Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 06, 2025, 18:41:52 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Национално животновъдно изложение, Сливен 27-28 май 2010г.  (Read 33605 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ТИТО
Hero Member

« on: May 26, 2010, 17:19:44 PM »

Беше добре да се напише навреме но по добре късно отколкото никога.,

Става въпрос за това,че на 27-28 май ще се състои изложение или някакъв подобен термин за породисти животни на традиционното място до гр.Сливен.МАКК ще представи продължителите на линии -резултат от работата през последните години.Ще присъстват доста участници като:
 БКК за БОК -МОКК може и СРОК и т.н..Мястото на представителите на МАКК ще бъде до представителите на Редки Местни Породи от гр.Карлово.
 Ще помоля по-просветените по въпроса да обявят още ако съм пропуснал нещо.А не е и лошо за снимки след това.Ще бъде според мен интересно да се съпостави кой върви по правилния път относно запазването на каракачанските кучета в автентичния им вид.
 поздрави,...
« Last Edit: July 01, 2010, 11:37:54 AM by KaraKitan » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
petrov
Jr. Member
**

« Reply #1 on: May 26, 2010, 17:28:06 PM »

ПРОГРАМА

27 май

* до 14.00 ч. - настаняване на животните, участващи в изложението.
    * 14.00 ч. - 18.00 ч. - оценка на животните.

28 май

* 10.00 ч. - 10.30 ч. - Пресконференция
    * 11.00 ч. - 11.30 ч. - Откриване на изложението
    * 11.30 ч. - 11.40 ч. - Атрактивна програма
    * 11.40 ч. - 12.30 ч. - Дефилиране и награждаване на шампионите по породи
    * 12.30 ч. - 13.00 ч. - Награждаване на отличените животни; атрактивна програма
    * 13.00 ч. - 14.00 ч. - Аукцион на представени на изложението животни
    * 15.00 ч. - 19.30 ч. - Научно - практическа конференция с международно участие на тема: "Проблеми и насоки на селекцията на Синтетичната популация българска млечна овца", която ще се проведе в конферентната зала на х-л Спорт палас, гр. Сливен

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #2 on: May 27, 2010, 07:15:29 AM »

На Националната животновъдна изложба утре в Сливен ще се представят група каракачански кучета от МАКК, представители на линиите с които работи асоциацията.
Ще има група кк и от МОКК.
Ще има и от новата производна на каракачанеца и политико подкрепена порода на БКК за БОК.

Кучетата на МАКК ще са в района с редките местни породи животни показвани от "Асоциация за редки местни породи в България" и "Асоциация за автохтонни породи кози в България".

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #3 on: May 29, 2010, 05:48:37 AM »

Поздравления и благодарности на всички членове на МАКК които взеха участие в изложението на селскостопански животни - Сливен 2010 и показаха автентични каракачански кучета!!!
Без да преувеличавам кучетата представени от МАКК в сравнение с представените от алтернативните организации бяха и като брой и като качество много пред всички останали и това беше видно за всички! Организирани по линии и развъдни групи, с информационни табели над всяко едно животно - както подобава на една сериозна развъдна асоциация.
Идеята на това участие на МАКК беше единствено и само да се покаже на непредубедения наблюдател че наистина БОК и Каракачанското куче са вече две съвсем различни породи - и това беше постигнато! Много от хората минали покрай групата на БОК, предвождани от Аврам Петков, след като спряха пред каракачанските кучета - съвсем откровено казваха "ми те са различни"!
Разбира се политико подържаната порода БОК, беше първа дефилираща пред високопоставените гости, и отново представена като най-древната, най-българската и т.н. най-! Кучета с разнотипни профили на главите, имаше и откровено огромни кучета, а някои със странно нетипично мишо сиво оцветяване със сини очи, но въпреки това наречени най-българската порода! Не липсваха и спорове с лидера на групата г-н Петков и нас, но според мен наистина беше важно да се представи МАКК на ниво и това стана! Най-голямата награда за нас от това мероприятие беше че много хора (явно стари животновъди) коментираха помежду си - това са старите кучета от едно време!

Очакваме снимки!
Mad Max
Hero Member

« Reply #4 on: May 29, 2010, 12:07:19 PM »

notworthy

STARTER
Hero Member

« Reply #5 on: May 29, 2010, 13:07:38 PM »

ТИТО
Hero Member

« Reply #6 on: May 29, 2010, 14:17:00 PM »

Здравейте,
  За мен най-важното което беше е за пореден път да се уверя ,че наистина една голяма част от животновъдите все още си спомнят и знаят кои са запазените кучета от едно време до днес а именно наречени в по-голямата част от тях КАРАКАЧАНСКИ. С изключение на каракачаните които бяха там имаше животновъди от цяла България ,които когато видяха кучетата си спомняха преди време етноса каракачани и разправяха с охота за тях ,техните традиции в овцевъдството,конярството и кучетата им.Най-интересното е че и доста стари овчари се припознаха в сегашните кучета ,което пък отделно за мен е най-голямото признание.Но никой пък не се припозна в едрите  и в по-голяма част "леко провиснали" кучета от новосъздадената порода подкрепена "политически" както ги нарече един наш колега.Старите овчари споделяха за тях:..."Абе тия на килограми ли ги отглеждат?" -това куче в тоя му вид с животни трудно ще работи..Отделно което ми направи впечатление е ,че до моите кобили по едно време застанаха доста бокове и горките само дето не изядоха конете..Незнам как ще опазват стада тия животни..
Знам само че съвършенни няма но според мен сме поели по правилния път за което мога само да се радвам.

И една истинска случка която ми направи впечатление по време на изложението от Дядо Георги -Българин от с.Шипка,който се спря до мен и ме заговори на всеслушание.
дядото:...Абе момче тия кучета са каракачански нали?
аз:  Да дядо според мен са.
той: Е да де то се вижда а онези там какви са -много големи бе.../по това време дефирилаха Аврамската порода/.
аз.Незнам те са друга порода наричат  ги  БОК.Това е Бойковата порода дядо.Казват ,че нямало каракачански кучета и не съществували .
той:Абе мани ги тия работи ти-ами тогава на тия кобили/сочейки каракачанските/ и на ония овци/сочейки пак каракачанските/ как да им викат и  на тях ли други имена ще турят.Що се излагат не мога да разбера ама то както се е тръгнало....
аз: Незнам дядо ,не разбирам.И през това време тъкмо Аврам говори по микрофона и на всеслушание казва:.."Породата БОК съществува преди повече от 1000г."...
дядото каза:.. СЪществува ама не в тая държава може да е в някоя друга.Аз съм овчар цял живот а сега съм на 72 год.Овчари сме през 10 поколения в десето.Такива кучета големи и отпуснати виж/сочи с пръст към тях-Бойковите/,никога не сме имали.Такива мекошави кучета срещу мечката няма да тръгнат.Тия са изродени бе момче.Кучето трябва да е стегнато с характер с навъртяна опашка и калъплия  ей като тия тук/сочеше представители на МАКК/.Средно куче .Ама еееееех на къде отива тая държава ,всичката ни е такава.Унищожиха  всички наши породи за да им гледаме лунгурите на чужденците.
Махна с ръка ,препсува и си тръгна...
« Last Edit: May 29, 2010, 14:47:20 PM by kennel tito » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
petrov
Jr. Member
**

« Reply #7 on: May 29, 2010, 16:47:17 PM »

Здарвейте !
Ето част от снимките от изложението.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #8 on: May 29, 2010, 17:02:24 PM »

И за разказа и за снимките notworthy notworthy notworthy notworthy cheers
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #9 on: May 29, 2010, 19:03:41 PM »

clap Чакаме още снимки  naughty

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
niki mk
Jr. Member
**

« Reply #10 on: May 29, 2010, 19:39:13 PM »

« Last Edit: May 29, 2010, 19:48:23 PM by kennel Vucho » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #11 on: May 29, 2010, 19:49:34 PM »

Бабаджан КараКитан при пристигането на изложението в Сливен
 Wink
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #12 on: May 29, 2010, 20:13:32 PM »

cheers naughty clap notworthy

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #13 on: May 29, 2010, 20:18:47 PM »

Рангел от Тито - охраняваше заедно с куче Хари Каракачанските коне на Росен Михайлов на северния фронт на изложбата! naughty
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #14 on: May 29, 2010, 20:21:23 PM »

....а на северния фронт беше горещо - тъкмо от там минаваха групата БОК на Аврам Петков - интересно беше че от тази група едно куче не пролая! Докато тия двамата ........... clap
« Last Edit: May 29, 2010, 20:28:43 PM by kennel Vucho » Logged
Pages: [1] 2
  Print  

Jump to: