trayko.asenov
|
 |
« Reply #1200 on: April 02, 2014, 14:33:35 PM » |
|
ОК, фанах идеята. При черно главата плевенска овца идеята ти е верна, но при каракачанската овца и медночервената шуменска, овцете узряват по-бързо и поради по-малките си размери са готови да се мрълят още същата есен. Или бъркам, или трябва да се сменя овена всяка година.
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #1201 on: April 02, 2014, 15:16:58 PM » |
|
Аз, доколкото знам, при всички овце важи това, което ти казах. Само за гръцките Хиос съм чувал, че уж се заплождали още на 6-8 месеца, като козите, но дали е вярно не знам. Старите хора казват, че шилето трябва да си "преходи"  Все пак тук има и доста по-запознати с темата от мен, нека и те да се изкажат. Аз съм още на "любителско" ниво П.П. Това правило, да го наречем или по-скоро масова практика, според мен трябва с още по-голяма сила да важи за примитивните/автохтонните породи овце 
|
|
« Last Edit: April 02, 2014, 15:19:38 PM by DonKrasi »
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #1202 on: April 02, 2014, 19:03:51 PM » |
|
Краси е прав за всичко.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1203 on: April 02, 2014, 19:39:06 PM » |
|
Ok, начи предхождат една година.
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
desotv
Newbie

|
 |
« Reply #1204 on: April 03, 2014, 20:25:35 PM » |
|
По принцип на втората година е добре шилетата да се отделят, особено есента от септември нататък, защото ако са едри, добре гледани и рано обагнени, обикновено се заплождат. Това до голяма степен винаги е важало за породата от моя край - Брезнишка овца. Рядко в миналото шиле е оставало ялово в първата си година, обикновено ако е по-късно родено или дребно. Иначе ако се развива добре, през октомври и ноември със сигурност ще се разгони. Това важи за рано- и средно-зрелите породи, за къснозрелите не мога да кажа със сигурност.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1205 on: April 04, 2014, 04:13:20 AM » |
|
Мерси за включването. От опитът, който имам с плевенските овце, добре е да преходът една година, тоест първата. В смисъл, че януарско шиле до октомври, ноември не се мръля. И на втората година, като се е оформило вече и виме прави и две агнета отглежда. Въпросът е относно дребните породи що пък да не я оставя да се заплоди първата есен? Тя така или иначе няма да порасне кой знае още колко или греша? На втора година, ако я пазя първата, каракачанската овца ще роди ли две агнета?
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #1206 on: April 04, 2014, 05:17:51 AM » |
|
Въпроса не е в размера на овцата, а в това да порастне, укрепне и узрее за майчинство. Същото се отнася за кучета, други животни и хора. По твоята логика, трябва ли дребните породи кучета да се плодят на първо разгонване или китайките да раждат на 12 години, само защото са ниски ?!?
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1207 on: April 04, 2014, 10:04:51 AM » |
|
Не бе, не. Аз няма логика, просто се опитвам да си създам такава. Просто на село съм забелязъл,че след септември пускат шилетата да ходят с овена. Но най-вероятно причината е, че нямат храна за шилетата или не им се гледат отделно. Но да хванах идеята, пазим ги да не се барнат до коча през първата година и тетака...
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #1208 on: April 06, 2014, 20:37:13 PM » |
|
Ние женските шилета не ги делим , но не ги и подстригваме  . Демек ходат си те с другите овце и коча , ама кат са "рошави" заплождане не става . Пък и такова дето е за дъмъзлък женско тръгва с овцете още през Май месец . Да се "отрошва" на пашата.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1209 on: April 07, 2014, 10:12:13 AM » |
|
Аз знам, че като има тръни на опашката коча не я качва. Означава ли това, че е добре каракачанското шиле да не се стриже през първото си лято? Може би причината по нашият край е да не са агнетата с овцете, да не бозаят и да може да подхранват със зоб отделно?!
Като се замисля как агнетата вървят с овцете без да бозаят?
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #1210 on: April 07, 2014, 11:08:45 AM » |
|
Ако има тръни на опашката най-много да си осакатиш коча  Преди години имахме козар, който ни разказва за един негов пръч, който се осакатил защото някой си не бил изчистил тръните и бодлите от опашката на козата си и при опит за покриване пръча се "нагласил" много жестоко.... 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1211 on: April 10, 2014, 14:42:52 PM » |
|
Много тъжна картинка е било 
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1212 on: April 18, 2014, 20:44:57 PM » |
|
Купих си чанове, бронзови от 1-9 номер. Много китно върви стадото с тях.
Позволете да благодаря на Даниела Чакърова за споделината информация, така можах да си купя добри чанове, а не глухи! Наистина има полза от форума и аз съм много благодарен на всички!
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #1213 on: April 20, 2014, 12:02:58 PM » |
|
Като върви с овцете , бозае . Няма друг начин . Но то е за дъмазлък и бозае докато овцата сама го одбие на есен . Така пестиш от фураж и "заамет" -да го гледаш отделно , но губиш от млекото. Губиш вечерното доене и обедното , ако доиш на обяд . Вечер в саята ги лъчиш , сутрин първо доиш и тогава ги пускаш заедно на паша. Ако оставяш малко животни за подмяна, например 3,4 или там някъде не си струва занимавката да ги лъчеш-отделяш вечер. На момента при цена на млекото от 1,45 лв и цена на житото 0,38 ст по добре отлъчени и мандруване на майките . Мъжкото което си си избрал за коч хем не го одбиваш та бозае , хем вечер оделно и тъпчеш с фураж . Така трябва да е сито че през деня трева да не поглежда , само в теб да се вре и на тоягата да се чеше .
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1214 on: April 28, 2014, 19:06:27 PM » |
|
Благодаря ти за споделеният опит! Ама агнето дето съм оставил за томазлък, не мога да го ползвам в моето стадо или греша?
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
|