Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 09, 2025, 21:15:35 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 35
  Print  
Author Topic: Хищниците, стадото и КК  (Read 437192 times)
0 Members and 11 Guests are viewing this topic.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #420 on: October 15, 2012, 13:35:41 PM »

Хищниците, стадото и Каракачанското куче, да интересна комбинация от думи изпълнена с изключително съдържание и смисъл и за хищниците и за стадата и за Каракачанското куче.
Време е в Министерството на земеделието и храните да им уврат главите и да разберат тясната и много важна днес връзка между живитновъдството свързано с пашуващи животни и Каракачанското куче. Уникален начин за опазването и съхраняването не само на животинското разнообразие и богатство в българските гори и планини, но и на самото изключително рядко и ценно със свойте качества древно местно овчарско куче.

Голям проблем ли е всеки кандидатстващ по разните там проекти като Млад фермер и какъв ли не още фермер, както и за субсидиите свързани с животни изкарвани сезонно на открита паша, да показва минимум по две Каракачански охранителни кучета на сто животни, като едно от условията за получаване на въпросните пари. Здрави породни кучета не само произведени, но и надлежно чипирани и вписани в развъдните племенни регистри на организациите занимаващи се със селекция и развъждане на КК.
В началото нека има гратисен период и това изискване да е пожелателно, след това желателно и на края задължително.
Това няма да струва на министъра и пукната пара, но ползата ще е огромна.
Все пак и агнето ще е здраво и вълкът жив и кучето доволно, че го има и работи.

Умъртвяването независимо по какви начини на някои редки и застрашени от изчезване хищници, като заплаха за селскостопанските животни е престъпление.
В нашия край например сега има големи притеснения с оцеляването на  заселените наскоро във Врачанския балкан няколко двойки Белоглави лешояди (Gyps fulvus), а знаем, че те са рядък и защитен от закона вид. Просто все още има глупаци, които разхвърлят отрова из гората за да си пазят стоката от хищници.
Да се признае една порода не е достатъчно, трябва и да се мисли за нея. Лично мнение.
« Last Edit: October 15, 2012, 13:42:38 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
петко
Hero Member

« Reply #421 on: October 15, 2012, 18:09:35 PM »

Чудиш се къде да дянеш стоката си ли?Ами подари им ги. Малко неща ли изисква България за европейските програми ,че и още за да ти уидиса на теб...всеки българин с българско куче викаш ,като подхаландската овчарка

Аз пък мисля ,че трябва да задължат всички онези дето претендират ,че запазвали кучето да станат овчари ама там където има хищници или да им вземат патента и да го дадат на бок ,ако кучето ти е ценно там където имат нужда ще ти го вземат ...зорлем гюзелик олмаз .И ми е интересно кого ще задължаваш , помаците из родопите ли lol ,че ти от тях си завъдил сега искаш държавата да ги задължи да ти ги изкупуват ,или ще ги пращаш в полето да пазят тикви
Знаеш ли как я инетерсува на кои вълците били изяли немаш броиките нема пари дали си ги ял или продал или изгубил не е тяхна работа ,хвърляш отрова има си закони ,виж ако взимат субсидий за редки породи като кк да трябва да ги има тези ми ти задължения

ще ти отговоря с един пост на каракитан
Оги, породите се поддържат живи от хората които ги ползват, харесват и развъждат, не от държавата. Държавата може да подпомогне в известна степен, но не и да направи това, което правят отделните любители на породата. В случая държавата налива пари за шоу програми и изложби. От тези субсидии нито лев не влиза в отделният стопанин. Но установявам с учудване, че се създава едно очакване, че някой накъде си горе с вълшебната субсидийна пръчка ще дава пари на собствениците за да си гледат кучетата. Това не се случва и няма да се случи. Когато си любител на дадена порода харчовете са си твои за да поддържаш хобито си. Ние сме избрали за хоби порода куче. Друг е избрал за хоби тестване на марки алкохол. Трети си чеше крастата с покупки и поддръжка на ретро автомобили. Мераци всякакви.
А относно това доколко държавата наливайки средства в нещо го прави жизнено ще дам пример. Държавата едно време налива купища пари в създаване и поддържане на мериносови породи овце. Де ги сега тези овце?

« Last Edit: October 15, 2012, 18:14:09 PM by петко » Logged
петко
Hero Member

« Reply #422 on: October 15, 2012, 19:43:09 PM »

http://www.youtube.com/watch?v=2jXxtQRy47A
Гледам една дискусийка затва как вълците се опитвали да примамят ....няма такива филми.с цялото ми уважение ,ни кучета ни овце примамват погледнете филмчето може би наи близкото животно до овцете е стадото елени .набелязаха си едно и го юрнаха ,целта на вълците когато нападат стадо е да отделят жертвата .които наи често не е случаина винаги търси лесната плячка (тои по този си начин е и полезен и така селекцинира дефакто)'екперта" както забелязахте подгони едно (не го примами подчертавам) останалите просто му помогнаха да го отдели ,ако забелязахте един даже вървеше срещя стадото и не обръща внимание на другите елени ,останалото е въпрос на време  ,едва ли има тревопасно дето може да издържи на преследване на вълк и,неговите шансове изчезват след като се отдели от сюрията .

За едрите можете да погледнете кво направиха с бизона ....или по точно как го отърва друг член на стадото ,тоест неуспешно отделяне от сюрията

Куче кое може да преследва вълк(тоест онзи дето примамвал) си е направо ловно и като качества и обучение ,чобанските се впускат всички и се връщат веднага
А това ,че един вълк влизал да дразни кучетата пък другите ядяли овцете ..вижте атаката над мечката един ли се ебаваше с нея ,не всичките,представете си мечката да е кучетата (а мечето стадото) надяват се да я прогонят а не да я примамят всички не само един забележете и всички макар и да я нападат никои не се дави с нея фронтално така нападат и кучетата   
И да чобанина помага много... с това че вълците ги е страх от хора и ги избягват еле ако вика, отделно ,че по страхливите кучета сбират кураж като го чуят  да вика и видят  че вълците бягат ,но наи голямата му заслуга е да не допуска стадото да се пръсне или недаи си боже изгуби някоя броика ,защото както каза вече данди вълците "пасът стадото и от тва по лесно няма за вълците

Само си задаите въпроса колко пъти след като кучетата ви са тръгнали след вълк имате изядено (не говоря за случаи на вече изядени )
Колко кучета има убити (на място от вълк) ....пък и обратно 

dandi
Hero Member

« Reply #423 on: October 15, 2012, 20:08:46 PM »

Петкооо,най напред добре дошъл отново.С теб е винаги интересно и ползотворно.Това дето си го писал е и така и не е.Може би всеки си го мисли и тълкува различно де.Може би при по големи глутници вълци е точно така както си го написал и се вижда донякъде,но тук такива славо богу не са се вяскали.
Виждала съм лично,вълк да прецепи през стадото без дори да пробва да хване овца-кучетата нормално да го подгонят.Яви се втория и ..,кучета няма.Добре че слушат кучетата и като им свирнеш и навикаш се върнаха,та жертвите бяха 2.А може пък целта на първия е била да разпръсни стадото,сега си мисля.
dandi
Hero Member

« Reply #424 on: October 15, 2012, 20:17:51 PM »

Кучетата гонят в комбина(екип),така е.И добре че е така,ще кажа и защо.
Преди години след един пожар по Гръцко,навярно изплашени тъдява се явиха едни 7 вълка.Единия 3-крак-сакат.Та организираха хайки и колко гончета изядоха тия вълци именно заради самостоятелно гонене.....И най доброто овчарско куче,отдели ли го от другите си "подписва"смъртната присъда.

Тея вълчи изядоха и доста кучета в махалата,3 от тия вълци изпоядоха и Перелик ,та тогавашния му собственик го отърва с брадвата.Никой не вярваше ,че Перелик ще оживее.
петко
Hero Member

« Reply #425 on: October 15, 2012, 20:48:09 PM »

Благодаря

И да точно интерпретациите ни са различни , и там ти е грешката  lol,аз винаги съм прав,докато не ме убедят ,че не съм
данди съгласна ли си че вълците не хукват да гонят веднага след като видят стадото,съгласна си сама каза ,че вървят след него ...през това време те си избират кои е наи лесния ...сега обаче и тъпите овце си имат тактика те пък като стадни се опитват да се скататаят в стадото(забелязала си как се скупчват когато се уплашат това инстинкт опитват се да се наврът навътре та да го отнесе някоя друга),представи си ,че просто след момента на така не е успял да я изпъди и се завряла измежду другите  и наглед увисва ,тоест ужким само ги гони пък нищо не хванал ...не винаги става както им се иска и на тях
с кравите им е още по лошо те и гонят  и вълците и може да не разбереш кои е жертвата  lol,бягат ама ако натиснат някое се връщат да го отбранят ,като онзи бизон

Попитах за куче чобанско подгонило вълк ....и умряло на "място" -от рани и аз знам ...
Гончетата са друга бира ,първо те са много по слаби ,после наи-често загиват по време на свински лов(по принцип вълците са при прасетата а не по кошарите и понякога дори нямат сили да избягат след като са гонили цял ден и са им се натресли на тяхна територия,не твърдя , че вълците не ядът кучешко,даже съм чувал че се и самоизяждали -тактика спомагаща им да оцелеят при изключителен глад)
странно при теб е баир при условие ,че вълка бяга и кучетата го погват ,тои би изчезнал от погледа им почти на мига ,тогаз по следа ли се опитват да го открият ,ако да не е на добре
dandi
Hero Member

« Reply #426 on: October 15, 2012, 21:28:46 PM »

Вълците си мисля и съм се убедила ,че с дни вървят със стадото(пасат го).Това на жаргон значи, че го проучват преди да нападнат.Винаги преди да се е случвало нападение,кучетата дни преди това откриват че е минал наоколо.А тъпите овце кото го зърнат най често събират задниците си и тропат с предните си крака в земята,да белким го подплашат.Е да ама той не се плаши и нерядко тъпите овце се пулят и тръгват право към него. :eek:И дето казват че ги мятал на гърба си...не,от това което съм видяла,като ги хване за шията и тия си бягат с него където ги води.Това като вълка приближи кротко дебнейки.Като се щурне към тях нормално да се скупчват.
За "пасенето" лани се убедих че много добре проучват всичко.Вечер на кошарата овцете ги оставяме сами да си влезнат,кото си се наядат.Понякога се и стъмва.Докато овцете си допасват край кошарата,палим огъня,храним кучета..Има ел.пастир и знаеш има и пружина за порта.Не беше опъната и портата идва малко "зад вежда" и оттам влезна и за секунди хвана 2 овце и 1 шиле.Добре че бяхме навързали чановете ,та те "казаха" какво се случи и на нас и на кучетата.
петко
Hero Member

« Reply #427 on: October 17, 2012, 17:47:16 PM »

.А тъпите овце кото го зърнат най често събират задниците си и тропат с предните си крака в земята,да белким го подплашат.Е да ама той не се плаши и нерядко тъпите овце се пулят и тръгват право към него. eek

Тъпите трябваше да го сложа в кавички  Wink,ма нали не съм по правописа .
Това им поведение от много овчари се инерпретира като способност на вълка да ги хипнотизирал  lol(казах ти ,че е много важна интерпетацията ) виждали са подобно нещо вълка си дръпва една и те си мислят бах мама му тои ги извика да идат при него ...ама веднага им секвам твърденията ,защото са виждали и друго правят го и на чужди кучета  такива де не са агресивни тоест и те си седят накрая без да ги закачат ,някъв иследователски инстинкт е маи
 обикновенно вълците следват стадото така си отиват понякога изгубени или куци овце.поглеждаи понякога назад ,тука освен чобани и природолюбители има ,ама да ти кажа вземе ли да прави това много лесно можеш да го дуинеш ,спъваш една овца и чакаш ,разправят и че не се шашкал от миризмата на чобанина защото бил свикнал с нея за сметка на това ако усетил друг ставал много предпазлив...затва вече незнам ,но има логика
dandi
Hero Member

« Reply #428 on: October 17, 2012, 18:06:03 PM »

Скоро си говорехме с един приятел по тая тема.Старите казват-ако "нахраниш" вълк(ако успее да хване овца от стадото) първата работа е да смениш дюзията(чановете,тюмбелеците-меладията на стадото с която хищтника е свикнал).Така печелиш време,защото новата мелодия му е чужда и го обърква,проучването почва пак.
Гледах по някаква тв или ми казаха,че някъде в бившите руски републики нямали добри кучета и използвали различни звукови сигнали,това помагало и обърквало вълците.Та си викам-ей то това е стара "тайна".
петко
Hero Member

« Reply #429 on: October 17, 2012, 18:17:01 PM »

с чановете маи става ,че се сетих за голяма поразия ,един бе болен и не ходил бая време изпоизяло му сума добитък явно ежедневно е почнал да ходи щото дока овце може и да натръшка много говеда -не .как да е един му поиска чана(за лов ),ония не верваше и си прибра говедата до селото с идеята да ги разкара от раиона му ,на другата вечер доиде и в селото ,тогаз даде чана ,нямаше късмет но е дошъл и то точно на чана а не в сюрията

Те са много предпазливи към всичко ново в раиона им но и бързо свикват с него (новото) ,за лов с флагчета ако си чувала
dandi
Hero Member

« Reply #430 on: October 17, 2012, 18:23:13 PM »

Петко,те наште "диви" овци и на непознат човек пак тропат с предния крак.
Тук преди доста години на един бюлюк торили една нива.При торенето овчарите и колиби нямаха свястни-няколко смърчови клона,"монтирани" на нещо като палатка,малко найлон,ако е имало и откоре пак зелени смърчови клони.Една нощ дошли вълци,разлали се кучетата и овчаря скочил,разбрал за вълците от лая на кучето и разбутал внучето си да става.То потрило очите си сънено и гледа няма дядо му(той отишъл по кучета да вика).Като излезнало детето от "палатката" гледа на луната светлина в нивата вълк как хванал една овца и му излезнал акъла.Така се разпищяло,че вълците дим да ги няма. lol
Това дете сега е на 74 години и ми е комшия. smile
dandi
Hero Member

« Reply #431 on: October 17, 2012, 18:27:58 PM »

За лов много не знам,но тия старите ловджии като говорят за лов слушам внимателно.И си анализирам някои неща,хем да ги запомня,хем са ми от голяма полза.Тук имаше мече нападение преди време.Имаше много шилета с изпочупени крака(стадото оставено без овчар и кучета ....за нищо не стават).Та старите ловджиии тогава казаха,че мечката я е свършила тая ,за да учи малкото на занаят.
dandi
Hero Member

« Reply #432 on: October 17, 2012, 18:35:52 PM »

За чановете и друг случай ще разкажа.Преди време в юрията(мястото за пашуване) на селското стадо имало вълчица с малки.Минавали овцете покрай дупката,но тя не ги закачала(пак от ловците и от старите овчари знам,че където са малките и тя не закача,най вероятно от предпазливост),кучетата и те вече били свикнали с присъствието и в района.Малките пораснали и ги отвела нанякъде,но един ден се върнала-сама в района.Продължила да не закача селското стадо.Една нощ овчаря решил да втеса(да опасе чужда нива) и отвързал дюзията да не го чуват.И тогава вълчицата му метнала 3 овце.
петко
Hero Member

« Reply #433 on: October 17, 2012, 18:56:58 PM »

на последното не  вярвам и аз съм чувал ,че не сере на метенето ама в раиона намериха дупка ,аиде иди яла може пък тя да не прави бели ,ама веднага ги премества ,ако усети че е разкрита дупката
едно време кашлите бяха с покрив от слама и каменни дувари .та се е случвало като по прогние сламата да влизат през покрива и познаи нищо не бил пипал.ако не можел да излезе а влезне  ли от там неможе ,слувало се е да отвори чобанина портата и и гледа овцете скупчени на единия краи не излизат обикновенно едвам чакат да им отвориш ,,влиза да ги подкара и вълка изрипа и дим да го няма ,ама наи голямото учудване е че няма даже нахапано ....мисля си може би се усеща ,че е в капан и затва ,ама знам ли
« Last Edit: October 17, 2012, 19:02:32 PM by петко » Logged
dandi
Hero Member

« Reply #434 on: October 17, 2012, 19:07:44 PM »

Петко,чули, видели...то тия умните глави още не са разгадали вълците,та ние с теб. cheers lol
Случай със случай не си прилича,куче с куче също.Но всяко нещо дето те мине през главата,всяко нещо дето ги кажат по опитните е от полза и много помага.Не че всеки пък имаш време да мислиш,но все пак.Аз веднъж в един голям дъжд побягнах пред кучета,да им кажа къде го видях че се скри,защото неуспяха да ме хванат спатиите,може от дъжда..На метри пред него бяхме с кучета и тогава побегна.Наглец no
Pages: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 35
  Print  

Jump to: