KaraKitan
|
 |
« on: September 09, 2008, 23:12:30 PM » |
|
Много е важно преди решим да развъждаме кучето си да отговорим на следните въпроси: 1. Струва ли си кучето ни да има поколение? - Принадлежи ли към дадена порода и отговаря ли на описанието на тази порода? - Има ли документ, който да удостоверява горното? - Здраво ли е? - Работоспособно ли е? - Ще бъдат ли потомците достойни представители на тази порода в страната и др.? - Защо е важно това куче да остави поколения след себе си?
2. Готови ли сме да посрещнем това поколение по-добре отколкото сме посрещнали собственото си куче? - Имаме ли възможност да отделим средства за изхранване, обезпаразитяване, имунизиране, ветеринарни паспорти, вписване и издаване на документи, които да удостоверяват, че кутретата принадлежат към дадена порода? - Способни ли сме да им осигурим стопани, които да се отнасят достойно с тях? - Готови ли сме да поемем отговорността на своят личен избор за съешаване на нашето куче и честно да споделим очакванията си пред бъдещите стопани?
3. Как се отнасяме към своето куче? - Храним ли го редовно? - Обезпаразитяваме ли го редовно вътрешно и външно? - Имунизираме ли го редовно? - Разполагаме ли с документ, който да потвърждава отговорите на горните въпроси по точката?
4. Направили ли сме правилният избор за съешаване с нашето куче? - Принадлежи ли партньорът към дадената порода и отговаря ли на описанието на тази порода? - Има ли документ, който да удостоверява горното? - Здраво ли е? - Работоспособно ли е? - Ще бъдат ли потомците достойни представители на тази порода в страната и др.? - Защо е важно това куче да остави поколения след себе си? - Притежава ли качества, които да го отличават с нещо повече от останалите представители на породата? - Как се отнасят стопаните му с него/нея /обезпаразитяване, имунизиране, изхранване и т.н./? - Ако вече е имало поколения, как оценяваме резултата от това?
5. Подсигурили ли сме достоверността на мераците си? - Сигурни ли сме, че женската е готова? - Имаме ли свидетел, който да потвърди акта? - Разполагаме ли със документ и снимков материал, който да докаже акта? - Присъства ли ветеринарен лекар, или човек с опит, който да реагира ако изникне неочакван проблем?
Не забравяйте, че не е задължително всяко породно куче да бъде използвано за разплод. Това няма да навреди нито на вас, нито на кучето, но може да навреди на породата.
|
|
« Last Edit: September 27, 2008, 13:32:47 PM by KaraKitan »
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #1 on: April 13, 2009, 16:20:17 PM » |
|
Опростено казано развъждането става с МЕРАААААААААААААААААААААААААК. 
|
|
|
|
"Каракачанското куче побеждава или не се връща"...!
|
|
|
BQLA ROZA
|
 |
« Reply #2 on: April 13, 2009, 19:36:41 PM » |
|
А бе той мерака последан умира, мерака с пари от някой ,се купува,ама аз нещо май не схващам?В тази тема за развъждане като цялостно ли ще ще се говори, или опредилено за развъждането на нашето си куче- КАРАКАЧАНСКОТО!? :confused:Щото,ако някой развъдчик, примерно на някоя си модерна порода,ако ще тя да се спряга,и като българска, тръгне от тоя форум да ме учи,как да произведа по-едри и по-главести кутрета-еми тогава ,какъв е смисала от тази тема? 
|
|
|
|
|
|
|
pes
Newbie

|
 |
« Reply #3 on: April 14, 2009, 06:59:24 AM » |
|
|
|
« Last Edit: April 14, 2009, 08:37:21 AM by kennel Vucho »
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #4 on: April 15, 2009, 05:18:43 AM » |
|
Смисълът на темата е в споделянето на опит. Независимо от това как аз или ти го определяме.
|
|
|
|
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #5 on: April 15, 2009, 20:24:42 PM » |
|
Точно така Бяла роза забравих да добавя"с мерак и пари",че нали знаеш мерак без пари как се потдържа. И на мен мерака ми е да имам фризийски коне но засега ги гледам само на снимки.Като имам един ден пари ще си начеша и на тях крастата.
|
|
|
|
|
|
|
DIO
|
 |
« Reply #6 on: April 16, 2009, 06:21:56 AM » |
|
Точно така Бяла роза забравих да добавя"с мерак и пари",че нали знаеш мерак без пари как се потдържа. И на мен мерака ми е да имам фризийски коне но засега ги гледам само на снимки.Като имам един ден пари ще си начеша и на тях крастата.
Ти оправи каракачанките,че сега и фризийските коне 
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #7 on: April 16, 2009, 07:36:24 AM » |
|
DIO придържайте се към темата!
|
|
|
|
|
|
|
BQLA ROZA
|
 |
« Reply #8 on: May 04, 2009, 12:16:56 PM » |
|
Г-да,от УС на МАКК! Имам имам идея,която искам да споделя от този форум.Да се направи работна среща между титолярите на развъдниците в МАКК. Има много неща,които по общи събрания идруги мероприятия не можем да коментираме.Само предлагам.Вие решавате! 
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #9 on: May 04, 2009, 12:51:05 PM » |
|
Г-да,от УС на МАКК! Имам имам идея,която искам да споделя от този форум.Да се направи работна среща между титолярите на развъдниците в МАКК. Има много неща,които по общи събрания идруги мероприятия не можем да коментираме.Само предлагам.Вие решавате!  Не е проблем, но не мисля, че трябва такава среща да бъде само в кръга на титулярите на регистрираните разъдници. Кръга на хората които развъждат каракачански кучета в МАКК не се ограничава само с тях. Тази година направихме вече 2 работни срещи, на които се дискутираха както организационни така и развъдно-селекционни теми. Хубаво е обаче хората които пускат идеята/инициативата за даденото мероприятие след това да присъстват на срещата която организира УС на МАКК.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
BQLA ROZA
|
 |
« Reply #10 on: May 04, 2009, 13:56:43 PM » |
|
На двете работни срещи присъствах и ги определям за много полезни! ЗА срещата в SPS -не знаех.Но явно не ме разбираш.Ще обясня подробно идеята си на д-р Вучков утре.Поздрав! 
|
|
|
|
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #11 on: May 04, 2009, 21:07:25 PM » |
|
На всекиго може да се случи да не отиде -нали Каракитане?
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #12 on: May 05, 2009, 14:59:23 PM » |
|
На двете работни срещи присъствах и ги определям за много полезни! ЗА срещата в SPS -не знаех.Но явно не ме разбираш.Ще обясня подробно идеята си на д-р Вучков утре.Поздрав!  Даньо, разбрах те добре.  Винаги има полза от работни срещи касаещи селекцията и развъждането. Подкрепям идеята, но мисля, че ще е по-полезна ако е в предложеният от мен по-разширен вариант, а не само за регистрираните развъдници в МАКК. В УС ще напарвим необходимото за да я организираме.
|
|
|
|
|
|
|
BQLA ROZA
|
 |
« Reply #13 on: May 05, 2009, 19:17:43 PM » |
|
ОК!Щом така мислиш.Но много баби-калпаво бебе! 
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #14 on: May 07, 2009, 07:33:05 AM » |
|
Не лошо като идея даже е добро попадение среща от такъв характер. Но и аз смятам че наистина е по добре семинара да се прослуша от възможно повече членове на МАКК! Да се дискутират основни моменти при развъждането и селекцията при Каракачанското куче и да се направи един вид една равносметка за метериала с който се разполага и възможности за комбинации между отделни линии. А защо е по добре да присъстват по-широк кръг от хора, според мен отделните развъдници познават найдобре своите кучета и именно те активно развъждат, но има и членове които също имат намерение да развъждат но пък от своя страна не познават така добре наличния материал! Така че ще го направим това мероприятие!
|
|
|
|
|
|
|
|