,въпреки че бяха ваксинирани.Лоша година ,но добре че идва нова с нов късмет... Новата кучка се казва Гюра
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #890 on: December 18, 2010, 21:16:35 PM » |
|
Е няма как  ходя по задачи. жалко за фирата дето сте дали но какво да се прави-догодина по-добре.Пепелянчо и Вакла са пораснали доста от последния път когато ги видях  Абе да застанат догодина Балабан от едната му страна Бельо от другата Пепелянчо в единия край на стадото,а в другия Шабан със Перелик и Кемал и да има кой да ги снима...голям кеф  Подобна снимка си е за в рамка.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #891 on: December 18, 2010, 21:24:31 PM » |
|
 Стадото е голямо лятно време,докарахме в село 327 овце,чуждите си ги отлъчиха преди дни.Нашите шилета(40),заедно с на мъжа ми брат му и неговите 40 овце отидаха в друго село,заедно с Бельо,Люта и Перелик.Там има стара колиба за 150 овце.Там ще карат зимата,че тук стаха тясни кошарите. Та с такова стадо и снимка,която ти искаш кучетата ще се виждат едва едва
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #892 on: December 18, 2010, 21:28:55 PM » |
|
отидаха в друго село,заедно с Бельо,Люта и Перелик.
На пролет ще си ги вземете нали?
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #893 on: December 18, 2010, 21:34:56 PM » |
|
Разбира се,нали и наште шилета са там,с тях отидоха,с тях ще си дойдат
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #894 on: December 21, 2010, 17:51:06 PM » |
|
Сетил съм се да те питам Дънди-вие правите ли "листници"(ако така се казват)за козите?
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #895 on: December 21, 2010, 18:10:12 PM » |
|
Не ,не правим.Тук гората е иглолистна,а те май се правят от друго.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #896 on: December 21, 2010, 20:52:11 PM » |
|
До колкото знам от дъбови клони и други такива широколистни,поне така са ми казвали.Питам понеже имам познат,чийто корени са от балканско село недалеч от моя край и той ми е разказвал за дядо си,който освен гуглите с ластуне(типични за тоя район)е правел и листници да си храни овцете и козите.Та рекох да видя дали и вие го правите,но щом е само иглолистна няма как.
|
|
|
|
|
|
|
STARTER
|
 |
« Reply #897 on: December 21, 2010, 21:01:10 PM » |
|
По Стара планина го правят от дъб основно. Секат се добре зашумени тънки клони и се връзват на снопи, обикновено по дърветата от който са насечени или се складират в навеси. Имаше хора дето само на шума караха, без сено зимата. Това за козите става дума.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #898 on: December 21, 2010, 21:04:23 PM » |
|
Именно  Но този,дето аз говоря,не ги е делил,заедно са били кози и овце та предполагам калко са яли едните-толкова и другите.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #899 on: December 22, 2010, 17:05:22 PM » |
|
Споделям опита си и аз за "граденето на шума" - "листници" - не съм чувал да използват при нас ,думата е "листеници",но по - често срещаната из Западна Стара планина(поне в моя край) за тези конструкции е "надръвняк". Основно дъб,но и букови - в повечето случай едни и същи дървете се секат с години - "оформят" се именно за тази цел. Осечената шума се гради в самото дърво м/у два здрави клона във формата на буква " V " - "разтоато дърво" като преди самото градене се оставя малко да позасъхне шумата. Един се качва в дървото, а друг подава шумата с много дълга вила с два рога (не мога да се сета сега за името) и ..."майстора гради" като следи посоката.Само в дървета сме правили не се скалдираше по друг начин. Не питай в люта зима как се ходи по гората да им вадиш от нея!  Преди години, когато имаше още стада по тия места на не голяма кошара се правеха по 7 - 8,10 надръвняка(зависеше и как е вървяла гората) на височина 3 - 5 метра,района е беден и си беше основа като груб фураж за изхранването на добитъка,а с вършините градяха овцете - кръговрат,нищо не се губеше. А колко пъти съм падал от тая пуста шума... 
|
|
« Last Edit: December 22, 2010, 17:12:46 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
|