Не съм специалист, но чета доста и се съобразявам с прочетеното. Та относно кокала, цитирам две публикации:
"Вчера мой колега ми каза: "Ти какви кокали даваш на Арт?" ,
аз: "Ами никакви,те са вредни."
той: "Ама ти луд ли си.Кокалите са полезни за кучето"..... ,та това ме подсети и за темата,която отдавна исках да пусна,но все забравям.Ще я цитирам направо,защото няма смисъл да я преразкажа с мой думи,та да изглеждам по умен
Трябва ли да давам кокали на кучето си?
Интуитивният отговор, до който повечето от стопаните стигат е - да. В действителност храненето на кучето с кокали е изключително вредно, като това се отнася за вашият любимец независимо от породата и възрастта му. Голям брой заболявания изискващи хирургическо лечение се причиняват именно от подобен тип храна. Най - общо приемът на кокали води до следните нежелани, опасни, а понякога дори и критични състояния:
1. Гастроентерит - възпаление на стомаха и червата. Проявява се със силни болки, повръщане (често пъти многократно), отказ от храна и изтощение. В някои случаи заболяването се усложнява от вторична бактериална инфекция.
2. Илеус - непроходимост на червата - тежко състояние изискващо задължително оперативно лечение.
3. Инвагинация - вгъване на червата - предизвиква се от усилване на перисталтичните движения, което се получава при прием на твърда и груба храна, каквато са кокалите; също изисква оперативно лечение, като често пъти при ненавременно диагностициране води до смърт.
4. Разширяване и превъртане на стомаха - критично състояние, изискващо незабавна оперативна намеса. Предразположени са кучетата от едрите породи, но в нашата клинична практика сме имали и такъв случай с пекинез. Заболяването е изключително тежко, почти винаги съпроводено с интоксикация от разлагащите се в стомаха храни, при което се отделят вещества подтискащи дейността на сърцето и други вътрешни органи. Поради това, независимо от успешно извършена оперативна намеса, рискът животното да умре остава сравнително висок.
5. Стоматити, гингивити, счупвания на зъбите, нараняване на меките тъкани в устната кухина.
6. Обстипации - задръстване на дебелото черво с твърди и сухи фекални маси, които водят до невъзможност за дефекация, напъни и от там разнообразни усложнения - от интоксикация до перианални хернии.
Ползата от приема на кокали се свежда до механичното почистване (в незначителна степен) на плаките по зъбите и съотнесена с рисковете при консумацията им е повече от минимална. Твърденията, че по този начин кучето поема необходимият му калций, или че преминавайки през ануса несмлените остатъци масажират перианалните жлези и по този начин ги освобождават от натрупания секрет, са далече от истината. Калцият в костите е под формата на малкоразтворими соли, които не се усвояват от организма; що се отнася до перианалните жлези, натискът върху тях може да предизвика възпаление, а естественият начин за освобождаването им от секрета са разходките, при които кучето маркира територията си.
В заключение нашето мнение е: не правете това - не давайте кокали на кучето или котката си и по-този начин ще спестите време и средства, и ще осигурите по-дълъг и здравословен живот на любимеца си.
Автор: д-р Петър Ефтимов Централна Ветеринарна Клиника"
Източник:
http://forum.lubimci.bg/viewtopic.php?f=21&t=1120И втората:
Кучето има бърз храносмилателен тракт.За няколко часа храната трябва да е обработена от хран. система.
Кокала седи в кучето до 5-7 дни и обърква храносмилателната система.Кучето отделя огромни количества солна киселина за да смели кокала.Организма се обърква.Да не говорим за рани предизвикани от кокалите,които солната киселина моментално превръща в гастрит и язва.Много кучета в България са с язви.
Освен това кокалите разрушават емайла на зъбите много рано.
Това са публикации от форум, а не от научна литература. Но според мен звучат доста логично, затова се съобразявам с тях .
Не налагам по никакъв начин мнението си, просто се опитвам да помогна с познанията, които имам, макар и като любител.