Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. June 20, 2025, 20:35:17 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13
  Print  
Author Topic: БКК за БОК - за новият Бай Ганьо и кучетата  (Read 241244 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #75 on: November 16, 2009, 10:33:33 AM »

В подкрепа на горните ми думи, че БОК е идея без история. Идея стартирала от Стефан Попов. Същият Попов за чиито кръстоски говорят вече и хората в БОК. И чиито селекции преминаха в най-таченият от самият Попов негов ученик - Аврам Петков.

Ето едно добросъвестно признание изказано от бивш член на БКК за БОК и настоящ на СРОК.

LVDBG
с. Памидово
Nov 7 2009, 07:13 PM
forum.dog.bg

За да бъде признато БОК от FCI трябва да имаме родова книга със 2500 кучета произведени по правилата на FCI. 8 кръвни линии. Историческо доказателство за съществуване на БОК. Всички тези документи да бъдат подадени във FCI от БРФК. Родовата книга я имаме. 8 кръвни линии ги имаме във трите организации за БОК( СРОК, БКК за БОК, НК БОК). историческо доказателство за съществуване на породата нямаме. Нямаме и съдействие от БРФК.

« Last Edit: November 16, 2009, 12:02:04 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vano
Guest
« Reply #76 on: November 16, 2009, 12:28:37 PM »

vano, някои си твърдял нещо.  lol...

Аз за мен си нещата съм си ги изяснил отдавна. Сега въпроса е не аз какво мисля, а какво се случва. Да, БОК като име не съществува преди 1994 г., но само овчарско куче съществува. И като казваш БОК е нова порода, на базата на КК, спокойно те могат да кажат - да БОК е нова порода, но на базата на овчарските кучета, съществували на територията на днешна България от векове.

Както и да е. Ще видим какво ще стане.
petko
Hero Member

« Reply #77 on: November 16, 2009, 13:05:30 PM »

да БОК е нова порода, но на базата на овчарските кучета, съществували на територията на днешна България от векове.
tezi kucheta obache sa kk za koito ima dokazatelstva

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #78 on: November 16, 2009, 13:06:12 PM »

Доказателства се искат нали vano?
Ние имаме доста, отсреща нямат.
Впрочем не пропускай важният факт, че автохтонната порода Каракачанско куче е регистрирана и патентована заедно с всичките синоними на името сред които е и "овчарско куче".  Wink
И "Овчарско куче" не е еквивалентно на "Българско овчарско куче". И ако някой твърди че БОК е нова порода произхождаща от "Овчарското куче", то идваме на това което казах по-горе, че БОК е нова популация производна на Каракачанското куче.

Тъй че нещата са свършени както трябва още преди години и националният интерес е защитен. Беше редно вече всеки който иска да развъжда чистокръвни кучета от автохтонната българска порода да го прави спокойно и спазвайки развъдната документация за регистрираната порода. Но както и сам забелязваш в един определен кръг от хора не се говори за селекция, не се говори с факти за кръстоските, не се изключват кръстоските от развъждане, единственото което с особена страст се прави е да се плюе по историческите факти и да се спори за име. Щото на някои някак си по патриотично му звучало ако има българско. И страшно непатриотично ако няма. Прекрасен пример за липса на самочувствие и информационен капацитет.

Още нещо пак ще повторя vano, няма българска автохтонна порода домашно животно което да има в името си думичката "българско". И това не ги прави по-малко български и автохтонни. По света знаят отлично, че Карнобатската овца, Каракачанската овца, Реплянската овца, Делиорманският кон, Каракчанският кон, Родпското късорого говедо и т.н. са български местни (автохтонни)породи. Сред тези породи попада и Каракачанското куче.

Всяко порода в чието име фигурира думичката "българско" представлява нова заводска породо създадена на база кръстоски на чужди породи с наши местни. В това отношение Българско овчарско куче не прави изключение. То попада в групата на Българското черношарено говедо, Българската Мура, Българското родопско говедо, Български ландрас, Източно български кон, Българска бяла млечна коза, Българска млечна овца, Севернобългарски коридел, Българско кафяво говедо..

В този ред на мисли е комично и жалко името което се прокламира от БРКС на Аврам за някаква порода "Българско лудогорско гонче"! Явно "научният" потенциал в БРКС смята че и извън България съществува Лудогорско плато. И че някой ще "вземе" породата.  
Некадърността и байганьовщината явно нямат лимити! lol

Ние стоим върху исторически факти, доказателства и документи.
Срещу това опонентите ни изправят само намерения и пожелания.

В крайна сметка всеки прави своя избор, а Историята помни и потомците ни четейки фактите и документите ще отсъдят правдата от кривдата.

Поради това съм спокоен за бъдещето. Wink

« Last Edit: November 16, 2009, 13:13:19 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #79 on: November 16, 2009, 14:32:59 PM »

Така нещата са  малко по-подредени и ясни. Ако се стигне до признаването на нова порода овчарско куче в България, а именно БОК това не отменя вече признатото преди нея у нас като овчарско куче - КК/с обявени, докказани и регистрирани вече 8 кр. линии/.

1.  Остава въпросът как те ще обяват и докажат 8 независими от КК кръвни линии.

2.  И ако се приеме, че КК е използвано като основа при селекцията на новата порода, стигаме до може би най-щекотливия въпрос - какво друго/местно или не/ куче е използвано ?

3.  Възможно ли е от процедурна гледна точка формирането на новата порода само на базата на вече признатата КК, без вливане на друга кръв ?
« Last Edit: November 16, 2009, 14:35:56 PM by runka » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
dandi
Hero Member

« Reply #80 on: November 16, 2009, 19:27:30 PM »

Ще слагат Българско на тия всичките животни,защото в тях де факто не е останало нищо Българско.
Нито като визия,нито като предназначение.Нито пък се използват по Български.
От доста време се чудя защо е тая злоба,и не че ми е било трудно да си отговоря,видно е и за слепите.
За какво са използвали овчарското куче БЪЛГАРИТЕ векове наред и кой го използва по същшя начин?
МАКК-факт.БОК си има други цели-Факт.
Какво по известно име ни е оставил Българския народ-каракачанско,каракачанка-Факт.
Името БОК се появява 1994г(по прочетеното до сега).Ако не е така кажете бре кога се заговаря за пръв път за БЪЛГАРСКО ОВЧАРСКО КУЧЕ.Чия е идеята то да се нарича така.
Родоначалници на овчарските кучета били едни и същи-добре.
Защо привържениците на идеята БОК досега не са показали ни едно куче,което поне малко да прилича на родоначалниците.
Къде се претопиха тия кучета,някой ще ми отговори ли?
Къде са ви наследниците на тъй коментирания ШАРО Пепелян.Къде са тия чийто родоначалник е примерно Беловския Мурат,Кьоравия Караман.........Загубили сте ги безвъзвратно.Ако не е така моля покажете какво сте съхранили от тия БЪЛГАРСКИ КУЧЕТА.
(Предлагам в този сайт да се открие тема в която да бъдат показани наследниците на родоначалниците така като почна Наско Вучков за Беловеца,така и за Шаро Пепелян така и за други,да се види добре кой какво пази и кой какво съхранява).
Ще се види кой какво работи и какви ги върши-нагледно.МАКК има какво да покаже и да докаже.

« Last Edit: November 16, 2009, 21:14:55 PM by dandi » Logged
adrianmarinov
Full Member

« Reply #81 on: November 26, 2009, 17:04:13 PM »

26 ноември 2009 година
Даниела Чакърова, Венелин Динчев и БАЛАБАН (на Данди) в студиото на "Здравей България" по Нова телевизия
 clap clap clap браво на вас
adrianmarinov
Full Member

« Reply #82 on: November 26, 2009, 17:07:55 PM »

ето и линк на предаването
http://www.vbox7.com/play:6cad7a4e Wink
« Last Edit: December 12, 2011, 18:59:06 PM by KaraKitan » Logged
adrianmarinov
Full Member

« Reply #83 on: November 26, 2009, 17:16:04 PM »

Доста се учудиха на това, което каза Данди, че Балабан яде къчамак.
Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #84 on: November 26, 2009, 17:49:40 PM »

clap
Дани, как прие Балабан урбанизираната среда?  biggrin Доста спокоен изглежда, евала! Страхотен е!

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
dandi
Hero Member

« Reply #85 on: November 26, 2009, 20:16:34 PM »

Учудват се и вече приемам ,че наистина това е странно за много хора,които са много далеч от работните кучета.А и не се замислят,не приемат ,че някъде кучетата съвсем не са това което са свикнали да виждат на алеята в парка.
Не се замислят,че бедните финансово чобани(каквито са повечето)имат нужда от тия кучета,но нямат средства да ги хранят с гранули и там незнам какво си.
dandi
Hero Member

« Reply #86 on: November 26, 2009, 20:27:10 PM »

Балабан......снощи късно се обадиха,овцете торят една градина край нас.Балабан беше в овцете.В 3 часа от там го хванахме и в колата.С тръните дето е събрал пре деня.

Познавам Балабан,гарантирах че няма да се шашне и да се панира(както и стана)Той не може да бъде шашнат.Освен това ми има пълно доверие.
Mad Max
Hero Member

« Reply #87 on: November 26, 2009, 20:57:12 PM »

notworthy

БРАВО!

dandi
Hero Member

« Reply #88 on: November 26, 2009, 21:02:29 PM »

Балабан не се шашна за разлика от мен.Изглежда не съм виждала БОК на живо,а снимките не дават представа.
Докато чакахме с Балабан в приемната и едно момиче(мисля че съобщава прогнозата по Нова тв)а този хубавец сигурно е още малък :confused:казах че си е нормално куче според мен,дори не е от най дребните и попитах каква порода куче има тя.
Отговори ами и аз вече се обърках Овчарско куче женско но е огромно
Лора Крумова каза същото.Нещата толкова ли са зле?
dandi
Hero Member

« Reply #89 on: November 26, 2009, 21:44:08 PM »

а Дандиту,що казва ,че не го е возила НИКОГА в кола /камион/ дане би да долитат до изложбите на които ги води
явно членовете на МАКК обичат да послъгват

Балчев,Балабан до сега е бил на една единствена изложба-НА РОЖЕН.Дойде там със стадото ни овце,хванах го от овцете,после беше пуснат пак с овцете,пък куче с кола да ходи с овце все още не съм виждала.
Който е бил на Рожен е видял има и снимки.От всички изложби има снимки,някъде другада да присъства Балабан?

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13
  Print  

Jump to: