Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 06, 2025, 22:56:59 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 86 87 [88] 89 90 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1277190 times)
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #1305 on: February 06, 2012, 10:54:35 AM »

Интересна дискусия се е провела в мартенския форум в последните дни.
Впечатление ми направиха някои неща, например че за съвременната кавказка овчарка не е необходимо да е издръжлива и да прави преходи със стада. Изказаха се мнения, че овцете не ходят интензивно и съответно кучето не трябва да изминава големи разстояния на ден. Ако на някой все пак му е любопитно, може да влезе тук, на страниците на този форум и да прочете малко за живота на работните каракачански кучета (сродна на КО порода, както е зададена и темата). Колко примерно декара "хваща" едно стадо от 300-400 овце като се запасе и съответно какъв периметър трябва да покриват постоянно няколкото работни кучета, които го охраняват. И това е разбира се на 24-часов стендбай, кучетата нямат дневни и нощни смени. А често атаката на хищниците става през нощта. А хората разказват как не веднъж се случва освен рутинните задължения на кучетата по обезопасяване на маршрут до пасището, се налага отблъскване и прогонване на атака. И как след обезопасяване на обратния път, през нощта се отблъсква нова атака, че и две.
Аз лично мисля, че едва след като човек се постарае да проучи подобна информация, може наистина да си представи защо куче от дадеда порода следва да бъде със съответния екстериор, анатомия, психика и т.н. За уникалния енергоспестяващ режим на работните овчарски кучета, комбиниран с моментално преминаване от покой в атака и съответно голямата издръжливост.
Направи ми впечатление, че започна да се споделя също, че много коститите кучета се нуждаят от ... хранителни добавки. Интересен факт, тъй като при доста от сродните породи (за алабая и КК съм абсолютно сигурен) нормално и здраворастящо кутре без генетични обременености не се нужда от нищо освен от храна. Както и при кучетата, които отглеждат Радо и Божо, не съм чул за такова нещо. Аз лично ще продължавам да твърдя, че нужда от лекарства, добавки и дъра-бъра, имат само болните организми. На здраво куче му трябва храна и движение, нищо друго.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
NAPALM
Hero Member

« Reply #1306 on: February 06, 2012, 17:23:37 PM »

За пореден път се убеждавам, че няма особен смисъл да се подхващат каквито и да е по-сериозни дискусии касаещи здравето, сащноста, интелекта, и други такива по отношение на кавказката овчарка във въпросният форум. Повечето потребители там просто харесват кучета с масивна костнА система, голяма глава и добра космена покривка. Общо взето с това се изчерпва всичко. Все още не мога да разбера кое ме подтиква да пиша там понякога. Уж нямам потребност да си блъскам главата в стена....
« Last Edit: February 06, 2012, 17:23:51 PM by NAPALM » Logged
rex
Hero Member

« Reply #1307 on: February 07, 2012, 13:48:48 PM »

Божо, каквото и да си говорим, нещата в крайна сметка опират до два основни изходни положения - манталитет и морална чистоплътност.
Манталитет, за да разбираш нещата, който правиш или другите правят. Не може да си пишеш четирибуквеното име с пет правописни грешки, а в същото време да водиш спорове за генетика, генеалогия, селекция и т.н. Несериозно е по принцип, а от страни е много, много смешно. Защото все пак живеем в ХХІ век и в крайна сметка науката наистина може доста да помогне при селекцията на различни животински видове. Не може да се бараш селекционер, а поне в основни аспекти да нямаш хал-хабер. Вярно е, че никой не се е родил научен, но все пак започвам да си мисля, че някои хора колкото грешно пишат, толкова грешно и четат, в смисъл че дори и да четат - грешно разбират.
Второ, за чистоплътността - не може да се тълкуват стандарти като дявол евангелие и да се твърди, че всичко, което не е забранено е разрешено. Защото не е така. Оставаше в стандарта да се запише, че куче което не може да пробяга 5 км не е годно нали ... Някои неща се подразбират и тук вече си показва колко морал има даден човек. И дали желае да работи за дадена порода или да работи за себе си било в материален, било в маниакален план.
Просто нямам търпение да пораснат тези, дето мясат на лесичи!  lol

NAPALM
Hero Member

« Reply #1308 on: February 08, 2012, 08:38:55 AM »

Много точно написано Ники! По-точно не би могло и да бъде! А по повод на гледаните от Радо и от мен кучета, аз също нямам търпение да пораснат. Лисици с крака като колчета за домати......Няма проблем, можем да изтърпим безброй такива определения. Въобще не мога да ги взема насериозно дори. Не и от такива хора. То времето ще покаже кой за какво се е борил.
rex
Hero Member

« Reply #1309 on: February 09, 2012, 13:20:02 PM »

И друго ми прави впечатление - мога да кажа с години вече  следя спорове по подобни въпроси.
Винаги е имало разделение на кучелюбители, които харесват заводското развъждане в дадена порода и такива, които харесват аборигенната визия на кучетата. В повтарящи се случаи  ми е правило впечатление, че  привържениците на аборигенните кучета са като цяло по-самостоятелно мислещи, хора търсещи, четящи, питащи, свободно водещи дискусия. И като цяло хора, искащи да знаят защо кучето е такова, като обратна връзка на функционалността с визията. Такива хора избягват показност, не изповядват чалга-културата и снобизма. Обичат да инвестират в емоционални преживявания и не са толкова обвързани с материалното.
От другата страна любителите на модерно развъждане предпочитат да гравитират към даден център, който наготово смила и предоставя информация. Хората от този тип отдават огромен превес на екстериора на кучето в своите предпочитания. За тях "как изглежда" е много по-важен въпрос от това "какво може". Такива хора избягват индивидуалния спор и предпочитат хорово оплюване на даден опонент по даден въпрос. Кучето до голяма степен е материална придобивка и ценено до много голяма степен като модна тенденция, а не заради това, което е.

NAPALM
Hero Member

« Reply #1310 on: February 09, 2012, 16:09:57 PM »

Дяволски прав си Ники....Отново! На моменти направо ти завиждам как точно формулираш и заковаваш нещата! След написаното от теб, просто няма какво повече да се добави в дадения случай.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1311 on: February 09, 2012, 20:30:37 PM »

Ники ,аз и друг път съм го казвал ,но не държа на Аборигенни кучета,а на такива от преди 30-40 години,защото аборигените само ще ги онищожим в Градска среда.Това ,че нашите приличат на аборигени-ами явно са плод на кофти селекция,защото другите кучета след толкова селекция виж как са се подобрили,а и за какви аборигени можем да говорим след като имаме и пълни родословия. КО от преди 40 години все още е била  ,здраво и непретенциозно куче и е нямала "типични"болести,и дори шоу кучетата са били здрави физически и издържливи.Виж за разсъжденията ти  хората от Шоу средите Ами наистина мога само да те поздравя за тези наблюдения-аз така и не съм се замислял затова ,но сега като го прочетох и се позамислих,наистина ,че никои от ШОУ средите нищо съществено не пише и мненията им са продиктувани от някои от "ГОЛЕМИТЕ"
и техните тези се повтарят и се възхваляват,колкото и лишени от логика да са понякога,пък за оправданията им да не говорим колко са смешни.
NAPALM
Hero Member

« Reply #1312 on: February 10, 2012, 06:34:53 AM »

Радо, че то не е имало кой знае каква разлика между аборигените и заводските кучета преди 40 години. Само дето се е отдавало предпочитание на индивиди със средно дълъг и дълъг косъм, но в развъдна дейност са се ползвали и късокосмести екземпляри. Някъде бях чел, че много развъдници по него време задължително са ползвали кучета с аборигенен произход, когато са се появявали някакви проблеми в двигателната система например. Да не говорим, че и контрола е бил много строг и проблемни животни въобще не са бивали допускани в развъдна дейност, както и бракуването на кучила е било съвсем в реда на нещата.
Гледай сега до какво ниво са "еволюирали" кучетата от тази порода.
rex
Hero Member

« Reply #1313 on: February 16, 2012, 17:13:57 PM »

И в тази връзка интересен е аспекта с подбора на малките кученца. В смисъл дали развъдчика прави услуга на дадена порода, подпомагайки изкуствено оцеляването на всички малки в кучилото. Имам предвид тези, които майката съзнателно отделя и не иска да захрани.
Личното ми мнение е, че в този случай се прави лоша услуга, колкото и нехуманно да звучи на пръв поглед. Защото все пак естествения подбор е изградил дадена аборигенна порода като такава. И особено при кучета в работна среда, едва ли имат шанс да оцелеят 10-12 новородени. Даже често се среща противоположната информация - че сам овчарят отделя най-силните и жизнени кутрета, на които се дава шанс да пораснат.

Ariman
Hero Member

« Reply #1314 on: February 16, 2012, 17:45:16 PM »

Когато естественият подбор, в даден етап се срещне с осъзнатата човешка алчност за облаги, то с него е свършено.
« Last Edit: February 16, 2012, 17:48:03 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1315 on: February 16, 2012, 18:04:36 PM »

Нали се сещате ,че при естествен подбор няма да оживеят повече от 4 кученца,а това колко загуби са при положение ,че никои не продава кученце под 600 лв.При естественият подбор може и едно кученце да оживее,но то ще е най-здравото и издържливо и няма да има нужда от разните хранителни добавки ,да не говорим за допълнителни химий,но някои хора гледат кученцата бетер деца,пък аз колкото и жесток да съм си гледам кучетата като кучета.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1316 on: February 25, 2012, 12:46:18 PM »

Ето една снимка,която не мога да не я покажа
rex
Hero Member

« Reply #1317 on: February 25, 2012, 17:34:29 PM »

Някой се почесва дето не го сърби.  biggrin

NAPALM
Hero Member

« Reply #1318 on: February 26, 2012, 10:31:59 AM »

Ето и една от мен от същата разходка. Беа и Бархан са си лика-прилика. Живот и здраве да има само....
« Last Edit: February 26, 2012, 10:32:47 AM by NAPALM » Logged
rex
Hero Member

« Reply #1319 on: February 27, 2012, 08:53:58 AM »

Божо Беа още се е "отворила" от есента, когато я видях за последно. Вече започва да си поприключва оформянето като че ли. Много ми харесва на тази снимка.
При вас твърдо се оформят две развъдни двойки, да са ви живи и здрави само!  cheers

Pages: 1 ... 86 87 [88] 89 90 ... 197
  Print  

Jump to: