говедар
|
 |
« Reply #1215 on: April 28, 2014, 19:28:51 PM » |
|
Можеш , нали за това е дъмъзлък , да ти остави потомство . Що ти е иначе ? Па като искаш подвий го , направи го овен , да носи гюпака и да води стадото.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1216 on: April 28, 2014, 20:17:47 PM » |
|
Ама ше качва майка си, а това не е добре или греша? Изобщо има ли някой, който го е пробвал да каже какви са наблюденията му?
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #1217 on: April 29, 2014, 19:44:28 PM » |
|
Е и , нейното ягне ще го продадеш или изядеш. Да нямаш само една овца в стадото ? Докато чобануваш само от други стада ли ще купуваш кочове ? Сменяш ги , купен , после си одглеждаш твой , после пак купуваш и така . Бизоните по Йелоустоун и гнутата от Масай Мара някой да не им сменя разплодниците ? Ако си решил някаква насочена селекция да правиш с разплодник от точно определена порода разбирам . Ако не какъв е смисъла да купуваш само кочове ?
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1218 on: April 29, 2014, 20:15:57 PM » |
|
Аз ако знам отговора на въпроса нямаше да ви занимавам с глупости.
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #1219 on: April 30, 2014, 20:05:19 PM » |
|
Де пък ти  не са ча токоз глупости . В момента овцете ни пасът в орташко стадо , на другия са повече и той се занимава с кочовете . Преди когато само ние си ги гледахме правехме така : Избирахме коч от чуждо стадо , който е мърлял поне два пъти там , и стадото е било от околноста и сме виждали овцете , знаем как ги гледат , виждали сме и какви ягнета са излезли от коча . От пазар ,минал през "ръце" никога . Още първата пролет оставяме от коча и мъшко , втората есен купения пак мърля при нас мъшкото е вече шиле . Ако много ни е харесал остава и за следващата есен . "Нашето " вече е звездар . Тогава като свършат мърлиците продаваме по стария коч и остава по младия . Две есени той е разплодника и го подменяме . И накрая ще ти цитирам приказката на един познат чобан " Тя и мама е убава , ама виж мен "  . И в най "изчислената" селекция пак си има доза късмет
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1220 on: May 01, 2014, 06:52:43 AM » |
|
Благодаря, каква е породата овце и има ли аномалии при агънцата или пък висока смъртност при ражданията?
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #1221 on: May 01, 2014, 18:09:33 PM » |
|
Аномалий не , умряли да, кое го смачкали , друго измръзнало , такива неща .... Запомни от мен два лафа : " на стотя , десет да умрат не е страшно , единайстото вече е зян" " не мрът на този който няма " и деня и нощя да си до тях и с ветеринарния плътно до теб пак има неща които неможете да предодвратите.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1222 on: May 01, 2014, 20:39:08 PM » |
|
Много ти благодаря за изчерпателният отговор. Ще пробвам и ще пиша за резултатите от опитите ми. 
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1223 on: May 14, 2014, 14:24:31 PM » |
|
Ето и началото на изпълнението на вторият ми проект - стадо каракачански овце. Закупих 5 бр. женски агнета и едно момче. Предварително се извинявам за лошите снимки, обещавам да направя по-добри скоро. Единична снимка със светкавица, разбира се...  Обща снимка с остиганото вече овне  Маймунките ми  Гадината овне  Обща снимка с черноглавите плевенски агнета, видно по-тлъсти 
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #1224 on: May 14, 2014, 15:32:38 PM » |
|
Е честито, живи и здрави да са ти  Интересно си го замислил, едно стадо каракачански и едно черноглави плевенски викаш, а? Браво, браво, дано в близките години да станат факт и двете стада, и естествено две работещи каракачански глутници с тях, Трайко Кехая 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1225 on: May 14, 2014, 15:34:23 PM » |
|
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1226 on: May 14, 2014, 15:39:49 PM » |
|
Е честито, живи и здрави да са ти  Интересно си го замислил, едно стадо каракачански и едно черноглави плевенски викаш, а? Браво, браво, дано в близките години да станат факт и двете стада, и естествено две работещи каракачански глутници с тях, Трайко Кехая  Благодарим та нема до дека!!! Едното стадо тръгна щото това ми е останало от дядо ми, стопанска овца, черноглава плевенска овца, поне два литра на ден мляко и по две агънца около 30 кг за георгиевден. Другото тръгна щото това са оставили каракачаните на чобаните-мераклии, като мен, покрай кучетата да вардят древните овце. Ти поне си близо, ще наминаваш да ме видиш!
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #1227 on: May 14, 2014, 15:50:55 PM » |
|
Може, може 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #1228 on: May 16, 2014, 21:16:20 PM » |
|
Знаете ли какво ми направи впечатление?! Че когато свиря на овцете с гайдата се запазват и успокояват! Беше ми супер интересен този ефект!
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #1229 on: May 17, 2014, 08:58:33 AM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|