Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 09, 2025, 21:35:06 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 9
  Print  
Author Topic: Характера на Каракачанското куче-негова запазена марка!  (Read 145546 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #30 on: July 20, 2012, 18:26:39 PM »

Глупости, конфликта "млади - стари" - винаги ми е бил безпредметен,а първо, че не съм толкова стар, колкото Вие ме изкарвате lol, по същество  във форума на vano, и той и Балчев, много добре Ви обясняват неща, а нашите пътища с Вас се разделят при думичката "психари", аз търся, онази другата комплексна фигура на овчарското куче, което да ми върши работа, а не да ми пречи. Поздрави!
Ей това горе е най важното! Никой пастир няма нужда от "машина за убиване". Това от което имат нужда е ПАЗАЧ НА СТОКАТА!
Когато е работно,а когато е пазач на двор или обект да си е "машина за убиване" Smiley

И като изяде някое дете, ти в панделата, а той ефтаназиран Smiley А и не виждам в днешно време за какво са тези машини за убиване и злобни на хора кучета. Само могат да ти донесат проблеми. Ако някой те нарочи да те ограби, ще го направи с или без машината за убиване. Даже и нея може да ти открадне - примери колкото щеш. Smiley Smiley Wink

в случая децата нямат място там където се пасът стадата ,ама в случая родителите ще са за бой ,а не друг  Wink . това си е главно охранително куче което има за цел охрана на поверения му обект или животни .
по назад някой беше коментирал за обратна захапка или за  счупени зъби че в суровите условия не би уцеляло ,но пък примери за такива кучета има колкото искаш ,а и там където са повече кучета почти винаги има конфликт между тях ,които те си решават с бой ,при който има вероятност да падне някой зъб .
dandi
Hero Member

« Reply #31 on: July 20, 2012, 18:29:43 PM »

Мен най не ме е страх от баш тия кучета дето се пеняват на синджира и в повечето от случаите като го скъсат или ако ги откачиш от синджира нищо не се случва,защото "плашат гаргите" както казват.Друго си е куче което е привидно спокойно (особено в присъствието на стопанина) и с нищо не издаващо агресия.Такова куче ако го наблюдаваш ще разбереш,че не те изпуска от поглед и много добре те преценя що за твар и натрапник си и заслужава ли си да се хаби.Ще се издаде единствено ако направиш рязко движение или му замахнеш.От не дотам дългото ми контактуване с кучетата съм стигнала до извода ,че куче с такова поведение е баш куче и като работно.Такива кучета имат "някой" в главата си и преценят безпогрешно всяка една ситуация.Това е уравновесено куче,което може да пролае но стопанина му с едно дума може да накара да спре и да легне спокойно без да хвърля лиги.Това и контактът и доверието м/у кучето и стопанинът му.Това е и тарторството ако щете-кой командва парада.
Кучетата с прекалена агресия(тия от които мен не ме е страх) най често като работни пречат на останалите с поведението си,те са т.н. фитилджии ,които дигнат аларма и впоследствие спират и гледат как тия умните ще преценят ситуацията.А младите такива най често не оцеляват,защото те пък не преценят кога да спрат.

Това е моето скромно мнение.
vano
Guest
« Reply #32 on: July 20, 2012, 18:36:00 PM »

Глупости, конфликта "млади - стари" - винаги ми е бил безпредметен,а първо, че не съм толкова стар, колкото Вие ме изкарвате lol, по същество  във форума на vano, и той и Балчев, много добре Ви обясняват неща, а нашите пътища с Вас се разделят при думичката "психари", аз търся, онази другата комплексна фигура на овчарското куче, което да ми върши работа, а не да ми пречи. Поздрави!
Ей това горе е най важното! Никой пастир няма нужда от "машина за убиване". Това от което имат нужда е ПАЗАЧ НА СТОКАТА!

Когато е работно,а когато е пазач на двор или обект да си е "машина за убиване" Smiley

И като изяде някое дете, ти в панделата, а той ефтаназиран Smiley А и не виждам в днешно време за какво са тези машини за убиване и злобни на хора кучета. Само могат да ти донесат проблеми. Ако някой те нарочи да те ограби, ще го направи с или без машината за убиване. Даже и нея може да ти открадне - примери колкото щеш. Smiley Smiley Wink

в случая децата нямат място там където се пасът стадата ,ама в случая родителите ще са за бой ,а не друг  Wink . това си е главно охранително куче което има за цел охрана на поверения му обект или животни .
по назад някой беше коментирал за обратна захапка или за  счупени зъби че в суровите условия не би уцеляло ,но пък примери за такива кучета има колкото искаш ,а и там където са повече кучета почти винаги има конфликт между тях ,които те си решават с бой ,при който има вероятност да падне някой зъб .

Говорим за кучета, гледани в села и градове, като пазачи на имоти и т.н. Там няма как да кажеш на децата да не минават по улицата, щото на някой си суперагресивното му куче може да ги разкъса. Ами ако разкъса голям човек - старци (основното население в повечето села), жени, че и мъже, слиучайно минаващи по улицата. Неконтрулируемо агресивните кучета нямат място в населените места, а както беше споменала Данди някъде, вече и в гората не е добре да ги има - туристи, гъбари, ловджии и т.н. Просто светът се е променил. Не е като едно време - горе в балкана, където човешки крак не стъпва. Това е моето мнение, и не виждам защо Тошко се сърди и ядосва. Всеки сам си знае какви кучета да харесва, аз си казвам моите опасения, ако кучетата ми са неконтролируемо агресивни и живеят в селото или в града.
dandi
Hero Member

« Reply #33 on: July 20, 2012, 18:36:33 PM »

И друго,никога при нас не се е случвало куче да нападне малко дете.Може да затича към детето и да го уплаши но никога няма да го връхлети-гарантирам.
Просто децата по никакъв начин не са заплаха нито за стадото,нито за кучето-преценката!
Не нападат и кутрета,въпреки че са ЧУЖДИ,подарени или взети от някой.То е едно и също.
vano
Guest
« Reply #34 on: July 20, 2012, 18:39:15 PM »

Мен най не ме е страх от баш тия кучета дето се пеняват на синджира и в повечето от случаите като го скъсат или ако ги откачиш от синджира нищо не се случва,защото "плашат гаргите" както казват.Друго си е куче което е привидно спокойно (особено в присъствието на стопанина) и с нищо не издаващо агресия.Такова куче ако го наблюдаваш ще разбереш,че не те изпуска от поглед и много добре те преценя що за твар и натрапник си и заслужава ли си да се хаби.Ще се издаде единствено ако направиш рязко движение или му замахнеш.От не дотам дългото ми контактуване с кучетата съм стигнала до извода ,че куче с такова поведение е баш куче и като работно.Такива кучета имат "някой" в главата си и преценят безпогрешно всяка една ситуация.Това е уравновесено куче,което може да пролае но стопанина му с едно дума може да накара да спре и да легне спокойно без да хвърля лиги.Това и контактът и доверието м/у кучето и стопанинът му.Това е и тарторството ако щете-кой командва парада.
Кучетата с прекалена агресия(тия от които мен не ме е страх) най често като работни пречат на останалите с поведението си,те са т.н. фитилджии ,които дигнат аларма и впоследствие спират и гледат как тия умните ще преценят ситуацията.А младите такива най често не оцеляват,защото те пък не преценят кога да спрат.

Това е моето скромно мнение.

clap
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #35 on: July 20, 2012, 18:49:16 PM »

В съвременните условия и при наличните вече технически средства няма куче, което да може да спре злонамерен нарушител. Така че един "психар" би уплашил само някои хора, но не би спрял решителен нарушител. От друга страна трябва да се има предвид, че прекомерната агресивност понякога е свързана и с други нарушения в психиката, включително страх маскиран зад агресивност.
Работните кучета трябва преди всичко да са разсъдителни. Да умеят да мислят, преценяват и реагират адекватно на ситуацията. Работното куче трябва да е помощник и работен инструмент за овчаря, а не източник на проблеми. Такава е традиционната селекция. Да, имало е и по агресивни кучета, но овчаря е можел да ги контролира. В противен случай, ако не са подлежали на контрол от човека са отпадали по един или друг крут начин.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #36 on: July 20, 2012, 18:56:57 PM »

До сега не съм чул стар овчарлия да ми разказва случка как куче се е хвърлило да хапе и дави дете. Дори и за намек за такова поведение старите хора щяха да утрепат кучето на секундата. Но пък съм чувал доста истории за иначе хапливи зверове, които стават, тихи, внимателни и грижовни, когато контактуват с дете.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #37 on: July 20, 2012, 19:14:18 PM »

В крайна сметка хубавото на каракачанското куче е, че е достатъчно пластично и може да приляга като дялан камък към изискванията на различни хора, ситуации, терени, практики и заплахи. Поради това някои от нас могат да отглеждат и селекционират по агресивни кучета, други по-меки и т.н. Приемете тази вариабилност като богатство, което притежаваме и за чието съхраняване се грижим.  Wink

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #38 on: July 20, 2012, 19:19:29 PM »

В крайна сметка хубавото на каракачанското куче е, че е достатъчно пластично и може да приляга като дялан камък към изискванията на различни хора, ситуации, терени, практики и заплахи. Поради това някои от нас могат да отглеждат и селекционират по агресивни кучета, други по-меки и т.н. Приемете тази вариабилност като богатство, което притежаваме и за чието съхраняване се грижим.  Wink
clap

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #39 on: July 21, 2012, 12:35:47 PM »

Поредния случай в който се направи от нищо нещо!
Всеки има право на мнение-да,правилно или грешно но негово си мнение.Въпросът беше кой какви кучета харесва,а не колко са полезни или вредни тези кучета.И кой говори за прекомерна агресия?Не се ли каза зло,дори много зло но КОНТРОЛИРУЕМО!Никой не ви говори за куче,което като побеснее и не знае какво прави и може да посегне и на стопанина!Под звяр,машина за убиване и другите подобни се има предвид точно това-много зло но контролируемо,а не кръстоска между Терминатор,Рамбо,универсален войник и психично болен.Това са някакви фантазии ми се струва no
И Боже мой какво сте захапали тия деца бре!Щом е зло и ще изяде половината детска градина така ли?Мисля много ясно бе написано-децата не там където не им е мястото!Нито на злото куче му е мястото на центъра на града,нито на детето му е мястото в чуждия двор,докато майчицата му се е заблеяла в кафето да клюкарства и го е забравила.Стига вече!Кучето не ти е виновно,че си балама и си го изпуснал Wink
Когато знаеш какво правиш и си взел необходимите предпазни средства няма никакъв проблем.Злото куче можело да ти направи проблем-ами сигурно,но поне може да направи нещо за разлика от Мечо Пух no
Всеки има право на мнение та хайде най-накрая да вземем да си уважаваме взаимно мненията!

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #40 on: July 21, 2012, 12:42:11 PM »

еми да де,както Краси каза-с чуждите кат лъв,с домашните кат агне-КК
Точно това имах предвид Wink cheers

Като цяло-звяр,но към чужди хора и диви зверове(вълци и мечки),към стопанина почтително,сравнииително послушно и вярно.
Ей го написаното Wink А не да се правят свободни съчинения за прекомерни агресии и Торбалан,който отвлича и яде дечицата clap

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
dandi
Hero Member

« Reply #41 on: July 21, 2012, 14:22:49 PM »

Злото куче можело да ти направи проблем....
DonKrasi ,такъв проблем може да ти направи че ум да ти зайде.Нашто овчарче това лято,понеже не може да контролира кучетата ни,а му се каза сто пъти поне че шега не бива има 3-ма ухапани и няколко жалби.Сиво пръсканата ни кучка-Кица(внучката на Ричо) отпътува към отвъдното и то бременна от младия Мечкул.Отровиха я.
И като ходиш с овцете сега не пасеш тях,а повече кучетата.А знаеш ли как се пасат в пресечена местност и повече гора,можеш ли да ги виждаш постоянно къде шетат из гората и кой ще срещнат?
Понякога са на километър от теб.А мечката дето изяде трите коча сега идва при нас.Всъщтност се оказа доста едър мечок.Та не уйдисва и да ги вържеш.А и "сив" си имаме на всичко отгоре в района,та поне денем да връзваме по някое.Ама и като ги връзваш и пускаш се разбазиква цялата глутница та ни тъй ни онъй.Оооф пак се отплеснах

Преди години един от чобански кучета 3 месеца лежа в Смолянската болница да го кърпят и лекуват и едва го върнаха от оня свят.И това сигурно не е проблем(кучетата бяха на бай Диньо Баргана)
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #42 on: July 21, 2012, 14:55:41 PM »

Добре де,не твърдя,че не е опасно,въпроса беше,че ги харесваме такива(аз,Тодор..явно и Божко,а може би и други)Естествено в работна среда,в каквато са вашите,такова куче ще е проблем не ами както казваш и до болници и съдилища може да се стигне.За това не споря,а и никой не би спорил,но ние говорим по принцип как виждаме кучето,какво ни харесва и т.н.

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #43 on: July 21, 2012, 15:00:38 PM »

А вече в конкретния случай кое може и кое не е друга тема.С овцете не,но на обект с голям двор и здрава ограда ухааа!

П.П. Относно човека дето е лежал три месеца в болница-разбира се,че не е редно да се стига до такива работи,но не е редно ако човека е невинен да речем просто си минавал и те го връхлетели,но ако се е опитал да те краде,да ти гони овцете,влязъл е нощес у вас пак с цел кражба или пакост някаква-тогава си го е заслужил(особено в последната ситуация)Точно за това става въпрос-да са контролируеми и като им викнеш да оставят минувача но и да са "диви" и като влезе през нощта да те краде да му разплачат майката Wink Ей за това говоря,но незнайно защо нещата се обърнаха към неконтролируеми,безмозъчни кучета no
« Last Edit: July 21, 2012, 15:09:46 PM by DonKrasi » Logged

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #44 on: July 21, 2012, 17:49:02 PM »

Кучетат трябва да бъдат такива ,според задачата която изпълняват ,нашите кучета са с огромен потенциал за всякакъв тип работа според мен. ...но и основната роля има стопанина .
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 9
  Print  

Jump to: