Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. July 02, 2025, 07:08:21 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 44
  Print  
Author Topic: Развъдник "Бреста" - фотопредставяне.  (Read 358074 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #180 on: November 09, 2012, 17:35:49 PM »

Бари май не е чистокръвен,лъжеш ни нещо naughty no
Е та Нюфаундленда да не е световно призната порода "подобрителка", та и Сан Бернарите да бият на тях confused confused
Сериозно питам Wink
Донякъде съм съгласен с Гоце,каква е гаранцията,че ще си проличи в потомството чуждата кръв?Мисля всички сте виждали кучета,на вид хубави,стегнати,а бе от всякъде добри и в последствие по един или друг начин да сте разбирали,че не са чисти no То нямаше ли и такова изказване преди,че инбридинга не е 100% гаранция,или се лъжа?

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
goce_07
Hero Member

« Reply #181 on: November 09, 2012, 18:14:39 PM »

това нюфа е направо зали4ител на породите от молосоиден тип -планински ку4ета.4рез своята кръв и 4рез кръвта на своето отро4е санбернара попилява вси4ко първи4но в породите в които влезе.
петко
Hero Member

« Reply #182 on: November 09, 2012, 18:46:49 PM »

goce бре ти на доктора генетика ли преподаваш  lol
аз много не я шпрехам но иначе донякъде съм склонен да ти вярвам ,но всики кучета ли са изглеждали ,като каракачан ,все пак ти не инбридираш гените само на санбернара а и на каракачанското ,фенотипно е възможно както и кучета изглеждащи като кк да има така и такива на сан бернар просто гените при инбиидинга им се събират

можеш да обявиш за починали приличащите на санбернар ......и така нататък до 5 поколение мисля чее остава някаъв нищожен процент ,на този принцип маи лежеше поглъщателното кръстосване

goce_07
Hero Member

« Reply #183 on: November 09, 2012, 19:28:51 PM »

не у4а никой на генетика ,пък и тя не е докрай разгадана :biggrin:просто мисля 4е такива ку4ета фенотипно еднакви с 4истопородните ,като посо4ените от мен мелези ,ако се гонят с 4исти ку4ета и някой тарикат им прави подбор .като малки ,ще могат да вкарат доста своя кръв в породата.ама то като гледам при вси4ки ов4арски породи е настанало мешане,та мешане.гигантоманията е ве4е извън всякакви граници.ку4ета по 78 см и 63-4 кг ве4е са средни например при азиата ,испанският мастиф ве4е тежи 95-120 кг .и стремежа е към масовост на това поголовие.аз също оби4ам едри и яки ку4ета .но това е ве4е прекалено за моя вкус,защото ку4ето трябва да запази и подвижноста си и издръжливоста си.трябва във всяка ов4арска порода да има и едри масивни ку4ета ,но не и по 110-120 кила.тъй като ги гледам тия ку4ета са загубили едно много важно ка4ество на аборигенните ку4ета (без зна4ение на породата)- сила ,неотговаряща на ръста и килата им в смисъл 4е не може да предположиш 4е имат такава сила за съответния размер.а най-много мразя едро ку4е  което няма сила да си носи килата.тъй като мускулната маса ,ако не е ка4ествена няма никакъв смисъл от нея.дано ме извините 4е се отплеснах от темата.
петко
Hero Member

« Reply #184 on: November 09, 2012, 19:41:42 PM »

маи говориш за друго гоце ,за впръскване на кръв ,и все пак мисля че при инбридинга се затвърждават гените то затва и не е хубаво защото ако носи рецесивни гени ще се затвърдят(да речем носител на болест или уродливост) , същото е и ако носи санбернарски гени ,и те могат да се затвърдят и точно затова ги инбредират като казват ,че ги проверяват така не остават скрити
инак генетиката е разгадана поне в частта си за която ние говорим(друг е въпроса ,че и двама сме боси по темата)
тои човешкия геном вече е разгадан на 99 ,за гмо не си ли чувал бре или за овцата доли ,това де го мляскаме сега е разбрано миналия век чак

пп не ги разбирам ама за да извадиш кръвта на сабернара трябав да наситиш неговите гени ,а при твоя случаи не съм убеден
« Last Edit: November 09, 2012, 19:46:17 PM by петко » Logged
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #185 on: November 10, 2012, 08:39:05 AM »

Наистина се рздвижи темата, и тук се казаха нещата такива каквито са. По категоричен начин се опровергаха и "нечистоплътните" твърдения за чистопородността на Китан и негови наследници, изказани в нет пространството! А в този дух наистина Барон е едно от кучетата, които просто ти взимат очите! Успех желая на Драго в развъждането, и съм му казвал многократно какво "имане" има в двора си! cheers
Докторе отнасям се с уважение към ку4етата ти и знанията ти но гените са нещо много сложно.имам ли4ни наблюдения върху ку4етата на един ов4ар за който 4истопородността не зна4и нищо.преди 12-13г направи слу4валата се и в миналото връзка със санбернар .4ист женски санбернар слу4айно е заплоден от голо 4обанско ку4е с текезесарска кръв.едно женско от връзката оцелява и го взима 4обанина .тази ку4ка я запложда на едно много хубаво нашенско ку4е от кръв при която е типи4но 4е ку4етата са с много слабо изразен стоп.след това 4овека си взе и ку4ка която назад също има санбернар ,като майката на ку4ката (4иста помашка ку4ка)също беше със слаб стоп и като цяло доста сухо животно.при полу4ените ку4ета нямаше екземпляри със санбернарски 4ерти.новополу4ените ку4ета ги смеси в инбридинг брат и сестра и допреди месеци 4овека имаше няколко 4ерно-бели навъртяни ку4ета с хубави бадемовидни о4и високи около 69-70 см полу4ени от най -близък инбридинг.това е нещото, което много промени мисленето ми и отношението ми към инбридинга ,като на4ин за установяване на 4ужда кръв.тези ку4ета просто никой не можеше да ги разпознай.уверих се 4е играта на гените никой не може да я предскаже накъде ще отиде.просто някои ку4ета толкова силно предават в потомството някои 4ерти ,4е ако нямаш много и при това достоверна информация играта,, познай мелеза,,става много трудна.този пост не е насо4ен срещу гореобсъжданите ку4ета ,просто искам да кажа 4е нещата са много по-сложни отколкото си ги представят пове4ето хора.и никой не може да каже със сигурност къде има стаени 4ужди гени.

Аз също съм наблюдавал подобен случай със същия резултат, но в случая със  КО ,при което се направи близкородствено кръстосване  и резултата е куче с много добър външен вид не издаващ че има намеса на такава порода вътре ,независимо толкова близката връзка по посока на кучето с КО гени от което бях доста изненадан.
« Last Edit: November 10, 2012, 08:40:10 AM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
петко
Hero Member

« Reply #186 on: November 10, 2012, 09:04:52 AM »

Първо кк и ко са доста сходни ,ако говорим за аборигенни кучета ,Преди време се заформи един спор дето има разправях на някои ,че трябва краиното мнение да е задължително на съдия и то такъв познаващ добре екстериора както на кк така и на останалите породи с които се правят кръстоски ,даже бих стигнал и още по далеч да познава и джинса какви са точно неговите характерни белези ,ставаше въпрос за мнението на старите овчари дето било по важно от този на съдията едва ли не ,не може да изчезне кръвта хора ,при инбридиране пък изпъква

е ако някои очаква да се родят чиссти кавказци или санбернари ,има да чака ,че тогаз какъв е смисъла от чистопородното развъждане след като е толкоз лесно да изличим чуждата кръв ?Има начини да се скрие да речем ако не показваш всичките наследници на кучето ,то българина е такъв малко винаги се мъчи да се направи на тарикат затва е важно да се търсят хора без меркантилни интереси ,интереса да им е просто чистопородното развъждане ,да може да скъса с труда си ако се окаже ,че е грешал ,също и да не мълчи
Да вземем Китан (може би едно от наи кучетата ,като му гледах клипа де го разкарват на една иззложба ме накърти) колко негови наследници вече има и по други развъдчици ако от каракитан са крили "калпавите" приплоди сега вече не могат истината би лъснала

аз пък ще дам друг пример при кръстосване на две чисти гончета (лудогорски) ми излиза киосе барак и то със самар чепрачен цвят демек ,просто си носят гените дока не се покажат наяве някои ден или пък не натрупат както е при инбридирането
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #187 on: November 10, 2012, 14:31:30 PM »

Нищо лично не влагам към колегата дори напротив, но тук очевидно става дума за недопустима липса на четвърти премолар, от едната страна, от другата не знам. В сериозното развъждане това е елиминиращ от разплод дефект.
Ако човек оттук нататък реши на своя глава да прави нещо с това куче, думи като инбридинг, близко родство, кръвосмешение трябва да бъдат изличени от речника. Не знам защо, но никой не държи и не се съобразява с това. Кучетата ли свършиха, какво ли.....
Подобна развъдна слепота рано или късно води до породна слепота и един ден в стандарта ще се запише, че при тези кучета се допускат по 4 - 5 или 8 липси, това просто е абсурд. Ето така се стеснява развъдната база, която и без друго е в критичен минимум.

бащата:

и толкова хваления резултат след абсурдното кръвосмешение:

..и държа да отбележа, това са важни и сериозни неща, тук няма обиди и обидени.  
« Last Edit: November 10, 2012, 14:33:30 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
gragomirstoikov
Sr. Member

« Reply #188 on: November 10, 2012, 16:18:48 PM »

gragomirstoikov
Sr. Member

« Reply #189 on: November 10, 2012, 16:22:02 PM »

na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #190 on: November 10, 2012, 16:30:10 PM »

И аз му казвах на човека ,че тва не е шега работа и ще има последствия ама никой не чува  Wink Всеки говори за инбридинг, а никой не си направи труда да се поинтересува за едно такова начинание, с колко кучета трябва да работи   Wink Ама нали всички сме мозъци hmm
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #191 on: November 12, 2012, 07:56:18 AM »

Инридинга наистина не е шега работа и трябва да се гледа на него сериозно. Мисля че и Драго си е направил изводите за себе си като развъдчик, и от цялата тази дискуси дано си е извадил поука!
Относно написаното от Оги, многократно съм изказвал моето собствено виждане по въпроса за липсите на зъби и захапки и мисля че се споделя от много от развъдчиците! Или казано образно - заради вглеждането в дървото да не изпуснем гората! В "сериозното развъждане" не се вглеждаме само в липсата или наличието на един зъб при куче, което притежава всичко останало! Казваш "кучетата ли свършиха" - ами малко са такива - сплав от правилна анатомия, характер, движения и кръв! Относно кръвосмешението точно и конкретно при връзката Барон и негови дъщери съм изказал моето виждане по-горе - "не съм им фен", но това тогава го е решил самият развъдчик.
Във връзка с коментарите касаещи близкородственото развъждане като метод за проверка на даден родител, е много важно да се поясни - как се прави подбора на двойките за съешаване - брат Х сестра, Баща Х Дъщеря или Майка Х Син, в кой родословен пояс се намира евентуално чуждата порода, до каква степен се насища кръвта на нашата порода в получените приплоди които ще се проследяват, така че нещата са много по сложни от едно просто "пускане"!
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #192 on: November 12, 2012, 09:51:38 AM »

изказаха се интересни мнения относно инбридинга,но така и не видях отговор на въпроса,защо развъдчика е направил това кръвосмешение,какво е целял?
п.с.Дано не звучи като заяждане  Wink

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
gragomirstoikov
Sr. Member

« Reply #193 on: November 12, 2012, 12:12:42 PM »

Мечо Барон х Гизда
gragomirstoikov
Sr. Member

« Reply #194 on: November 12, 2012, 12:18:22 PM »

Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 44
  Print  

Jump to: