Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. July 04, 2025, 12:18:56 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 82 83 [84] 85 86 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1431897 times)
0 Members and 22 Guests are viewing this topic.
NAPALM
Hero Member

« Reply #1245 on: October 18, 2011, 16:06:32 PM »

И аз надзърнах в мартенския форум подхванатата дискусия и се радвам, че Сашо е повдигнал този въпрос там. Знам, че ако не го беше сторил, едва ли изобщо щеше да се заговори за каквито и да било изпитания, проверяващи кучето като цяло. Отново ми направи впечатление, че явно се следи какво се пише тук и за пореден път забелязвам, че пишещ там, а прочел нещо тук, го коментира там, вместо да изложи своята позиция от правилната трибуна, но карай да върви, отдавна съм свикнал с това. Аз нямам претенции да разбирам от тестове на кучета. Това, което правя с моите, е в следствие от получените съвети от хора и специалисти, които се занимават с тази порода от 30 и повече години, както и въз основа на личното ми мнение за това какво е кавказка овчарка. Колкото и да не се отдава внимание на физическата подготовка в зародилата се дискусия в мартенския форум, смятам, че тя е от съществена важност. Как едно куче ще оживее, ако не е в състояние всеки ден да върви и бяга в тръст 6-8, че и 10 часа в денонощието по неравни терени и при условия, които са характерни за тази порода, защото кавказката овчарка е овчарско куче, и който твърди противното, значи просто говори за друга порода кучета.
За беда нямам възможност да осигуря на кучетата си живота, който им се полага да водят, но правя това, е което съветва Кара Китан, и което по стечение на обстоятелствата съвпада с това, което аз мисля по въпроса.
« Last Edit: October 18, 2011, 16:09:21 PM by NAPALM » Logged
NAPALM
Hero Member

« Reply #1246 on: October 18, 2011, 16:45:34 PM »

Още три снимки на ХГ Леший, явно от скорошна изложба.
rex
Hero Member

« Reply #1247 on: October 18, 2011, 17:35:51 PM »

Аз твърдо вярвам, че здравото куче от овчарска порода, трябва да е ... здраво. Ако тази предпоставка не е налице - за какво развъждане си говорим изобщо ?!
Ако кучето не може да пробяга 10 км и да прескочи 2 м примерно - как да да си говорим за здраво животно, с добре работещ костно-ставен апарат, дихателна система, вътрешни органи и т.н. ?
Съгласен съм с Кара Китан, че реалния живот не може да се симулира на 100 %, но физиката определено може да се оцени реално, може. Елементарни, входни тестове за породна годност са необходими според мен, най-малкото за да се сложи дебела разграничителна черта между развъждането на лайновози и селекцията на едни нормални кучета. Двата типа вече не може да са в една порода - била тя САО или КО.
Който не иска или пък не може да ги приеме - негова си работа, нека да развъжда обилно дефекиращи, тежко дишащи, масивно слюноотделящи и тежкостъпващи животни от семейство кучета, но ще си знае колко струват. Тоест колко малко струват!   smile

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
NAPALM
Hero Member

« Reply #1248 on: October 18, 2011, 18:01:40 PM »

Разбира се Ники! То ако не е здраво едно куче и ако съвеста на развъдчика е на лице, въпросното не би било редно да се използва за развъждане. Но по отношение на здравето има и много....нека ги наречем подводни камъни. Външно може и всичко да е наред, но има и генетични болести, които се предават устойчиво в поколенията и водят до много отклонения в поведението и прочее. Та струва ми се, че не би било зле да се правят и някои и други изследвания, което според мен дори е много по-важно от провеждането на каквито и да било тестове. Това вече съм сигурен, че никой не би го направил.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1249 on: October 18, 2011, 18:26:17 PM »

Като имам предвид колко кучета живеят в градски условия или поне в населени с хора места,а не с овце в планините,където я видят човек,я не-мисля че тестовете за психика са задължителни.моята идея е  по скоро да се провери реакцията на кучето и от там да си правим изводи ,за уравновесеност,праг на търпимост,и начина по които реагира.Конкретен пример от ежедневието е :
Кучето стои до собственикът си и към тях се приближава секондант,наблюдава се неговата реакция,която трябва да е
спокоина и НЕАГРЕСИВНА,разменят се няколко думи след ръкостискане,при каквато и да е реакция на агресия-кучето
се дисквалифицира.

Втори пример:кучето стои до собственикът си и към тях се приближава секондант с ръкомахания и заплашителни викове,наблюдава се
реакцията на кучето която трябва да е нападателна.При отстъпване назад ,или липса на реакция кучето се дисквалифицира.
Кучето трябва да е уравновесено и сигурно в себе си,тогава то напада когато трябва.

и като прподължение на теста-след нападението идва друг секондант и пак като първият пример.

Ето за такъв тип тестове говоря,дори ръкав не е необходим и всеки може да си го направи с помоща на някои приятел,вече за по сериозните със захапвани и т.н. наистина трябва малко поне работа,защото вълкодава е много вероятно да се хвърли директно на гърдите на човек.
NAPALM
Hero Member

« Reply #1250 on: October 18, 2011, 18:42:07 PM »

Радо, наистина нищо не пречи тези тестове да се правят, но мисля, че това, което написа Кара Китан по отношение, всеки да си вземе кучето и да пообиколи с него по планините няколко дни да речем, би било много полезно за самото куче. По пътя се срещат стада с овце и кози и охраняващи ги кучета, свободно пасящи коне и крави, диви животни.....Повярвай, че в най-лошият случай у кучето се отключват поне десетки инстинкти, които иначе биха си останали дълбоко погребани някъде надълбоко в съзнанието на кучето. Аз смятам да осигурявам на моите кучета подобни изживявания колкото се може по-често и колкото и странно да изглежда за някои, това за мен се явява важен тест.
« Last Edit: October 18, 2011, 18:43:56 PM by NAPALM » Logged
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1251 on: October 18, 2011, 18:58:28 PM »

Едното не изключва другото,дори и смятам че един маратон от 10-на 15 километра за време също е важен тест ,пък които го мързи да прави като биткаджиите -кара си колата и кучо бяга до нея,и след маратона една сериика тестове за реакция и раздразнителност.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1252 on: October 18, 2011, 19:00:43 PM »

От наблюденията ми на тестовете на Власенко, които бяха изпробвани в Бъзън мога да кажа, че са предназначени за кучета с много добра връзка със собственика си.
Ами за мен връзката на кучето със собственика е много важна.Как ще предвидиш реакцията на кучето и ще го спреш от нежелани деиствия иначе.при положение ,че породата отива към гигантизъм,как ще спреш куче тежащо 80 кг ако реши да атакува ,едвали само с груба сила.
« Last Edit: October 18, 2011, 19:06:01 PM by ASKAR » Logged
NAPALM
Hero Member

« Reply #1253 on: October 19, 2011, 16:46:50 PM »

http://www.youtube.com/watch?v=K0oXel_2PEU&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=Cniu74R5Cqs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=SMuohArIKXI&feature=related
« Last Edit: October 19, 2011, 16:54:07 PM by NAPALM » Logged
NAPALM
Hero Member

« Reply #1254 on: October 19, 2011, 17:41:18 PM »

Ето един мъник от една от няколкото породи "повлияли" в значителна степен за визията на това, което днес болшинството хора наричат кавказка овчарка Wink
« Last Edit: October 19, 2011, 17:42:16 PM by NAPALM » Logged
NAPALM
Hero Member

« Reply #1255 on: October 25, 2011, 16:26:55 PM »

http://video.mail.ru/mail/i_morfey/_myvideo/89.html
Ariman
Hero Member

« Reply #1256 on: November 04, 2011, 08:58:21 AM »

http://bpg.sytes.net/Nagazi/default.asp?bpgpid=60&pg=1

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Ariman
Hero Member

« Reply #1257 on: November 12, 2011, 19:20:18 PM »

http://video.mail.ru/mail/cfyz-/_myvideo/214.html

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1258 on: November 15, 2011, 19:27:27 PM »

На 26 ноимври ще се проведе една сбирка на любители на КО във Велико Търново,кучета няма да има,просто ще се обсъждат някои неща свързани с породата ,ако има желаещи да доидат да ми пишат на лични.Сбирката ще се проведе в някои коомплекс и ще има  възможност за нощувка.Специално го побликувам за  най-активните във форума-Мишо и Никито.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1259 on: November 17, 2011, 19:53:26 PM »

Явно Петьо няма да се престраши да се похвали затова аз да издам една таина-Още четири кавказеца влязоха в БГ,собственост на Графа за  неговото завръщане в средите на кавказкото развъждане
.Да са ти честити Петьо и чакаме снимки. clap
« Last Edit: November 17, 2011, 19:54:19 PM by ASKAR » Logged
Pages: 1 ... 82 83 [84] 85 86 ... 197
  Print  

Jump to: