Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 07, 2025, 18:48:02 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 6
  Print  
Author Topic: Племенна книга, родословия, чипове ...  (Read 87312 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #30 on: December 03, 2015, 09:14:16 AM »

Между другото имаше един период 2011 или 2012 г. беше когато кучетата се чипираха, но не знам защо се прекрати тази практика.
Видяла се е безполезна! lol

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #31 on: December 03, 2015, 09:20:18 AM »

Между другото имаше един период 2011 или 2012 г. беше когато кучетата се чипираха, но не знам защо се прекрати тази практика.
Видяла се е безполезна! lol

Сега като почнем обиколките на 19-ти ще видим поне в района на София колко са чипирани и колко не. Асен обеща да вземе четеца Smiley

От тези кучила, които съм качил в регистъра, последното с чипирани всички кученца е кучило Д на Андрей
« Last Edit: December 03, 2015, 09:23:29 AM by vano » Logged
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #32 on: December 03, 2015, 09:37:39 AM »

Браво, винаги съм знаел, че е сериозен!

Дано при обиколките се окажа неправ.
« Last Edit: December 03, 2015, 09:38:04 AM by trayko.asenov » Logged

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Habits
Hero Member

« Reply #33 on: December 03, 2015, 09:37:56 AM »

Интересното е, че никой от хората, които са против тези добри практики, не пишат. Сигурен съм, че и ще продължат да си действат по стария начин.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #34 on: December 03, 2015, 09:39:13 AM »

Затова...

"Един развъдник започва работа с чипиране, родословие, втори започва работа така, трети ще въведе тази практика. Официално от МАКК ще се поставят на видно място във форума и сайта, исиквани документи при придобиването на истинско КК от МАКК -паспорт с ваксини и номер на чип, родоловие, копие на актуално състояние на развъдника(активен такъв ли е ли или има проблеми) и т.н.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Zahari
Hero Member

« Reply #35 on: December 03, 2015, 10:06:34 AM »

... Това че са произведени около 300 кучета, а са вписани 100, а чипирани 10 говори за нехайно отношени към породата от страна на развъдчиците.

А има ли чипирани десет от развъдчик?

Не съм сигурен, ама сложих все пак 10 да не би някой да си е чипирал кучилото и да се засегне Smiley

Чипирал съм при мен доста повече от 10 кучета smile
rex
Hero Member

« Reply #36 on: December 03, 2015, 14:34:42 PM »

Всички изразени мнения сигурно са правилни, полезни и приложими. Въпросът според мен е - готови ли са развъдчиците да приложат на практика всички тези писани и неписани правила, за които се говори до момента. Тоест говори се, но дали всички са готови да го приложат на практика и как ще стане това.
Трайко - понеже си активен във форума и знам, че ще го прочетеш, ще дам пример с теб. А и понеже самият аз предизвиках дискусии по въпроса.  Първото кучило, което ти произведе беше от неродословна кучка и не знам мъжкаря ти имаше ли тогава допуск до разплод, т.е. необходимия брой много добри или отлични оценки. Въпреки това ти предпочете да не се удари една инжекция на кучката и да и се прекрати бременноста. С второто си кучило (и първо "официално" за развъдника ти) пусна в разплод мъжко куче под препоръчителната възраст по свои лични причини.
Смяташ ли, че тези неща са в унисон с правилата за работа в МАКК, след като сам ти описваш осъзнатата необходимост от чипиране, вписване и въобще работа, плътно придържана към правилата за развъдна дейност?
Надявам се най-накрая това да не ти прозвучи като заяждане. Моето мнение си го казвам открито такова, каквото е. Както съм ти казвал многократно, че според мен далеч не си готов за развъдчик, защото имаш много какво да учиш. Както имам и аз, и много други.
Въпросът ми тук е, готов ли си ти, готови ли са и другите да се приемат нещата, които се предлагат в момента - ама наистина?

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #37 on: December 03, 2015, 16:01:51 PM »

Така е прав си. Няма да се стига до тук, в случай, че има ред и спазване на правилата. Аз съм ти пред очите, а колко други не са? А колко са кучетата произведени от членове и регистрирани развъдници към МАКК, които ти и аз не виждаме, но правят и по-велики подвизи? Аз лично съм за, както са чипиране и стриктно водене на документация, така и за по-притегната МАКК.

Не е проблем да споделиш мнението си, аз винаги съм и ще приемам градивната критика. Не съм сляп и сам понякога виждам. Радвам се, когато си открит. Проблемът е, когато агресивно държиш да докажеш, че си прав. Иначе ти благодаря, както и на останалите за съветите, защото всички се учим.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #38 on: December 03, 2015, 16:05:13 PM »

Дали са готови развъдчиците? ПСР (какво ли е това животно) е приет на Общото събрание на асоциацията пре 2009 г. Все си мисля че когато се приеме един правилник, той се приема, за да се спазва. Предполага се че щом е приет, то е станало с мнозинство. Доколкото съм запзнат с присъствието на общи събрания, то голямата част от тези които присъсъват са активни развъдчици. Така че, не смяташ ли че 6 години са достатъчно време, за да кажем стоп и да започнем да се придържаме и да спазваме този правилник. Да, може да се направят компромиси, да, вероятно и ще има тук атаме такива, но нека да не превръщаме компромисите в правила.

Между другото, който е чел ПСР, а се нядявам че всеки който развъжда кучета в МАКК поне го е прочел, няма как да отрече че правилата написани в него са необходимия минимум, за да се развива породата, а в същото време дават достатъчна свобода на развъдчиците да творят.
vano
Guest
« Reply #39 on: December 03, 2015, 16:27:14 PM »

Ето и едно конкретно предложение, което може да се стори крайно, но пък може и да се приеме, затова мисля да го представя и на ОС на асоциацията:

От 1 март 2016 г. в Племенната книга на МАКК да се вписват само кучила с чипирани кученца, като на всяко кученце от кучилото се издава задължително родословие за сметка на развъдчика.

Дава се гратисен период до 01.06.2016 г. на всички развъдчици да впишат кучилата си от последните 3 години - 2013, 2014 и 2015 г., както и по-възрастни кучета, които използват в развъдните си програми, без да им се вадят родословия и без да са чипирани.
След тази дата, всяко куче което се вписва в ПК ще трябва да има чип и ще му се издава родословие за сметка на развъдчика, който го ползва.
Например имаме невписани кучета, от които вадим кучило. За да се впише кучилото, трябва първо да се впишат майката и бащата, което ще струва допълнителни средства на развъдчика за чипове и родословия на въпросните.
Затова всички собственици на КК, които смятат да ги развъждат е добре да се обърнат към развъдчиците на своите кучета и да изискат от тях родословие, за да не плащат те за такова.

След 01.06.2016 г. на мероприятия на МАКК ще могат да учатсват само кучета с валидни ПК Номера. Всички останали кучета ще се третират като такива с неясен произход.
Александър Христов
Hero Member

« Reply #40 on: December 03, 2015, 17:33:43 PM »

Ето и едно конкретно предложение, което може да се стори крайно, но пък може и да се приеме, затова мисля да го представя и на ОС на асоциацията:

От 1 март 2016 г. в Племенната книга на МАКК да се вписват само кучила с чипирани кученца, като на всяко кученце от кучилото се издава задължително родословие за сметка на развъдчика.

Дава се гратисен период до 01.06.2016 г. на всички развъдчици да впишат кучилата си от последните 3 години - 2013, 2014 и 2015 г., както и по-възрастни кучета, които използват в развъдните си програми, без да им се вадят родословия и без да са чипирани.
След тази дата, всяко куче което се вписва в ПК ще трябва да има чип и ще му се издава родословие за сметка на развъдчика, който го ползва.
Например имаме невписани кучета, от които вадим кучило. За да се впише кучилото, трябва първо да се впишат майката и бащата, което ще струва допълнителни средства на развъдчика за чипове и родословия на въпросните.
Затова всички собственици на КК, които смятат да ги развъждат е добре да се обърнат към развъдчиците на своите кучета и да изискат от тях родословие, за да не плащат те за такова.

След 01.06.2016 г. на мероприятия на МАКК ще могат да учатсват само кучета с валидни ПК Номера. Всички останали кучета ще се третират като такива с неясен произход.

Вано, замисли се, поголовието ще намалее на половина. Как ще комуникираш такова решение? Сещаш ли се колко развъдчици не влизат във форума?! Колко нямат необходимото време и възможност? Колко ще пропуснат поради незаинтересованост да чипират и извадят родословия? От колко качествени животни ще се лишим по този начин!?! По принцип съм съгласен с теб, не мисли че съм опозиция по презумпция, просто се опитвам да покажа и другата страна на медала.

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
vano
Guest
« Reply #41 on: December 03, 2015, 19:16:28 PM »

Няма как да намалее наполвина, след като няма яснота колко е в момента. Аз лично знам около 200 кучета които не са вписани в регистъра, а са си живи и здрави и могат да се ползват за работа, само че... Тези кучета и в момента не са в поголовието. Датите които съм предложил могат да се дискутират, може да се направи по-голям гратисния период, дори да е до края на 2016, но трябва да се почне от някъде. Ако я караме така всяка година се произвеждат по едни 100-на, че и повече кучета които изчезват на някъде и никой нито ги знае, нито ги вижда - сменят собственици, прекръщават ги и т.н. дейности. Ще минат години, част от тези кучета ще почнат да се появяват, така както се появават и сегашните аборигени. Кому е нужно след 10 години да сме на изходна позиция, да обследваме аборигени, чрез производство на силно инбредни кучета за да ги проверяваме, а те да са произведени от развъдчици на МАКК?
Ако някой каже друг начин по който да се предпазим от подобно нещо, нямам нищо против. Аз лично освен чипа, не се сещам за друго средство. Само, че чипа сам по себе си без да е вкаран в някакъв регистър е безполезен, а къде е по-подходящо място от племенната книга, в която да фигурират тези кучета, с произхода си и с името си дадено им от развъдчика.
STARTER
Hero Member

« Reply #42 on: December 03, 2015, 19:22:20 PM »

А защо да не се пробва с поощрение за тези, който спазват правилата?
Примерно на всеки чипирани и вписани n брой кученца в ПК, МАКК да осигурява n брой чипове или родословия.
Или който си води надлежна документация и обратна връзка, МАКК да му осигурява чипове.
Или който чипира да му се издава родословие от МАКК безплатно.
vano
Guest
« Reply #43 on: December 03, 2015, 19:30:47 PM »

А защо да не се пробва с поощрение за тези, който спазват правилата?
Примерно на всеки чипирани и вписани n брой кученца в ПК, МАКК да осигурява n брой чипове или родословия.
Или който си води надлежна документация и обратна връзка, МАКК да му осигурява чипове.
Или който чипира да му се издава родословие от МАКК безплатно.

Това е много добър вариант, но тогава ще излезне на преден план въпроса с финансирането. МАКК не е от най-богатите организации, за да може да си позволи нещо подобно, поне така си мисля, но ако не съм прав това е една добра идея.
skolev
Sr. Member

« Reply #44 on: December 03, 2015, 20:49:48 PM »

Ако остане само чипирането като задължително маркиране, издаването на родословие може да е електронно-получаване на файл, който всеки да си разпечати, за да се намалят разходите. Номерът на чипа да се вкарва в базата данни тук и всеки, който напише този номер на кучето си да се вижда родословието му. 
Pages: 1 2 [3] 4 5 6
  Print  

Jump to: